Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2016

ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Ισχυρό σόκ δέχτηκαν σήμερα  150.000 συνταξιούχοι που βρέθηκαν αντιμέτωποι με μειώσεις εως και 50% στις επικουρικές συντάξεις . Οι  απώλειες  ηταν μεγαλύτερες από την αναμενόμενες .Και έρχονται να προστεθούν στις   αγριες περικοπές στο ΕΚΑΣ, στα μερίσματα, στις συντάξεις  χηρείας, στις νέες συντάξεις κα

Μεγαλύτεροι χαμένοι του επαναυπολογισμού ήταν οι δικαιούχοι επικουρικών του ΙΚΑ που έπαιρναν μέσες και υψηλές συντάξεις με λιγότερα από 25 χρόνια ασφάλισης. Για παράδειγμα συνταξιούχος με  σύνταξη 332 ευρώ είδε να συρρικνώνεται στα 170 ευρώ ( μείωση 49%).  Συνολικά με το χτεσινό  πακέτο του Σεπτεμβρίου  επαναυπολογίστηκαν  περίπου 805.000 συντάξεις εκ των οποίων εκτιμάται ότι υπέστησαν μειώσεις περίπου 150.000.

Συγκεκριμένα, οι συνταξιούχοι που ειχαν  περικοπές προέρχονται από 6 ταμεία:

- το ΕΤΕΑΜ.
- το ΤΕΑΥΕΚ των εμποροϋπαλλήλων .
- το ΤΕΑΠΟΖΟ των εργαζόμενων σε εταιρείες Οινοποιίας .
- το ΤΕΑΥΝΤΠ των υπαλλήλων ναυτικών και τουριστικών πρακτορείων .
- το επικουρικό της ΔΕΗ .
- ΤΑΠΤΠ του Προσωπικού της πρώην Τράπεζας Πίστεως .
· ΤΕΑΠΕΤΕ των συνταξιούχων  της Εμπορικής Τράπεζας .

Τονίζεται ότι με την πληρωμή του Οκτωβρίου αναμένεται το τρίτο και τελευταίο κύμα των μειώσεων στις επικουρικές , που θα αφορά σες υντάξεις με ειδικά καθεστώτα ενώ κατά τον ίδιο μήνα θα παρακρατηθεί και η πρώτη δόση των αναδρομικών, αφού η μείωση «μετρά» από τον Ιούνιο. Συγκεκριμένα, κατά τις πληρωμές των μηνών Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου θα "περάσει" και η ισόποση της μείωσης μηνιαία παρακράτηση για τους μήνες Ιούνιο - Σεπτέμβριο, αντίστοιχα.Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΤΕΑ, με την ολοκλήρωση της αναπροσαρμογής για το σύνολο των συντάξεων που χορηγεί το Ταμείο, θα αναρτηθούν αναλυτικά εκκαθαριστικά για την καλύτερη πληροφόρηση των συνταξιούχων.Σημειώνεται ότι ο νέος συντελεστής, βάσει του οποίου γίνεται ο επανυπολογισμός στις επικουρικές, διαφέρει από Ταμείο σε Ταμείο και κυμαίνεται μεταξύ 0,5 με 0,6 για τη μεγάλη πλειονότητα, πράγμα που σημαίνει πως το μεικτό καταβαλλόμενο ποσόν των επικουρικών πέφτει κατά 50% - 40%.  Όσοι εισπράττουν κάτω από 1.300 ευρώ μεικτά (1.120 ευρώ καθαρά) από κύριες και επικουρικές συντάξεις διασώζονται από τις μειώσεις. Η διαφορά παλαιού και νέου ποσού διατηρείται και εγγράφεται ως «προσωπική διαφορά». Αντιθέτως, σε όσους το άθροισμα συντάξεων είναι πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά η διαφορά ανάμεσα στη νέα και την παλιά επικουρική κόβεται αυτόματα. 

Εξάλλου στο τέλος του μηνα  οι δικαιούχοι του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων του Δημοσίου θα λάβουν και τα νέα μειωμένα μερίσματά τους. Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, τα μερίσματα προς τους 280.000 μερισματούχους του ΜΤΠΥ των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου του 2016 θα καταβληθούν στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016. Τα μερίσματα των μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του 2016 θα καταβληθούν στις 30 Δεκεμβρίου του 2016. Στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι οι περικοπές των μερισμάτων με τον νέο τρόπο υπολογισμού έφθασαν σε ορισμένες περιπτώσεις έως και στο 34%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις