Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

 ΠΟΙΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΕΩΣ 16.500 ΕΥΡΩ


Αναδρομικά που σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζουν και τις 16.500 ευρώ, αναμένεται να δουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους χιλιάδες συνταξιούχοι έως το τέλος Μαρτίου με τις πληρωμες των συνταξεων  Απριλίου.Αυτό συμβαίνει γιατί συνταξιούχοι δεν είχαν δει τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους, τόσο από τον νόμο Κατρούγκαλου όσο και από τον νόμο Βρούτση.
Όπως  δηλωσε η  υπουργός  Εργασίας  Δόμνα Μιχαηλίδου «μέχρι το τέλος Μαρτίου αρκετοί συνταξιούχοι θα δουν στο λογαριασμό τους περισσότερα αναδρομικά όπως αυτοί του ΗΣΑΠ, της Ολυμπιακής, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου αλλά και τραπεζών, οι οποίοι δεν είχαν δει τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους, τόσο από το νόμο Κατρούγκαλου όσο και από το νόμο Βρούτση».
Υπενθυμίζεται ότι οι επανυπολογισμοί στις μεν νέες συντάξεις γίνονται σε όσους αποχώρησαν με 30 έτη ασφάλισης και άνω από 13/5/2016 έως και τις 30/9/2019, ενώ για τις παλαιότερες συντάξεις αφορούν όσους αποχώρησαν με περισσότερα από 30 έτη έως και 12/5/2016. Η διαφορά είναι ότι οι νέοι συνταξιούχοι παίρνουν στο χέρι την αύξηση που προκύπτει από τον επανυπολογισμό της σύνταξης, ενώ οι παλαιοί θα πάρουν αύξηση εφόσον η νέα επανυπολογισμένη σύνταξη βγει μεγαλύτερη από τη σύνταξη που έβγαλε ο πρώτος επανυπολογισμός που έγινε με τον νόμο Καρούγκαλου.
Ήδη, πληρώθηκαν αναδρομικά πολλών χιλιάδων ευρώ, στην πρώτη ομάδα 1.085 παλαιών συνταξιούχων του ΗΣΑΠ με εκκρεμείς επανυπολογισμούς. Κατά μέσο όρο εισέπραξαν 12.900 ευρώ, με το ελάχιστο ποσό στα 600 ευρώ και το μέγιστο στα 63.705 ευρώ. Η διακύμανση των αναδρομικών οφείλεται στις συντάξεις και στο αν και πόση προσωπική διαφορά έχουν οι συνταξιούχοι που πρέπει να μηδενιστεί για να δουν την αύξηση στην τσέπη.Στους συνταξιούχους του ΗΣΑΠ λίγοι είχαν προσωπική διαφορά την οποία μηδένισαν στη συνέχεια ενώ οι περισσότεροι βγήκαν κερδισμένοι καθώς οι συντάξεις τους μετά τον επανυπολογισμό ήταν μεγαλύτερες.
Σειρά στους επανυπολογισμούς και σε αναλόγου ύψους αναδρομικά έχουν 6.000
συνταξιούχοι της πρώην Ολυμπιακής που θα τα πληρωθούν στο τέλος Μαρτίου.Ακολουθούν Απρίλιο ή Μάιο οι πληρωμές αναδρομικών σε περίπου 10.000 παλαιούς συνταξιούχους τραπεζικούς που είχαν μείνει εκτός επανυπολογισμών. Και σε αυτή την ομάδα τα ποσά που θα πληρωθούν είναι υψηλά και σύμφωνα με εκτιμήσεις ξεπερνούν τα 15.000 ευρώ.
Επισημαίνεται ότι τα περισσότερα αναδρομικά θα τα λάβουν οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν με 35, 38 και 40 έτη ασφάλισης, καθώς σε αυτά τα έτη τα ποσοστά αναπλήρωσης ενισχύθηκαν σημαντικά με τον νόμο Βρούτση. Οι επανυπολογισμοί αυτοί ισχύουν από την 1η Οκτωβρίου 2019 και μετά. Δηλαδή, όσοι περιμένουν αυξήσεις από τον επανυπολογισμό θα τις πάρουν με αναδρομικά άνω των τεσσάρων ετών, 54 μηνών έως τον Απρίλιο (Οκτώβριος 2019 - Απρίλιος 2024).

-----------------------------------------
ΠΛΑΙΣΙΟ
Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Πριν από την αργία της 25ης Μαρτίου αναμένεται να δουν στα ΑΤΜ τη σύνταξη του Απριλίου οι συνταξιούχοι από τα ταμεία των μη μισθωτών. Ωστόσο η εθνική μας εορτή δεν φέρνει νωρίτερα την καταβολή των συντάξεων για τους συνταξιούχους μισθωτούς, με αποτέλεσμα να μεσολαβούν αρκετές μέρες μεταξύ των δύο πληρωμών.
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Τρίτη 26/3 (ΑΤΜ απόγευμα 22/3)
Κύριες: ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ & συντάξεις από 1/1/2017 και μετά
Επικουρικές: ιδιωτικού τομέα
-Πέμπτη 28/3 (ΑΤΜ απόγευμα 27/3)
Κύριες συντάξεις:
ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Τράπεζες, ΟΤΕ, ΔΕΗ,
ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ),
ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
-Πέμπτη 28/3 (ΑΤΜ απόγευμα 27/3)
Δημόσιο: κύριες & επικουρικές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις