Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

 

 

ΠΡΟΣ  ΤΑ  700  ΕΥΡΩ  Ο ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ  ΜΙΣΘΟΣ  ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΑΠΟ  ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

 

Με  τα  700  ευρώ  ‘φλερτάρει’ από την Πρωτομαγιά το  κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια για το νέο κατώτατο μισθό,   το οποίο    βρίσκεται στο τραπέζι, μεσούσης της διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και τους επιστημονικούς φορείς είναι δύο:

1.Εάν η ανάπτυξη διαμορφωθεί στο 9% το 2021, τότε η νέα αύξηση θα μπορούσε να ξεπεράσει το 11% και να αντισταθμίσει τις απώλειες που έχουν στο εισόδημά τους τα χαμηλά μισθολογικά κλιμάκια. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο κατώτατος μισθός θα μπορούσε να ανέλθει από τα 663 ευρώ που είναι σήμερα στα 725 ευρώ, προσεγγίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όσο που είναι τα 1.005 ευρώ.

2.Εφόσον η ανάπτυξη «κλείσει» στο 8%, η νέα αύξηση θα είναι της τάξης του 6%, που αθροιστικά με το 2% του Ιανουαρίου θα πιάσει την επίδοση της οικονομίας για το 2021. Με βάση αυτό το σενάριο, οι ελάχιστες αποδοχές θα φτάνουν τα 703 ευρώ (με αύξηση 6%).

Την  ίδια  ώρα,αυξήσεις για τον κατώτατο μισθό που φτάνουν έως 6%-7% προτείνουν οι επιστημονικοί και εργοδοτικοί φορείς προς το υπουργείο Εργασίας. Ωστόσο δεν αποκλείεται κάποιες εκθέσεις να επικαιροποιηθούν έως τις 15 Μαρτίου που θα λάβει χώρα η προφορική διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων, καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης αναμένεται να συγκρατηθούν εξαιτίας των επιπτώσεων της πολεμικής σύρραξης στην οικονομία.

Ως  γνωστόν ο κατώτατος μισθός, μετά από αύξηση της τάξης του 2% από την 1η Ιανουαρίου 2022 , ανέρχεται σε 663 ευρώ μεικτά, με τη χώρα μας να κατατάσσεται ανάμεσα στις 13 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν κατώτατο μισθό κάτω από τα 1.000 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Βάσει του προγραμματισμού  για τη  διαμόρφωση  του νεου  κατώτατου  μισθού  από την Πρωτομαγιά η σύνταξη και η υποβολή των εκθέσεων θα επρέπει να εχει ολοκληρωθει(28/2/2022).Θα ακολουθήσει η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευόμενου από την Επιτροπή Συντονισμού προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση το αργότερο έως την 15η Μαρτίου 2022.Όλα τα υπομνήματα καθώς και οι εκθέσεις των φορέων θα πρέπει να διαβιβαστούν στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) έως τις 31 Μαρτίου, ώστε στη συνέχεια το ΚΕΠΕ να συντάξει Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης το αργότερο έως την 15η Απριλίου 2022.

Η τελική εισήγηση του υπουργού Εργασίας προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών θα γίνει εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του Απριλίου 2022.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου του 2022 ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 2%, φθάνοντας τα 663 ευρώ τον μήνα (μεικτά), που εάν υπολογιστεί σε 12μηνη βάση, ανέρχεται σε 774 ευρώ τον μήνα. Το κύμα ακρίβειας που σαρώνει την αγορά και οδήγησε, στην πράξη, την κυβέρνηση να επισπεύσει την διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού, παράλληλα με την αύξηση του ΑΕΠ, δημιουργεί τις συνθήκες για σενάρια κοντά στο 6%, ώστε ο νέος κατώτατος από την 1η Μαΐου να φτάσει στα 703 ευρώ και σε 14μηνη βάση τα 820 ευρώ.

Βέβαια, για να φθάσει τα 1.000 ευρώ, και να βγει από την ομάδα των κρατών-μελών της Ε.Ε. με τους χαμηλούς κατώτατους μισθούς, απαιτείται μια αύξηση της τάξης του 29,2%, ποσοστό που θεωρείται απίθανο. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία Ιανουαρίου της Eurostat, εκτός από τη χώρα μας, οι υπόλοιπες χώρες με κατώτατο μισθό κάτω των 1.000 ευρώ είναι οι Βουλγαρία με 332 ευρώ, Λετονία με 500 ευρώ, Ρουμανία με 515 ευρώ, Ουγγαρία με 542 ευρώ, Κροατία με 624 ευρώ, Σλοβακία με 646 ευρώ, Τσεχία με 652 ευρώ, Εσθονία με 654 ευρώ, Πολωνία με 655 ευρώ, Λιθουανία με 730 ευρώ, Μάλτα με 792 ευρώ και Πορτογαλία με 823 ευρώ.

Στον αντίποδα, υπάρχουν έξι χώρες με κατώτατο μισθό πάνω από 1.000 και δύο των οποίων οι κατώτατοι μισθοί κυμαίνονται λίγο πάνω από 1.000 ευρώ τον μήνα. Έτσι, στη Σλοβενία ο κατώτατος μισθός διαμορφώθηκε στα 1.074 ευρώ, στην Ισπανία στα 1.126 ευρώ, ενώ οι χώρες με μισθό πάνω από 1.000 ευρώ τον μήνα είναι οι Γαλλία με 1.603 ευρώ, Γερμανία με 1.621 ευρώ, Βέλγιο με 1.658 ευρώ, Ολλανδία με 1.725 ευρώ, Ιρλανδία με 1.775 ευρώ και Λουξεμβούργο με 2.257 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι από την κατάταξη εξαιρούνται η Δανία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Αυστρία, η Φινλανδία και η Σουηδία, καθώς σε αυτές τις χώρες δεν εφαρμόζεται ο κατώτατος μισθός.

Από τα στοιχεία της Eurostat προκύπτει ότι ο υψηλότερος κατώτατος μισθός τον Ιανουάριο είναι σχεδόν 7 φορές υψηλότερος από τον χαμηλότερο. Οι διαφορές μειώνονται σημαντικά, εφόσον ληφθούν υπόψη οι διαφορές σε επίπεδο τιμών και οι μισθοί εκφραστούν σε όρους αγοραστικής δύναμης (PPS). Έτσι, οι κατώτατοι μισθοί κυμαίνονταν από 604 τον μήνα στη Βουλγαρία έως 1.707 στο Λουξεμβούργο, που σημαίνει ότι ο υψηλότερος κατώτατος μισθός ήταν σχεδόν 3 φορές υψηλότερος από τον χαμηλότερο. Και πάλι, βέβαια, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στην ομάδα των χωρών με εθνικό κατώτατο μισθό κάτω από 1.000 pps, μαζί με Ρουμανία, Πορτογαλία, Μάλτα, Κροατία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Σλοβακία, Λετονία και Βουλγαρία.

 Την  ίδια ωρα  ο ΟΑΕΔ στην έκθεση του για την διαμόρφωση του νέου κατώτατου μισθού σημειώνει ότι αποτελεί τη βάση του υπολογισμού των παροχών και των ενισχύσεων τόσο στις παθητικές όσο και στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης.

Συγκεκριμένα η όποια αύξηση σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ θα επηρεάσει:

1. ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΛΟΓΩ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Ως βάση υπολογισμού του βασικού επιδόματος ανεργίας τίθεται το εκάστοτε ισχύον κατώτατο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη. Ειδικότερα, το βασικό επίδομα ανεργίας από 1η Ιανουαρίου 2008 ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξαρτήτως από το αν ο άνεργος αμειβόταν με μηνιαίο μισθό ή ημερομίσθιο (προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος, παρ.1 του ίδιου άρθρου).

2. ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΞΑΡΤΩΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΟ ΤΟΥ ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ

Ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας: ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

Ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των ανέργων: ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

Ειδικό Βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας: ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

Ειδικό Βοήθημα λόγω Επίσχεσης Εργασίας ή Διακοπής Εργασιών: ισούται με 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

Ειδικό εποχικό βοήθημα:
1. Το ύψος του ειδικού εποχικού βοηθήματος, προκειμένου για οικοδόμους, ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.
2. Το ύψος του ειδικού εποχικού βοηθήματος σμυριδεργάτη ορίζεται στο 70% του 50πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.
3. Το ύψος του ειδικού εποχικού βοηθήματος για τα επαγγέλματα των δασεργατών – ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών -κεραμοποιών-πλινθοποιών και μισθωτών ναυπηγ/κής ζώνης ορίζεται στο 70% του 35πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.
4. Το ύψος του ειδικού εποχικού βοηθήματος για τα επαγγέλματα των μουσικών – τραγουδιστών, ηθοποιών, υποδηματεργατών, χειριστών-βοηθών χειριστών κιν/φου, ελεγκτών θεάτρου - κιν/φου, ταμιών κιν/φου – θεάτρου, τεχνικών κιν/φου & τηλεόρασης, ταξιθετών θεάτρου - κιν/φου, χειριστών εκσκαπτικών ανυψωτικών οδοποιητικών κλπ μηχανημάτων και μισθωτών τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου ορίζεται στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.

3. ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΜΗ ΜΙΣΘΩΤΩΝ

Βοήθημα Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων – Ασφαλισμένων του e ΕΦΚΑ, τ. ΟΑΕΕ, τ. ΕΤΑΠ ΜΜΕ: το μηνιαίο ποσό της παροχής ισούται με το μηνιαίο επίδομα ανεργίας, το οποίο εξαρτάται από το κατώτατο νομοθετημένο ημερομίσθιο.

Βοήθημα Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων – Ασφαλισμένων του e ΕΦΚΑ, τ. ΕΤΑΑ (τ. Τομέας ΤΣΜΕΔΕ,ΤΣΑΥ, ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΝΟΜΙΚΩΝ): το μηνιαίο ποσό της παροχής ισούται με το μηνιαίο επίδομα ανεργίας, το οποίο εξαρτάται από το κατώτατο νομοθετημένο ημερομίσθιο.

4. ΛΟΙΠΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΟΥ ΕΞΑΡΤΩΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΟ ΤΟΥ ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ

Ειδική παροχή μητρότητας: το καταβαλλόμενο μηνιαίο ποσό της ειδικής παροχής μητρότητας ισούται με τον κατώτατο μισθό, όπως καθορίζεται κάθε φορά με βάση την ΕΓΣΣΕ.
Συμπληρωματική Παροχή Μητρότητας: η παροχή συνδέεται έμμεσα με τον κατώτατο μισθό, αφού αποτελεί τη διαφορά μεταξύ τακτικών αποδοχών και του επιδόματος μητρότητας του e ΕΦΚΑ.
Επίδομα γονικής αδείας: το μηνιαίο καταβαλλόμενο επίδομα γονικής αδείας ισούται με τον ελάχιστο νομοθετημένο μισθό, όπως κάθε φορά ορίζεται.
Ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη: καταβάλλονται έως 3 μισθοί, όπως προσδιορίζονται από τις οικείες συλλογικές συμβάσεις.
Παροχή Διαθεσιμότητας: καταβάλλεται το 10% - 30% του μέσου όρου τακτικών αποδοχών των δύο τελευταίων μηνών υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

5. ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ (ΕΠΑ.Σ) ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ.

Από τις ισχύουσες διατάξεις προβλέπεται αποζημίωση των μαθητών για κάθε ημέρα Μαθητείας/Πρακτικής Άσκησης –συνολικής διάρκειας 2 σχολικών ετών - ίση με το 75% του υποκατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.

6. ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΚΕΚ ΑμεΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το εκπαιδευτικό επίδομα στα ΚΕΠΕ επηρεάζεται από τον βασικό μισθό του ανειδίκευτου εργάτη (40%) με βάση τον Κανονισμό Λειτουργίας του ΕΚΕΚ.

7. ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ-ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ-ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΑΠΕΧΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΟΥ ΦΟΙΤΟΥΝ

Το καταβλητέο ποσό για τους προπτυχιακούς φοιτητές ισούται με το 30πλάσιο του νόμιμου κατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, για τους δε μεταπτυχιακούς με το 10πλάσιο αυτού.

8. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ (ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ)

Καταβάλλεται στους ωφελούμενους αποζημίωση ίση με τον κατώτατο μισθό.

9. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ

Με βάση το άρθρ. 83 του ν. 4368/2016 υλοποιούνται προγράμματα εργασιακής εμπειρίας με αποζημίωση ίση με τον κατώτατο μισθό.

10.ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΑΤΕΙ-ΑΣΠΑΙΤΕ

Η επιχορήγηση των επιχειρήσεων ισούται με το 50% του 80% του νόμιμου κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη.

11. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Καταβάλλεται ποσό ίσο με τις καθαρές αμοιβές που αντιστοιχούν στις κατώτατες νομοθετημένες μεικτές αποδοχές του ανειδίκευτου εργάτη, ενώ καλύπτεται και το μη μισθολογικό κόστος.

12. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΝΕΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Συνδέονται έμμεσα με τον κατώτατο μισθό, καθώς η επιχορήγηση κυμαίνεται από 50% έως 90% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.


-----------------------------------------

πίνακας

ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ  ΤΟΜΕΑΣ :ΕΩΣ  800  ΕΥΡΩ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΣΤΟΥΣ  ΔΥΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

 

-Ο ένας στους πέντε εργαζόμενους στον ιδιωτικο τομέα  αμείβεται με αποδοχές κάτω από 500 ευρώ, και κάτι λιγότερο από ένας στους δύο δεν παίρνει πάνω από 800 ευρώ.

-Πέρυσι  395.115 άτομα (18,26%) εισέπρατταν έως 500 ευρώ τον μήνα, μικτές αποδοχές. -Συνολικά, 1.017.728 εργαζόμενοι (47,04%) λαμβάνουν μισθό που δεν υπερβαίνει τα 800 ευρώ μικτά.

-Εως 1.000 ευρώ λαμβάνουν 1.376.032 εργαζόμενοι.

- Από 1.000 έως 2.000 ευρώ κυμαίνεται η αμοιβή για 610.854 εργαζόμενους.

ΠΗΓΗ :Σύστημα  ΕΡΓΑΝΗ-υπουργείο  Εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις