Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου 2016

Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝΜειώσεις που ξεπερνούν ακόμη και τα 100 ευρω μηνιαίως  βλέπουν στα εκκαθαριστικά τους χιλιάδες συνταξιουχοι λογω της μεγάλης σφαγής  στις επικουρικές συντάξεις οι οποίες κόβονται  ακόμα και στα  άτομα με βαριές αναπηρίες !!!

Συνολικά 240.000  συνταξιούχοι  βλέπουν  τις  επικουρικές να μειώνονται  έως και 50% λόγω της εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου.

Με την πληρωμή του Οκτωβρίου αναμένεται το τρίτο και τελευταίο κύμα των μειώσεων στις επικουρικές , που θα αφορά σε συντάξεις με ειδικά καθεστώτα ενώ κατά τον ίδιο μήνα θα παρακρατηθεί και η πρώτη δόση των αναδρομικών, αφού η μείωση «μετρά» από τον Ιούνιο. Συγκεκριμένα, κατά τις πληρωμές των μηνών Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου θα "περάσει" και η ισόποση της μείωσης μηνιαία παρακράτηση για τους μήνες Ιούνιο - Σεπτέμβριο, αντίστοιχα.Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΤΕΑ, με την ολοκλήρωση της αναπροσαρμογής για το σύνολο των συντάξεων που χορηγεί το Ταμείο, θα αναρτηθούν αναλυτικά εκκαθαριστικά για την καλύτερη πληροφόρηση των συνταξιούχων

Στο μεταξυ επείγουσα επιστολή στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα απέστειλε  χτες η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με ειδικές ανάγκες(Ε.Σ.Α.με.Α.) επαναθέτοντας το αίτημα της εξαίρεσης των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών που έχουν στην φροντίδα τους άτομα με αναπηρία, από τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων (άρθρο 96 ν.4387/2016), και ιδιαίτερα των ατόμων με βαριές αναπηρίες.Όπως τονίζεται στην επιστολή η ‘’ κατάσταση που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στη χώρα μας, καθώς και όσων φροντίζουν άτομα με αναπηρία, είναι δραματική  - όχι μόνο δεν πρέπει να επαναληφθεί, αλλά πρέπει άμεσα να εξασφαλίσετε ότι αυτές οι μειώσεις θα καταργηθούν με ειδική νομοθετική διάταξη με αναδρομική ισχύ’’.

Θα πρέπει να  αναφερθεί  ότι ο νέος συντελεστής, βάσει του οποίου γίνεται ο επανυπολογισμός στις επικουρικές, διαφέρει από Ταμείο σε Ταμείο και κυμαίνεται μεταξύ 0,5 με 0,6 για τη μεγάλη πλειονότητα, πράγμα που σημαίνει πως το μεικτό καταβαλλόμενο ποσόν των επικουρικών πέφτει κατά 50% - 40%.  Όσοι εισπράττουν κάτω από 1.300 ευρώ μεικτά (1.120 ευρώ καθαρά) από κύριες και επικουρικές συντάξεις διασώζονται από τις μειώσεις. Η διαφορά παλαιού και νέου ποσού διατηρείται και εγγράφεται ως «προσωπική διαφορά». Αντιθέτως, σε όσους το άθροισμα συντάξεων είναι πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά η διαφορά ανάμεσα στη νέα και την παλιά επικουρική κόβεται αυτόματα.


Πάντως ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Νίκος Χατζόπουλος  εκτιμά ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να μπει ‘’ψαλίδι’’ και στις ήδη 2,6 εκατομμύρια καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις  μέσω του επαναυπολογισμου  τους (όπως προβλέπεται στο νόμο Κατρούγκαλου).Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων-το οποίο εχει προσφύγει στο ΣτΕ κατά των περικοπών- παρατηρεί  ότι  ‘’η  προσωπική διαφορά’’,θα είναι το επόμενο τμήμα των συντάξεων που θα περικοπεί, αν τα δημόσια οικονομικά δεν πάνε καλά και χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» που ήδη έχει θεσμοθετηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις