Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

 ΔΕΝ  ΔΙΝΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ  ΓΙΑ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΟΥΝ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΣΤΟΝ ΕΦΚΑ
(ΕΩΣ  6 ΧΡΟΝΙΑ Η ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ)!

Σκοπίμως δεν καταβάλλονται οι συντάξεις ώστε η κυβέρνηση να δημιουργεί υπέρ πλεόνασμα στον ΕΦΚΑ- το οποίο εμφανίζει και προς τους δανειστές- καταγγέλλει το ΕΝΔΙΣΥ(Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων) σε μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε προς τον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Αθηνών.
 Συνολικά βρίσκονται σε εκκρεμότητα 180.000 συντάξεις και εφάπαξ με το χρόνο αναμονής να  φθάνει και τα 6 χρόνια!Μαλιστα καταγράφονται περιπτώσεις ασφαλισμένων που πεθαίνουν αναμένοντας να λάβουν τη σύνταξη τους.
To σύνολο όσων δεν καταβάλλονται στους υποψήφιους συνταξιούχους ανέρχεται στα  1,581 δισ. ευρώ όταν το  πλεόνασμα του υπερ-φορέα(ΕΦΚΑ) εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 1,4 δισ. ευρώστο τέλος του 2018.
 Η μηνυτήρια αναφορά στρέφεται κατά:
1.Της Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κας Έφης Αχτσιόγλου.
2. Του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αναστάσιου Πετρόπουλου.
3. Της Γενικής Γραμματέως Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας κας Στυλιανής Βρακά.
4. Του Διοικητή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) Λάμπρου Σέμπου.
5. Του Διοικητή του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) Νικολάου Μπρίκη.
 Ηδη με προσωρινή  σύνταξη-φιλοδώρημα ύψους 400 ευρώ - για πάνω από δυο χρόνια -αναγκάζονται να ζήσουν χιλιάδες  ασφαλισμένοι που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης στον ΕΦΚΑ  για να πάρουν τις  ‘’ψαλιδισμένες’’  κύριες συντάξεις τους.Ιδιαιτερα  απελπιστική είναι η κατάσταση με τις  ψαλιδισμένες  επικουρικες συνταξεις οπου στο ΕΤΕΑΠ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών),βρίσκονται σε εκκρεμμοτητα 90.000  αιτήσεις με το χρόνο αναμονης να φθάνει και τα 6 χρόνια!!Η μέση επικουρική σύνταξη με τον νέο τρόπο υπολογίζεται στα 150 ευρώ για όλους.Με τον νέο τρόπο υπολογισμού, αν ο ασφαλισμένος φεύγει με 35ετία θα πάρει επικουρική σύνταξη που θα αντιστοιχεί στο 15,75% του μισθού του, αν φεύγει με 40ετία θα πάρει το 18% του μισθού του, ενώ αν φύγει με 15ετία θα λάβει το 6,75% του μισθού του.Για να αγγίξει το ύψος των παλαιών επικουρικών η νέα σύνταξη, ο ασφαλισμένος πρέπει να έχει διανύσει τουλάχιστον 30 έτη ασφαλιστικού βίου. Κάτω από τα 30 χρόνια, και ιδίως εκεί κοντά στα 15 χρόνια με χαμηλό μισθό, οι συντάξεις είναι ψιχία, φτάνοντας ακόμη και τα 40 ευρώ.Χαμηλόμισθος του ΙΚΑ με 20ετία θα πάρει επικουρική 120 ευρώ. Στην 35ετία και με μισθούς της τάξης των 1.000 ευρώ και άνω η επικουρική φτάνει τα 200 ευρώ. Διασώζονται όσοι πλήρωναν υψηλές εισφορές, όπως οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι πρώην εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ, οι τουριστικοί πράκτορες, οι εμποροϋπάλληλοι καθώς και οι ένστολοι.
 Επίσης στην αναμονή  έως τρία  χρόνια βρίσκονται  χιλιάδες  συνταξιούχοι για να πάρουν το ''ψαλιδισμένο'' εφάπαξ .Σε εκκρεμότητα βρίσκονται σήμερα  40.000 αιτήσεις για τη λήψη εφάπαξ από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ).Κατά μέσον όρο, η εφάπαξ παροχή διαμορφώνεται σε περίπου 12.900 ευρώ, σημαντικά μειωμένη εως 25% σε σύγκριση με αυτή που προβλεπόταν πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου.
 Κατά το ΕΝΔΙΣΥ η καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων φθάνει έως σήμερα τους 27 μήνες για τις κύριες συντάξεις και έως τα έξι έτη για τις επικουρικές και παρά τις συνεχείς εξώδικες οχλήσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες, δεν έχουν εκδοθεί μέχρι και σήμερα οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης. Ειδικά στο πρώην ΓΛΚ(Γενικό Λογιστήριο Κράτους) και μετά την ένταξή του στον ΕΦΚΑ, επικρατεί χαώδης κατάσταση, δεν βρίσκει κανείς άκρη σε ότι και αν έχει ζητήσει. Οι υπάλληλοι αδυνατούν να δίνουν πληροφορίες σε ότι τους ρωτούν οι συνταξιούχοι. Κανείς δεν γνωρίζει τίποτα, λέγοντας ότι «αναμένονται εγκύκλιοι». Επίσης , τονίζεται στη μηνυτήρια αναφορά, η καθυστέρηση έκδοσης των οριστικών αποφάσεων συνταξιοδότησης έχει ως συνακόλουθη συνέπεια και την καθυστέρηση στην απονομή του εφάπαξ που δικαιούνται. Ενδεικτικά, το ΕΝΔΙΣΥ παραθέτει περιπτώσεις μελών του που θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και έχουν υποβάλει στα αρμόδια ταμεία αιτήσεις συνταξιοδότησης στις αντίστοιχα αναφερόμενες ημερομηνίες , χωρίς να έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα καμία οριστική απόφαση συνταξιοδότησης κύριας ή επικουρική.Το ΕΝΔΙΣΥ, αφού αναλύει την τραγική οικονομική κατάσταση που βρίσκονται οι υποψήφιοι συνταξιούχοι, ζητεί από τον εισαγγελέα να ερευνήσει την τυχόν διάπραξη ποινικών αδικημάτων εκ μέρους των υπευθύνων σε βάρος των συνταξιούχων επειδή η μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων οφείλεται σε σκοπιμότητα και όχι σε αδυναμία των αρμοδίων υπηρεσιών.
---------------------------------------------------
ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
-Εκκρεμότητες επικουρικής (90.000 επί 130 ευρώ μεσοσταθμικά επί 36 μήνες.)
90.000 Χ 130 Χ 36 = 421.200.000 ευρώ.
-Εκκρεμότητες κύριες (50.000 επί 400 ευρώ επί 18 μήνες.)
50.000 Χ 400 Χ 18 = 360.000.000 ευρώ.
-Εκκρεμότητες Εφάπαξ (40.000 επί 20.000 ευρώ μεσοσταθμικά)
40.000 Χ 20.000 = 800.000.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις