Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

ΜΠΑΡΑΖ ΝΕΩΝ ΜΕΙΩΣΕΩΝ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ


 Μπαράζ   κινητοποιήσεων αρχίζουν τον Απρίλιο τα εργατικά συνδικάτα, οι επιστημονικοι φορείς, οι ελευθεροι επαγγελματίες καθως και οι αγρότες εναντι στο ασφαλιστικό και φορολογικό  νομοσχέδιο.
Ηδη με 24ωρη απεργία την Πέμπτη 7 Απριλίου συνεχίζει η ΑΔΕΔΥ τις αντιδράσεις της ενάντια στην προωθούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση ενώ την ίδια μέρα στις 11 το πρωί θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος.Η ΓΣΕΕ  και η ΑΔΕΔΥ εχουν αποφασίσει να οργανώσουν 48ωρη πανεργατική απεργία όταν θα κατατεθεί στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο με το οποίο επέρχονται δραματικές περικοπές  στις συντάξεις . Έως και την Παρασκευή 15 Απριλίου παρατείνεται η πανελλαδική αποχή των δικηγόρων με απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.
 Στο κάλεσμά της η ΑΔΕΔΥ αναφέρει ότι δεν θα περάσει η διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης και ότι με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μπορούν να ανατραπούν αυτές οι πολιτικές που οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση.Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για "μέτρα-σφαγείο" που δεν συνιστούν μεταρρύθμιση που θα σώσει την Κοινωνική Ασφάλιση, αλλά τμήμα των δεσμεύσεων του τρίτου μνημονίου που συνεπάγονται περικοπή των συνταξιοδοτικών δαπανών κατά 1,8 δις ευρώ για το 2016 και τα επόμενα χρόνια.

 Σημειώνεται ότι η  κυβέρνηση προχωρεί στη λήψη μέτρων ύψους 3% του ΑΕΠ, ήτοι 5,4 δισ. Τα 1,8 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τα 1,8 δισ. ευρώ από φόρους και ένα ακόμα 1,8 δισ. ευρώ από έμμεσους φόρους.Ετσι με το φορολογικό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αναμένται να  κατατεθεί στη Βουλή εντός του Απριλίου επέρχεται:

1.Νέα  αγρια φοροεπιδρομή.   Νέες μειώσεις αποδοχών(αναδρομικα απο  1-1-2016) για όλους τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα που λαμβάνουν πάνω από 650 ευρώ τον μήνα και για όσους δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους εισπράττουν πάνω από 770 ευρώ τον μήνα αναμένεται να προκαλέσει ο υπολογισμός της παρακράτησης φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης με τις νέες κλίμακες .

2. Επιβάλλεται  εισφορά 20% στο εισόδημα των επαγγελματιών, των επιστημόνων και των αγροτών ( από 1.1.2017).Η εισφορά αυτή θα επιβληθεί σταδιακά έως το 2021 για τους αγρότες (με δυνατότητα επιλογής συντελεστή 16% για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες με αντίτιμο, όμως, χαμηλότερη μελλοντική σύνταξη).Οι επιστήμονες με εισόδημα έως 55.000 ευρώ θα έχουν έκπτωση έως 50%.Στους νέους επιστήμονες θα επιβληθεί συντελεστής 14% για τα δύο πρώτα χρόνια άσκησης του επαγγέλματός τους και 17% για τρία επόμενα χρόνια.

3. Ερχεται μείωση εως 30% στις  νέες συντάξεις(για οσους υποβάλλουν αιτήσεις μετά τα τη δημοσιευση του νέου νόμου στο ΦΕΚ-Απρίλιος).

-Έρχεται η μείωση κατά 20% των επικουρικών συντάξεων .

-Έρχεται η μείωση κατά 30% των μερισμάτων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων.

-Σχεδιάζεται  μείωση του εφάπαξ βοηθήματος κατά 15%-20% .

-Η κατάργηση του ΕΚΑΣ που αρχίζει από φέτος και ολοκληρώνεται το 2018 για 380.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

-Η μείωση του κατωτάτου ορίου σύνταξης κατά 22%  έγινε ήδη από τον Αύγουστο του 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις