Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

ΧΩΡΙΣ  ΤΕΛΟΣ Η ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

Η μεγάλη κοροϊδία των συνταξιούχων συνεχίζεται από την κυβέρνηση η οποία με  παρεμβάσεις-μπαλώματα  δημιουργεί μεγαλύτερα  προβλήματα  και αντιδράσεις μετά και  το νομό Κατρούγκαλου ο οποίος ‘εξαφάνισε’ συντάξεις και επιδόματα ενώ  μέχρι τώρα έχει διορθωθεί 19 φορές!!! Μάλιστα  η  συνολική δημοσιονομική προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στο ασφαλιστικό και τις “ουρές” του φθάνει τα 10 δισ. ευρώ. Δηλαδή, ξεπερνά και τα δύο προηγούμενα μνημόνια μαζί (3,5 δισ. ευρώ 1ο μνημόνιο και 3,9 δισ. ευρώ 2ο μνημόνιο)
Ήδη επιβλήθηκαν 22 περικοπές στις συντάξεις με το νόμο Κατρούγκαλου και ακολουθεί νέο μεγάλο μαχαίρι στις συντάξεις-επιδόματα  το 2019.Σήμερα περίπου 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι (με εισόδημα 4.500 ευρώ τον χρόνο), «βουλιάζουν» στη φτώχεια, τη στιγμή που οι νέες περικοπές στις σημερινές συντάξεις το 2019 θα οδηγήσουν σε συνολική μνημονική απώλεια εισοδημάτων για τους συνταξιούχους έως 70%. Οι 8 στους 10 συνταξιούχους έχουν φθάσει πια στο στάδιο της εξαθλίωσης. Δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τα φάρμακά τους ενώ δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν ούτε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού και το τηλέφωνο. Το 2021 οι συντάξεις θα φθάσουν στα 620 ευρώ (μεικτά) η μέση κύρια σύνταξη και στα 144 ευρώ (μεικτά) η μέση επικουρική σύνταξη . Οι συνταξιούχοι θα χάσουν έως τρεις συντάξεις το 2019 εξαιτίας της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων, τη μείωση κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των επικουρικών συντάξεων, τη κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων (συζύγου και τέκνων) από όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, το «πάγωμα» των αυξήσεων σε όλες τις συντάξεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 και τέλος από τη κατάργηση του ΕΚΑΣ για 280.000 χαμηλοσυνταξιούχους.
Χαρακτηριστικό της κυβερνητικής  κοροιδίας είναι ότι ακόμη  και στις συντάξεις χηρείας η ‘διόρθωση’ που έγινε -με  την πρόσφατη τροπολογία- δεν αλλάζει τον πυρήνα της ΄βάναυσης’’ ρύθμισης του νόμου Κατρούγκαλου και προκαλεί  έντονες αντιδράσεις αφού:
1.Παραμένει το ηλικιακό όριο των 55 ετών για την θεμελίωση του δικαιώματος σύνταξης λόγω θανάτου στις Ελληνίδες χήρες/ους.
2.Πέφτει το ποσοστό των συντάξεων θανάτου από το 70% στο 50%, στερώντας από χήρες/ους και ορφανά τη δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης.
3.Σε περίπτωση που οι χήρες (κυρίως) είναι κάτω των 52 ετών,  λαμβάνουν σύνταξη για μια τριετία και μετά αυτή να διακόπτεται εφ’όρου ζωής χωρίς έστω να λαμβάνουν τις καταβαλλόμενες εισφορές του θανόντος στο κράτος.
Η τροπολογία  για τις χήρες,  η οποία κατατέθηκε περασμένη  εβδομάδα  στη Βουλή, προβλέπει τα εξής:
-Ελάχιστο ποσό σύνταξης ύψους 384 ευρώ για τον/την χήρο/χήρα και επιπλέον 384 ευρώ για τα τέκνα, εφόσον ο θανών είχε συμπληρώσει 20 έτη ασφάλισης.
-Τα ως άνω ποσά μειώνονται κατά 1,25% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20, με κατώτατο όριο τα 360 ευρώ.
-Για τέκνα που έχουν χάσει και τους δύο γονείς, δίνονται τα ως άνω ποσά ως ελάχιστα, σε κάθε τέκνο ξεχωριστά, άλλως, το ανωτέρω ποσό της σύνταξης επιμερίζεται στα περισσότερα τέκνα.
-Δίνεται η δυνατότητα χορήγησης σύνταξης σε τέκνα, σε περιπτώσεις που ο θάνατος επήλθε μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους και κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ. Η σύνταξη χορηγείται κατά τη διάρκεια της φοίτησης έως το 24ο έτος της ηλικίας.
-Σε περίπτωση διακοπής χορήγησης της σύνταξης λόγω συμπλήρωσης του 18ου έτους, δίνεται η δυνατότητα επαναχορήγησής της κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ. Η σύνταξη χορηγείται κατά τη διάρκεια της φοίτησης έως το 24ο έτος της ηλικίας.
Με αφορμή την τροπολογία για τις συντάξεις χηρείας ο Σύλλογος Συζύγων Θανούντων ΑΞ.Ι.Α  εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια του, αφού δεν έγινε καν προσπάθεια επίλυσης των βασικών και αδιαπραγμάτευτων αιτημάτων του που δεν είναι άλλα από την άρση των ηλικιακών κριτηρίων κατάργησης των Συντάξεων Χηρείας και την επαναφορά του 70% του ποσοστού χορήγησης της σύνταξης του εκλιπόντος. Η κυβέρνηση, δυστυχώς, συνεχίζει να συμπεριφέρεται στις χήρες και τα ορφανά με υποτιμητικό και αναξιοπρεπή τρόπο’’ τονίζει ο Σύλλογος.
Την ίδια ώρα εμπαιγμό των συνταξιούχων χαρακτηρίζει το ΕΝΔΙΣΥ τα τραγελαφικά διαδραματιζόμενα ως προς την επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών. Ενώ ο υποδιοικητής του ΕΦΚΑ κ. Τσακίρης διαβεβαίωνε ότι τα ποσά θα πιστωθούν τέλη Νοέμβρη του 2017 με την σύνταξη του Δεκεμβρίου την ίδια ώρα, το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι «θα επιστραφούν την χρονική στιγμή που το Υπουργείο θα αποφασίσει και θα οργανώσει». Από την επιστροφή ωφελούνται κυρίως όσοι ελάμβαναν ως άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης από 1.000 ευρω και άνω. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, το σύνολο της δαπάνης ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η πλειοψηφία των συνταξιούχων ,δηλαδή 1,9 εκατ. συνταξιούχοι με συντάξεις χαμηλότερες των 1000 ευρώ πρέπει να περιμένουν να πάρουν πίσω ανάξια λόγου ποσά της τάξης των 10 ευρώ. Μόνο 100.000 συνταξιούχοι κυρίως από τις ΔΕΚΟ, τις τράπεζες και το ΤΕΒΕ θα πρέπει να περιμένουν σεβαστά ποσά έως και 3000 ευρώ.
Κατά το  ΕΝΔΙΣΥ από τις τελευταίες παλινδρομήσεις διαφαίνεται ότι επιχειρείται σκόπιμα χρονική παρέκκλιση με στόχο την παραγραφή χρονικών διαστημάτων διεκδίκησης των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών. Για αυτόν τον λόγο το ΕΝΔΙΣΥ ζητά οι συνταξιούχοι να καταθέτουν αιτήσεις με υπολογισμένα τα ποσά προς τον ΕΦΚΑ κάτι που διασφαλίζει ότι το διάστημα δεν θα παραγραφεί.Παράλληλα το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων ζητά πολιτική δέσμευση περί μη παραγραφής χρονικών διαστημάτων. Ζητά να τελειώνει ο περαιτέρω εμπαιγμός και τα επικοινωνιακά παιχνίδια εις βάρος των συνταξιούχων. Ζητά ρητά άμεση επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών από την ημερομηνία εφαρμογής των μνημονιακών νόμων και δεδομένου ότι ο 4387/16 ορίζει επιτέλους το καταβαλλόμενο ποσό. Η μη άμεση επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών από τους αρμόδια υπευθύνους αποτελεί παράβαση καθήκοντος και διώκεται ποινικά.
Το νέο ‘’επεισόδιο’ με τον εμπαιγμό των συνταξιούχων ήρθε με την πρόσφατη νομοθετική  ρύθμιση να  χορηγείται προσωρινή σύνταξη στο  80%  της οριστικής(από  50% που επέβαλε το νόμος Κατρούγκαλου).Το τραγελαφικό στην υπόθεση είναι ότι δεν υπάρχει δυνατότητα  έκδοσης οριστικών συντάξεων ώστε να υπολογιστούν οι προσωρινές. Άλλωστε για την έκδοση της προσωρινής ακολουθείται από τις υπηρεσίες του  ΕΦΚΑ η ίδια μέθοδος όπως και  για την έκδοση των οριστικών.  Σήμερα είναι  ‘παγωμένες’’  πάνω από 300.000 κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, κόστους σώνω των  3 δισ. ευρώ,

’Είναι απαράδεκτη μεθόδευση με τις προσωρινές συντάξεις, τονίζει ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων  Νίκος Χατζόπουλος.Δεν εκδίδονται οριστικές συντάξεις και προσπαθούν να  ξεγελάσουν τους ασφαλισμένους με τη αύξηση του ποσού της προσωρινής  για την κύρια σύνταξη  αφού-όπως επισημαίνει ο ίδιος-για τις επικουρικές συντάξεις  δεν εκδίδονται προσωρινές.’’

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις