Κυριακή, 27 Ιουλίου 2014

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΙΟΥ ΧΕΡΝ:ΠΟΛΟΣ ΕΛΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ


Σε πόλο ελξης αναδεικνύεται το Ιστορικό Κέντρο Λευκάδιου  Χέρν στην Λευκάδα- το μοναδικό στην Ευρώπη.Καθημερινά το ιστορικο κέντρο δέχεται δεκάδες  επισκέπτες .Ειναι χαρακτηριστικό οτι  ενώ η λειτουργία του(9πμ εως 2.30μμ) ξεκίνησε μολις  πρίν ένα μήνα, η ανταπόκριση του κοινού είναι εντυπωσιακή.Σε αυτό συνέβαλε και η τεράστια προβολή που εγινε από τα ΜΜΕ της Αθηνας.Ειναι αξιοσημείωτο το γεγονός  ότι μέχρι τωρα εχουν γινει 75 αναρτήσεις και δημοσιεύματα στα ΜΜΕ της Αθήνας με δεκάδες χιλιάδες αναγνώστες.Πρόκειται για την μεγαλύτερη προβολή που εγινε ποτέ για πολιτιστικό γεγονός της Λευκάδας.Μαλιστα  καταγράφονται περιπτώσεις  επίσκεψης τουριστών που ηρθαν στη Λευκάδα ειδικά για το Ιστορικό Κέντρο Λευκάδιος Χέρν!Και φυσικά ας μην ξεχνάμε την τεράστια προβολή που εγινε στην Ιαπωνία τοσο στον εντυπο όσο και στον ηλεκτρονικό Τύπο.
Επισκέφθηκα το μουσείο, σήμερα Κυριακή, και εμεινα έκπληκτος.Ειναι ενα μοναδικό κόσμημα για το νησί μας.Ενοιωσα δέος που επιτέλους ο Λευκάδιος γύρισε πίσω στο σπίτι του.Γιατι βλέπετε ειχα την τύχη να ασχοληθώ με το εργο του Λευκάδιου απο τη δεκαετία του 1980.Και παράλληλα ενοιωσα υπερήφανος που η μικρή Λευκάδα μας  διαθέτει ενα τέτοιο θησαυρό.

Οποιος επισκεφθεί το Ιστορικο Κεντρο Χέρ θα εντυπωσιαστεί οχι μονο με τα μοναδικά εκθέματα αλλα και τον έξυπνο σχεδιασμό του απο την Μαρία Γενιτσαρίου.Οι δύο αίθουσες του Ιστορικού Κέντρου Λευκάδιος Χερν  στεγάζονται μέσα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδος και βρίσκονται ακριβώς απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο. H πρώτη αίθουσα  περιλαμβάνει την ζωή του Λευκάδιου Χερν  από την γέννησή του έως την αναχώρησή του για την Ιαπωνία και η δεύτερη την ζωή του στην Ιαπωνία. Τα πάνελ στους τοίχους με χρονολογική σειρά περιγράφουν τους σημαντικότερους σταθμούς μαζί με φωτογραφίες που βάζουν τον επισκέπτη στην ατμόσφαιρα και τον τρόπο ζωής κάθε περιοχής.  Mέσα σε μία αίθουσα  περιγράφονται τα Κύθηρα, η Λευκάδα, η Ιρλανδία, η Αγγλία, το Σινσιννάτι, η Νέα Ορλεάνη και η Μαρτινίκα.Στην  δεύτερη αίθουσα παρουσιάζεται τον τεράστιο όγκο δουλειάς του Χερν στην Ιαπωνία ενώ δινεται με εικόνες και αντικείμενα η δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει στοιχεία της ζωής και των θρύλων μιας χώρας τόσο μακρινής για μας μέσα πάντα φυσικά από την ματιά του Λευκάδιου. Την εικόνα συμπληρώνουν προθήκες στις οποίες υπάρχουν πρωτότυπα ή αντίγραφα φωτογραφιών και καρτ ποστάλ της εποχής του Λευκάδιου, βιβλία του, αντικείμενα, επιστολές κα . Η αρχή αυτής της συλλογής έχει γίνει από τον  Τάκη Ευσταθίου(τον οποίο η Λευκάδα οφείλει να τον τιμήσει για την τεράστια προσφορά του) που εδώ και πολλά χρόνια συγκεντρώνει οτιδήποτε υπάρχει γύρω από τον Λευκάδιο, και που με γενναιοδωρία δώρισε για την δημιουργία του Ιστορικού Κέντρου καθώς  και από την Οικογένεια Κοϊζούμι, και ειδικότερα τον κ. Μπον Κοϊζούμι δισέγγονο του Λευκάδιου Χερν και την σύζυγό του Σόκο . Επίσης όλα τα Μουσεία και τις πόλεις που στην Ιαπωνία φιλοξενούν συλλογές και αρχεία για τον Λευκάδιο  έστειλαν προσωπικά αντικείμενα, επιστολές και φωτογραφίες για την συμπλήρωση της συλλογής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις