Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023

 5 ΑΝΑΣΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Νέο πακέτο 5 μέτρων για τους συνταξιουχους περιλαμβανουν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.Πρόκειται για τη  βελτίωση στο συστημα  των συνταξιούχων που εργάζονται, για τη νεα αυξηση εως 5% που θα δοθεί την 1-1-2024, για την αύξηση και μονιμοποίηση του επιδόματος προσωπικής διαφοράς, για το επίδομα γιορτών  ενώ η  αναδιάρθρωση της ΕΑΣ(ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ) μετατίθεται για το φθινόπωρο.Ειδικότερα:
1.ΝΕΑ ΑΥΞΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ :Από 1/1/2024 θα ισχύσει η θεσμοθετημένη ετήσια αύξηση στο σύνολο των συνταξιούχων που δεν έχουν προσωπική διαφορά και θα ανέλθει σε ποσοστό που θα ξεπερνά το 4%.Δεδομένου ότι κάθε χρόνο οι υφιστάμενες συντάξεις θα παίρνουν το 50% της αύξησης από το άθροισμα του ετήσιου πληθωρισμού και της ανάπτυξης, με ετήσια ανάπτυξη 4% και πληθωρισμό στο 5% (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου), η αύξηση των συντάξεων για το 2024 υπολογίζεται στο 4,5%.Ωστόσο, τον Οκτώβριο που θα βγουν τα τελικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας το 2022 (και θα επικυρωθούν από τη Eurostat) αναμένεται να προκύψει μια συμπληρωματική αύξηση της τάξης του 0,5% (από την υψηλότερη ανάπτυξη του 2022). Με αυτό το ενδεχόμενο, η συνολική αύξηση του 2024 θα είναι 4,5%+0,5%=5%. Αν όμως αναθεωρηθεί προς τα πάνω και ο πληθωρισμός, τότε η αύξηση θα είναι πιο ψηλά και από το 5%.Το 2023, η αύξηση ήταν 7,75%, καθώς ο πληθωρισμός του 2022 ήταν 9,9%, ενώ η εκτίμηση για την ανάπτυξη ήταν 5,6%. Από την αύξηση επωφελήθηκαν φέτος 1,7 εκατ. συνταξιούχοι, ενώ του χρόνου ο αριθμός τους θα είναι μεγαλύτερος κατά 100.000 με 150.000 δικαιούχους που θα μηδενίσουν την προσωπική τους διαφορά με την επόμενη αύξηση.
 2.ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ :Μόνιμο και αυξημένο   σχεδιάζεται να καταβλήθεί το επίδομα προσωπικής διαφοράς (αφορά οσους δεν παίρνουν αυξήσεις στις συντάξεις τους),ενώ όλο και περισσότεροι συνταξιούχοι, κάθε χρόνο, θα μειώνουν και θα σβήνουν προσωπική διαφορά με κέρδος για την τσέπη τους.Οσοι εξακολουθούν, μετά την αύξηση, να έχουν υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς, θα παίρνουν επίδομα ανάλογο ή και υψηλότερο από τα 200, 250 και 300 ευρώ τα οποία δόθηκαν φέτος.Εκτιμάται ότι 100.000 με 150.000 συνταξιούχοι κάθε χρόνο από το 2024 και μετά θα μηδενίζουν τη προσωπική διαφορά και θα έχουν καθαρή αύξηση.Συμφωνα με πληροφορίες οι συνταξιούχοι των οποίων οι συντάξεις δεν θα αυξηθούν το 2024, λόγω προσωπικής διαφοράς, θα λάβουν νέο επίδομα ενδεχομένως προσαυξημένο κατά 50 ευρώ σε όλες τις κλίμακες.
4.ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΙΟΡΤΩΝ :Χορήγηση επιδόματος Χριστουγέννων σε συνταξιούχους που λαμβάνουν έως 800 ευρώ. Το επίδομα ενδέχεται να είναι ίσο με μία σύνταξη για όσους λαμβάνουν ποσά έως 500 ευρώ και να μειώνεται στο μισό, δηλαδή στα 250 ευρώ, για τους υπόλοιπους
4.ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ :Βελτιώνεται το συστημα της απάσχόλησης των συνταξιουχων ώστε να διθει κινητρο για την καταπολέμηση της μαυρης εργασιας των συνταξιουχωνΕτσι σχεδιάζεται η κατάργηση του πέναλτι 30% στη σύνταξη και η αντικατάσταση της «ποινής» με μια νέα, έξτρα παρακράτηση επί του εισοδήματος από την εργασία των συνταξιούχων.
Η σχετική διάταξη, που αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός Ιουλίου και να έρθει στη Βουλή τον Σεπτέμβριο, σε σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση της οδηγίας «Περί διαφανών και προβλέψιμων όρων εργασίας» -μέσω της οποίας η Κομισιόν προωθεί ενιαίο πλαίσιο κανόνων για τα εργασιακά δικαιώματα σε όλη την Ευρώπη- θα προβλέπει:
Την κατάργηση του πέναλτι 30% στη σύνταξη των εργαζόμενων συνταξιούχων. Δηλαδή, αν η κύρια σύνταξη είναι 1.000 ευρώ, σήμερα παρακρατούνται τα 300, ενώ πρακράτηση 30% υφίσταται και η επικουρική σύνταξη.Με τη νέα διάταξη ο συνταξιούχος θα λαμβάνει το σύνολο της σύνταξής του το οποίο θα φορολογείται όπως τώρα με βάση την ισχύουσα κλίμακα.Ωστόσο, στο εισόδημα που εισπράττει ο συνταξιούχος από την εργασία του και το δηλώνει θα επιβληθεί εκτός από τον ετήσιο φόρο και μια έξτρα φορολόγηση. Το ύψος της νέας παρακράτησης υπέρ ΕΦΚΑ δεν έχει ακόμα αποφασιστεί αλλά οι πρώτες σκέψεις κάνουν λόγο για 10%-15%. Ο έξτρα φόρος θα εισπράττεται από την ΑΑΔΕ και θα μεταφέρεται στα ταμεία του ΕΦΚΑ ως ανταπόδοση της κατάργησης του 30%.Η ωφέλεια του νέου τρόπου φορολόγησης – μηδενική, μικρή η μεγαλύτερη- εξαρτάται από το ύψος της σύνταξης και το ύψος των εισοδημάτων που δηλώνει ο εργαζόμενος συνταξιούχος.
5.ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ(ΕΑΣ) : Για το φθινόπωρο μετατίθεται το μείζον θέμα που ‘’καίει’’ 400.000 συνταξιούχους, η αναμόρφωση της ΕΑΣ(Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων), η οποία ‘’ροκανίζει’’ σημαντικά τις αυξησεις στις συντάξειςόσων λαμβάνουν κύρια συνταξη ανω των 1400 ευρω).Κύκλοι του υπουργειου Εργασίας τονίζουν ότι το μέτρο δεν είναι ακήμη ωριμο παραπέμποντας την επιλυση του το νέο ετος.Το σχέδιο -σενάριο για την ΕΑΣ είναι να επιβάλλεται η ίδια κράτηση (3%, 6%, 7% κ.λπ.) όχι επί του συνολικού ποσού της σύνταξης όπως γίνεται τώρα, αλλά επί της διαφοράς της κάθε κλίμακας, και με καθορισμό πολλών πλαφόν ώστε να υπάρχει δίχτυ προστασίας στις συντάξεις, ή να μειωθεί στο μισό και να παραμείνει όπως σήμερα σε όλο το ποσό δηλαδή.Το πρώτο σενάριο (ίδια κράτηση αλλά επί της διαφοράς σύνταξης) δίνει μεγαλύτερες αυξήσεις στις συντάξεις, ενώ το δεύτερο (μείωση κρατήσεων στο μισό σε όλη τη σύνταξη) δίνει μεν αυξήσεις αλλά μικρότερες σε σύγκριση με το πρώτο σενάριο.
----------------------------------------------------------
ΓΡΑΦΗΜΑ
ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ(ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ)

Κερδισμένοι βγαίνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι με μικρό εισόδημα από την εργασία τους. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος της διάταξης, να βοηθηθεί ο χαμηλοσυνταξιούχος που θέλει να ενισχύσει το εισόδημά τους δουλεύοντας μερικώς η εκ περιτροπής.
Για παράδειγμα:
συνταξιούχος με σύνταξη 800 ευρώ δουλεύει με μερική απασχόληση και αμείβεται με 500 ευρώ μηνιαίως (καθαρά 430.65).
Το ετήσιο δηλωθέν εισόδημά του είναι 15.629 ευρώ και ο ετήσιος φόρος 1.014 ευρώ.
Ο έξτρα φόρος 10% επί του εισοδήματος από την εργασία είναι 602.9 ευρώ.
Ο εν λόγω συνταξιούχος με το πέναλτι του 30% θα είχε απώλεια 2.880 ευρώ ετησίως. Συνεπώς κερδίζει 2.277 ευρώ ετησίως.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις