Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

 

ΤΡΙΜΗΝΟ ΠΛΗΡΩΜΩΝ  ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ  ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ  ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ

Τρίμηνο  πληρωμών για  τους συνταξιούχους- μέσα  από  4  νομοθετικές  παρεμβάσεις  έρχεται από τον  Οκτώβριο   εως τον Δεκέμβριο- παρέχοντας  μια οικονομική  ανάσα  στους απόμαχους της  δουλειάς.Πρόκειται  για αυξήσεις  σε συντάξεις αλλα και την καταβολή αναδρομικών σε  εφαρμογή του νόμου Βρούτση  αλλα  και της πρόσφατης  απόφασης του ΣτΕ  για τους παλιούς συνταξιουχους.

 Η καταβολή των αναδρομικών εντάσσεται στο πακέτο των μέτρων   ενίσχυσης των πολιτών   το οποίο  θα  ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου από τη Θεσσαλονίκη, από το βήμα του «Thessaloniki HELEXPO Forum».

Ο υπουργός  Εργασιας Γιάννης Βρούτσης- σε δηλώσεις του το  Σαββατοκύριακο-  αναφέρθηκε στα αναδρομικά των συνταξιούχων, τονίζοντας ότι μετά την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε συνολικά, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, ότι μέσα στο 2020 θα καταβληθούν εφάπαξ οι κύριες συντάξεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για το επίμαχο 11μηνο, σε όλους τους συνταξιούχους που αναλογούν. «Αυτή η δέσμευση θα υλοποιηθεί μέσα στο 2020 και το 2020 είναι το συγκεκριμένο διάστημα που βλέπει ο υπουργός Οικονομικών το συντομότερο δυνατό. Η πιο συγκεκριμένη ημερομηνία, είναι κάτι το οποίο ο πρωθυπουργός έχει το προνόμιο να εξαγγείλει όταν το πιστεύει εκείνος - και εκεί που πρέπει», τόνισε ο κ. Βρούτσης και προσέθεσε: «Όπως είπαμε στις αρχές του έτους ότι θα δώσουμε τις επικουρικές που κόπηκαν στα 1300 ευρώ και το κάναμε πράξη και δόθηκαν και τα αναδρομικά των επικουρικών και η νέα επικουρική, η οποία είναι πλέον αυξημένη και σταμάτησε να κόβεται στα 1300 ευρώ, όπως θα δώσουμε μέχρι τέλος του χρόνου - τον Δεκέμβριο το προσδιορίζουμε - τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων σε αυτούς που είναι με 30 χρόνια και πάνω, σύμφωνα με τον καινούργιο νόμο που τον κάναμε ανταποδοτικό, έτσι θα υλοποιήσουμε και την δικαστική απόφαση που αντιστοιχεί στο εντεκάμηνο».

 

Ειδικότερα το χρονολόγιο  των πληρωμών αυξήσεων και αναδρομικών εχει ως εξης:

 

1-Τον Οκτώβριο θα  ξεκινησει η καταβολη των αυξημένων  κύριων  συντάξεων με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης όπως αυτά νομοθετήθηκαν με τον ν.4670/2020 .Θα  αφορά οσους συνταξιούχους  εχουν πάνω από 30  συντάξιμα έτη, σε  εφαρμογή του νόμου Βρούτση(ισχύει  από τις  28/2/2020)

.Επίσης αναδρομικά ενός ετους (από 1.9.2019 μέχρι 1.9.2020)   εως 3.024  ευρω  θα λάβουν με τις συντάξεις  Δεκεμβριου οι νέοι συνταξιούχοι  κατ΄εφαρμογή του  νόμου Βρούτση.Η ημερομηνία 1.9.2019  αντιστοιχει  στην ημερομηνία εκδοσης της απόφασης του ΣτΕ  με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικά  τα ποσοστά  αναπλήρωσης των κυρίων συντάξεων του νόμου Κατρούγκαλου.  Οι νέοι συνταξιούχοι, όσοι δηλαδή παίρνουν σύνταξη με 30 και άνω έτη ασφάλισης μετά τις 13 Μαΐου του 2016 (με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου-ν.4387/2016), θα πάρουν ολόκληρη την αύξηση στην τσέπη ενώ όσοι έχουν προσωπική διαφορά θα πάρουν την αύξηση επάνω από το ποσό της προσωπικής τους διαφοράς.

Οι παλαιοί συνταξιούχοι θα πάρουν την αύξηση με δύο τρόπους:

-Με μεγαλύτερη σύνταξη και χωρίς προσωπική διαφορά. Η αύξηση θα είναι πραγματική, καθώς θα ξεπεράσει το ποσό της προσωπικής διαφοράς και θα φανεί στην τσέπη.

-Με μεγαλύτερη σύνταξη, αλλά με μικρότερη προσωπική διαφορά.Σε  αυτή την περίπτωση η σύνταξη θα αυξηθεί μεν, αλλά αν η αύξηση δεν ξεπεράσει την προσωπική διαφορά, το αποτέλεσμα θα είναι ίδιο στην τσέπη, πλην όμως ένα τμήμα της προσωπικής διαφοράς που ήταν επικίνδυνο για περικοπές θα έχει μετατραπεί σε σύνταξη.

Σύμφωνα με τα παραδείγματα του αρμοδίου Υπουργείου,  η μέγιστη μηνιαία αύξηση θα ανέλθει στα 252 ευρώ (11,8%). Αυτή θα τη λάβουν οι συνταξιούχοι που "βγαίνουν" στη σύνταξη με συντάξιμες αποδοχές 35.000 ευρώ/μήνα και 40 έτη ασφάλισης

 2-Αναδρομικά   μόνο για τις  περικοπές στις κύριες  συντάξεις  έως 7.800  εφάπαξ  για τους παλιούς  συνταξιούχους(απόφαση ΣτΕ).  

Τα παλιά   αναδρομικά-μετά την πρόσφατη απόφαση του  ΣτΕ-  θα καταβληθούν εφάπαξ  -πιθανότατα-  τον Οκτώβριο.Επισημαίνετα εκτός αναδροµικών βρίσκονται περίπου 1,5 εκατοµµύριο συνταξιούχοι, δηλαδή το 60% του συνόλου. Επιστροφές αναδροµικών θα λάβουν µέχρι το τέλος του έτους οι υπόλοιποι, δηλαδή όσοι είχαν το 2012 άθροισµα κύριων, επικουρικών και µερισµάτων πάνω από 1.000 ευρώ µεικτά, είτε έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη είτε όχι.Τα ποσά, ωστόσο, που θα εισπράξουν θα είναι για όλους µειωµένα από 800 έως 2.000 ευρώ περίπου σύµφωνα µε ειδικούς, καθώς τα χαµένα δώρα που αφορούν όλους και οι περικοπές των επικουρικών βγήκαν τελικά εκτός επιστροφών. Η ρύθµιση που ψηφίστηκε από τη Βουλή δίνει τα αναδροµικά του 11µήνου (11 Ιουνίου 2015 έως 13 Μαΐου 2016) µόνο από τις περικοπές των κύριων συντάξεων, ενώ προβλέπει πως οι συνταξιούχοι που θα τα λάβουν παραιτούνται από τις δυνητικές µελλοντικές διεκδικήσεις τους για καταργήσεις-µειώσεις δώρων και επικουρικών. Τα  εφάπαξ  ποσά  θα   καταβληθούν  στους συνταξιουχους σε  δημόσιο και ιδιωτικο  τομεα και ανεξάρτητα αν είχαν καταθέσει αγωγές ή όχι.

3.-Αυξήσεις   75% και αναδρομικά για τους συνταξιούχους  που εργάζονται μετα τη μείωση της ‘ποινής’ στο 30%.  Η σύνταξη θα περικόπτεται κατά 30% αντί για 60% που προβλεπόταν με βάση το προηγούμενο καθεστώς. Μάλιστα, επειδή το νέο μέτρο έχει τεθεί σε ισχύ από τα  τέλη  Φεβρουάριου, θα καταβληθούν αναδρομικά που θα αφορούν τις συντάξεις του Μαρτίου 2020 και μετά.Ειδικότερα με το νέο καθεστώς από τις 28 Φεβρουαρίου 2020 ισχύει η περικοπή της σύνταξης κατά 30% (από 60%) κατ’ εφαρμογή του νόμου 4670/2020 (νόμος Βρούτση). Έτσι, από την ημερομηνία αυτή ισχύει το νέο πλαίσιο για την απασχόληση των συνταξιούχων, με εξαίρεση τις περιπτώσεις όπου προβλέπεται μεταβατικό στάδιο ένταξης στη νέα ρύθμιση, προκειμένου για την ομαλή υπαγωγή στο νέο νομοθετικό πλαίσιο. Ο χρόνος ασφάλισης που πραγματοποιείται από τους απασχολούμενους συνταξιούχους μπορεί να αξιοποιηθεί για καταβολή επιπλέον ποσού στην κύρια και την επικουρική σύνταξη, τόσο στις περιπτώσεις που γίνεται περικοπή όσο και στις περιπτώσεις που γίνεται αναστολή της σύνταξης.

 

4 :Αυξήσεις και αναδρομικά από 1.150 ευρώ έως 6.912 ευρώ σε όλες τις προσωρινές συντάξεις οι οποίες που έχουν   εκδοθεί  από τις 13/5/2016 και μετά.Οι αυξήσεις θα είναι έως 285 ευρώ τον μήνα στις προσωρινές συν αναδρομικά από 1.150 ευρώ έως 6.910 ευρώ από τον Οκτώβριο για χιλιάδες εν αναμονή συνταξιούχους που κατέθεσαν αίτηση από 13/5/2016 και δεν έχει εκδοθεί η οριστική τους σύνταξη. Η προσωρινή στα Ταμεία μισθωτών αυξάνεται στο 80% του μέσου μισθού του τελευταίου έτους, αντί 50% που είχε υπολογιστεί στις αιτήσεις από 13/5/2016. Στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολουμένους και τους αγρότες αυξάνεται στο 70% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος του τελευταίου 12μήνου, αντί 50% που είχε υπολογιστεί στις αιτήσεις από 13/5/2016.

 

---------------------------------------------------------------------------------------

TΑ  ΠΑΛΙΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΑΝΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ(ΑΠΟΦΑΣΗ ΣτΕ-ΑΦΟΡΟΥΝ ΜΟΝΟ ΚΥΡΙΕΣ    ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ).

 

 Τα αναδρομικά  κυμαίνονται ανα  ταμείο και ανάλογα  με το ύψος της  κύριας  σύνταξης.Επισημαίνεται ότι  τα ποσά είναι μεικτά και θα πρεπει  να αφαιρεθουν οι φόροι και οι εισφορές  υπέρ  υγείας.Ειδικότερα  σχεδιάζεται να λάβουν εφάπαξ(μεικτά ποσά):

 – Συνταξιούχοι ΔΕΚΟ – Τραπεζών: Αναδρομικά από 1.370 ευρώ έως και 7.800 ευρώ στις κύριες συντάξεις.

– Συνταξιούχοι ΕΤΑΑ (πρώην ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΑΝ) που έχουν και σύνταξη από το Δημόσιο: Από 2.190 ευρώ έως 6.040 ευρώ στις κύριες συντάξεις.

– Συνταξιούχοι Δημοσίου και απόστρατοι: Από 1.340 ευρώ έως και 4.660 ευρώ στις κύριες συντάξεις.
– Συνταξιούχοι ΙΚΑ: Αναδρομικά από 1.340 ευρώ έως και 4.560 ευρώ στις κύριες συντάξεις
– Συνταξιούχοι ΟΑΕΕ (που έχουν μόνον κύρια σύνταξη) δικαιούνται αναδρομικά από 1.490 ευρώ έως και 3.450 ευρώ
– Συνταξιούχοι ΝΑΤ: Αναδρομικά από 1.870 ευρώ έως και 3.800 ευρώ στις κύριες συντάξεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις