Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

 

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙ ΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ  ΣΤΟΥΣ  ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΠΛΟ  ΕΛΑΧΙΣΤΟ  ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ.

 

Όλα  τα κριτήρια  και τη διαδικασία  καταβολής του εκτακτου  επιδόματος  στους  χαμηλοσυνταξιούχους καθως και την καταβολή του  διπλού  ελάχιστου  εγγυημένου  εισοδήματος  περιγραφει  τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

ΔΙΠΛΟ  ΕΛΑΧΙΣΤΟ  ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ:Στα μέσα του Δεκεμβρίου θα καταβληθεί η πρώτη δόση του διπλού ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος στους δικαιούχους.Η πρώτη πληρωμή στις 15 Δεκεμβρίου θα περιλαμβάνει την πρώτη δόση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ενώ όπως και κάθε μήνα η πληρωμή θα ολοκληρωθεί την τελευταία εργάσιμη του Δεκεμβρίου.Οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα πληρωθούν διπλά εντός Δεκεμβρίου και πιο συγκεκριμενα, στις 15 Δεκεμβρίου θα λάβουν το έκτακτο επίδομα-δώρο, και στις 30-31 Δεκεμβρίου το κανονικό επίδομα.

Το εγγυημένο ποσό ορίζεται ως ακολούθως:

-200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό.

-100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 50% προστίθεται στο βασικό ποσό).

-50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 25% προστίθεται στο βασικό ποσό).

Για παράδειγμα, οικογένεια με δυο ανήλικα παιδιά που πληροί τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια δικαιούται 400 ευρώ (300 ευρώ οι γονείς και 100 ευρώ τα δυο παιδιά) και θα λάβει 400 ευρώ στις 15 Δεκεμβρίου και 400 ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου.

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα που δίνεται σε περίπου 273.000 ευάλωτα νοικοκυριά.

Το πρόγραμμα βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

α) την εισοδηματική ενίσχυση,

β) τη διασύνδεση με υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης,

και γ) τη διασύνδεση με υπηρεσίες ενεργοποίησης που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξη των δικαιούχων στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική επανένταξη.

Ποιες θεωρούνται ωφελούμενες ομάδες;

α. Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: κάθε ενήλικο άτομο που διαμένει μόνο του σε κατοικία και δεν εμπίπτει στην κατηγορία ενηλίκων έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

β. Πολυπρόσωπο νοικοκυριό: όλα τα άτομα που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη.

Στο πολυπρόσωπο νοικοκυριό εντάσσονται:

1) φιλοξενούμενα άτομα ή φιλοξενούμενη οικογένεια, με την προϋπόθεση ότι η φιλοξενία είχε δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και

2) τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους.
γ. Άστεγοι: τα άτομα που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ή των Κέντρων Κοινότητας ή κάνουν χρήση Υπνωτηρίων που λειτουργούν στους Δήμους, δύναται να είναι δικαιούχοι του προγράμματος.

Η διαπίστωση της έλλειψης στέγης δεν δύναται να τεκμηριωθεί μόνο μέσω του εντύπου της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ:Τους όρους  και τις  προυποθέσεις  για την καταβολή του επιδόματος των 250 ευρω  στην κύρια  σύνταξη(+50 ευρω  για κάθε  προστατευόμενο μέλος), εντός του  Δεκεμβρίου,  στους   929.424  χαμηλοσυνταξιούχους ,αναλύει τροπολογία  που κατατέθηκε στη Βουλή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκτακτη οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης ,δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και στο υπόλοιπο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιοσδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Σύμφωνα, με την τροπολογία, η έκτακτη οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε όσους το Νοέμβριο του 2021 λαμβάνουν:

α) οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου,

β) προσυνταξιοδοτική παροχή,

γ) αναπηρικά επιδόματα που καταβάλλονται από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ),

Η έκτακτη οικονομική χορηγείται, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2020 δεν υπερβαίνει τις 7.200 ευρώ και το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τις 14.400 ευρώ. Ως φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης.

β) Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ του έτους 2021, του υπόχρεου, του/της συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και των εξαρτώμενων τέκνων, που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020, να μην υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ.

γ) Είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στο μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και έχουν υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος, για το φορολογικό έτος 2020 ως φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται ανά δικαιούχο που πληροί τα κριτήρια στο ποσό των 250 ευρώ, προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος του φορολογούμενου, σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020.

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος λαμβάνει σύνταξη και από τον e-ΕΦΚΑ και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), η ενίσχυση καταβάλλεται από τον e-ΕΦΚΑ.

Η ενίσχυση καταβάλλεται στους δικαιούχους ως εξής:

-. Σε περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η ενίσχυση των 250 ευρώ καταβάλλεται και στους δύο δικαιούχους.

-. Σε περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης και υποβάλλουν ξεχωριστή δήλωση φορολογίας εισοδήματος:

- Εφόσον ο αριθμός των εξαρτώμενων μελών είναι ο ίδιος και στις δύο δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, τότε η προσαύξηση της ενίσχυσης για τα εξαρτώμενα μέλη υπολογίζεται ως 50 ευρώ, πολλαπλασιαζόμενη με τον αριθμό των εξαρτώμενων μελών και καταβάλλεται κατά το ήμισυ στον κάθε έναν εκ των δύο δικαιούχων.

-Εφόσον ο αριθμός των εξαρτώμενων μελών είναι διαφορετικός στις δύο φορολογικές δηλώσεις, τότε η προσαύξηση της ενίσχυσης για τα εξαρτώμενα μέλη υπολογίζεται ως 50 ευρώ, πολλαπλασιαζόμενη με τον ελάχιστο αριθμό των εξαρτώμενων μελών στις δύο φορολογικές δηλώσεις και καταβάλλεται κατά το ήμισυ στον κάθε έναν εκ των δύο δικαιούχων και ο σύζυγος ή το μέρος συμφώνου συμβίωσης που έχει περισσότερα εξαρτώμενα μέλη λαμβάνει επιπλέον προσαύξηση 50 ευρώ, πολλαπλασιαζόμενη με τη διαφορά των εξαρτώμενων μελών που έχει δηλώσει σε σχέση με τον έτερο σύζυγο ή το μέρος συμφώνου συμβίωσης.

- Σε περίπτωση που οι σύζυγοι υποβάλλουν κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος αλλά δικαιούχος της ενίσχυσης είναι μόνο ο ένας εξ αυτών, καταβάλλεται σε αυτόν η προσαύξηση των 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, καθώς και για καθένα από τα λοιπά εξαρτώμενα μέλη που βαρύνουν τον δικαιούχο.

4. Η ενίσχυση καταβάλλεται μέχρι τις 31.12.2021.

5. Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης,, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και στο υπόλοιπο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιοσδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

----------------------------------------------------------------------------------------

ΟΙ  ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ  ΣΗΜΕΡΑ

-670.208  συνταξιούχοι (27,2%)   λαμβάνουν έως 500 € μεικτά (470 € καθαρά).

-929.424 συνταξιούχοι (37,8%) έως 600 € μεικτά (580 € καθαρά).

- Συντάξεις έως 700 ευρώ λαμβάνουν 1.130.358 συνταξιούχοι (46% επί του συνόλου 2.459.433)

- Συντάξεις έως 500 ευρώ λαμβάνουν 670.208 συνταξιούχοι (27,2%)

- 929.424 συνταξιούχοι (37,8%) έως 600 € μεικτά (580 € καθαρά).

-              Η μέση επικουρική σύνταξη ανέρχεται στα 194,51 ευρώ,

- Το μέσο μέρισμα ανέρχεται στα 102,67 ευρώ

Πηγη: Ενιαίο Συστήμα Ελέγχου και Πληρωμών των Συντάξεων «ΗΛΙΟΣ» του Υπουργείου Εργασίας για τον Νοέμβριο 2021.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις