Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

ΕΦΚΑ:ΟΦΕΙΛΕΙ  2,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ-ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ!

Στα 2,5 δις. ευρω ανέρχονται οι οφειλές  του ΕΦΚΑ  προς ασφαλισμένους  και συνταξιούχους την ιδια ωρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει  για πλεονάσματα στο ακέφαλο- εδώ και ένα μηνα-υπερ ταμειο.
Οι οφειλές του ΕΦΚΑ σήμερα, ξεπερνούν τα 2,5 δις ευρώ και αφορούν:
· Πάνω από 100.000 κύριες συντάξεις και 120.000 επικουρικές συντάξεις.
· Περισσότερα από 40.000 εφάπαξ και 10.000 μερίσματα.
· Τα αναδρομικά στις επικουρικές συντάξεις.
· Την επιστροφή των παράνομων κρατήσεων, σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, άνω των 1.300 ευρώ.
· Την επιστροφή των εισφορών υγείας, αλλά και τον συμψηφισμό από τις επιπλέον καταβληθείσες εισφορές.
· Την καταβολή επιπλέον ποσών σε χιλιάδες συντάξεις που εκδόθηκαν από την 1/7/2015 έως 12/5/2016.
Τονίζεται ότι η υπουργός Εργασίας  Ε.Αχτισόγλου δηλωσε προσφατα ότι κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του ΕΦΚΑ,  υπήρξε πλεόνασμα ύψους 700 εκατ. ευρώ σε ταμειακή βάση.
Πάντως  το  μαρτύριο με τις εκκρεμεις συντάξεις δεν εχει τέλος.Ηδη  με προσωρινή σύνταξη 345 ευρω το μήνα  καλούνται  να  επιβιώσουν χιλιάδες  συνταξιούχοι-θύματα της   διάλυσης που παρουσιάζει ο ΕΦΚΑ.Σε  περιπτώσεις  εντασσόμενων ταμείων στον ΕΦΚΑ , δυο χρόνια μάλιστα μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου,δεν έχει ακόμη εγκατασταθεί το απαραίτητο λογισμικό ώστε να εκδίδονται οριστικές  αποφάσεις συνταξιοδότησης σε κατηγορίες ασφαλισμένων.Ετσι δεν καταβάλλεται ούτε το 80%  της προσωρινής σύνταξης αφού δεν μπορεί να υπολογιστεί το ποσό της οριστικής!
Ο πρόεδρος της Πανελ. Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΙΚΑ(ΠΟΣΕ-ΙΚΑ) Βαγγέλης Θεοδωρίδης εκτιμά ότι είναι ανέφικτο να διεκπεραιωθούν τον Αύγουστο οι 85.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης που εκκρεμούν , όπως δεσμεύτηκε πρόσφατα η υπουργός Εργασίας  Εφη Αχτσιόγλου.

Yπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2017 η πολιτική ηγεσία  του υπουργείου Εργασίας  είχε δεσμευτεί ότι’’ η απονομή συντάξεων θα γίνεται εντός τριμήνου από την υποβολή της  αίτησης’’ ενώ  εξήγγειλαν ότι ‘’έως τις 31/12/2017 θα έχουν αποδοθεί όλες οι εκκρεμούσες.
Χαρακτηριστικό της αδράνειας είναι ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη μηχανογραφική εφαρμογή μετά την ένταξη των ταμείων στον ΕΦΚΑ με αποτέλεσμα να εξαιρούνται από την έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων μέχρι και σήμερα οι ασφαλισμένοι με διαδοχική ασφάλιση του πρώην Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους , καθώς και του πρώην ΙΚΑ με διατάξεις Δημοσίου.

Εδώ και 22 μήνες από την ψήφιση του 4387/16 (ν. Κατρούγκαλου) εξακολουθούν και δεν βγαίνουν πράξεις συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση στο  δημόσιο, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η έκδοση του εφάπαξ  και στην συνέχεια η έκδοση των πετσοκομμένων επικουρικών συντάξεων.

Πάντως  επισημαίνεται ότι- εκτός από τις 22 μειώσεις που επέφερε ο νόμος  Κατρούγκαλου- επιπλέον 20 δισ. ευρώ θα χάσουν οι συνταξιούχοι με τα νέα μέτρα που έχουν ψηφιστεί από τη σημερινή κυβερνηση,για να ισχύσουν από 1/1/2019, όπως είναι η μείωση κατά 18% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, η μείωση του αφορολόγητου, η κατάργηση των οικογενειακών παροχών στους συνταξιούχους, το «πάγωμα» των αυξήσεων στις συντάξεις μέχρι το 2022 καθώς και η κατάργηση του ΕΚΑΣ από 1-1-2020. Το ποσό των απωλειών έρχεται να προστεθεί στα 64 δίσ. ευρω που έχασαν μέχρι τώρα οι συνταξιούχοι από τις 27 μνημονιακές περικοπές , οδηγώντας στη φτωχοποίηση τους απόμαχους της δουλειάς.

Οπως τονίζει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων αυτή την περίοδο στον ΕΦΚΑ ολοκληρώνεται ο επανυπολογισμός όλων των καταβαλλόμενων συντάξεων προκειμένου να προκύψει το μέγεθος της προσωπικής διαφοράς (διαφορά ανάμεσα στο ύψος των παλαιών και νέων συντάξεων).Εντός του 2018, οι νέες συντάξεις θα περάσουν και θα εμφανιστούν στα ενημερωτικά σημειώματα των συνταξιούχων.Η διαφορά παλιάς και νέας σύνταξης που θα έχει ο κάθε συνταξιούχος (προσωπική διαφορά) θα συνεχίσει να πληρώνεται και οι συνολικές του αποδοχές θα είναι ίδιες ως και τον Νοέμβριο του 2018. Τον Δεκέμβριο του 2018 όμως με τη σύνταξη Ιανουαρίου 2019 θα δουν μειώσεις συντάξεων που βάσει νόμου θα έχουν «ταβάνι» το -18%.Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν ο επανυπολογισμός βγάζει τώρα μειώσεις 40%, η περικοπή της σύνταξης τον Δεκέμβριο του 2018 θα σταματήσει στο -18%. Το υπόλοιπο ποσοστό μείωσης θα είναι νέα προσωπική διαφορά και θα μπορεί να κοπεί ανά πάσα στιγμή.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις