Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024

 Το νέο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο :

ΑΛΛΑΓΕΣ  ΣΤΗΝ ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΥΗΣ, ΣΤΙΣ  ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ  ΧΗΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΟΧΕΣ


Τρείς   νέες παρεμβάσεις στο  ασφαλιστικό και στις  συντάξεις  σχεδιάζει  το υπουργέιο  Εργασίας με στόχο   το  νέο μινι ασφαλιστικο  νομοσχέδιο να  προωθηθει σε  δημόσια   διαβούλευση το αργότερο  εντός του Μαίου .Πρόκειται για αλλαγές που αφορούν τις συντάξεις  χηρείας, την αναμόρφωση της ΕΑΣ(Εισφορά Αλληλεγγυης  Συνταξιουχων) και το νέο ενιαιο κανονισμό  παροχών του ΕΦΚΑ.

1 ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΕΙΣΦΟΡΑΣ  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ(ΕΑΣ) :Εντός του επόμενου διμήνου η ομάδα εργασίας που επεξεργάζεται τα σενάρια για την αναμόρφωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) θα παραδώσει στην υπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου το νέο πόρισμα, το οποίο θα αποτελέσει διάταξη σχεδίου νόμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ομάδα εργασίας του υπουργείου Εργασίας σε συνεργασία με τον ΕΦΚΑ συνεδριάζει καθημερινά προκειμένου να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για τις νέες κλίμακες της ΕΑΣ.
Το πρόβλημα που δημιουργεί η ΕΑΣ είναι ότι η κράτηση μηδενίζει σε πολλές περιπτώσεις την αύξηση των συντάξεων. Αυτό διαπιστώθηκε από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη και ήδη συζητούνται προτάσεις για δικαιότερη κατανομή και πάντως για μείωση της ΕΑΣ σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.
Σύμφωνα με τον διοικητή του ΕΦΚΑ Αλέξανδρο Βαρβέρη η κυβέρνηση θα φέρει το σχετικό νομοσχέδιο και θα αφορά 400.000 συνταξιούχους με συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Στόχος είναι να καταστεί δικαιότερη η επιβάρυνση 400.000 συνταξιούχων, κυρίως των ΔΕΚΟ και του δημοσίου που εισπράττουν συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.
Στόχος των παρεμβάσεων θα αποτελέσει, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνο Τσακλόγλου, η εκ νέου αναμόρφωση των κλάσεων που έχουν θεσπιστεί από το 2010 και να γίνουν δικαιότερες και πιο αναλογικές σε σχέση με το εισόδημα των συνταξιούχων.
.Οι αλλαγές που μελετώνται στην ΕΑΣ αφορούν στις κλίμακες και στα ποσοστά.
Ενα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι να επιβάλλεται η κράτηση με 3 κλίμακες ως εξής:
1.Κράτηση 15% στο τμήμα κύριας σύνταξης από τα 1.400 ευρώ ως τα 2.000 ευρώ.
2.Κράτηση 20% στο τμήμα κύριας σύνταξης από τα 2.000 ευρώ ως τα 2.500 ευρώ.
3.Κράτηση 25% στο τμήμα κύριας σύνταξης από τα 2.500 ευρώ και άνω με πλαφόν από ένα ποσό και άνω για να υπάρχουν μειώσεις κρατήσεων και στις υψηλές συντάξεις.

2.ΑΛΛΑΓΕΣ  ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ  ΧΗΡΕΙΑΣ :Για τις συντάξεις χηρείας εξετάζεται σε περίπτωση που ο δικαιούχος χηρείας παίρνει και δική του σύνταξη (λόγω γήρατος) να επιλέγει μετά την πρώτη τριετία της σύνταξης χηρείας, τη μικρότερη από τις δυο συντάξεις που θα έχει τη μείωση κατά 50% που προβλέπει ο νόμος. Σήμερα, η σύνταξη χηρείας μετά την πρώτη τριετία κόβεται κατά 50%, όταν ο δικαιούχος εργάζεται και όταν καταβάλλεται δεύτερη σύνταξη. Με τη διάταξη όπως ισχύει σήμερα μια χήρα που παίρνει από τη δική της σύνταξη 500 ευρώ και από τη χηρεία 800 ευρώ, όταν περάσει η πρώτη τριετία θα χάσει 400 ευρώ από τη χηρεία και μαζί με τα 500 ευρώ της δικής της σύνταξης παίρνει συνολικά 900 ευρώ. Με την αλλαγή που εξετάζεται θα μπορεί να ζητήσει να μειωθεί η σύνταξη των 500 ευρώ, και να παίρνει 800 ευρώ από τη χηρεία και 250 ευρώ από τη δική της, με σύνολο 1.050 ευρώ. Μια δεύτερη αλλαγή που εξετάζεται είναι στην περίπτωση που υπάρχουν δυο εθνικές συντάξεις και δυο ανταποδοτικές (από σύνταξη γήρατος και σύνταξη χηρείας), να μην κόβεται η ανταποδοτική σύνταξη χηρείας μετά την τριετία, ακόμη και αν είναι μικρότερη, αλλά η περικοπή να πιάνει την εθνική σύνταξη, ώστε να καταβάλλεται μια εθνική με το πλήρες ποσό των 426,17 ευρώ.

3.ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ  ΠΑΡΟΧΩΝ ΕΦΚΑ:Οι μεγάλες διαφορές που έχουν οι παροχές σε χρήμα από  ταμειο σε ταμείο και οι διαφορετικές προϋποθέσεις για τη χορήγησή τους έχει ήδη αποτυπωθεί  από την επιστημονική ομάδα του υπουργειου Εργασιας   η οποία θα εισηγηθεί αυτό το διάστημα αυξομειώσεις στο ύψος των παροχών στο πλαίσιο της κατάρτισης του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών του  ΕΦΚΑ  με τέτοιο τρόπο ώστε να παράγεται δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα.
Ως Παροχές σε Χρήμα» του ΕΦΚΑ  νοούνται το επίδομα κυοφορίας και λοχείας, το  επιδομα ασθένειας  και ατυχήματος, τα   εξοδα  κηδείας, το επίδομα κατασκήνωσης , βρεφονηπιακού σταθμού, συμπαράστασης και φροντίδας κατ’ οίκον.Αν και οι παροχές θα έπρεπε από τη γέννηση του ΕΦΚΑ, δηλαδή εδώ και 6 χρόνια να εξισωθούν, οι κυβερνήσεις απέφευγαν το «αγκάθι» του εξορθολογισμού καθώς οι αλλαγές κάθε άλλο παρά «ανώδυνες» θα είναι για τους ασφαλισμένους ιδίως των προνομιούχων ταμείων των 	ΔΕΚΟ  και των τραπεζών που θα δουν τις παροχές τους να ψαλιδίζονται και να εξισώνονται με τα χαμηλά όρια που ισχύουν στο ΙΚΑ.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ομάδα εργασίας προτείνει το μακάβριο επίδομα των εξόδων κηδείας που  σε ορισμένα ταμεία ξεπερνά τα 3.000 ευρώ να κυμαίνεται στο εξής από 800 έως 1300 ενώ σε κάθε περίπτωση θα αυξηθούν οριακά έως 5 ευρώ οι χαμηλές παροχές του ΟΓΑ  .
Μέχρι σήμερα κάθε ταμείο εξακολουθεί να έχει τους δικούς του κανόνες για τις παροχές συνεχίζοντας το φαύλο κύκλο  του κατακερματισμού και των ανισοτήτων.Ενδεικτικά αναφέρουμε, με βάση την καταγραφή της επιστημονικής ομάδας ότι οι μη-μισθωτές ασφαλισμένες λαμβάνουν συγκριτικά με τις μισθωτές πολύ χαμηλότερο επίδομα κυοφορίας & λοχείας.Συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένες του πρώην ΟΑΕΕ λαμβάνουν €150 το μήνα για 4 μήνες, οι ασφαλισμένες του πρώην ΕΤΑΑ λαμβάνουν €200 το μήνα για 4 μήνες και οι ασφαλισμένες του πρώην ΟΓΑ ένα εφάπαξ ποσό των €486, όταν οι μισθωτές ασφαλισμένες λαμβάνουν συνδυαστικά από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ το σύνολο του μισθού τους.Σε ό,τι αφορά στα έξοδα κηδείας τη μικρότερη παροχή έχει ο ΟΑΕΕ (€762) και την υψηλότερη τα ταμεία των ΔΕΚΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις