Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

 ΟΙ 4 ΝΕΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΕ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Νέο  ασφαλιστικό  νομοσχέδιο το οποίο θα  βασίζεται σε  4  ρυθμίσεις,  προωθεί η νεα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασιας,  με σημαντικές αλλαγές στην Εισφορά Αλληλέγγυης  Συνταξιούχων(ΕΑΣ),στις   συντάξεις  χηρείας, στον ενιαιο κανονισμο παροχών ΕΦΚΑ καθώς και στο επίδομα ανεργίας.Το  υπο κατάρτιση νέο νομοσχέδιο  σχεδιάζεται να πάρει το δρόμο για τη Βουλή το αργότερο μέχρι το φθινόπωρο.Ειδικότερα :
1. ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΓΓΥΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ(ΕΑΣ).
Διπλό και άδικο φόρο πληρώνουν 400.000  συνταξιούχοι  μέσω της Εισφοράς Αλληλεγγυης Συνταξιουχων(ΕΑΣ). Οι συνταξιούχοι υποβάλλονται στην περίφημη Εισφορά Αλληλεγγύης η οποία είναι κλιμακωτή (από 3% και φτάνει το 14%), αλλά επιβάλλεται εφ όλου του ποσού. Χωρίς καν να ληφθεί υπόψη το αφορολόγητο όριο των 720 ευρώ.Μάλιστα, με τις (ετήσιες) αυξήσεις-αναπροσαρμογές λόγω πληθωρισμού πολλοί ασφαλισμένοι αλλάζουν κατηγορία καταβολής της Εισφοράς (ονομαστικές αποδοχές) και  φορολογούνται επαχθέστερα. Δηλαδή αντί να έχουν αυξηση εχουν μειωση των αποδοχών .

2.ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ  ΧΗΡΕΙΑΣ
Λύση  ‘’γόρδιο δεσμό ‘’των συντάξεων χηρείας θα επιχειρήσει να δώσει το υπουργείο Εργασίας.
Οι δικαιούχοι συντάξεων χηρείας μετά την τριετία σύμφωνα με τον νόμο θα πρέπει να χάνουν τη μισή παροχή σε περίπτωση ανάληψης εργασίας ή συνταξιοδότησης (από το 70% της σύνταξης του άμεσα ασφαλισμένου, στο 35%). Η εν λόγω περικοπή εφαρμόζεται ήδη στο Δημόσιο και ακόμη δεν έχει επεκταθεί στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα. Πρόκειται για μία διάταξη που σύμφωνα με πληροφορίες έχει προβληματίσει ιδιαίτερα την κυβέρνηση η οποία φοβούμενη το πολιτικό κόστος δεν έχει ακόμη αποφασίσει πότε θα τη φέρει.
Πάντως νομικοί εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα κληθεί να καταθέσει τη ρύθμιση καθώς αν προσφύγουν οι δημόσιοι υπάλληλοι δικαστικά θα κληθεί να τους επιστρέψει αναδρομικά τα ποσά της παρακράτησης.
Θα πρέπει να επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα η ρύθμιση που ισχύει για το Δημόσιο, σχετικά με την περικοπή της σύνταξης χηρείας στο μισό, στην περίπτωση απασχόλησης ή συνταξιοδότησης του δικαιούχου. Στην πράξη, οι αποδοχές θα περιορίζονται στο 35% της σύνταξης του θανόντος, καθώς η περικοπή του 50% που ορίζει ο νόμος αναφέρεται στο 70% της σύνταξης του άμεσα ασφαλισμένου, που λαμβάνει ο/η χήρος/α. Βάσει του αρχικού σχεδιασμού, η περικοπή θα πρέπει να επιβληθεί σε όλες τις συντάξεις χηρείας (ανδρών και γυναικών) που δόθηκαν πριν την 1η Οκτωβρίου 2020 και σήμερα ο δικαιούχος εργάζεται ή συνταξιοδοτείτα

3. ΠΑΡΟΧΕΣ-ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΕΦΚΑ
Με τον νέο κανονισμό θα αλλάξουν και οι προϋποθέσεις για τη λήψη των παροχών, που σημαίνει ότι για κάποιες θα γίνουν αυστηρότερες.
Η εισήγηση της επιτροπής προς το υπουργείο Εργασίας, εν όψει της εφαρμογής του νέου κανονισμού, είναι να ληφθούν ως βάση οι παροχές του ΙΚΑ και πάνω σ’ αυτές να γίνουν αυξομειώσεις στα επιδόματα των υπόλοιπων φορέων. Θεωρείται βέβαιο ότι τα επιδόματα ασθένειας θα είναι στα επίπεδα του ΙΚΑ.
Οι αποκλίσεις στα ποσά που καταβάλλουν σήμερα τα Ταμεία για επιδόματα μητρότητας, ασθένειας, ατυχήματος και για έξοδα κηδείας είναι μεγάλες
Ο νέος κανονισμός παροχών θα καταργεί όλα τα επιμέρους ποσά που καταβάλλουν τα Ταμεία, σύμφωνα με τα καταστατικά τους, για έξοδα κηδείας, επιδόματα ασθένειας – ατυχήματος και επιδόματα μητρότητας. Στη θέση των καταργηθέντων επιδομάτων και βοηθημάτων θεσπίζεται ένα ποσό ίδιο για κάθε κατηγορία.
Στα έξοδα κηδείας, οι 7.700 ευρώ του ΗΣΑΠ μειώνονται, ενώ τα 690 ευρώ του ΝΑΤ αυξάνονται.Το επικρατέστερο ποσό είναι μεταξύ 900 και 1.000 ευρώ, ενώ τα περισσότερα Ταμεία δίνουν λιγότερα. Μικρές αυξήσεις αναμένονται και στα επιδόματα μητρότητας (κύησης – λοχείας).Οι αποκλίσεις στα ποσά που καταβάλλουν σήμερα τα Ταμεία για επιδόματα μητρότητας, ασθένειας, ατυχήματος και για έξοδα κηδείας είναι μεγάλες.
4.ΕΠΙΔΟΜΑ  ΑΝΕΡΓΙΑΣ  :Νέους όρους και προϋποθέσεις προβλέπονται για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας. Ειδικότερα ή νεα  ρύθμιση  θα προβλέπει την αλλαγή του ποσού και των προϋποθέσεων λήψης του επιδόματος ανεργίας της ΔΥΠΑ. Στην πρώτη φάση θα υλοποιηθεί σε πιλοτικό στάδιο για 5.000 ως 10.000 ανέργους και στη συνέχεια θα εφαρμοστεί για το σύνολο των ανέργων.
Σύμφωνα με πληροφορίες μελετάται μέχρι στιγμής το επίδομα ανεργίας να είναι ένα μεταβλητό ποσό που τους πρώτους μήνες μετά την απόλυση μπορεί να φτάνει έως τα 1.200 ευρώ - θα δίνεται στους ανέργους που έχουν διανύσει περισσότερα από 4 χρόνια στην αγορά εργασίας ενω αντίθετα όσοι έχουν λιγότερα χρόνια θα λαμβάνουν το ποσό των 509 ευρώ. Όσα περισσότερα χρόνια έχει διανύσει ο άνεργος στην αγορά εργασίας, τόσο υψηλότερο θα είναι το επίδομα που θα λάβει.
Επίσης το συνολικό ετήσιο ποσό του επιδόματος ανεργίας - όπως προκύπτει από τον κατώτατο μισθό - δεν θα αυξηθεί αλλά θα καταβάλλεται εμπροσθοβαρώς.Δηλαδή μεγαλύτερο επίδομα τους πρώτους μήνες και μικρότερο στη συνέχεια.
Εξάλλου ανάμεσα στις εκκρεμότητες με τις οποίες θα πρέπει να ασχοληθεί άμεσα η νέα υπουργός Εργασίας,Νίκη  Κεραμώς είναι  και οι εξης:
- Μείωση μη μισθολογικού κόστους: Πρόκειται για μέτρο που ήδη έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και αφορά στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά μία μονάδα, σε δύο φάσεις. Το 2025 οι συνολικές εισφορές θα διαμορφωθούν στο 35,66% (από 36,16% σήμερα), ενώ ένα επιπλέον 0,5% θα κοπεί το 2027.
------- - Μισθοί και συμβάσεις: Η αύξηση του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ έως το 2027 συνιστά το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, που θεωρεί πως η αύξηση μισθών και συντάξεων θα είναι η μόνιμη «απάντηση» στο πρόβλημα των ανατιμήσεων. Ωστόσο η αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα είναι κομβικής σημασίας και για την αύξηση των συντάξεων και εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών, καθώς η μελλοντική αναπροσαρμογή τους θα γίνεται με βάση το νέο δείκτη μισθών.
------- Ανεργία  :Η αιφνίδια αύξηση της ανεργίας το α' τρίμηνο του 2024 στο 12,1% καθιστά δυσκολότερο το στοίχημα της αποκλιμάκωσής της σε μονοψήφιο νούμερο, που είναι άλλωστε και ο κυβερνητικός στόχος. Άλλωστε η υποχώρησή της κάτω από το 10% είναι προαπαιτούμενο για την διατήρηση σε ισχύ των τριετιών στις κατώτατες αμοιβές, από το 2027.

------------------------------------------------------------------------------------------
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΔΙΚΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η  ΕΑΣ(ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ).

Παράδειγμα 1: Επί μεικτών αποδοχών 1.660 ευρώ του 2023 εφαρμόστηκε αύξηση 3% από τις αρχές του χρόνου. Έτσι η Εισφορά «Αλληλεγγύης» (ΕΑΣ) από 3% που ήταν για ποσά σύνταξης μέχρι 1.699 ευρώ ανήλθε στο 6% επί όλου του ποσού. Τα 1660 ευρώ του 2023 περιοριζόταν στα 1610,2 ευρώ μετά την εισφορά 3%, ενώ με την αύξηση 3% φέτος το εν λόγω πόσο ονομαστικής σύνταξης έφτασε στα 1750 ευρώ. Επί του νέου ποσού εφαρμόζεται όμως ΕΑΣ 6%, οπότε η μεικτή ονομαστική σύνταξη διαμορφώνεται πλέον (μετά την φετινή αύξηση) στα 1.709,8 ευρώ. Και μετά τη νέα εισφορά του 6% στα 1607,2, τρία (3) ευρώ λιγότερα φέτος από το 2023, πριν την… αναπροσαρμογή.
Παράδειγμα 2: Το 6% της ΕΑΣ για μεικτά ποσά σύνταξης άνω των 1.600 ευρώ υπολογίζεται πριν το φόρο και επιβαρύνει το σύνολο των αποδοχών διαπερνώντας ακόμη και αυτό το αφορολόγητο ποσό των μισθωτών και συνταξιούχων (περίπου 720 ευρώ το μήνα).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις