Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017




ΝΙΚΟΣ  ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΕΝΙΑΙΟΥ  ΔΙΚΤΥΟΥ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ:

ΕΚΡΗΞΗ ΤΗΣ  ΦΤΩΧΕΙΑΣ  ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

Τραγική χαρακτηρίζει την κατάσταση των συνταξιούχων ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων(ΕΝΔΙΣΥ) Νίκος Χατζόπουλος, ο οποίος αποκαλύπτει ότι οι οκτώ στους δέκα συνταξιούχους έχουν φθάσει στο στάδιο της εξαθλίωσης. Δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τα φάρμακά τους, ενώ δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν ούτε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού και το τηλέφωνο.

Ο κ. Χατζόπουλος εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος να περικοπεί ολόκληρη η προσωπική διαφορά από τις καταβαλλόμενες συντάξεις το 2019 .Παράλληλα επισημαίνει ότι τα ποσά που θα επιστραφούν αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των άγριων περικοπών στους συνταξιούχους οι οποίοι έχασαν λόγω των συνολικών μνημονιακών περικοπών έως και το 70% των εισοδημάτων τους.

Πώς σχολιάζετε την επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών στο τέλος του μήνα στους συνταξιούχους;

Οι μνημονιακές κρατήσεις άρχισαν από τον Αύγουστο του 2010. Επίσης σε αυτές περιλαμβάνεται όλο το χρονικό διάστημα έως και τις 30 Ιουνίου του 2016 η εισφορά αλληλεγγύης (ΕΑΣ) στην οποία παρανόμως έχει γίνει κράτηση 4% και 6% , και η οποία παράνομα δεν υπολογίζεται στα οφειλόμενα προς επιστροφή ποσά.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων – το οποίο πρώτο και μαχητικά , είχε αναδείξει το σκάνδαλο των παράνομων παρακρατήσεων – ζητά στην επιστροφή να συνυπολογιστεί και η παρακράτηση της ΕΑΣ (ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης) από τον Αύγουστο του 2010 έως 30 Ιουνίου 2016. Θεωρώντας ότι με τη νέα ρύθμιση , η κυβέρνηση για άλλη μία φορά συνεχίζει να αδικεί τους συνταξιούχους αφαιρώντας τους ποσά τα οποία δικαιούνται. Πάντως πρέπει να επισημανθεί ότι η κυβέρνηση «γυρίζει πίσω» 315 εκατ. εύρο - για χρονικό διάστημα 56 μηνών - από κρατήσεις υπέρ ΕΟΠΥΥ και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Συν τοις άλλοις αποκρύπτει τις κρατήσεις του 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ που επέβαλε σε όλες τις συντάξεις, ύψους 710,5 εκατ. ευρώ το χρόνο από το 2015. Έχει, δηλαδή, εισπράξει 1,7 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα και επιστρέφει 315 εκατ. ευρώ!!!

Πάντως τα ποσά που θα επιστραφούν αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των άγριων περικοπών στους συνταξιούχους οι οποίοι έχασαν λόγω των συνολικών μνημονιακών περικοπών έως και το 70% των εισοδημάτων τους. Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τα 22 ‘ψαλίδια’ που επέβαλλε ο νόμος Κατρούγκαλου, οι συνταξιούχοι θα χάσουν έως τρεις συντάξεις το 2019 εξαιτίας της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων, τη μείωση κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των επικουρικών συντάξεων, τη κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων (συζύγου και τέκνων) από όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, το «πάγωμα» των αυξήσεων σε όλες τις συντάξεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 και τέλος από τη κατάργηση του ΕΚΑΣ για 280.000 χαμηλοσυνταξιούχου

Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στους συνταξιούχους;

Τραγική. Οι οκτώ στους δέκα συνταξιούχους έχουν φθάσει στο στάδιο της εξαθλίωσης. Δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τα φάρμακά τους, ενώ δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν ούτε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού και το τηλέφωνο. Έρχονται συνταξιούχοι στα γραφεία μας στο Σύνταγμα, άλλοι κλαίνε και άλλοι ζητούν δανεικά. Πρόκειται για εξευτελισμό και καταρράκωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Οι μειώσεις που έχουν υποστεί τα εισοδήματά μας είναι μεγάλες, γιατί δεν είναι μόνο η μείωση στη σύνταξή μας, είναι η αύξηση της φορολογίας αλλά και όλα αυτά τα χαράτσια που έχουν οδηγήσει σε φτωχοποίηση τους απόμαχους της δουλειάς. Οι συντάξεις, οι οποίες αντιστοιχούν στις κρατήσεις των κόπων μιας ολόκληρης ζωής, μετατρέπονται πλέον μέσα από τις μνημονιακές ρυθμίσεις σε φιλοδωρήματα. Υπάρχει μια πρωτοφανής οργή στους συνταξιούχους. Σήμερα, περίπου 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι (με εισόδημα 4.500 ευρώ τον χρόνο) «βουλιάζουν» στη φτώχεια, τη στιγμή που οι νέες περικοπές στις σημερινές συντάξεις το 2019 θα οδηγήσουν σε συνολική μνημονιακή απώλεια εισοδημάτων για τους συνταξιούχους έως 70%.

Ποια είναι τα στοιχεία που έχετε για τις επικουρικές συντάξεις;

Οι επικουρικές συντάξεις έφθασαν πλέον στα 160 ευρώ κατά μέσον όρο. Έχουν πλέον εξαϋλωθεί και μάλιστα παρατηρείται στάση πληρωμών. Καμία νέα επικουρική σύνταξη δεν έχει εκδοθεί από τον Ιανουάριο του 2015, καθώς η κυβέρνηση μόλις χθές δημοσίευσε τον μαθηματικό τύπο για τον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων μετά την κατάργηση του προηγούμενου τύπου που ίσχυε από το 2013. Ενδεχομένως να έχουμε και νέες μειώσεις στον υπολογισμό των νέων επικουρικών συντάξεων. Το μέλλον των συντάξεων;

Mε τα νέα μέτρα από το 2019, συν την ευελιξία της απασχόλησης και τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης (12 δισ. από 18 δισ.) το 2021 ένας στους δύο συνταξιούχους θα παίρνει σύνταξη 550 ευρώ καθαρά. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη και η μείωση του αφορολογήτου, το καθαρό ποσό θα συρρικνωθεί στα 480 ευρώ. . Μόνο από τη γήρανση του πληθυσμού η επιβάρυνση στο ασφαλιστικό σύστημα κινείται στα 1,3 δισ. ευρώ ετησίως ενώ από τις ελαστικές μορφές απασχόλησης το κόστος ανέρχεται στα 2,4 δισ. ευρώ ετησίως.Η αύξηση του πλήθους των συνταξιούχων σε συνδυασμό με την παράλληλη έκρηξη των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και την ανεργία προκαλεί εκρηκτικές επιπτώσεις. Σήμερα 1,2 εργαζόμενοι (οι 6 στους 10 είναι με μισούς μισθούς λόγω των ευέλικτων μορφών εργασίας) συντηρούν έναν συνταξιούχο! Σε ένα υγιές αναδιανεμητικό ασφαλιστικό σύστημα η αναλογία είναι 4 προς 1. Η τάση είναι κατά τη δεκαετία του 2020 ένας εργαζόμενος να συντηρεί έναν συνταξιούχο. Ελλοχεύει ο κίνδυνος να καταργηθεί πλήρως η προσωπική διαφορά μετά το 2019 για τους σημερινούς συνταξιούχους;

Είχαμε πρώτοι επισημάνει ότι το τρικ της προσωπικής διαφοράς στήθηκε για να γίνει οριζόντια μείωση στους σημερινούς συνταξιούχους (αλλάζουν την αρχική απόφαση συνταξιοδότησης). Εκτιμώ ότι στόχος είναι να εξαλειφθεί πλήρως η προσωπική διαφορά.Καλώ όλους τους συναδέλφους συνταξιούχους να έρθουν να ενωθούν κάτω από την ομπρέλα του ΕΝΔΙΣΥ.

Αποδείξαμε ότι ενωμένοι και κάνοντας αιτήσεις απαιτώντας την επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών από τον ΕΦΚΑ, πετύχαμε όντως την επιστροφή ποσών που επιμελώς ήταν κρυμμένα πίσω από εσωτερικές εγκυκλίους μεταξύ των ασφαλιστικών ταμείων για σειρά ετών. Καταφέραμε, αναδείξαμε και απαιτήσαμε την επιστροφή των 315 εκ. Ευρώ προς τους συνταξιούχους. Συνεχίζουμε τον αγώνα γιατί όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τις αδικίες της εκάστοτε κυβέρνησης. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε και την επιστροφή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που επιμένουμε ότι έπρεπε να επιστρέψει η κυβέρνηση.

Ηλίας Γεωργάκης
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις