Τετάρτη 12 Απριλίου 2023

 ΤΑ ΤΡΙΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Τριπλό κέρδος αυξήσεων στις  συνταξεις τους  εχουν  πλέον οι συνταξιούχοι .Μαλιστα αν δεν είχε μεσολαβήσει ο νομος Κατρούγκαλος επι ΣΥΡΙΖΑ, οι συντάξεις ολων θα ηταν μεγαλύετρες  τουλαχιστον κατά 20% αφου (περαν των 22 περικοπων)ο νόμος  αυτός  επέφερε δυσμενή  τρόπο υπολογισμού των  συντάξεων.
Αφου επισημανθεί ότι οι κρατήσεις στους συνταξιουχους εγιναν  δυσβασταχτες όχι μόνο λόγο φόρου αλλά κυρίως  λόγω της Εισφοράς  Αλληλεγγυης(ΕΑΣ),παραθέτουμε τις 3 αυξησεις που κερδίζουν οι   συνταξιουχοι:
1.ΑΥΞΗΣΕΙΣ  ΛΟΓΩ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ-ΑΕΠ :ΟΙ αυξησεις συντάξεων πλεον είναι μόνιμες  από την Πρωτοχρονιά  κάθε ετους.Εφέτος η αύξηση ηταν  7.75%  και όχι για ολους, λόγω της  προσωπικής  διαφοράς,.Μάλιστα η αυξηση αυτή  ροκανιστηκε από το φόρο και την Εισφορά Αλληλεγγυης Συνταξιουχων(ΕΑΣ)  για την οποία  πληθαίνουν οι  φωνες για την κατάργηση της.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας του χρόνου(2024 με βάση τον πληθωρισμό και τον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης φέτος, θα υπάρξει μία νέα μόνιμη 	μονιμη στις συντάξεις περίπου 3,4%.Σύμφωνα με τον νόμο προβλέπεται η αναπροσαρμογή των συντάξεων με βάση τον τιμάριθμο και την αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).Παράλληλα διορθωτική αύξηση θα λάβουν χιλιάδες συνταξιούχοι το 2024 που θα αφορά τη συμπληρωματική αύξηση που θα προκύψει με βάση την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό του 2023.Η συμπληρωματική αύξηση που εκτιμάται οτι θα είναι περίπου στο 0,5% θα καθοριστεί μετά το καλοκαίρι με βάση τα τελικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας το 2022 που θα επικυρωθούν από τη Eurostat. Το επιπλέον ποσοστό θα πληρωθεί για όλο το 2023 στις αρχές του 2024.
2. ΝΕΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:Παράταση του εργασιακού βίου έως τα 40 έτη, και μεγάλες συντάξιμες αποδοχές, δίνουν αυξημένες συντάξεις .Οσοι ασφαλισμένοι παρατείνουν τον εργασιακό τους βίο θα έχουν μεγαλύτερη σύνταξη από 26,2 ευρώ έως 254 ευρώ.Οι πλέον κερδισμένοι του νέου συστήματος συνταξιοδότησης(συγκριτικά με τον νόμο Κατρούγκαλου), είναι όσοι αποχωρούν με 40ετία ασφάλισης και πληρωμένων εισφορών. Στα 40 χρόνια κορυφώνονται τα «κέρδη» συγκριτικά με τους σημερινούς συντελεστές. Σημειώνεται πως με τον νόμο Βρούτση, αυξήθηκαν τα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης.  Αυτό οδηγεί σε ονομαστικές-πραγματικές  αυξήσεις κυρίως στις «νέες» κύριες συντάξεις (όσων έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης), δηλαδή για εκείνες τις οποίες αιτήθηκαν οι συνταξιούχοι μετά τη 12η Μαΐου 2016.
3.ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ  ΕΤΗ  ‘:Χρυσό» διαβατήριο στη σύνταξη – με την εξαγορά ή την αναγνώριση πλασματικών ετών – έχουν χιλιάδες ασφαλισμένοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ώστε να συνταξιοδοτηθούν έως και 7 χρόνια νωρίτερα από τα γενικά όρια ηλικίας. Οι περισσότεροι ασφαλισμένοι χρησιμοποιούν τα πλασματικά έτη για τη γρηγορότερη συνταξιοδότησή τους.Μάλιστα όσοι επιλέξουν την εξαγορά πλασματικών ετών μπορούν να εξασφαλίσουν έξτρα αυξήσεις στις συντάξεις τους, που μπορεί να φτάσουν και τα 100 ευρώ τον μήνα, υπό την προϋπόθεση μιας «ακριβής» εξαγοράς με τις «τρέχουσες» εισφορές (20% για κλάδο σύνταξης) ή με τις υψηλές κατηγορίες που έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες.Οι χρόνοι που μπορούν να αξιοποιήσουν όλοι οι ασφαλισμένοι είναι της στρατιωτικής θητείας, των διαστημάτων επιδοτούμενης ανεργίας ή επιδοτούμενης ασθένειας και του χρόνου κύησης και λοχείας (συνολικά 119 ημέρες) για τις μητέρες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ. Η στρατιωτική θητεία και η ανεργία-ασθένεια αξιοποιούνται για σύνταξη γήρατος στο 67ο έτος με τον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο των 15 ετών ασφάλισης ή της 25ετίας αν πρόκειται για Tαμεία ΔΕΚΟ – τραπεζών.
--------------------------------------------------

ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ  ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΜΑΙΟΥ
Μετά το Πάσχα θα καταβληθούν οι συντάξεις Μαΐου 2023 σύμφωνα με την εισήγηση στο διοικητικό συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες η καταβολή των συντάξεων θα ξεκινήσει στις 25 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί στις 28 Απριλίου.
Ειδικότερα η καταβολή των συντάξεων θα γίνει ως ακολούθως:
• Την Τρίτη 25 Απριλίου θα καταβληθούν οι συντάξεις Μαΐου στους συνταξιούχους των τέως φορέων ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.
• Την Τετάρτη 26 Απριλίου θα καταβληθούν οι συντάξεις Μαΐου στους συνταξιούχους του Δημοσίου, του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΟΤΕ και των τραπεζών των οποίων το ΑΜΚΑ λήγει σε 1,3,5,7 και 9.
• Την Πέμπτη 27 Απριλίου θα καταβληθούν οι συντάξεις Μαΐου στους συνταξιούχους του Δημοσίου, του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΟΤΕ και των τραπεζών των οποίων το ΑΜΚΑ λήγει σε 0,2,4,6 και 8.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις