Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

ΔΕΝ ΛΥΝΕΤΑΙ ΕΤΣΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ



άρθρο  του ΗΛΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ

Χωρίς αντίκρισμα θα είναι και αυτή η λεγόμενη ‘ασφαλιστική μεταρρύθμιση’’ με τις νέες μειώσεις συντάξεων και την αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδοτησης.Το ασφαλιστικό σύστημα καταρρέέι  και αν δεν υπάρξει  η πολυπόθητη ανάπτυξη και η αύξηση της απασχόλησης ,οι  εκτιμήσεις οδηγούν στο συμπέρασμα  ότι θα έχουμε κάθε χρόνο και από ένα ασφαλιστικό νόμο με περικοπές στις συνταξιοδοτικές παροχές! Το ασφαλιστικό σύστημα θα επιβιώσει μόνο εάν μετατοπισθεί το κέντρο βάρους της αντιμετώπισης των χρηματοοικονομικών προβλημάτων της κοινωνικής ασφάλισης στην ανάπτυξη, την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και  τις επενδύσεις.
 Αλλωστε πως είναι  δυνατόν να υπάρξει αποκατάσταση των σοβαρών ανισορροπιών στη βιωσιμότητα και κοινωνική αποτελεσματικότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης όταν μια χώρα όπως η Ελλάδα, έχει  4.740.000 άτομα εργατικό δυναμικό, 3.500.000 άτομα στην απασχόληση(εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι με ελαστικές μορφές απασχόλησης αλλά και απλήρωτοι), 1.240.000 άτομα στην ανεργία και 2.650.000 άτομα στη σύνταξη???Για να είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό θα έπρεπε να έχει 3-4 εργαζόμενους για κάθε συνταξιούχο. Η γήρανση του πληθυσμού συμβάλλει σήμερα στην αύξηση των συνταξιοδοτικών δαπανών κατά 15% και το 2050 η επιβάρυνση αυτή θα προσεγγίζει το 27%. 
Και ας μην ξεχνάμε  ότι από τις 12 μνημονιακές  μειώσεις των συντάξεων και την αύξηση των ορίων ηλικίας το σύστημα επιδείνωσε το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων, εξοικονόμησε κάποιους πόρους, αλλά οι πόροι αυτοί απορροφήθηκαν από τις απώλειες του συστήματος από την ανεργία, την εισφοροδιαφυγή, αλλά και από τον γοργό ρυθμό αύξησης των συνταξιούχων. Ως το 2009 κάθε χρόνο έμπαιναν στο σύστημα περίπου 40.000 νέοι ασφαλισμένοι και συνταξιοδοτούνταν άλλες 40.000, ενώ από το 2010 ως το 2013, ο ετήσιος αριθμός των συνταξιοδοτούμενων ανήλθε σχεδόν στις 100.000, λόγω πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, με την είσοδο στο σύστημα, λόγω της κρίσης, να αφορά ελάχιστους ή και καθόλου νέους ασφαλισμένους.
Συμπέρασμα:Οι παραμετρικές αλλαγές δεν αρκούν για να υποστηρίξουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού, αν δεν εφαρμοστούν αποτελεσματικές πολιτικές ανάπτυξης.

ΤΑ ΝΕΑ -8/1/2016


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις