Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΙΣ  ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟ 2019
------------------------------------------------------------------------------------
Εφαρμογή της περικοπής στις συντάξεις κατά 18%, από το 2019, αλλα μόνο  για κύριες συντάξεις ανω των 1.000 ευρω ή μικρότερης εκτασης περικοπή(8-9%  αντί για  18%) για ολες τις συντάξεις, είναι τα δύο νέα  σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων κυβέρνησης και θεσμών.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το πρώτο  σενάριο για περικοπή των κύριων συντάξεων ανω των 1000 ευρω, ‘βολεύει’ την κυβέρνηση η οποία θα ισχυριστεί ότι προστατεύει τους χαμηλοσυνταξιούχους που αποτελούν και την μεγαλύτερο πλήθος.Τα  τελευταία διαθέσιμα στοιχεία  του υπουργείου Εργασίας (Μαιος 2018) δειχνουν ότι το μέσο εισόδημα  από κύριες συντάξεις ανήλθε σε 723,85 ευρώ, το μέσο εισόδημα από επικουρικές σε 172,10 ευρώ και το μέσο εισόδημα από μερίσματα σε 97,92 ευρώ(το συνολικό πλήθος των συνταξιούχων ήταν 2.570.646 άτομα).Το δεύτερο  σενάριο επίσης είναι επίσης βατό  αφου οι εισοδηματικές απώλειες θα περιοριστούν .

Όπως εγραψαν ‘ΤΑ ΝΕΑ’ τα αλλα τρία  κυβερνητικά  σενάρια  προβλέπουν:
1. Μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων σε τέσσερις δόσεις, σε βάθος διετίας και όχι κατευθείαν από την 1η Ιανουαρίου 2019. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, η ψηφισμένη περικοπή κατά 18% των συντάξεων θα εφαρμοστεί  όχι αμέσως αλλά σε τέσσερις ισόποσες δόσεις κάθε εξάμηνο, με την πρώτη δόση των περικοπών να ενεργοποιείται από την Πρωτοχρονιά. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι με την πρόταση αυτή θα αποτραπεί ένα ισχυρό σοκ για τους συνταξιούχους.
2. Αναβολή της εφαρμογής των προνομοθετημένων περικοπών για έξι μήνες, χωρίς όμως να ακυρώνεται το μέτρο. Στο σενάριο αυτό, οι συνταξιούχοι θα δουν να μπαίνει το ψαλίδι στις συντάξεις τους από την 1η Ιουλίου 2019 αντί την ερχόμενη Πρωτοχρονιά. Το συγκεκριμένο σχέδιο εξυπηρετεί προεκλογικά την κυβέρνηση, καθώς εάν αποφασίσει να στήσει κάλπες τον Μάιο δεν θα έχει κόψει τις συντάξεις και θα αφήνει την καυτή πατάτα για την επόμενη κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές.
3. Στα δύο αυτά σενάρια θα πρέπει να προστεθεί και η ολοκληρωτική εφαρμογή του νόμου της  περικοπής των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να πείσει τους δανειστές για την αναβολή ή τη σταδιακή εφαρμογή του μέτρου. Κάτι για το οποίο εξακολουθούν να επιμένουν χώρες της ευρωζώνης.

Παντως οι τελικές αποφάσεις για την τύχη των συντάξεων αναμένεται να ληφθούν τον Νοέμβριο από το Eurogroup πριν από την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού του 2019 και αφού φυσικά θα έχει πει την τελευταία λέξη ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς.

Για το ιδιο θέμα η Υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου -σε δηλωσεις της-  τόνισε ότι  οι θεσμοί δεν αμφισβητούν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος διευκρινίζοντας ότι η οριστική αποσαφήνιση του θέματος αναμένεται στα μέσα Οκτωβρίου, με το προσχέδιο του προϋπολογισμού.Η υπουργός ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τους Θεσμούς πως η περικοπή δεν είναι διαρθρωτικά αναγκαία και ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη της χώρας είναι κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, συν του ότι η χώρα πετυχαίνει τους στόχους της. Πρόσθεσε ότι χρειάζεται απλώς να γίνουν ακόμη κάποιες συζητήσεις και να υποβληθούν κάποια στοιχεία ακόμη.
Επισημαίνεται ότι ο  νόμος Κατρούγκαλου με τις 21  περικοπές που επέβαλε σε συντάξεις και επιδόματα  εδωσε  τη ‘χαριστική βολή’ στη φτωχοποίηση των  συνταξιούχων.
Τα  επίσημα στατιστικά στοιχεία του  του υπουργείου Εργασιας  δειχνουν ότι από το σύνολο των κύριων συντάξεων, 1.157.375 κύριες συντάξεις είναι ύψους κάτω των 500 ευρώ μεικτά!!!
Ειδικότερα κάτω των 500 ευρώ είναι:
-611.445 κύριες συντάξεις λόγω γήρατος σε σύνολο 1.988.888,
-396.341 κύριες συντάξεις λόγω θανάτου σε σύνολο 598.571 και
-143.649 αναπηρικές συντάξεις σε σύνολο 253.408.
Τονίζεται ότι οι περισσότερες από αυτές τις  συντάξεις  εκδόθηκαν μετά το γ’ Μνημόνιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δηλαδή από τον Αύγουστο του 2015 μέχρι σήμερα.
Εξάλλου σε σύνολο 1.234.686 επικουρικών συντάξεων, 882.708 είναι ύψους κάτω από 200 ευρώ! Ειδικότερα κάτω των 200 ευρώ είναι:
-581.654 συντάξεις λόγω γήρατος σε σύνολο 906.635,
-239.522 συντάξεις λόγω θανάτου σε σύνολο 254.830 και
-61.532 αναπηρικές συντάξεις σε σύνολο 73.221.
Oπως τονίζει η ΕΝΥΠΕΚΚ(Ενωση για την υπεράσπιση  της εργασίας και του κοινωνικού κρατους) είναι αυταπόδεικτο ότι για τέταρτη χρονιά από την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου και τρίτη χρονιά από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, οι χαμηλές κύριες και επικουρικές συντάξεις έχουν εκτοξευθεί σε πρωτοφανή επίπεδα για ευρωπαϊκή χώρα!Από τα  στοιχεία   αβίαστα προκύπτει ότι ο νόμος Κατρούγκαλου δεν στόχευσε στην αναμόρφωση του Ασφαλιστικού Συστήματος της χώρας μας, αλλά στη μεταφορά πλούτου από τους συνταξιούχους στα κρατικά Ταμεία και τους δανειστές.Στην ουσία ο νόμος Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016) λειτουργεί και θα λειτουργεί για αρκετά χρόνια, μέσω της διαρκούς συμπίεσης συντάξεων και μισθών (μέσω της μείωσης των εισφορών και των εισοδημάτων), ως μόνιμος μηχανισμός εσωτερικής υποτίμησης στη χώρα μας, παρατηρει η ΕΝΥΠΕΚΚ.
Την ιδια ώρα  αχρείαστη θεωρεί την περικοπή των συντάξεων και μελέτη που συνέταξαν οι Σάββας Ρομπόλης, ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και ο Βασίλειος Μπέτσης υποψήφιος διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου.
Σύμφωνα με την ανάλυσή τους, προκύπτει ότι ο δείκτης συνταξιοδοτικές δαπάνες προς ΑΕΠ, χωρίς τις μειώσεις των συντάξεων την 1 Ιανουαρίου 2019, παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα του 16% του ΑΕΠ. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι η μη εφαρμογή των μειώσεων των συντάξεων το 2019, επηρεάζει ανοδικά την συνταξιοδοτική δαπάνη, κυρίως την περίοδο 2020-2032, χωρίς όμως να υπερβαίνει το επίπεδο του 16% του ΑΕΠ.
Από το 2032 μέχρι το 2060, παρατηρείται ότι είτε με τις μειώσεις, είτε χωρίς τις μειώσεις των συντάξεων, ο δείκτης έχει την ίδια τιμή.
Όπως εξηγούν, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι από το 2030 και μετά θα έχουν συνταξιοδοτηθεί όλοι οι λεγόμενοι παλαιοί ασφαλισμένοι, θα έχει αποβιώσει ο μεγαλύτερος αριθμός των σημερινών συνταξιούχων και οι νέοι πια συνταξιούχοι θα συνταξιοδοτούνται με τον Ν. 4387/2016. Αυτό σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος νόμος θα εφαρμόζεται για 15 έτη, θα λαμβάνει υπόψη για τις συντάξιμες αποδοχές τον μέσο όρο των μισθών όλων των ετών ασφάλισης και οι συντελεστές αναπλήρωσης θα είναι σημαντικά χαμηλότεροι.
Παράλληλα, η μελέτη τους αναφέρεται και σε έναν επιπλέον δείκτη ο οποίος συνίσταται στο άθροισμα της κρατικής συμμετοχής στη δαπάνη για συντάξεις και του ετήσιου ποσού αποπληρωμής του χρέους προς το ΑΕΠ. Ο δείκτης αυτός εξετάσθηκε για δύο περιπτώσεις: στη πρώτη περίπτωση θεωρήθηκε ότι θα εφαρμοστούν οι μειώσεις των συντάξεων την 1 Ιανουαρίου 2019 και στην δεύτερη περίπτωση ότι δεν θα εφαρμοστούν οι μειώσεις των συντάξεων την 1 Ιανουαρίου 2019.
Οι συντάκτες της έρευνας θεωρούν ότι δεν θα πρέπει να μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις από 1 Ιανουαρίου 2019 στη χώρα μας, δεδομένου ότι χωρίς τις μειώσεις των συντάξεων:
Ο δείκτης συνταξιοδοτικών δαπανών προς ΑΕΠ καθόλη την περίοδο 2019-2060 δεν υπερβαίνει το όριο του 16% του ΑΕΠ και ο δείκτης του αθροίσματος της ετήσιας κρατικής συμμετοχής στην συνταξιοδοτική δαπάνη και του ετήσιου ποσού για αποπληρωμή του χρέους προς το ΑΕΠ, διαμορφώνεται σε επίπεδα χαμηλότερα του 10% του ΑΕΠ, ποσοστό το οποίο δεν συνιστά εμπόδιο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Κι αυτό γιατί διαμέσου του πολλαπλασιαστή των συντάξεων, θα διευρυνθούν οι όροι αναπαραγωγής και ανάκαμψης της πραγματικής οικονομίας και ως εκ τούτου θα αποτραπούν οι υφεσιακές επιπτώσεις της μείωσης των συντάξεων και η επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των συνταξιούχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις