Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

 

 

ΤΑ  ΜΥΣΤΙΚΑ  ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕ  35ΕΤΙΑ(ΟΔΗΓΟΣ)

Διπλό κέρδος  έχουν οι  ασφαλισμένοι που  έχουν κατοχυρώσει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση 35ετίας.Εκτός  απο το διαβατήριο στη  σύνταξη η κατηγορία αυτή   ευνοείται  και με  την αύξηση στην κύρια ανταποδοτική σύνταξη   που επέφερε ο νόμος  Βρούτση με τα  αυξημένα ποσοστά  αναπλήρωσης.

Τονίζεται  ότι η συνταξιοδότηση με 35ετία εφαρμόζεται διαφορετικά σε Δημόσιο, Ειδικά Ταμεία και ΙΚΑ ως  εξης:.

-Στους μεν ασφαλισμένους του Δημοσίου με ένσημα πριν το 1983 το όριο ηλικίας για την 35ετία καθορίζεται αφού συμπληρωθεί και το 58ο έτος.

-Στους ασφαλισμένους Ειδικών Ταμείων(ΔΕΚΟ-τράπεζες-ΜΜΕ), με ένσημα πριν το 1983 το όριο ηλικίας καθορίζεται με τη συμπλήρωση των 35 ετών εργασίας και με βάση το 58ο έτος, χωρίς να είναι απαραίτητα 58 οι ασφαλισμένοι όταν έχουν την 35ετία.

-Στο ΙΚΑ η 35ετία (10.500 ένσημα) θα πρέπει να υπάρχει ως το 2012 για να κατοχυρωθούν όρια ηλικίας μικρότερα των 67 και των 62 με 40 χρόνια.

Ειδικότερα ο δρόμος για την ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη ανοίγει με τη συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης, με μία σειρά ευνοϊκών διατάξεων να ισχύουν σε δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ειδικοί στην Κοινωνική Ασφάλιση υπολογίζουν πως οι θετικές αυτές ρυθμίσεις αφορούν περίπου 25.000 άτομα.Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή, καθώς το όριο ηλικίας για την έξοδο στη σύνταξη είναι σε άμεση συνάρτηση με το έτος συμπλήρωσης των απαιτούμενων ετών ασφάλισης.. 

Τονίζεται ότι  σύνταξη πριν από το 62ο έτος της ηλικίας τους με διατάξεις 35ετίας από Ειδικά Ταμεία ή 25ετίας από το Δημόσιο καθώς και με προϋποθέσεις μητέρων με ανήλικο τέκνο ως το 2010 μπορούν να κατοχυρώσουν χιλιάδες παλαιοί ασφαλισμένοι μέσω εξαγορών πλασματικών χρόνων μέσα στο 2022, αποφεύγοντας τις δυσμενείς αλλαγές που οδηγούν σε αύξηση των ετών ασφάλισης στα 40 χρόνια και σε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62 ή στα 67 έτη.Δηλαδή ένας ασφαλισμένος που βγαίνει στη σύνταξη με διατάξεις 35ετίας μπορεί να τη συμπληρώσει οποτεδήποτε θέλει κάνοντας αίτηση για εξαγορά πλασματικού χρόνου μέσα στο 2022.Αν δεν υπήρχε αυτή η διευκόλυνση, τότε θα εφαρμοζόταν κατά γράμμα ο νόμος 4336/2015, που λέει ότι από 1/1/2022 παύουν να ισχύουν τα μεταβατικά όρια ηλικίας (που είναι κάτω των 62 και 67 ετών) και για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος σε σύνταξη γήρατος οι ασφαλισμένοι απαιτείται να έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια ασφάλισης και ηλικία 62 ετών ή το 67ο έτος της ηλικίας τους αν δεν συμπληρώνουν νωρίτερα τη 40ετία.

Επισημαινεται ότι φέτος ολοκληρώνεται η μεταβατική περίοδος σύγκλισης όλων των ειδικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στον γενικό κανόνα της εξόδου στα 62 ή τα 67. Ωστόσο, χιλιάδες ασφαλισμένοι διατηρούν το δικαίωμα της πρόωρης εξόδου. Διευκρινίζεται ότι οι αλλαγές που επέρχονται στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από το νέο έτος δεν αφορούν όλους τους ασφαλισμένους και μπορούν οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν την εργασία τους με τις ισχύουσες διατάξεις εφόσον:

-Έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και την ηλικία σύνταξης μέχρι 31/12/2021, δεν θίγονται από τις αλλαγές της ασφαλιστικής νομοθεσίας που ισχύουν από 1/1/2022 και εφεξής.

-Έχουν θεμελιώσει το συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αλλά συμπληρώνουν το μεταβατικό όριο των διατάξεων μετά την 1.1.2022, η σύνταξή τους καταβάλλεται κατά το έτος που συμπληρώνεται το νέο -μεταβατικό- όριο ηλικίας.

-Έχουν δικαίωμα αναγνώρισης πλασματικών χρόνων ασφάλισης και μετά την 1/1/2021, καθώς ισχύει κανονικά και δεν καταργείται.

Επισημαίνεται ότι η θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος επέρχεται όταν ο ασφαλισμένος πληροί σωρευτικά τις ακόλουθες δύο προϋποθέσεις:

α) έχει συμπληρώσει το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση και

β) έχει πραγματοποιήσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης για τη λήψη του ποσού που αναλογεί.

Κατοχυρωμένο δικαίωμα είναι η δυνατότητα των ασφαλισμένων να συνταξιοδοτηθούν, δηλαδή «να κλειδώσουν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν», με τις προϋποθέσεις που διαμορφώνονται κατά το έτος συμπλήρωσης του απαιτούμενου κατά περίπτωση χρόνου ασφάλισης.

Όσοι ασφαλισμένοι στην περίοδο των μεταβατικών διατάξεων δεν είχαν συμπληρώσει ούτε το όριο ηλικίας ούτε τα συντάξιμα χρόνια θίγονται από τις ανατροπές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από την 1/1/2022. Οι ασφαλισμένοι αυτής της κατηγορίας θα συνταξιοδοτηθούν στα 67 με τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης ή στα 62 με μειωμένη σύνταξη ή με πλήρη αν έχουν 40 συντάξιμα έτη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις