Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

ΧΑΣΜΑ ΘΕΣΜΩΝ-ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ‘ΚΟΥΡΕΜΑ’ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

''Βήμα-βήμα ‘ξηλώνουν ‘ οι θεσμοί το σχέδιο Κατρούγκαλου για το νέο ασφαλιστικό  αφού εκφράζουν οξύτατα τη διαφωνία τους  σε  τέσσερα  σημαντικά ζητήματα που αποτελούν τον πυρήνα  του νομοσχεδίου.Ειναι χαρακτηριστικό ότι και στις δυο συζητήσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα -μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και των θεσμών(νέα συνάντηση έχει προγραμματιστεί για αύριο)-δεν υπήρξε ουδεμία  πρόοδος στα 4  ζητήματα όπου εντοπίζονται οι  διαφωνίες .Τα ανοιχτά θέματα είναι τα εξής:

1.Οι θεσμοί αντιδρούν έντονα  γιατί το κυβερνητικό προσχέδιο του νέου ασφαλιστικού προβλέπει αναλογικά χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν κλείσει πάνω από 25 έτη ασφάλισης, σε σχέση με εκείνους που έχουν κάτω από 25 χρόνια ασφάλισης.Όπως τόνιζε  στέλεχος του  υπουργείου Εργασίας πράγματι  μεταξύ 25 και 35 ετών παρουσιάζονται κάποια προβλήματα τα οποία θα διορθωθούν.Μαλ.ιστα η  ελληνική πλευρά έχει ήδη έτοιμη νέα πρόταση, σύμφωνα με την οποία θα υπάρχει μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα εισφορών – παροχών ανάμεσα στα 25 και τα 35 έτη ασφάλισης.Ετσι, ενώ η αρχική πρόταση προέβλεπε ποσοστό αναπλήρωσης 0,8% για τα πρώτα 15 χρόνια, η νέα πρόταση ρίχνει το ποσοστό αυτό περίπου στο 0,7%.Αντίστοιχα, για τα 40 χρόνια, το νέο ποσοστό αναπλήρωσης είναι 2,2%, έναντι της αρχικής πρότασης που προέβλεπε ποσοστό 2%.

2.Σχετικά με την Εθνική Σύνταξη οι θεσμοί υποστηρίζουν ότι η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ  θα πρέπει να δίδεται σε όποιον έχει κλείσει 20 χρόνια ασφάλισης και όχι 15, όπως προτείνει δηλαδή το υπουργείο Εργασίας. Οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν ζητήσει εγγράφως από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τη μείωση της εθνικής σύνταξης στα 320 ευρώ. Αίτημα το οποίο απορρίφθηκε από τον υπουργό εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο. Πάντως ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι δεν γίνεται συζήτηση για εισοδηματικά κριτήρια, ούτε για μείωση του ύψους της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ τουλάχιστον προς το παρόν.

3.Διάσταση απόψεων παρουσιάζεται και  στον τρόπο επαναϋπολογισμού των συντάξεων με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, αλλά και τη χρονική στιγμή κατά την οποία θα ξεκινήσει η μείωση της "προσωπικής διαφοράς". H κυβέρνηση προτείνει τον επαναϋπολογισμό των συντάξεων μέχρι το 2018 και την προσαρμογή τους στα νέα ποσοστά αναπλήρωσης από τα μέσα του ’18 και έπειτα. Αντίθετα, οι θεσμοί φέρονται να πιέζουν για τον άμεσο επαναϋπολογισμό των συντάξεων , τη σταδιακή προσαρμογή τους στα νέα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης, γεγονός που θα έφερνε άμεσες μειώσεις στις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις

4.Οσον αφορά τις  επικουρικές  συντάξεις οι θεσμοι απορρίτπου  κάθε αύξηση εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης και ζητούν μόνο με περικοπές επικουρικών συντάξεων να μηδενιστεί το έλλειμμα του ΕΤΕΑ. Αντίθετα η κυβέρνηση προτείνει αύξηση εισφορών κατά 1,5% αλλα  δεν αποκλείει περικοπές στις επικουρικές άνω των 170 ευρώ.


Τονίζεται τέλος ότι οι  θεσμοί έχουν δεχτεί μέτρα που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι του 2015 με τα οποία καλύπτεται ο στόχος του 0,5% του ΑΕΠ και συζητούν την ελληνική πρόταση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, προκειμένου συνολικά το 2016 να εξοικονομηθεί 1% του ΑΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις