Κυριακή 5 Μαρτίου 2023

 




ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΖΑΒΕΡΔΙΝΟΣ:Ο  ΛΕΥΚΑΔΙΤΗΣ   ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ  ΚΑΝΕΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΥΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΣΜΟ

 

Η καλλιτεχνική του  αξία  εχει ξεπεράσει τα  σύνορα της Ελλάδας.Σεμνός και ιδιαίτερα  αγαπητός

ο  σπουδαίος     Λευκαδίτης  ζωγράφος  ΔΙΟΝΥΣΗΣ  ΖΑΒΕΡΔΙΝΟΣ  κάνει τη μικρή Λευκάδα  περήφανη

Η πρόσφατη καλλιτεχνική του παραγωγή που πρόκειται να εκτεθεί στην Λευκάδα στα μέσα Ιουλίου κινείται στα πλαίσια της μοντέρνας αφηρημένης τέχνης και εδράζεται στον πειραματισμό με έντονες χρωματικές συμμετρίες και υπαινικτικά σύμβολα.

Ο Διονύσης Ζαβερδινός γεννήθηκε στο Σπανοχώρι  της  Λευκάδας. Εκανε ελεύθερες σπουδές στη ζωγραφική στο Μόναχο και μαθήτευσε δίπλα στον γνωστό ιμπρεσιονιστή ζωγράφο Ν. Νικολαίδη στην Αθήνα.  Ζει και εργάζεται στην Λευκάδα  γιατί  όπως ο ίδιος ισχυρίζεται :  «Η ένταση των χρωμάτων σε συνδυασμό με τις εναλλαγές των τοπίων στο νησί μου με οδηγούν στην συγκεκριμένη εικαστική έκφραση των έργων μου».

Εχει κάνει Ατομικές Εκθέσεις σε πολλές πόλεις της Ευρώπης όπως Αθήνα, Μιλάνο, Κόμο, Βαρκελώνη και Βιέννη. Εχει λάβει μέρος 2 φορές (1997 & 1998) στην έκθεση ΜΙΑRΤ στο Μιλάνο καθώς και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.  Στην Λευκάδα έχει εκθέσει 4 φορές και 7 φορές στην Αθήνα. Κατόπιν παραγγελιών έχει κάνει πολυπρόσωπους ιστορικούς πίνακες που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους όπως η Μάχη της Κρήτης, η Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, η Μάχη του Γρίμποβο, το Μνημόσυνο του Οπλίτη στην Σμύρνη, το Τάμα, η Ναυμαχία του Ναυαρίνου, Αποψη της Ακρόπολης,  η Πύλη του Ανδριανού,  το Αστεροσκοπείο και άλλους πολλούς που βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές όπως του Πατέρα, Τσάκου, Γκίνη, Βολικάκη, Διβάνη, Χόντου και άλλων. Επίσης έργα του δημοπρατήθηκαν σε ελληνικά challet των Sotheby’s, Christies’  και Bonham’s στο Λονδίνο, Κύπρο και Αθήνα.

Σύντομη Ανάλυση των έργων του:

Λεπτό, εύστοχο και εκφραστικό σχέδιο, με ζωντανή και σίγουρη πινελιά, σεβασμό στη φυσική αλήθεια και καλαισθησία. Τα χρώματα στις υδατογραφίες του είναι διάφανα στοιχείο που βοηθά στη δημιουργία λεπτών αποχρώσεων και επιτυχημένη απόδοση των ατμοσφαιρικών συνθηκών.

Η πόλη, οι εξοχές και τα χωριά της Λευκάδας ήταν τα κύρια θέματα της παραγωγής του. Η ποικιλία της ήρεμης Λευκαδίτικης υπαίθρου με την πλούσια βλάστηση και την υγρασία ζωντανεύει τα χρώματα, ενώ  δίνει την ευκαιρία να διευρύνει σε μεγάλο βαθμό την κλίμακα των πράσινων τόνων και να προχωρήσει σε ατέλειωτους χρωματικούς συνδυασμούς, πότε με τις χρυσοκόκκινες ηλιακές ανταύγειες και πότε με τις μαβιές και αδιόρατες αποχρώσεις της αυγής ή του δειλινού. Οι απεικονίσεις των διαφανειών του νερού της γαλήνιας θάλασσας είναι από τις καλύτερες στιγμές.

Παράλληλα με την κλασική ζωγραφική έχει επιδείξει μεγάλο έργο και στην μοντέρνα τέχνη με την οποία ασχολείται πάνω από 25 χρόνια. Στην γκαλερί Raffaella Silbernagl έχει εκθέσει ταυτόχρονα με Giovanni Giannini, Luca Lischetti, Dino de Simone, Gianluigi Bellorini.  Στην έκθεση MIART 97 συμμετείχε μαζί με Giorgio de Chirico, Vassilij Ernilov, Max Ernst, Marc Shangal, Lucio Fontana, Carlo Corsi και άλλους. Στην MIART 98 έλαβαν επίσης μέρος πολλά και γνωστά ονόματα όπως Salvador Dali, Kounellis Jannis.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις