Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

ΖΗΤΟΥΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ  ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ


Την παράταση των περικοπών στις συνταξεις, οι οποίες εχουν ψηφιστεί  για να ισχύσουν από την 1-1-2019 ,   διαπραγματεύεται με τους δανειστές η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να περιορίσει το μεγάλο πολιτικό κόστος.Συμφωνα με πληροφορίες  εχει τεθεί  αίτημα στους θεσμούς  για εξάμηνη ή ετήσια χρονολική  παράταση των περικοπών.Οι επικείμενες  περικοπές  στις καταβαλομενες συντάξεις από το 2019  αποτελούν(μαζί με τη μείωση του αφορολογήτου) το  μεγάλο εφιάλτη της κυβέρνησης .
Τονίζεται ότι παρά τη σφοδρή επίθεση της ΝΔ -η οποία κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να εξαπατήσει τους πολίτες δηλώνοντας ότι δεν θα εφαρμόσει τα μέτρα που ψήφισε- ο υφυπουργός Εργασίας Α.Πετρόπουλις μιλώντας πρόσφατα  στη Βουλή επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να μην γίνει η μείωση των συντάξεων το 2019.Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πετρόπουλος « Εμείς με τον νόμο μας κρατήσαμε τη δαπάνη του συνταξιοδοτικού κάτω από το 16,2% του ΑΕΠ που ήταν η συμφωνία με τους δανειστές και φαίνεται ότι θα έχουμε το περιθώριο βελτιώσεων. Το 16,2% που είναι ο στόχος δημοσιονομικής δαπάνης τον τηρούμε. Αν τον ρίξουμε στο 15% θα έχουμε 1,2 % διαφορά. Ο στόχος είναι να αποτρέψουμε τις μειώσεις στις συντάξεις».
Παντως  επισημαίνεται ότι- εκτός από τις 22 μειώσεις που επέφερε ο νόμος  Κατρούγκαλου- επιπλέον 20 δισ. ευρώ θα χάσουν οι συνταξιούχοι με τα νέα μέτρα που έχουν ψηφιστεί από τη σημερινή κυβερνηση,για να ισχύσουν από 1/1/2019, όπως είναι η μείωση κατά 18% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, η μείωση του αφορολόγητου, η κατάργηση των οικογενειακών παροχών στους συνταξιούχους, το «πάγωμα» των αυξήσεων στις συντάξεις μέχρι το 2022 καθώς και η κατάργηση του ΕΚΑΣ από 1-1-2020. Το ποσό των απωλειών έρχεται να προστεθεί στα 64 δίσ. ευρω που έχασαν μέχρι τώρα οι συνταξιούχοι από τις 27 μνημονιακές περικοπές , οδηγώντας στη φτωχοποίηση τους απόμαχους της δουλειάς.

Οπως τονίζει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων αυτή την περίοδο στον ΕΦΚΑ ολοκληρώνεται ο επανυπολογισμός όλων των καταβαλλόμενων συντάξεων προκειμένου να προκύψει το μέγεθος της προσωπικής διαφοράς (διαφορά ανάμεσα στο ύψος των παλαιών και νέων συντάξεων).Εντός του 2018, οι νέες συντάξεις θα περάσουν και θα εμφανιστούν στα ενημερωτικά σημειώματα των συνταξιούχων.Η διαφορά παλιάς και νέας σύνταξης που θα έχει ο κάθε συνταξιούχος (προσωπική διαφορά) θα συνεχίσει να πληρώνεται και οι συνολικές του αποδοχές θα είναι ίδιες ως και τον Νοέμβριο του 2018. Τον Δεκέμβριο του 2018 όμως με τη σύνταξη Ιανουαρίου 2019 θα δουν μειώσεις συντάξεων που βάσει νόμου θα έχουν «ταβάνι» το -18%.Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν ο επανυπολογισμός βγάζει τώρα μειώσεις 40%, η περικοπή της σύνταξης τον Δεκέμβριο του 2018 θα σταματήσει στο -18%. Το υπόλοιπο ποσοστό μείωσης θα είναι νέα προσωπική διαφορά και θα μπορεί να κοπεί ανά πάσα στιγμή.
Υπενθυμίζεται ότι το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, κατέθεσε αίτηση ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ, κατά των εφαρμοστικών – ερμηνευτικών διατάξεων και των Υπουργικών αποφάσεων του ν.4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου), που έχουν να κάνουν με τον επανυπολογισμό - αναπροσαρμογή κύριων συντάξεων και επικουρικών καθώς και την περικοπή άνω των 1.300,00 ευρώ μικτών κύριας και επικουρικής (στις οποίες αλλάζει την αρχική απόφαση συνταξιοδότησης, μειώνοντας την δραματικά). Η αίτηση ακύρωσης συζητήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2017 και αναμένεται η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ.

Στο  μεταξύ   το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ)  αρχισε να  καταβαλλει   άλλες 5.000 νέες ψαλιδισμενες επικουρικές συντάξεις με καθυστέρηση 3 ετων!
Από τις νέες συντάξεις που θα πληρωθούν, οι 2.272 αφορούν αιτήσεις που υποβλήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά, που σημαίνει ότι οι εν λόγω επικουρικές συντάξεις υπολογίστηκαν με το μαθηματικό τύπο που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου.Οι επικουρικές συντάξεις που εκδόθηκαν με το νέο τρόπο αφορούν στην πλειοψηφία τους πρώην δημοσίους υπαλλήλους και εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ, ενώ η επικουρική σύνταξη που θα λάβουν για 35 χρόνια ασφάλισης κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα επίπεδα των 200 ευρώ.
Με το παλιότερο καθεστώς έχουν υπολογιστεί περίπου 2.700 επικουρικές συντάξεις και αφορούν κυρίως ασφαλισμένους του πρώην ΙΚΑ και εμποροϋπαλλήλους.
Στο ΕΤΕΑΕΠ εκκρεμούν περίπου 112.000 αιτήσεις. Εάν πιαστεί ο στόχος να απονέμονται κάθε μήνα έως 8.500 επικουρικές συντάξεις, τότε εκτιμάται ότι οι εκκρεμότητες θα αντιμετωπιστούν το Μάρτιο του 2019.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση επικουρική σύνταξη που βγαίνει με βάση το νόμο Κατρούγκαλου κυμαίνεται στα επίπεδα των 150 ευρώ το μήνα. Από το σύνολο των εκκρεμών αιτήσεων, οι 107.000 είναι ληξιπρόθεσμες, βρίσκονται, δηλαδή, σε αναμονή χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών. Οι περισσότερες αιτήσεις, περίπου 96.200 έχουν υποβληθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2015, που σημαίνει εντάσσονται στο νέο τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων με δραματικές μειώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις