Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

 ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ Η ‘ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ’ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ

Eνα συλλεκτικό εγχρωμο βιβλίο-έκπληξη(145 σελίδες), υψηλής αισθητικής, με 68 φωτογραφίες και πίνακες ζωγραφικής για τη Λευκάδα, μαζί με πεζά και ποιήματα του δημοσιογράφου ΗΛΙΑ Π. ΓΕΩΡΓΑΚΗ, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΚΑΜΠΥΛΗ και ήδη διατίθενται στη Λευκάδα και στην Αθήνα.
Πίνακες ζωγραφικής και επιλεγμένες φωτογραφίες με θέματα Λευκάδας έχουν προσφέρει στο βιβλίο οι :
ΘΕΟΔΩΡΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ,ΦΡΟΣΩ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΥ,ΤΙΑ ΠΑΝΤΑΖΗ ,ΤΙΤΙΝΑ ΡΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ,ΜΑΡΙΑ ΧΙΩΤΑΚΗ, ΞΕΝΟΦΩΝ ΜΙΚΡΩΝΗΣ,ΤΙΤΙΝΑ ΡΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ,ΖΩΗΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ,ΜΑΥΡΕΤΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ,ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΑΧΟΣ, ΖΩΗΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ,ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ,ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΠΟΛΥΜΕΡΗΣ,ΣΩΤΗΡΗΣ ΘΕΡΙΑΝΟΣ,ΕΛΕΝΗ ΚΑΤΩΠΟΔΗ,ΚΑΙΤΗ ΚΑΚΑΒΟΥΛΗ,ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΣ,ΤΕΤΑ ΚΟΥΡΤΗ- ΠΕΛΕΚΟΥΔΑ, FRITZ BERGER, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΕΛΛΟΣ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΑΦΥΛΙΔΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΑΖΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ
Το εξώφυλλο του βιβλίου είναι πίνακας ζωγραφικής της ΤΙΤΙΝΑΣ ΡΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ.
Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Κυριακή 11 Αυγούστου, ωρα 8μμ, στο κηποθέατρο Αγ.Σικελιανός στη Λευκάδα.Η εκδήλώση θα συνοδευτεί με πλούσιο μουσικό πρόγραμμα
--------------------------------------------------------------
Κεντρική διάθεση Βιβλιοπωλείο ‘’Αργοναύτης’’, Ιωάννου Μελά 175, Λευκάδα. email: info@argonautisbooks.com, τηλ. επικοινωνίας: 21 0223 3633. https://www.argonautisbooks.com/
Το βιβλιο είναι διαθέσιμο και στα βιβλιοπωλεία IANOS, Βιβλιοπωλείο Πατάκη, ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ~ POLITEIA BOOKSTORE, Βιβλιοπωλείο Τζανακάκης και από την
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ:
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΜΠΥΛΗ
κεντρική διεύθυνση των εκδόσεων στο email: secretary@kambili.gr και στον τηλέφωνο 210-5156810
---------------------------------------------------------
Ο ΗΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ είναι δημοσιογράφος στην εφημερίδα ''ΤΑ ΝΕΑ''(από το 1983) και ποιητής.Γεννήθηκε(1960) και μεγάλωσε στη Λευκάδα. Σπούδασε δημοσιογραφία.Καλύπτει το ρεπορτάζ για ασφαλιστικά και εργασιακά θέματα. Το 2004 τιμήθηκε με το Βραβείο Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας Μπότση για την εγκυρότητα των ρεπορτάζ που έχουν σχέση με την ασφάλιση και τα εργασιακά δικαιώματα. Aπο το 2007 εως το 2011 διετέλεσε εκλεγμένος εκπρόσωπος των δημοσιογράφων στα ''ΝΕΑ'' στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ (Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών).Το 2005 βραβεύτηκε για τη δημοσιογραφική συμβολή του κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, στο πλαίσιο της κοινοτικής πρωτοβουλίας EQUAL. Σημαντική είναι η συμβολή του στήν τουριστική προβολή της Λευκάδας καθως και στη διάσωση της πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς του νησιού. Έχει εκδώσει 4 ποιητικές συλλογές με τίτλους :«Θαλασσινό Ελεγείο», «Το Άλλο Μπλέ», «Ορφέως 2»(εκδόσεις 'ΑΓΚΥΡΑ'), «Χορεύουν τα Κόκκινα»(εκδόσεις 'ΑΓΚΥΡΑ),καθώς και το βιβλίο-έρευνα με τίτλο :'Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑ'(faggotobooks). Στίχοι του έχουν μελοποιηθει από γνωστούς Έλληνες συνθέτες.

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

 ΣΥΝΤΑΞΙΙΟΥΧΟΙ:

ΔΙΠΛΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΜΕΣΑ  ΣΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
ΠΟΙΟΙ ΕΛΑΒΑΝ-ΠΟΙΟΙ
 ΕΧΟΥΝ ΣΕΙΡΑ


 Πληρωμές με αναδρομικά από εκκρεμείς επανυπολογισμούς συντάξεων προγραμματίζει ο ΕΦΚΑ  για χιλιάδες  συνταξιουχους  για το αμέσως προσεχές διάστημα ενώ αναμένεται εντός του θέρους  η κρίσιμη απόφαση του Ανωτάτου Ειδικου Δικαστηρίου η οποία  αφορά τα  δώρα και το επίδομα αδείας των συνταξιουχων  για την περίοδο 2013-2018. Ενα  πακέτο αναδρομικών από εκκρεμείς επανυπολογισμούς συντάξεων που αφορά περίπου 12.000 συνταξιούχους από Ταμεία τραπεζών και πρωην  ΔΕΚΟ (Εθνικής, Ολυμπιακής,Ιονικής, ΟΤΕ) έχει προγραμματιστεί να πληρωθεί από τον ΕΦΚΑ εντός του Ιουλίου.
Σύμφωνα με κύκλους του
 ΕΦΚΑ τα αναδρομικά  ποσά  από τις εκκρεμεις επανυπολογισμούς των συνταξεων,ξεπερνούν τις 13.000 ευρώ, ενώ στις περιπτώσεις των αναδρομικών σε επανυπολογισμένες συντάξεις ΔΕΚΟ-τραπεζών, τα ποσά φτάνουν και στις 20.000 ευρώ.Υπενθυμίζεται ότι στην ουρά του επανυπολογισμού βρίσκονται πάνω από 50.000 συντάξεις που είτε δεν έχουν επανυπολογιστεί είτε έχουν επανυπολογιστεί, αλλά είναι με λάθος ποσά και οι επανυπολογσμοί επαναλαμβάνονται σε τακτική βάση.
Τονίζεται ότι η διαδικασία του ορθού επανυπολογισμού των συνταξεων από τον ΕΦΚΑ
 βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο έχει ολοκληρωθεί για μεγάλο πλήθος συνταξιούχων.
Αναλυτικά τον Νοέμβριο 2023 ολοκληρώθηκε η διόρθωση του τακτικού υπολογισμού για το μεγαλύτερο μέρος των συνταξιούχων πρώην εργαζομένων στην τέως Ολυμπιακή Αεροπορία, οι οποίοι ανάλογα με την ειδικότητά τους κατέβαλαν επιπλέον εισφορές. Για
 την συγκεκριμένη κατηγορία τον Μάρτιο 2024 καταβλήθηκαν τα αναδρομικά ποσά του ορθού επανυπολογισμού. Εκκρεμεί καταβολή αναδρομικών επανυπολογισμού για ένα μέρος αυτής της κατηγορίας.
-Τον Απρίλιο 2024 καταβλήθηκαν αναδρομικά ποσά, κατόπιν ορθού επανυπολογισμού για τους συνταξιούχους του τέως ΗΣΑΠ.
-Τον Μάιο 2024 έγινε καταβολή αναδρομικών ποσών ορθού επανυπολογισμού συνταξιούχων τέως ΤΣΠ-ΑΤΕ και τον Ιούνιο 2024 για τους συνταξιούχους του τέως ΤΑΠΙΛΤ.
-Για τους συνταξιούχους υπαλλήλους των ΝΠΔΔ, καταβλήθηκαν αναδρομικά ποσά ορθού επανυπολογισμού τον Απρίλιο 2024 και τον Μάιο 2024, για το χρόνο ασφάλισης για τον οποίο κατέβαλαν υπό την ισχύ του προϊσχύοντος νομοθετικού καθεστώτος εισφορές ανώτερες από τις προβλεπόμενες στο κοινό καθεστώς του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
-Τον Ιούνιο 2024 καταβλήθηκαν αναδρομικά ποσά ορθού επανυπολογισμού σε 7.002 συνταξιούχους του τέως ΤΑΠ-ΟΤΕ με ποσό που κατά μέσο όρο ανέρχεται στα 607€. Εκκρεμεί καταβολή αναδρομικών επανυπολογισμού για ένα μέρος αυτής της κατηγορίας, το οποίο θα ελεγχθεί από τον τέως φορέα με φυσικό φάκελο.
Παράλληλα βρίσκεται σε στάδιο ελέγχου ο ορθός επανυπολογισμός των συντάξεων της τέως ΤΣΠ-ΕΤΕ και θα δρομολογηθεί πληρωμή μέρους του συνόλου των συνταξιούχων τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Την ίδια ώρα,αναδρομικά σε 370.000 συνταξιούχους με ποσά ως 4.000 ευρώ - που αφορά τα
 δώρα και το επίδομα αδείας των συνταξιουχων  για την περίοδο 2013-2018- θα δοθούν στην περίπτωση που  από το  Ανωτατο Ειδικο  Δικαστήριο εκδοθεί θετική απόφαση  για τους απόμαχους της δουλειάς.Η συζήτηση της  υπόθεσης στο  ΑΕΔ  έγινε στις  17 Απριλίου  2024 και η σχετική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί    μέσα    στο καλοκαίρι.Αν η απόφαση του ΑΕΔ   εκδοθεί υπέρ των συνταξιούχων, θα επαναβεβαιώσει τις τρεις αποφάσεις που έχει εκδώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) του 2015, του 2019 και του 2021, με τις οποίες έχει κριθεί ότι οι συνταξιούχοι δικαιούνται επιστροφές από τις περικοπές που τους επιβλήθηκαν στο 11μηνο μεταξύ Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016, σε κύριες, και επικουρικές συντάξεις, καθώς και στα Δώρα.
Τέλος επισημαίνεται ότι η διοίκηση του ΕΦΚΑ συνέστησε ομάδα εργασίας τη Συγκρότηση Ομάδας Εργασίας με αντικείμενο τη διαχείριση και διεκπεραίωση κάθε είδους νέων και εκκρεμών αγωγών των συνταξιούχων ασφαλισμένων του συνόλου των πρώην Ταμείων (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΤΑΠΟΤΕ, ΤΡΑΠΕΖΩΝ κλπ), που κατατίθενται στα Διοικητικά Δικαστήρια και αφορούν σε κύριες και επικουρικές συντάξεις αποφάσισε η διοίκηση του ΕΦΚΑ.Έργο της Ομάδας Εργασίας θα είναι η παροχή απόψεων επί των αγωγών των συνταξιούχων ασφαλισμένων του συνόλου των τέως Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΤΑΠΟΤΕ, ΤΡΑΠΕΖΩΝ κλπ, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στον ΕΦΚΑ), που κατατίθενται στα Διοικητικά Δικαστήρια και που αφορούν στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.Οι αγωγές που αφορούν σε μνημονιακές κρατήσεις θα υπογράφονται από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, ενώ οι αγωγές που αφορούν σε επανυπολογισμό συντάξεων σύμφωνα με το Ν.4387/2016, θα υπογράφονται από τη Γενική Διεύθυνση Συντάξεων.
----------------------------------------------------------------
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ:ΠΟΙΟΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΌΣΑ

-Τον Μάρτιο πληρώθηκαν 4.599.547 συντάξεις. Από αυτές, 2.828.344 ήταν κύριες, 1.340.577 ήταν επικουρικές, ενώ δόθηκαν και 430.626 μερίσματα.
-Η δαπάνη για να καταβληθεί το σύνολο των συντάξεων τον Μάρτιο, ξεπέρασε τα 2,62 δισ. ευρώ.
-Η πλειονότητα των κύριων συντάξεων κυμαίνεται από 500 έως 1.000 ευρώ (837.210 ή ποσοστό 43,82%)
-Έως 500 ευρώ χορηγούνται 320.563 κύριες συντάξεις (ποσοστό 16,77%)
-Συνολικά κάτω από 1.000 ευρώ είναι το 60,59% των κύριων συντάξεων γήρατος (1.157.773).
-Από το σύνολο των επικουρικών συντάξεων γήρατος (959.636) οι περισσότερες (413.823 ή ποσοστό 43,12%) ήταν από 100 – 200 ευρώ.
Πηγη:ΣΥΣΤΗΜΑ  ΗΛΙΟΣ(ΜΑΡΤΙΟΣ  2024).



Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

 ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ Η ‘ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ’ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ

Eνα συλλεκτικό βιβλίο-έκπληξη(145 σελίδες) με 68 φωτογραφίες και πίνακες ζωγραφικής για τη Λευκάδα, μαζί με πεζά και ποιήματα του δημοσιογράφου ΗΛΙΑ Π. ΓΕΩΡΓΑΚΗ, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΚΑΜΠΥΛΗ.
Πίνακες ζωγραφικής και επιλεγμένες φωτογραφίες με θέματα Λευκάδας έχουν προσφέρει στο βιβλίο οι :
ΘΕΟΔΩΡΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ,ΦΡΟΣΩ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΥ,ΤΙΑ ΠΑΝΤΑΖΗ ,ΤΙΤΙΝΑ ΡΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ,ΜΑΡΙΑ ΧΙΩΤΑΚΗ, ΞΕΝΟΦΩΝ ΜΙΚΡΩΝΗΣ,ΤΙΤΙΝΑ ΡΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ,ΜΑΥΡΕΤΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ,ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΑΧΟΣ, ΖΩΗΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ,ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ,ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΠΟΛΥΜΕΡΗΣ,ΣΩΤΗΡΗΣ ΘΕΡΙΑΝΟΣ,ΕΛΕΝΗ ΚΑΤΩΠΟΔΗ,ΚΑΙΤΗ ΚΑΚΑΒΟΥΛΗ,ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΣ,ΤΕΤΑ ΚΟΥΡΤΗ- ΠΕΛΕΚΟΥΔΑ, FRITZ BERGER, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΕΛΛΟΣ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΑΦΥΛΙΔΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΑΖΗΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ
Το εξώφυλλο του βιβλίου είναι πίνακας ζωγραφικής της ΤΙΤΙΝΑΣ ΡΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ.
Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Κυριακή 11 Αυγούστου, ωρα 8μμ, στο κηποθέατρο Αγ.Σικελιανός στη Λευκάδα.
Η εκδήλώση θα συνοδευτεί με πλούσιο μουσικό πρόγραμμα
--------------------------------------------------------------
ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΜΠΥΛΗ
ΤΗΛ. 210 5156810

 ΟΙ 3 ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΔΙΚΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

Εκτός από τη δραματική οικονομική κατάσταση των συνταξιούχων -η οποία επιδεινώνεται λόγω της ακρίβειας-  τρία μεγάλα  ζητήματα  ζητούν άμεση λύση από την κυβέρνηση.Πρόκειται  για τη μεγάλη αδικία της διπλής  φορολόγησης που προκαλεί η μνημονιακή Εισφορά Αλληλεγγύης  Συνταξιουχων(ΕΑΣ), η προσωπική διαφορά του νόμου Κατρούγκαλου καθως και η μη εφαρμογή    διάταξης του νόμου Βρούτση από το 2020  για την προσαύξηση στους απασχολούμενους  συνταξιούχους.Ειδικότερα:
1. ΔΙΠΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑ 400.000  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΜΕΣΩ ΕΑΣ :Διπλό και άδικο φόρο πληρώνουν 400.000  συνταξιούχοι  μέσω της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων(ΕΑΣ). Οι συνταξιούχοι - με συντάξεις  άνω των 1400  ευρώ-υποβάλλονται στην περίφημη Εισφορά Αλληλεγγύης η οποία είναι κλιμακωτή (από 3% και φτάνει το 14%), αλλά επιβάλλεται εφ όλου του ποσού. Χωρίς καν να ληφθεί υπόψη το αφορολόγητο όριο των 720 ευρώ.Μάλιστα, με τις (ετήσιες) αυξήσεις-αναπροσαρμογές λόγω πληθωρισμού πολλοί ασφαλισμένοι αλλάζουν κατηγορία καταβολής της Εισφοράς (ονομαστικές αποδοχές) και  φορολογούνται επαχθέστερα. Δηλαδή αντί να έχουν αυξηση εχουν μείωση των αποδοχών .
Αυτό που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι η μείωση της κράτησης αυτής τόσο από τις κύριες όσο και από τις επικουρικές συντάξεις.  Αν και το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται τη σχετική διάταξη δεν φαίνεται να κατατίθεται άμεσα καθώς η εισφορά χρηματοδοτεί το λογαριασμό ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών) στο οποίο υπολογίζεται ότι έχουν συγκεντρωθεί περί τα 14,5 δισ. ευρώ.Η νέα διάταξη δεν θα περιλαμβάνεται στο επικείμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και φαίνεται ότι θα καθυστερήσει η κατάθεση της αναμόρφωσης της ενώ με βάση το καλό σενάριο θα ισχύσει μέσα στο 2025.
Η ενδεχομένη κατάργηση της κράτησης από τίς επικουρικές θά σημάνει αυξήσεις από 10 ευρώ ως καί 71 ευρώ μηνιαίως ή από 120 ευρώ ως 852 ευρώ ετησίως γιά περίπου 400.000 παλαιούς αλλά καίνέους (μετά τήν 1/1/2015) συνταξιούχους που λαμβάνουν αρχική μεικτή επικουρική σύνταξη άνω των 300 ευρώ, όπου επιβάλ λονται οι κρατήσεις ΕΑΣ με ποσοστά από 3% ως 10%.
Η κλίμακα κρατήσεων ΕΑΣ στίς επικουρικές είναι
3% από τά 300 ως τά 350 ευρώ, 4% από τά 350 ως τα
400 ευρώ, 5% από τα 400 ως τα 450 ευρώ, 6% από τα
450 ως τα 500 ευρώ, 7% από τα 500 ως τα 550 ευρώ,
8% από τά 550 ως τα 600 ευρώ, 9% από τα 600 ως τα 650 ευρώ και 10% από τά 650 ευρώ και άνω .
Στο νέο σύστημα θα προβλεφθεί πλαφόν κρατήσεων ώστε κανείς συνταξιούχος να μην πληρώνει περισσότερα, αλλά αντιθέτως να έχει ελάφρυνση από τήν κράτηση.
Σύμφωνα με τις εισηγήσεις που βρίσκονται στο τραπέζι οι ενδεχόμενες- μελλοντικές -αλλαγές στην ΕΑΣ εχουν ώς εξής:
- Στο πρώτο σενάριο εξετάζεται η αλλαγή της αρχιτεκτονικής της ΕΑΣ, ώστε αυτή να μην επιβάλλεται από το «πρώτο ευρώ» αλλά μόνο στο ποσό που υπερβαίνει το πλαφόν κάθε κλιμακίου, όπως δηλαδή ακριβώς συμβαίνει και με τους φορολογικούς συντελεστές στην φορολογία εισοδήματος. Για παράδειγμα, σύνταξη 1.500 ευρώ, έχει σήμερα ΕΑΣ 3%, η οποία επιβάλλεται σε όλο το ποσό και είναι 45€. Αν όμως επιβάλλεται μόνο στο ποσό που υπερβαίνει τα 1.400€, δηλαδή στα 100€ με έναν κάπως αυξημένο συντελεστή – π.χ. 10% – τότε το ποσό της εισφοράς μειώνεται, για παράδειγμα, στα 10€.
- Το δεύτερο σενάριο προβλέπει μείωση των συντελεστών της ΕΑΣ από το δεύτερο κλιμάκιο και πάνω. Η λογική σε αυτό το σενάριο είναι πως με το ισχύον σύστημα ο συντελεστής διπλασιάζεται από το πρώτο στο δεύτερο κλιμάκιο, δηλαδή αυξάνεται απότομά από το 3% στο 6%.
Παράδειγμα 1: Επί μεικτών αποδοχών 1.660 ευρώ του 2023 εφαρμόστηκε αύξηση 3% από τις αρχές του χρόνου. Έτσι η Εισφορά «Αλληλεγγύης» (ΕΑΣ) από 3% που ήταν για ποσά σύνταξης μέχρι 1.699 ευρώ ανήλθε στο 6% επί όλου του ποσού. Τα 1660 ευρώ του 2023 περιοριζόταν στα 1610,2 ευρώ μετά την εισφορά 3%, ενώ με την αύξηση 3% φέτος το εν λόγω πόσο ονομαστικής σύνταξης έφτασε στα 1750 ευρώ. Επί του νέου ποσού εφαρμόζεται όμως ΕΑΣ 6%, οπότε η μεικτή ονομαστική σύνταξη διαμορφώνεται πλέον (μετά την φετινή αύξηση) στα 1.709,8 ευρώ. Και μετά τη νέα εισφορά του 6% στα 1607,2, τρία (3) ευρώ λιγότερα φέτος από το 2023, πριν την… αναπροσαρμογή.
Παράδειγμα 2: Το 6% της ΕΑΣ για μεικτά ποσά σύνταξης άνω των 1.600 ευρώ υπολογίζεται πριν το φόρο και επιβαρύνει το σύνολο των αποδοχών διαπερνώντας ακόμη και αυτό το αφορολόγητο ποσό των μισθωτών και συνταξιούχων (περίπου 720 ευρώ το μήνα).
2.ΚΟΦΤΗΣ’ ΣΤΙΣ  ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ  ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ  ΔΙΑΦΟΡΑΣ :Μπορεί η κυβέρνηση να ανακοίνωσε ότι θα δοθεί εφέτος  τα Χριστούγεννα  επιδομα προσωπικης  διαφοράς, ωστόσο  η προσωπική διαφορά δεν επιτρέπει σε 770.000 συνταξιούχους σήμερα να καρπωθούν και άλλες μελλοντικές αυξήσεις, μέχρι να μηδενίσουν και εκείνοι την προσωπική διαφορά τους, που λειτουργεί περισσότερο ως «κόφτης».
Είναι  χαρακτηριστικό ότι σήμερα σχεδόν ένας στους τρεις συνταξιούχους του ΕΦΚΑ εξακολουθεί να έχει προσωπική διαφορά, καθώς οι αυξήσεις που δόθηκαν μετά από πολλά χρόνια, τόσο το 2023, όσο και το 2024 κατάφεραν να μειώσουν, όχι όμως και να μηδενίσουν τον αριθμό των κύριων συντάξεων που παραμένουν «παγωμένες».Ετσι χιλιάδες  είναι οι  παλίοί συνταξιουχοι που δεν θα κατορθώσουν εν ζωή να ‘’γευτούν’’ μια έστω και μικρή αύξηση στη σύνταξη τους  λόγω της προσωπικής   διαφοράς την οποία επεβαλλε ο ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο Κατρούγκαλου.
Ωστόσο σταδιακά και σε  βάθος χρόνου, η  προσωπική διαφορά εκτιμάται να μειωθεί σε ένα μεγάλο αριθμό  συνταξιουχων.Κι αυτό γιατι οι δύο αυξήσεις που δόθηκαν για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, κατά 7,75% το 2023 και 3% το 2024 έχουν περιορίσει τον αριθμό των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά σε 770.000.Ο αριθμός των συντάξεων με προσωπική διαφορά μειώθηκε μεταξύ Σεπτεμβρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2024 από περίπου 1.230.000 σε 770.000. Πρόκειται για τους συνταξιούχους αυτούς, που μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου (Ν.4387/2016) και τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους, απέκτησαν προσωπική διαφορά, ώστε να μην υποστούν απότομη μείωση του βιοτικού τους επίπεδου.
Να σημειωθεί ότι, η προσωπική διαφορά εξαλείφεται σταδιακά με την αύξηση των συντάξεων, αλλά και μέσω της εφαρμογής των διατάξεων του νόμου 4670/2020 για την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης όσων έχουν ασφαλιστικό βίο μεγαλύτερο των τριάντα ετών. Υπενθυμίζεται πως η προσωπική διαφορά αφορά τους παλαιούς συνταξιούχους που είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί πριν εφαρμοστεί ο νόμος Κατρούγκαλου (4387/2016). Βάσει του νόμου η σύνταξή τους επανυπολογίστηκε και στην πλειοψηφία αυτών βγήκε μικρότερη. Προκειμένου να μην περικοπεί όμως, θεσπίστηκε η προσωπική διαφορά που αποτελεί μέρος της σύνταξης, καταβάλλεται κανονικά, αλλά στερεί από τους συνταξιούχους τις ετήσιες αυξήσεις μέχρι να μηδενιστεί με αυτές.
3.ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ  ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ :Μείζον θέμα εχει  δημιουργηθεί με την διοικηση του ΕΦΚΑ η οποία  δεν εφαρμόζει την ισχύουσα νομοθεσία εδώ και 4  ολόκληρα  χρόνια όσον αφορά την απόδοση των προσαυξήσεων στους απασχολούμενους συνταξιουχους.Ηδη εχουν ασκηθεί  μηνύσεις και αγωγές  για παράβαση καθήκοντος ενώ για το σοβαρό αυτό ζήτημα ενημερώθηκε  η νέα  υπουργός Εργασίας Ν. Κεραμέως.
Με το νόμο 4670/2020, η προσαύξηση(για  τους συνταξιούχους που εργάζονται νόμιμα) καταβάλλεται με δήλωση ή συνέχιση απασχόλησης από 1ης/1/2017. Το λογισμικό για τις έξτρα αυξήσεις θα έπρεπε να λειτουργεί ήδη, πλην όμως έμεινε πίσω καθώς οι προτεραιότητες του ΕΦΚΑ ήταν η έκδοση εκατοντάδων χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων.Ωστόσο  δεν υπάρχει καμμία επίσημη ενημέρωση για το ολο θέμα και οι  δικαιουχοι δικαίως διαμαρτυρονται.
Τονίζεται ότι όσοι συνταξιούχοι δήλωναν απασχόληση από το 2017 και μετά θα πάρουν την αύξηση που τους αναλογεί για τα έτη που εργάστηκαν με αναδρομικά έως και 8 ετών, ανάλογα με το πότε διέκοψαν την απασχόλησή τους.
Ο χρόνος της απασχόλησης αξιοποιείται με προσαύξηση της σύνταξής τους, η οποία υπολογίζεται με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης που αντιστοιχούν στο χρόνο της απασχόλησής τους ξεκινώντας από το ποσοστό που αντιστοιχεί στο πρώτο έτος (που είναι 0,77%) και τις αποδοχές που έχουν κατά το διάστημα της απασχόλησης.Για παράδειγμα συνταξιούχος πριν το 2016 που τα τελευταία 5 χρόνια δούλευε ταυτόχρονα, δικαιούται προσαύξηση σύνταξης με ποσοστό αναπλήρωσης 3,85% (0,77Χ5=3,85). Αν ο μισθός του από την απασχόληση ήταν 1.200 ευρώ, τότε θα πάρει προσαύξηση σύνταξης 92,4 ευρώ το μήνα. Αν είχε συντάξιμες αποδοχές 1.500 ευρώ, τότε η προσαύξηση σύνταξης που δικαιούται για τα 5 έτη απασχόλησης είναι 115,5 ευρώ.
Η έξτρα αύξηση στη σύνταξη, όπως και τα αναδρομικά καταβάλλονται από την ημερομηνία που ο εργαζόμενος συνταξιούχος θα υποβάλει αίτηση για την προσαύξηση έχοντας διακόψει την απασχόλησή του.
 -----------------------------
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ:ΠΟΙΟΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΌΣΑ

-Τον Μάρτιο πληρώθηκαν 4.599.547 συντάξεις. Από αυτές, 2.828.344 ήταν κύριες, 1.340.577 ήταν επικουρικές, ενώ δόθηκαν και 430.626 μερίσματα.
-Η δαπάνη για να καταβληθεί το σύνολο των συντάξεων τον Μάρτιο, ξεπέρασε τα 2,62 δισ. ευρώ.
-Η πλειονότητα των κύριων συντάξεων κυμαίνεται από 500 έως 1.000 ευρώ (837.210 ή ποσοστό 43,82%)
-Έως 500 ευρώ χορηγούνται 320.563 κύριες συντάξεις (ποσοστό 16,77%)
-Συνολικά κάτω από 1.000 ευρώ είναι το 60,59% των κύριων συντάξεων γήρατος (1.157.773).
-Από το σύνολο των επικουρικών συντάξεων γήρατος (959.636) οι περισσότερες (413.823 ή ποσοστό 43,12%) ήταν από 100 – 200 ευρώ.
Πηγη:ΣΥΣΤΗΜΑ  ΗΛΙΟΣ(ΜΑΡΤΙΟΣ  2024).

 ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΕΞΑΗΜΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ 1η ΙΟΥΛΙΟΥ (ΟΔΗΓΟΣ)

Εξαήμερη εργασία σε επιχειρήσεις 24ωρης λειτουργίας και ψηφιακή κάρτα σε βιομηχανίες και λιανεμπόριο μπαίνουν σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου.
Eιδικότερα ,η δυνατότητα δήλωσης και εφαρμογής εξαήμερης εργασίας σε επιχειρήσεις που από τη φύση τους είναι συνεχούς λειτουργίας, καθώς και σε όσες ήδη λειτουργούν επί 24ωρης βάσης, 5 ή 6 ημέρες την εβδομάδα, ισχύει από την Δευτέρα 1η Ιουλίου.
Εργοδότες σε κλάδους από τους λεγόμενους συνεχούς ροής, έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν μονομερώς από τους υπαλλήλους τους να εργαστούν και την 6η ημέρα της εβδομάδας, με επιπλέον ημερομίσθιο αλλά χάνοντας το ένα από τα δύο ρεπό τους.
Η δυνατότητα εξαήμερης εργασίας θεσπίστηκε με τα άρθρα 25 και 26 του Ν.5053/2023 με στόχο να καλυφθούν οι μεγάλες ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας, που μοιραία οδηγούν σε αξιοποίηση του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού, σε εργασία επιπλέον του ωραρίου τους προκειμένου να βγουν οι βάρδιες.
Με τον τρόπο αυτό καταπολεμούνται αδήλωτες υπερωρίες που ενδεχομένως γίνονταν σε επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, ενώ αυξάνεται το εισόδημα των εργαζομένων που θα δουλεύουν την 6η ημέρα, αφού το ημερομίσθιό τους για την ημέρα αυτή θα είναι προσαυξημένο κατά 40%.
Σε περίπτωση που η 6η ημέρα συμπίπτει με Κυριακή ή επίσημη αργία, ο εργαζόμενος δικαιούται το ημερομίσθιό του προσαυξημένο κατά 115% (40% από την προσαύξηση της 6ης ημέρας συν 75% για την απασχόλησή του την Κυριακή/αργία), προσαύξηση η οποία δυνητικά μπορεί να ξεπεράσει και το 115% σε περίπτωση εργασίας σε νυχτερινές ώρες για τις οποίες ισχύει επιπρόσθετη προσαύξηση 25%.
Τονίζεται ότι η δυνατότητα εξαήμερης εργασίας αφορά αποκλειστικά:
- επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας από τη φύση τους, που λειτουργούν όλες τις ημέρες της εβδομάδας επί 24ωρου βάσεως με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών και εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας για τους εργαζομένους τους καθώς και
- επιχειρήσεις μη συνεχούς λειτουργίας που λειτουργούν 5 ή 6 ημέρες την εβδομάδα επί 24ωρου βάσεως με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών και εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας για τους εργαζομένους τους, σε περίπτωση αυξημένου φόρτου εργασίας, με υποχρέωση σχετικής δήλωσης στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.
Δεν θα εφαρμοστεί σε ΔΕΚΟ, δημόσιο τομέα και τράπεζες, ενώ εξαιρούνται της ρύθμισης ο τουρισμός και ο επισιτισμός.
Η απασχόληση σε αυτή την περίπτωση δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 8 ώρες ημερησίως, ενώ διατηρούνται στο ακέραιο τα όρια προστασίας των εργαζομένων που αφορούν την 11ωρη υποχρεωτική ημερήσια ανάπαυση, την υποχρεωτική 24ωρη εβδομαδιαία ανάπαυση (1 ρεπό) και τη διατήρηση του μέσου όρου εβδομαδιαίας εργασίας των 48 ωρών (συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών) σε περίοδο αναφοράς 4 μηνών.
Οι εργοδότες που κάνουν χρήση της 6ημερης εργασίας υποχρεούνται να καταχωρούν τα στοιχεία των χρονικών ορίων εργασίας των εργαζομένων τους που θα απασχοληθούν κατά την 6η ημέρα στη δήλωση οργάνωσης του χρόνου εργασίας, στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζόμενους. Ήδη τέθηκε σε εφαρμογή η δυνατότητα προδήλωσης του συγκεκριμένου μέτρου.
Όπως επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας, η εισαγωγή των συγκεκριμένων διατάξεων δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση την κατάργηση του θεσμοθετημένου και εφαρμοζόμενου στην εκάστοτε επιχείρηση πενθήμερου συστήματος εργασίας. Αποτελεί μία εξαιρετική συνθήκη που έρχεται να καλύψει μία έκτακτη ανάγκη η οποία πρέπει οπωσδήποτε να καλυφθεί από εξειδικευμένο προσωπικό και δεν υπάρχει αντίστοιχη προσφορά για τη συγκεκριμένη περίοδο.
Ταυτόχρονα, με εγκύκλιο που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Εργασιακών Σχέσεων, εφαρμόζεται υποχρεωτικά το μέτρο της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας από 1ης Ιουλίου και στον κλάδο της Βιομηχανίας και του Λιανεμπορίου.
Η Κάρτα εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία στους εργαζόμενους που απασχολούνται σε τράπεζες, σε μεγάλα σούπερ-μάρκετ, σε ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες security και ΔΕΚΟ.
Η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στοχεύει στην πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενώ στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ θα είναι δυνατή η καταχώρηση τυχόν τροποποιήσεων ωραρίου και υπερωριών.
Πλέον ο ν. 5053/2023 δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις/εργοδότες που το επιθυμούν, να κάνουν χρήση της δυνατότητας υιοθέτησης απολογιστικού συστήματος καταχώρησης αλλαγών ωραρίου, οργάνωσης χρόνου εργασίας και υπερωριών για τους εργαζομένους τους.


Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

 




ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ--ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ ΠΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ.

(ΓΙΟΡΤΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ)
----------------------------------------------
ΚΥΡΑ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ
Γονυπετής στο θρόνο σου
θαρθώ να προσκυνήσω
σε τάματα και όνειρα
σεμνά θα ακουμπήσω.
Κεριά, λιβάνια,θυμιατά
ευλαβικά θ΄ανάψω
για τη ζωή που χάθηκε
ανήμπορος θα κλάψω.
Λαχτάρα να σε δώ πρίν ξεψυχήσω
να κάνω το σταυρό μου μ΄ένα δάκρυ
κι από ψηλά τη θέα ν αντικρύσω
εκεί που η ματιά δεν βρίσκει άκρη.
Κρινάκια του γιαλού θα τη στολίσω
την άγια σου εικόνα τη σεπτή σου,
θα στείλω αγγελόύδια να προλάβουν
να στήσουν πανηγύρι στη γιορτή σου.
Κυρά Φανερωμένη μου ας έρθω πρίν πεθάνω
να γείρω τη λατρεία μου στο ιερό επάνω,
να έρθω με τα πόδια μου ν’ ανάψω μια λαμπάδα
που ο Θεός μ΄αξίωσε να είμαι απ΄τη Λευκάδα.
Κι αν ‘ηξερα την ώρα που θα ‘φύγω’
σαν γλάρος η ψυχή να φτερουγίσει,
θα έπαιρνα μαζι μου λίγο μύρο
να έδινα στον χάρο να μ΄αφήσει.
AΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ‘ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ’
ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΊ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ‘ΚΑΜΠΥΛΗ’’

οδωρα Γεωργακη και 107 ακόμ

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

 

 
ΠΩΣ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΕΦΕΤΟΣ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ  ΣΤΟΥΣ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ
 
Νέο  έκτακτο επίδομα προσωπικής  διαφοράς  σε χιλιάδες συνταξιούχους, προανήγγειλε χτες  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,. Όπως είπε τα χρήματα αυτά θα βρεθούν από την έκτακτη φορολογία 33% στα κέρδη των διυλιστηρίων.

Όπως είπε η έκτακτη συνεισφορά στα διυλιστήρια θα είναι περί τα 300 εκατ. και θα κατευθυνθούν στις ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας, στη στήριξη των συνταξιούχων που δεν είδαν αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς.

Τα χρήματα αυτά, σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, θα γίνουν έκτακτο επίδομα σε συνταξιούχους. Το επίδομα αυτό θα δοθεί στο τέλος του 2024, και ειδικότερα πριν τα Χριστούγεννα, σε όσους δεν θα πάρουν αύξηση στις συντάξεις λόγω προσωπικής διαφοράς. Έτσι, ο Κυριάκος Μητσότακης θα δώσει ένα επίδομα που δεν έλαβαν οι συνταξιούχοι το Πάσχα.

Παραμένει ανοιχτό θα δοθεί και κάποιο ποσό στους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού, στους δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και γενικότερα σε διάφορες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι προσωπική διαφορά κατέγραψαν οι παλαιοί συνταξιούχοι που είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί πριν την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου (4387/2016). Σύμφωνα με το συγκεκριμένο νόμο η σύνταξή τους επανυπολογίστηκε και εφόσον ήταν μικρότερη από αυτή που ελάμβανε ο συνταξιούχος, αντί να περικοπεί, θεσπίστηκε η προσωπική διαφορά που αποτελεί μέρος της σύνταξης, καταβάλλεται κανονικά, αλλά στερεί από τους συνταξιούχους τις ετήσιες αυξήσεις μέχρι να μηδενιστεί.

Επισημαίνεται ότι σχεδόν τέσσερις στους δέκα  συνταξιουχους  «έσβησαν» την προσωπική διαφορά της σύνταξης τους στο χρονικό διάστημα από το Σεπτέμβριο του 2021 έως σήμερα και πλέον θα λαμβάνουν τις μελλοντικές αυξήσεις συντάξεων.

Η απάλειψη της προσωπικής διαφοράς έγινε με την αντιστάθμιση των ποσοστιαίων αυξήσεων που μεσολάβησαν από το 2021 έως και το 2024.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά έχει μειωθεί τα τελευταία 2,5 χρόνια σε 770.000, από 1.230.000 που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2021.

Δηλαδή από το σύνολο των 1,23 εκατομμύρια συνταξιούχων που εμφάνισαν θετική προσωπική διαφορά στον πρώτο επανυπολογισμό των συντάξεων το 2019 – με τον νόμο Κατρούγκαλου -, οι 460.000 (περίπου 38%) έχουν καταφέρει σήμερα να την μηδενίσουν. Αφενός με τον δεύτερο επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση και αφετέρου με τις δύο αυξήσεις στις συντάξεις του 2023 και 2024.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του ΕΦΚΑ έως το 2027 θα εξαλειφθεί η προσωπική διαφορά σε άλλους 450.000 συνταξιούχους, οι οποίοι σήμερα καταγράφουν υπόλοιπο διαφοράς γύρω στα 70 ευρώ.

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

 Η ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ(ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ).ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ.

Στη χάρ'τση''(οπως έλεγαν οι παλιοί μπρανέλλοι). Γιορτάζει η Kυρά -Φανερωμένη. Η Κυρά μας.
Αλήθεια πόσα τάματα, πόσες ικεσίες, πόσες προσευχές ''ακουμπήσανε ''στην εικόνα της. Πόσες φορές οι Λευκαδίτες δεν την επικαλέστηκαν στις δύσκολες στιγμές τους; Με τις λαμπάδες και τα αφιερώματα στα χέρια -και τις λαχτάρες στη καρδιά- πόσοι και πόσοι στο διάβα των αιώνων δεν έφτασαν στην πόρτα της Ιεράς Μονής για να προσευχηθούν στη μεγάλη προστάτιδα του νησιού! Η Κυρά μας. Αποκούμπι στην πίκρα. Βάλσαμο στη ψυχή.
Το μοναστήρι της Φανερωμένης είναι χτισμένο στον καταπράσινο πευκόφυτο λόφο που βρίσκεται δυτικά της πόλης κι απ' όπου η θέα προς τον Αϊ Γιάννη, τη Γύρα και το Κάστρο είναι μαγευτική. Με ιστορία αιώνων, η οποία πιθανότατα ξεκινά από τους πρώτους αποστολικούς χρόνους, είναι ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία του τόπου και το μοναδικό μοναστήρι του νησιού που λειτουργεί στις μέρες μας. Η παράδοση αναφέρει ότι στο σημείο που βρίσκεται χτισμένο, υπήρχε το Καλλιμάρμαρο Ιερό της θεάς Αρτέμιδος. Οι Μαθητές του Αποστόλου Παύλου που έφτασαν πρώτοι στο νησί, συγκέντρωσαν εδώ τους κατοίκους και κήρυξαν το χριστιανισμό, δημιουργώντας τον πρώτο «ευκτήριο οίκο», ενώ ένας απ' αυτούς ο Σωσίων χειροτονήθηκε πρώτος επίσκοπος Λευκάδος και ίδρυσε το μοναστήρι. Σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου, μετά την Α' Οικουμενική Σύνοδο, ήρθαν πέντε Πατέρες με τον επίσκοπο Λευκάδας Αγάθαρχο. Δύο απ' αυτούς εγκαταστάθηκαν στη μονή και οι τρεις άλλοι ίδρυσαν το Ησυχαστήριο των Αγίων Πατέρων έξω από το χωριό Αλέξανδρος. Οι Πατέρες αυτοί έχτισαν τα πρώτα κελιά, μεγάλωσαν το ναό και οργάνωσαν το μοναχισμό στη Λευκάδα. Μια άλλη παράδοση αναφέρει ότι η πρώτη εικόνα της Παναγίας που είχε παραγγελθεί στην Κωνσταντινούπολη, αποκαλύφθηκε «αχειροποίητος» στον ιερομόναχο και αγιογράφο Κάλλιστο, μετά από προσευχή του. Γι' αυτό ονομάστηκε και Φανερωμένη. Το μοναστήρι πήρε τη σημερινή του μορφή επί Ενετοκρατίας το 1734. Ο ναός ξαναχτίστηκε τον 19ο αιώνα, μετά από δύο πυρκαγιές και έχει χαρακτηριστικά που φανερώνουν έντονη επίδραση της Ζακυνθινής αρχιτεκτονικής. Η εικόνα της Παναγίας (1887) είναι αντίγραφο της παλιάς θαυματουργής εικόνας της Φανερωμένης και έγινε στο Άγιο Όρος. Το τέμπλο του έγινε μετά το 1886 και είναι έργο του Ευστάθιου Προσαλέντη του νεότερου. Οι εικόνες του είναι έργο των αδελφών Χριστόδουλου και Θωμά Ζωγράφου από τις Χιονιάδες της Ηπείρου. Επίσης, στις ποδιές του τέμπλου υπάρχουν έργα του Λεωνίδα Σίδερη, με παραστάσεις από την Καινή Διαθήκη. Το μοναστήρι ανακαινίστηκε πρόσφατα με πρωτοβουλία του Ηγούμενου. Κατασκευάστηκε νέα πτέρυγα κελιών, ηγουμενείο, συνοδικό, βιβλιοθήκη και παρεκκλήσιο αφιερωμένο στον Άγιο Σιλουανό τον Αθωνίτη. Εδώ, σε σύγχρονο κτίριο, στεγάζεται και το Εκκλησιαστικό μουσείο της μονής με χαρακτηριστικά εκθέματα της εκκλησιαστικής τέχνης και παράδοσης. Εικόνες, άμφια, σκεύη και βιβλία εκτίθενται σε τρεις ορόφους δίνοντας στον επισκέπτη μια ανάγλυφη εικόνα για την εξέλιξη του πολιτισμού της Λευκάδας. Επίσης, στη μονή λειτουργεί έκθεση χριστιανικού βιβλίου, καθώς και μικρός ξενώνας για τη φιλοξενία προσκυνητών. Η Παναγία η Φανερωμένη, που στέκει για αιώνες στον ιερό βράχο, συγκεντρώνει πολλούς προσκυνητές. Είναι πολιούχος και προστάτιδα των «απανταχού της γης Λευκαδίων» και η χάρη της εορτάζεται με κάθε μεγαλοπρέπεια τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος.
-----------------------------------------
ΚΥΡΑ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ
Γονυπετής στο θρόνο σου
θαρθώ να προσκυνήσω
σε τάματα και όνειρα
σεμνά θα ακουμπήσω.
Κεριά, λιβάνια,θυμιατά
ευλαβικά θ΄ανάψω
για τη ζωή που χάθηκε
ανήμπορος θα κλάψω.
Λαχτάρα να σε δώ πρίν ξεψυχήσω
να κάνω το σταυρό μου μ΄ένα δάκρυ
κι από ψηλά τη θέα ν αντικρύσω
εκεί που η ματιά δεν βρίσκει άκρη.
Κρινάκια του γιαλού θα τη στολίσω
την άγια σου εικόνα τη σεπτή σου,
θα στείλω αγγελόύδια να προλάβουν
να στήσουν πανηγύρι στη γιορτή σου.
Κυρά Φανερωμένη μου ας έρθω πρίν πεθάνω
να γείρω τη λατρεία μου στο ιερό επάνω,
να έρθω με τα πόδια μου ν’ ανάψω μια λαμπάδα
που ο Θεός μ΄αξίωσε να είμαι απ΄τη Λευκάδα.
Κι αν ‘ηξερα την ώρα που θα ‘φύγω’
σαν γλάρος η ψυχή να φτερουγίσει,
θα έπαιρνα μαζι μου λίγο μύρο
να έδινα στον χάρο να μ΄αφήσει.
ΗΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

 ΔΥΟ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ 67 ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ 15ΕΤΙΑ

Δυο παράθυρα  παρέχει η ισχύουσα  νομοθεσία για  ηλικίες ανω των 67 ετων που δεν συγκεντρώσουν τις προυποθέσεις για συντάξιμη 15ετία.Αυτά  είναι:
1.Παρέχεται η δυνατότητα  για  εξαγορά των απαιτούμενων ετών ασφάλισης, για χιλιάδες ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ, που σε μεγάλη ηλικία, άνω των 67 ετών, δεν έχουν καταφέρει να συμπληρώσουν 15ετή ασφάλιση και να λάβουν σύνταξη.
2.Όσοι ασφαλίστηκαν αλλά δεν συμπληρώνουν τα 15 χρόνια με πληρωμένες εισφορές για να πάρουν κανονική σύνταξη από τον ΕΦΚΑ στρέφονται στο επίδομα αλληλεγγύης (399 ευρω) το οποίο χορηγείται στο 67ο έτος της ηλικίας τους και με εισοδηματικά κριτήρια.
Ειδικότερα:
1.ΕΠΙΔΟΜΑ  ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ :Το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων,( χορηγειται  από τον ΟΠΕΚΑ)στους ανασφάλιστους υπερήλικες και σε αυτούς που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, εφόσον όμως πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
 1. Έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους.
 2. Δεν λαμβάνουν ή δεν δικαιούνται να λάβουν σύνταξη από το εξωτερικό ή οποιαδήποτε ασφαλιστική ή προνοιακή παροχή από την Ελλάδα, μεγαλύτερη από 399,54 €. Αν η σύνταξη αυτή ή παροχή από δημόσιο φορέα που λαμβάνουν είναι μικρότερη από το επίδομα των 399,54 €, δικαιούνται το ποσό της διαφοράς που προκύπτει μετά την αφαίρεση του ποσού της σύνταξης ή παροχής που λαμβάνουν από το επίδομα.
 3. Διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα 15 συνεχόμενα έτη πριν από την υποβολή της αίτησης για τη λήψη του επιδόματος ή 15 έτη μεταξύ του 17ου και του 67ου έτους της ηλικίας τους, εκ των οποίων τα δέκα 10 συνεχόμενα πριν από την υποβολή της αίτησης και εξακολουθούν να διαμένουν στην Ελλάδα και μετά τη λήψη της παροχής.
Το συνολικό ετήσιο φορολογητέο εισόδημα του αιτούντος, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα  4.320 ευρώ και στην περίπτωση έγγαμων, το συνολικό οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 8.640 ευρώ. Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του αιτούντος, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 90.000 ευρώ, ενώ το  τεκμήριο αντικειμενικής δαπάνης της κινητής περιουσίας του (Επιβατηγά ΙΧ,ΜΧ αυτοκίνητα ή και δίκυκλα) δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ.
Στο εισόδημα δεν υπολογίζονται: α) Οι οικονομικές ενισχύσεις που χορηγούνται σε άτομα με αναπηρίες λόγω της αναπηρίας τους. β) Το διατροφικό επίδομα που χορηγείται στους πάσχοντες από χρόνια ανεπάρκεια τελικού σταδίου και στους μεταμοσχευμένους. γ) Το επίδομα ανεργίας. δ) Η διατροφή που καταβάλλεται σε ανήλικο τέκνο. Δικαιούχοι είναι όσοι δεν λαμβάνουν ή δεν δικαιούνται να λάβουν σύνταξη ή οποιαδήποτε ασφαλιστική ή προνοιακή παροχή από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, μεγαλύτερη από το επίδομα της παροχής των ανασφάλιστων υπερηλίκων.
2.ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕ 15ΕΤΙΑ ΜΕ   ΕΞΑΓΟΡΑ Ηδη έχει ανοίξει  ο δρόμος για τη συνταξιοδότηση με εξαγορά των απαιτούμενων ετών ασφάλισης, για χιλιάδες ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ, που σε μεγάλη ηλικία, άνω των 67 ετών, δεν έχουν καταφέρει να συμπληρώσουν 15ετή ασφάλιση και να λάβουν σύνταξη.Με εγκυκλίους που εκδόθηκαν το προηγούμενο διάστημα, ο ΕΦΚΑ  καθορίζει τις διαδικασίες αναγνώρισης του υπολειπόμενου της 15ετίας χρόνου για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Παράλληλα, και για όσους εργάστηκαν στο δημόσιο, δίνει τη δυνατότητα συμπλήρωσης του απαιτούμενου χρόνου, με προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης.Καθώς ο νομοθέτης είχε ως πρωταρχικό στόχο την ταχύτερη απονομή των συντάξεων, οι συγκεκριμένες εγκύκλιοι αφορούν τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι ασφαλισμένοι που δεν έχουν συμπληρώσει τον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης, προκειμένου να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:
1) Ασφαλισμένοι σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ και συμπλήρωσαν το 67ο έτος της ηλικίας τους μέχρι 31/12/2022, μπορούν να αναγνωρίσουν μέχρι 150 ημέρες ασφάλισης ή 6 μήνες, προκειμένου να θεμελιώσουν δικαίωμα πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος, σύμφωνα με τις κατά περίπτωση ισχύουσες διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, των φορέων στους οποίους είναι ασφαλισμένοι.
Δικαιούχοι για την εν λόγω αναγνώριση είναι οι ασφαλισμένοι σε πρώην φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ καθώς και όσοι απασχολούνται στον Δημόσιο Τομέα, με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου, οι οποίοι:
Έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους μέχρι 31/12/2022.
Έχουν πραγματοποιήσει συνολικά από 4.350 έως 4.499 ημέρες πραγματικής ασφάλισης, αθροιστικά σε έναν ή περισσότερους πρώην φορείς που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ.
Έχουν διακόψει οριστικά την απασχόλησή τους και την πραγματική ή προαιρετική ασφάλιση.
Δεν έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης.
Δεν έχουν συνταξιοδοτηθεί από οποιονδήποτε φορέα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
Δεν δικαιούνται σύνταξη από οποιαδήποτε αιτία, σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις των φορέων που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ, ή με διατάξεις που εφαρμόζονται στο Δημόσιο ή στην Τράπεζα της Ελλάδος ή από ασφαλιστικούς φορείς του εξωτερικού.
Δεν έχουν αναγνωρίσει πάνω 5 έτη πλασματικού χρόνου ασφάλισης.
Η αναγνώριση γίνεται με εφάπαξ καταβολή εκ μέρους του ασφαλισμένου των εισφορών εργοδότη και ασφαλισμένου, που αντιστοιχούν στον αναγνωριζόμενο χρόνο ασφάλισης, με βάση το ισχύον, κατά την υποβολή της αίτησης για την αναγνώριση, ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη. Να σημειωθεί ότι εντός του 2023, το ημερομίσθιο ανέρχεται σε 34,18 ευρώ και η σχετική εγκύκλιος ξεκαθαρίζει ότι δεν προβλέπεται έκπτωση, ούτε άλλος τρόπος καταβολής των εισφορών.
2) Όσοι έχουν ασφαλιστεί για τουλάχιστον 500 ημέρες εργασίας ή για 20 μήνες, εντός 5 ετών πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης, μπορούν να προβούν σε προαιρετική συνέχιση της ασφάλισής τους, για διάστημα μέχρι 3 έτη, από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης.
Δικαίωμα υπαγωγής στην προαιρετική ασφάλιση έχουν οι ασφαλισμένοι σε πρώην φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ και απασχολούνται στον Δημόσιο Τομέα, με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου, εφόσον σωρευτικά πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
-Έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης.
-Έχουν ασφαλισθεί για τουλάχιστον 500 ημέρες εργασίας, εντός της τελευταίας πενταετίας πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης, οι οποίες πρέπει να προέρχονται από υποχρεωτική ασφάλιση.


Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

 ΟΙ 4 ΝΕΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΕ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Νέο  ασφαλιστικό  νομοσχέδιο το οποίο θα  βασίζεται σε  4  ρυθμίσεις,  προωθεί η νεα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασιας,  με σημαντικές αλλαγές στην Εισφορά Αλληλέγγυης  Συνταξιούχων(ΕΑΣ),στις   συντάξεις  χηρείας, στον ενιαιο κανονισμο παροχών ΕΦΚΑ καθώς και στο επίδομα ανεργίας.Το  υπο κατάρτιση νέο νομοσχέδιο  σχεδιάζεται να πάρει το δρόμο για τη Βουλή το αργότερο μέχρι το φθινόπωρο.Ειδικότερα :
1. ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΓΓΥΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ(ΕΑΣ).
Διπλό και άδικο φόρο πληρώνουν 400.000  συνταξιούχοι  μέσω της Εισφοράς Αλληλεγγυης Συνταξιουχων(ΕΑΣ). Οι συνταξιούχοι υποβάλλονται στην περίφημη Εισφορά Αλληλεγγύης η οποία είναι κλιμακωτή (από 3% και φτάνει το 14%), αλλά επιβάλλεται εφ όλου του ποσού. Χωρίς καν να ληφθεί υπόψη το αφορολόγητο όριο των 720 ευρώ.Μάλιστα, με τις (ετήσιες) αυξήσεις-αναπροσαρμογές λόγω πληθωρισμού πολλοί ασφαλισμένοι αλλάζουν κατηγορία καταβολής της Εισφοράς (ονομαστικές αποδοχές) και  φορολογούνται επαχθέστερα. Δηλαδή αντί να έχουν αυξηση εχουν μειωση των αποδοχών .

2.ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ  ΧΗΡΕΙΑΣ
Λύση  ‘’γόρδιο δεσμό ‘’των συντάξεων χηρείας θα επιχειρήσει να δώσει το υπουργείο Εργασίας.
Οι δικαιούχοι συντάξεων χηρείας μετά την τριετία σύμφωνα με τον νόμο θα πρέπει να χάνουν τη μισή παροχή σε περίπτωση ανάληψης εργασίας ή συνταξιοδότησης (από το 70% της σύνταξης του άμεσα ασφαλισμένου, στο 35%). Η εν λόγω περικοπή εφαρμόζεται ήδη στο Δημόσιο και ακόμη δεν έχει επεκταθεί στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα. Πρόκειται για μία διάταξη που σύμφωνα με πληροφορίες έχει προβληματίσει ιδιαίτερα την κυβέρνηση η οποία φοβούμενη το πολιτικό κόστος δεν έχει ακόμη αποφασίσει πότε θα τη φέρει.
Πάντως νομικοί εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα κληθεί να καταθέσει τη ρύθμιση καθώς αν προσφύγουν οι δημόσιοι υπάλληλοι δικαστικά θα κληθεί να τους επιστρέψει αναδρομικά τα ποσά της παρακράτησης.
Θα πρέπει να επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα η ρύθμιση που ισχύει για το Δημόσιο, σχετικά με την περικοπή της σύνταξης χηρείας στο μισό, στην περίπτωση απασχόλησης ή συνταξιοδότησης του δικαιούχου. Στην πράξη, οι αποδοχές θα περιορίζονται στο 35% της σύνταξης του θανόντος, καθώς η περικοπή του 50% που ορίζει ο νόμος αναφέρεται στο 70% της σύνταξης του άμεσα ασφαλισμένου, που λαμβάνει ο/η χήρος/α. Βάσει του αρχικού σχεδιασμού, η περικοπή θα πρέπει να επιβληθεί σε όλες τις συντάξεις χηρείας (ανδρών και γυναικών) που δόθηκαν πριν την 1η Οκτωβρίου 2020 και σήμερα ο δικαιούχος εργάζεται ή συνταξιοδοτείτα

3. ΠΑΡΟΧΕΣ-ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΕΦΚΑ
Με τον νέο κανονισμό θα αλλάξουν και οι προϋποθέσεις για τη λήψη των παροχών, που σημαίνει ότι για κάποιες θα γίνουν αυστηρότερες.
Η εισήγηση της επιτροπής προς το υπουργείο Εργασίας, εν όψει της εφαρμογής του νέου κανονισμού, είναι να ληφθούν ως βάση οι παροχές του ΙΚΑ και πάνω σ’ αυτές να γίνουν αυξομειώσεις στα επιδόματα των υπόλοιπων φορέων. Θεωρείται βέβαιο ότι τα επιδόματα ασθένειας θα είναι στα επίπεδα του ΙΚΑ.
Οι αποκλίσεις στα ποσά που καταβάλλουν σήμερα τα Ταμεία για επιδόματα μητρότητας, ασθένειας, ατυχήματος και για έξοδα κηδείας είναι μεγάλες
Ο νέος κανονισμός παροχών θα καταργεί όλα τα επιμέρους ποσά που καταβάλλουν τα Ταμεία, σύμφωνα με τα καταστατικά τους, για έξοδα κηδείας, επιδόματα ασθένειας – ατυχήματος και επιδόματα μητρότητας. Στη θέση των καταργηθέντων επιδομάτων και βοηθημάτων θεσπίζεται ένα ποσό ίδιο για κάθε κατηγορία.
Στα έξοδα κηδείας, οι 7.700 ευρώ του ΗΣΑΠ μειώνονται, ενώ τα 690 ευρώ του ΝΑΤ αυξάνονται.Το επικρατέστερο ποσό είναι μεταξύ 900 και 1.000 ευρώ, ενώ τα περισσότερα Ταμεία δίνουν λιγότερα. Μικρές αυξήσεις αναμένονται και στα επιδόματα μητρότητας (κύησης – λοχείας).Οι αποκλίσεις στα ποσά που καταβάλλουν σήμερα τα Ταμεία για επιδόματα μητρότητας, ασθένειας, ατυχήματος και για έξοδα κηδείας είναι μεγάλες.
4.ΕΠΙΔΟΜΑ  ΑΝΕΡΓΙΑΣ  :Νέους όρους και προϋποθέσεις προβλέπονται για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας. Ειδικότερα ή νεα  ρύθμιση  θα προβλέπει την αλλαγή του ποσού και των προϋποθέσεων λήψης του επιδόματος ανεργίας της ΔΥΠΑ. Στην πρώτη φάση θα υλοποιηθεί σε πιλοτικό στάδιο για 5.000 ως 10.000 ανέργους και στη συνέχεια θα εφαρμοστεί για το σύνολο των ανέργων.
Σύμφωνα με πληροφορίες μελετάται μέχρι στιγμής το επίδομα ανεργίας να είναι ένα μεταβλητό ποσό που τους πρώτους μήνες μετά την απόλυση μπορεί να φτάνει έως τα 1.200 ευρώ - θα δίνεται στους ανέργους που έχουν διανύσει περισσότερα από 4 χρόνια στην αγορά εργασίας ενω αντίθετα όσοι έχουν λιγότερα χρόνια θα λαμβάνουν το ποσό των 509 ευρώ. Όσα περισσότερα χρόνια έχει διανύσει ο άνεργος στην αγορά εργασίας, τόσο υψηλότερο θα είναι το επίδομα που θα λάβει.
Επίσης το συνολικό ετήσιο ποσό του επιδόματος ανεργίας - όπως προκύπτει από τον κατώτατο μισθό - δεν θα αυξηθεί αλλά θα καταβάλλεται εμπροσθοβαρώς.Δηλαδή μεγαλύτερο επίδομα τους πρώτους μήνες και μικρότερο στη συνέχεια.
Εξάλλου ανάμεσα στις εκκρεμότητες με τις οποίες θα πρέπει να ασχοληθεί άμεσα η νέα υπουργός Εργασίας,Νίκη  Κεραμώς είναι  και οι εξης:
- Μείωση μη μισθολογικού κόστους: Πρόκειται για μέτρο που ήδη έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και αφορά στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά μία μονάδα, σε δύο φάσεις. Το 2025 οι συνολικές εισφορές θα διαμορφωθούν στο 35,66% (από 36,16% σήμερα), ενώ ένα επιπλέον 0,5% θα κοπεί το 2027.
------- - Μισθοί και συμβάσεις: Η αύξηση του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ έως το 2027 συνιστά το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, που θεωρεί πως η αύξηση μισθών και συντάξεων θα είναι η μόνιμη «απάντηση» στο πρόβλημα των ανατιμήσεων. Ωστόσο η αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα είναι κομβικής σημασίας και για την αύξηση των συντάξεων και εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών, καθώς η μελλοντική αναπροσαρμογή τους θα γίνεται με βάση το νέο δείκτη μισθών.
------- Ανεργία  :Η αιφνίδια αύξηση της ανεργίας το α' τρίμηνο του 2024 στο 12,1% καθιστά δυσκολότερο το στοίχημα της αποκλιμάκωσής της σε μονοψήφιο νούμερο, που είναι άλλωστε και ο κυβερνητικός στόχος. Άλλωστε η υποχώρησή της κάτω από το 10% είναι προαπαιτούμενο για την διατήρηση σε ισχύ των τριετιών στις κατώτατες αμοιβές, από το 2027.

------------------------------------------------------------------------------------------
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΔΙΚΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η  ΕΑΣ(ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ).

Παράδειγμα 1: Επί μεικτών αποδοχών 1.660 ευρώ του 2023 εφαρμόστηκε αύξηση 3% από τις αρχές του χρόνου. Έτσι η Εισφορά «Αλληλεγγύης» (ΕΑΣ) από 3% που ήταν για ποσά σύνταξης μέχρι 1.699 ευρώ ανήλθε στο 6% επί όλου του ποσού. Τα 1660 ευρώ του 2023 περιοριζόταν στα 1610,2 ευρώ μετά την εισφορά 3%, ενώ με την αύξηση 3% φέτος το εν λόγω πόσο ονομαστικής σύνταξης έφτασε στα 1750 ευρώ. Επί του νέου ποσού εφαρμόζεται όμως ΕΑΣ 6%, οπότε η μεικτή ονομαστική σύνταξη διαμορφώνεται πλέον (μετά την φετινή αύξηση) στα 1.709,8 ευρώ. Και μετά τη νέα εισφορά του 6% στα 1607,2, τρία (3) ευρώ λιγότερα φέτος από το 2023, πριν την… αναπροσαρμογή.
Παράδειγμα 2: Το 6% της ΕΑΣ για μεικτά ποσά σύνταξης άνω των 1.600 ευρώ υπολογίζεται πριν το φόρο και επιβαρύνει το σύνολο των αποδοχών διαπερνώντας ακόμη και αυτό το αφορολόγητο ποσό των μισθωτών και συνταξιούχων (περίπου 720 ευρώ το μήνα).



Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

 ΟΙ ΝΕΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟ 2025(ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΥΞΗΣΕΩΝ).

Αλλάζουν όλα στον υπολογισμού των συντάξιμων  αποδοχών από το 2025 κι έπειτα, καθώς η ετήσια αναπροσαρμογή τους παύει να συνδέεται με την εξέλιξη του πληθωρισμού και  θα συνδέεται με έναν καινούργιο δείκτη, τον δείκτη μεταβολής μισθών. Η ρυθμιση  θα αφορά τις νέες συνταξιοδοτήσεις από το 2025 και εφεξής.Δηλαδή από την επόμενη χρονιά  οι συντάξιμες αποδοχές των ασφαλισμένων που αποτελούν τη βάση υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης, παύουν να αυξάνονται με τον πληθωρισμό και θα αυξάνονται με το ποσοστό αύξησης του Δείκτη μισθών όλων των εργαζομένων. Αν το 2024 ο δείκτης μισθών καταγράψει αύξηση 3,5%, αυτό το ποσοστό θα αυξήσει και τον μισθό που θα ληφθεί υπόψη για την ανταποδοτική σύνταξη όσων αποχωρήσουν το 2025.
Η σχετική διάταξη του νόμου 4670/2020 αναφέρει ότι «η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα έως και το 2024 διενεργείται κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Η προσαύξηση των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα από το 2025 και εφεξής διενεργείται με βάση τον δείκτη μεταβολής μισθών, που υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ».
Ήδη συγκροτείται η επιτροπή για την κατασκευή του δείκτη μισθών που προβλέπει η νομοθεσία, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου.
Με βάση τη μεταβολή αυτού του δείκτη θα γίνονται οι αναπροσαρμογές που προβλέπει η σχετική νομοθεσία (συντάξιμες αποδοχές για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης, ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών, εισφορές αυτοαπασχολουμένων, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών).
Πιο συγκεκριμένα, όσοι ασφαλισμένοι αποχωρήσουν από το 2025 κι έπειτα θα έχουν δυο τρόπους για τον καθορισμό των συντάξιμων αποδοχών τους:
το ανταποδοτικό τμήμα της σύνταξής τους από το 2002 ως και το 2024 θα αυξάνεται κατά το ποσοστό μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κάθε έτους
το ανταποδοτικό τμήμα της σύνταξής τους από το 2025 και μετά, θα αυξάνεται ανάλογα με το ποσοστό μεταβολής του Δείκτη μισθών για το σύνολο της οικονομίας.
Ο νόμος προέβλεπε την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης από το 2021, αλλά επειδή δεν μπορούσε να τον προσδιορίσει η ΕΛΣΤΑΤ, πήρε αναβολή και θα εφαρμοστεί από 1/1/2025.
Ο δείκτης αυτός θα δείχνει πόση ήταν η αύξηση του μέσου μισθού κάθε χρόνο. Από το αποτέλεσμα που θα προκύπτει θα κρίνεται εάν οι νέες συντάξεις θα είναι υψηλότερες ή χαμηλότερες από τις τωρινές. Ανάλογη θα είναι και η επίδραση στις ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών.
Με τον δείκτη μισθών η αύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης μπορεί να είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με την αύξηση που θα προέκυπτε αν η μεταβολή των συντάξιμων αποδοχών συνεχιζόταν να γίνεται με βάση τον πληθωρισμό. Αν πάρει κανείς το παράδειγμα του κατώτατου μισθού θα διαπιστώσει ότι στα τρία τελευταία χρόνια έχει πάρει αθροιστικά αύξηση 23% ενώ ο πληθωρισμός αυξήθηκε σωρευτικά 16,1%. Το 2022, ο μισθός αυξήθηκε κατά 7,2% με πληθωρισμό 9,6%. Το 2023 ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε 9,4%, με πληθωρισμό 3,5% και το 2024 ο μισθός αυξήθηκε κατά 6,4% με εκτίμηση για πληθωρισμό 3%.
---------------------------------------------
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ  ΑΥΞΗΣΗΣ  ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΟ 2025
Ασφαλισμένος που σήμερα έχει συντάξιμο μισθό 1.700 ευρώ και σκοπεύει να βγεί στη σύνταξη το 2025, θα έχει αύξηση 3,5% στον συντάξιμο μισθό ο οποίος θα διαμορφωθεί στα 1.760 ευρώ. Αν έχει 40 χρόνια ασφάλισης η ανταποδοτική σύνταξη που θα λάβει βγαίνει στα 880 ευρώ. Αν οι αποδοχές του αυξάνονταν με τον πληθωρισμό που για το 2024 προβλέπεται να είναι κάτω από 3%, ο συντάξιμος μισθός θα ήταν 1.750 ευρώ και η ανταποδοτική σύνταξη 874 ευρώ. Αν η αύξηση μισθών πιάσει φέτος το 4% κατά μέσο όρο τότε η ανταποδοτική σύνταξη για τον ασφαλισμένο που θα βγει το 2025 θα είναι 885 ευρώ.



Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

 





ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΛΕΓΩ ΕΦΕΤΟΣ ΤΗΝ ΛΕΥΚΑΔΑ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

1.Εχει χαρακτηριστεί από τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδας.Εκτός από τις φημισμένες παραλίες της, διαθέτει ένα πανέμορφο ορεινό όγκο με παραδοσιακά , καταπράσινα, χωριά.
2.Δεν χρειάζεται πλοίο για να πάς(με συνωστισμό)αφου συνδέεται με την γειτονική Ακαρνανία με πλωτή γέφυρα η οποία  είναι σε λειτουργία- ολο το 24ωρο και δωρεάν.
( σς τονίζεται ότι εφέτος  τα ακτοπλοικά εισιτηρια  αυξήθηκαν κατά 40%!!!).
3.Διαθέτει 33 ,μοναδικής ομορφιάς,παραλίες.Το Πόρτο Κατσίκι, η φημισμένη και βραβευμένη ως η καλύτερη παραλία της Ελλάδας και μια από τις δημοφιλέστερες της Μεσογείου .Επίσης τον Αύγουστο του 2013 το αμερικάνικο δίκτυο του CNN, κατέτασσε τους Εγκρεμνούς στην 2η θέση της λίστας με τις καλύτερες παραλίες του κόσμου Οι Εγκρεμνοί θεωρείται η καλύτερη παραλία της Ελλάδας, σύμφωνα με το Tripadvisor.Αγιος Νικήτας,Κάθισμα,Αγιοφύλι, Καλαμίτσι,Μικρός Γυαλός,Πευκούλια ,Αη Γιάννης-Γύρα συμπληρώνουν τον κατάλογο των παραλιών.
4.Εχει μια εξαιρετική κουζίνα με μαμαδίστικα φαγητά, ψησταριές, ψαροταβέρνες κα. Όλα σε προσιτές τιμές.Και φυσικά έντονη νυκτερινή ζωή.
5.Διαθέτει δύο απο τις δέκα καλύτερες στο κόσμο περιοχές για σέρφινγκ: τον κόλπο της Βασιλικής και την περιοχή του Αη Γιάννη( και ο Αη Γιαννης για kite surfing).
6-Είναι ο παράδεισος της ιστιοπλοίας και των θαλάσσιων σπόρ. Είναι νομός που αποτελείται απο 24 συνολικά νησάκια(μεταξυ αυτών το Σκορπιός του Ωνάση, το Σκορπίδι του Λιβανού, Μαδουρή του Α. Βαλαωρίτη κα)!
7.-.Exει το μεγαλύτερο ενάλιο σπήλαιο στον κόσμο, τη σπηλιά Παπανικολή στο Μεγανήσι. Εισχωρεί τόσο βαθιά στην ξηρά, που χρησιμοποιήθηκε κατά τον τελευταίο παγκόσμιο πόλεμο ως ορμητήριο από το υποβρύχιο «Παπανικολής». Στην ομορφιά και μέγεθος ξεπερνά το ονομαστό σ’ όλο τον κόσμο «Γαλάζιο Σπήλαιο» του Κάπρι, σύμφωνα με την διάσημη και αείμνηστη σπηλαιολόγο Αννα Πετροχείλου.
8.Κατά τη θερινή περίοδο γίνονται σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου ενώ μπορείς να επισκεφθείς ενδιαφέροντα μουσεία  και εκκλησίες.



Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

 

Η ΨΗΦΟΣ  ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ  ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

 

Του ΗΛΙΑ  ΓΕΩΡΓΑΚΗ

 

Μπορεί στο κυβερνητικό  στρατόπεδο να αναζητούν τις αιτίες της πρόσφατης ήττας  στις Ευρωοεκλογές στην τραγωδία των Τεμπών, στο νόμο για το γάμο των  ομόφυλων  ζευγαριών ή στην ανεξέλεγκτη  ακρίβεια , ωστόσο υπάρχει και ένας άλλος  σημαντικός παράγοντας που πρέπει να συνεκτιμηθεί.Πρόκειται για την  ψηφο  διαμαρτυρίας των 2,6  εκατομ. συνταξιούχων  οι οποιοι (μαζι με τις οικογένειες τους)αποτελούν τη ραχοκοκαλιά  του εκλογικού σώματος.Οι συνταξιούχοι εχουν σχεδον ξεχαστεί από την κυβέρνηση και είναι  γεγονός ότι  βρίσκονται σε  δεινή οικονομική κατάσταση.Κι ας μην ξεχνάμε ότι οι απόμαχοι της  δουλειάς  είναι τα μεγαλύτερα θύματα των μνημονίων και κυρίως του  νόμου Κατρούγκαλου με τις 22  περικοπές στις συντάξεις και στα επιδόματα.

Παρά τις αυξήσεις που δόθηκαν τα δυο τελευταία χρόνια (κατά 7,5% και 3% με βάση το ν.4670/2020) τα στοιχεία μαρτυρούν, ότι οι συνταξιούχοι στην Ελλάδα λαμβάνουν «συντάξεις πείνας».Ηδη περίπου 500.000 συνταξιούχοι λαμβάνουν σύνταξη μέχρι 500 ευρώ, δηλαδή συντάξεις που είναι κάτω από το επίσημο όριο της απόλυτης φτώχειας.

Οι 4  γκρίζες  ζώνες  για τους  συνταξιούχους είναι οι παρακάτω:

1.ΠΑΓΩΜΑ  ΑΥΞΗΣΕΩΝ :Η  μεγάλη ακρίβεια και η  δραματική μείωση της  αγοραστικής  δύναμης   εχει σοβαρές  παρενέργειες   στα εισοδήματα και ειδικά στους κοινωνικά  ευάλλωτους  συνταξιουχους.Οι αυξησεις που δόθηκαν(και όχι σε  όλλους)  ‘έχουν εξανεμηθεί  από την μεγάλη ακρίβεια και η κατάσταση για  τους απόμαχους της δουλειάς  είναι  δραματική.

Τα επίσημα στοιχεία  δείχνουν ότι   σήμερα :

-Το 57,5% των συνταξιούχων (1.430.786 άνθρωποι) λαμβάνουν σύνταξη έως 1.000 € μεικτά (940 € καθαρά)

-Το 38,6% (959.131 συνταξιούχοι)  με σύνταξη έως 700 € μεικτά (658 € καθαρά).

Και όλα αυτά  καταγράφονται όταν :

1.Ο πληθωρισμός τροφίμων (που επηρεάζει κατά κόρον χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους) τρέχει με ρυθμούς άνω του 5%.

2.Ο «νόμος Βρούτση»(ν.4670/2020)  με βάση τον γνωστό μαθηματικό τύπο (ΑΕΠ + ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ : 2) προβλέπει αυξήσεις που υπολείπονται του τιμάριθμου. Αυτό έχει ως συνέπεια εκατομμύρια συνταξιούχοι που αντιμετωπίζουν το τεράστιο πρόβλημα της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, αντί να βλέπουν αυξήσεις να αντιμετωπίζουν συρρίκνωση εισοδήματος.

3. Ψυχρολουσία για τούς νέους  συνταξιούχους αποτελεί ο νομος  Κατρούγκαλου καθως η μέση σύνταξη στον ιδιωτικό τομέα  κινείται  στα 750 ευρω το μήνα , γεγονός που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι μετά το 2028  οδηγούμαστε σε  συντάξεις ύψους 400-500 ευρώ και έως 800 ευρώ!!!Ως   γνωστόν οι ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση, έχουν εκτιμήσει ότι ο νόμος  Κατρούγκαλου  βάζει  ‘’θηλιά’’ για τους μελλοντικούς συνταξιούχους, δηλαδή για τους σημερινούς νέους, μέσω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού των κύριων συντάξεων.Πέραν των 22 δραματικών περικοπών που επέβαλε ο  ΣΥΡΙΖΑ, οι συντάξεις πλέον είναι μειωμένες κατά 20% κατά μέσο όρο σε σχέση με το καθεστώς προ του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος του 2016).Ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει ο υπολογισμός της σύνταξης (ανταποδοτικό τμήμα) να γίνεται με βάση τον μισθό ολόκληρου του εργασιακού βίου, γεγονός που θα οδηγήσει, κυρίως μετά το 2028, σε συντάξεις ύψους 400-500 ευρώ και έως 800 ευρώ.

2.ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ  ΔΙΑΦΟΡΑ    προσωπική διαφορά δεν επιτρέπει σε 770.000 συνταξιούχους σήμερα να καρπωθούν και άλλες μελλοντικές αυξήσεις, μέχρι να μηδενίσουν και εκείνοι την προσωπική διαφορά τους, που λειτουργεί περισσότερο ως «κόφτης».Είναι  χαρακτηριστικό ότι σήμερα σχεδόν ένας στους τρεις συνταξιούχους του ΕΦΚΑ εξακολουθεί να έχει προσωπική διαφορά, καθώς οι αυξήσεις που δόθηκαν μετά από πολλά χρόνια, τόσο το 2023, όσο και το 2024 κατάφεραν να μειώσουν, όχι όμως και να μηδενίσουν τον αριθμό των κύριων συντάξεων που παραμένουν «παγωμένες».Ετσι χιλιάδες  είναι οι  παλίοί συνταξιουχοι που δεν θα κατορθώσουν εν ζωή να ‘’γευτούν’’ μια έστω και μικρή αυξηση στη σύνταξη τους  λόγω της προσωπικής   διαφοράς την οποία επεβαλλε ο ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο Κατρούγκαλου.

3.ΕΙΣΦΟΡΑ  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ(ΕΑΣ) :Σήμερα μικρότερες ή μηδενικές αυξήσεις  συντάξεις  παίρνουν χιλιάδες συνταξιούχοι, με συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, χωρίς να έχουν προσωπική διαφορά, λόγω της Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΑΣ), ένα ιδιότυπο αδικαιολόγητο φορολογικό «χαράτσι».Αφορά όσους έχουν κύρια σύνταξη ή άθροισμα κύριων συντάξεων μεγαλύτερο των 1.400 ευρώ.Τα στοιχεία της ΕΝΥΠΕΚΚ δείχνουν ότι το 2024 οι συνταξιούχοι θα χάσουν σχεδόν μισό δισ. ευρώ από την εισφορά υπέρ ΕΑΣ, που παρακρατείται από όλες τις κύριες συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ μεικτά (μείωση 3%-14%) .Η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων που θεσπίστηκε από το 2010 είναι η μόνη μνημονιακή κράτηση που διατηρήθηκε και μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου.Το πρόβλημα που δημιουργεί η ΕΑΣ είναι ότι η κράτηση μηδενίζει σε πολλές περιπτώσεις την αύξηση των συντάξεων.Αυτό διαπιστώθηκε από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη και ήδη συζητούνται προτάσεις για δικαιότερη κατανομή και πάντως για μείωση της ΕΑΣ σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.

Για παράδειγμα, νέος συνταξιούχος με σύνταξη 1.395 ευρώ δεν έχει κράτηση ΕΑΣ γιατί είναι κάτω από τα 1.400 ευρώ.

Με την αύξηση κατά 3% που έλαβε για το 2024 η σύνταξή του ανήλθε στα 1.436,85 ευρώ και είχε την κράτηση ΕΑΣ της πρώτης κλίμακας με 3%.Πρακτικά η αύξηση μηδενίζεται λόγω ΕΑΣ.

Επισημαίνεται ότι το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας έχει δεσμευτεί ότι θα αναμορφώσει αυτό το τελευταίο μνημονιακό μέτρο χωρίς μέχρι τώρα να εχει προχωρήσει σε  καμία ρύθμιση.Προς το παρόν, στο τραπέζι υπάρχουν δύο σενάρια, αλλά, όπως τονίζουν στελέχη του υπουργείου, θα εξεταστούν πολλές εκδοχές για την ελάφρυνση της ΕΑΣ εντός του  2024  ενδεχομέως και αργότερα.

4.ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ  ΧΗΡΕΙΑΣ :Δύο λύσεις  για την άμβλυνση των επιπτώσεων εξετάζει το  υπουργειο Εργασιας  για το καυτο θέμα των περικοπών στις συντάξεις  χηρείας.Οι δικαιούχοι  συντάξεων  χηρείας μετά την τριετία- σύμφωνα με τον νόμο- θα χάνουν τη μισή παροχή σε περίπτωση ανάληψης εργασίας ή συνταξιοδότησης (από το 70% της σύνταξης του άμεσα ασφαλισμένου, στο 35%). Η εν λόγω περικοπή εφαρμόζεται ήδη για τους συνταξιούχους του Δημοσίου και του ΟΓΑ και ακόμη δεν έχει επεκταθεί στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με νομικούς, η κυβέρνηση θα κληθεί να καταθέσει τη ρύθμιση, καθώς αν προσφύγουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι αγρότες δικαστικά θα πρέπει να τους επιστρέψει αναδρομικά τα ποσά της παρακράτησης.

Για την άμβλυνση των επιπτώσεων το υπουργείο Εργασίας εξετάζει δύο λύσεις:

• Πρώτον, ο δικαιούχος να επιλέγει την σύνταξη που θα περικοπεί κατά 50% μετά την πάροδο της τριετίας. Έτσι θα μπορεί να επιλέξει την μείωση της μικρότερης σύνταξης.

• Δεύτερον, συζητείται το ενδεχόμενο η περικοπή να αφορά μόνο την εθνική σύνταξη (426,17 ευρώ) και όχι την αναλογική σύνταξη.

Στην πράξη, οι αποδοχές θα περιορίζονται στο 35% της σύνταξης του θανόντος, καθώς η περικοπή του 50% που ορίζει ο νόμος αναφέρεται στο 70% της σύνταξης του άμεσα ασφαλισμένου, που λαμβάνει ο/η χήρος/α. Βάσει του αρχικού σχεδιασμού, η περικοπή θα πρέπει να επιβληθεί σε όλες τις συντάξεις χηρείας (ανδρών και γυναικών) που δόθηκαν πριν την 1η Οκτωβρίου 2020 και σήμερα ο δικαιούχος εργάζεται ή συνταξιοδοτείται.

--------------------------------------------------------------------------

 

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις