Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

 ‘ΚΛΗΡΩΝΕΙ΄Η ΑΠΟΦΑΣΗ  ΓΙΑ ΤΑ  ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ  2,5  ΔΙΣ. ΕΥΡΩ  ΣΕ 350.000 ΠΑΛΙΟΥΣ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

Η   επιστροφή των αναδρομικών(υψους  2-2,5  δίσ. ευρω) στους  350.000 παλιούς  συνταξιούχους σε  δόσεις ή ο  συμψηφισμός  τους  με την προσωπική  διαφορά,  είναι  τα δύο  σενάρια που εξετάζει το οικονομικό  επιτελείο της  κυβέρνησης,  στην περίπτωση που το  ΣτΕ    δικαιώσει τους (παλιούς) συνταξιούχους.

Πρόκειται για τα νέα αναδρομικά του 11μήνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016.

Με την αναμενόμενη-  έως το τέλος  του έτους - απόφαση του ΣτΕ κρίνονται τα   παρακάτω αναδρομικά 11 μηνών:

-Τα καταργημένα δώρα των κύριων συντάξεων που ήταν 800 ευρώ για όλους (εκτός και εάν η κύρια σύνταξη ήταν κάτω από 400 ευρώ π.χ. αγρότες με την κατώτατη σύνταξη που διεκδικούν 660 ευρώ).-Οι μειώσεις των επικουρικών που επιβλήθηκαν το 2012 σε όλους από το πρώτο ευρώ-Η κατάργηση των δώρων στις επικουρικές που ήταν πλήρη (δυο επικουρικές ανά έτος) το 2012.

Οι διεκδικήσεις αφορούν:-723 εκατ. για τα αναδρομικά των επικουρικών και-1,875 δισ. ευρώ για τα Δώρα

Τονίζεται ότι στο ΣτΕ έχουν προσφύγει εκ νέου συνταξιουχικές οργανώσεις, εκτιμώντας ότι δεν ήταν νόμιμη και συνταγματική η απόφαση της κυβέρνησης το περασμένο καλοκαίρι, να πληρώσει τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων και να αφαιρέσει τα αναδρομικά των επικουρικών και των δώρων.Η υπόθεση εκδικάστηκε τον Ιανουάριο και έκτοτε αναμένεται η δημοσίευση της απόφασης του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου.

Στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων βρίσκονται κατ’ αρχήν δυο ομάδες συνταξιούχων που δεν έλαβαν καθόλου αναδρομικά τον περασμένο Οκτώβριο:

-Ποσά έως 800 ευρώ: Συνταξιούχοι αγρότες του πρ. ΟΓΑ που έχασαν μόνο τα Δώρα. Πρόκειται για την κατηγορία συνταξιούχων που διεκδικούν τα ελάχιστα αναδρομικά, καθώς ως χαμηλοσυνταξιούχοι έχασαν την περίοδο των μνημονίων μόνο τα δώρα, τα οποία για την κατώτατη σύνταξη των 330 ευρώ ήταν 660 ευρώ το χρόνο (οι αγρότες ελάμβαναν μέχρι το 2012 τα πλήρη δώρα). Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και συνταξιούχοι του πρ. ΟΑΕΕ (πρ. ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ) χωρίς επικουρική. Καθώς δεν έχασαν ποσά από την επικουρική διεκδικούν μόνο τα 800 ευρώ των χαμένων Δώρων από τις κύριες.-Ποσά από 800 έως 2.000 ευρώ: Εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι από ΙΚΑ, ΕΤΑΑ, Τράπεζες ή και Δημόσιο που είχαν το 2012 εισόδημα από κύριες, επικουρικές και μερίσματα κάτω από 1.000 ευρώ μικτά. Διεκδικούν τα 800 ευρώ των χαμένων Δώρων και τα ποσά που έχασαν από τις περικοπές των επικουρικών το 2012.Όμως υπάρχει κι τρίτη κατηγορία συνταξιούχων που έλαβαν μεν αναδρομικά τον Οκτώβριο, αλλά «κουρεμένα»:-Ποσά από 800 έως 3.000 ευρώ: Εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι από ΙΚΑ, ΕΤΑΑ, Τράπεζες, Δημόσιο που είχαν το 2012 εισόδημα από κύριες, επικουρικές και μερίσματα πάνω από 1.000 ευρώ μικτά. Τα μεγαλύτερα ποσά προκύπτουν για συνταξιούχους με υψηλές συντάξεις ή περισσότερες από δυο συντάξεις.

Η απόφαση της Ολομέλειας αφορά :

-Περίπου 200.000 με 300.000 συνταξιούχους που είχαν ήδη προσφύγει δικαστικά πριν την ψήφιση του σχετικού νόμου το περασμένο καλοκαίρι. Πρόκειται για τους συνταξιούχους που διατηρούν το δικαίωμα να συνεχίσουν τις δίκες τους για τα αναδρομικά Δώρων και Επικουρικών, ωστόσο θα πρέπει να περιμένουν αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα έως ότου να τελεσιδικήσουν οι αγωγές τους. Μέσω της απόφασης του ΣτΕ επιδιώκεται η αντιμετώπιση των εν λόγω εκκρεμών υποθέσεων με διαδικασίες εξπρές (κρίση όχι στο ακροατήριο αλλά στα Διοικητικά Δικαστικά Συμβούλια) τις οποίες επιβάλλει η πιλοτική δίκη.-Δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη μετά την νομοθετική διάταξη του καλοκαιριού του 2020. Η διάταξη απαγορεύει στους συνταξιούχους που εισέπραξαν τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων να προσφύγουν για τις επικουρικές και τα δώρα, καθώς οι διεκδικήσεις γι’ αυτό το σκέλος των αναδρομικών αποσβένονται με την είσπραξη των αναδρομικών των κύριων. Παρόλα αυτά δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι προσέφυγαν έως τα τέλη του 2020, για να προλάβουν και την παραγραφή των 6 μηνών του 2015 (παραγραφή 5ετίας).--------------------------------------------------------------


ΤΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕΝΑ ΠΟΣΑ   ΤΩΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ

-Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου  διεκδικουν να λάβουν ποσά από 1.100 έως 2.900 ευρώ.

-Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ   ζητούν να  λάβουν ποσά από 680 έως 1.900 ευρώ.

-Για τους συνταξιούχων των ΔΕΚΟ και των τραπεζών τα ποσά είναι αυξημένα καθώς θα κυμανθούν μεταξύ 916 και 3.300 ευρώ.

-Για τους εμποροϋπάλληλους (ΤΕΑΥΕΚ) τα αναδρομικά που   διεκδικούνται  κυμαίνονται μεταξύ 830 και 2.650 ευρώ.

-Για τους συνταξιούχους του ΝΑΤ τα αναδρομικά ανέρχονται από 580 έως και 2.350 ευρώ.

-Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ   ζητούν να ` λάβουν αναδρομικά έως 645 ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις