Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

H NEA ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΗ KAI OI ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ



Φορολογικές ανατροπές στα εισοδήματα των φορολογούμενων και των επιχειρήσεων φέρνει ο νέος φορολογικός νόμος. Φορολογούμενοι με μεσαία εισοδήματα, οικογένειες με παιδιά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και φορολογούμενοι που αποκτούν εισοδήματα από ενοίκια θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετους φόρους.
Με τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις:

• Θεσπίζεται νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους. Για τα πρώτα 25.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος από μισθούς ή συντάξεις θα ισχύει συντελεστής φόρου 22%, για το τμήμα ετησίου εισοδήματος από τις 25.001 έως τις 42.000 ευρώ, θα ισχύσει συντελεστής φόρου 32% και για το υπερβάλλον των 42.000 ευρώ τμήμα του εισοδήματος θα ισχύει συντελεστής 42%. Παράλληλα καθιερώνεται έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ για εισοδήματα έως 21.000 ευρώ Για εισοδήματα πάνω από τις 21.000 ευρώ, η έκπτωση φόρου θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι να μηδενιστεί στο επίπεδο εισοδήματος των 42.000 ευρώ.

• Καταργούνται οι περισσότερες φοροαπαλλαγές: Διατηρείται αλλά είναι «ψαλιδισμένη» η έκπτωση φόρου 10% για ιατρικά έξοδα και νοσήλια. Επίσης παραμένουν οι δαπάνες για δωρεές, χορηγίες και διατροφή προς την πρώην ή τον πρώην σύζυγο.

• Αλλάζει το σύστημα των αποδείξεων: Υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων συνολικής αξίας ίσης με το 25% του ετησίου εισοδήματος θα έχουν μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα μέχρι 42.000 ευρώ. Όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ θα πρέπει να μαζεύουν αποδείξεις αξίας 10.500 ευρώ. Επίσης αυξάνεται από 10% σε 22% το πέναλντι φόρου που θα καλείται να πληρώσει κάθε μισθωτός ή συνταξιούχος ο οποίος δεν θα καταφέρνει να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες αποδείξεις.

• Τα ενοίκια θα φορολογούνται αυτοτελώς από το πρώτο ευρώ. Σε ποσά ενοικίων μέχρι 12.000 ευρώ το χρόνο θα επιβάλλεται φόρος 10%, ενώ τυχόν επιπλέον ποσά, πέραν των 12.000 ευρώ, θα φορολογούνται με 33%.

-Αλλάζει η φορολογία των κερδών για τις ανώνυμες εταιρίες και τις εταιρείες περιορισμένης ευθύνης. Τα αδιανέμητα κέρδη των εταιριών θα φορολογούνται με συντελεστή 26%. Στα μερίσματα (διανεμόμενα κέρδη) θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10% .

Σύμφωνα με το ψηφισθέν νομοσχέδιο, η τελική διάταξη σχετικά με τις αποδείξεις έχει ως εξής:
Προκειμένου να διατηρηθεί ακέραιο το ποσό της μείωσης του φόρου, ο φορολογούμενος απαιτείται να προσκομίσει αποδείξεις που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με τις διατάξεις των Κανόνων Απεικόνισης Συναλλαγών ή σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών, τις οποίες πραγματοποιεί ο ίδιος, η σύζυγός του ή τα τέκνα που τους βαρύνουν.
Στις πιο πάνω δαπάνες περιλαμβάνονται αγαθά και υπηρεσίες που ανήκουν στις ομάδες 1, 2, 3, 4 (μόνο υπηρεσίες και είδη επισκευής και συντήρησης κατοικίας), 5, 7 (μόνο μεταφορές πραγμάτων, συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου-μοτοσικλέτας, ανταλλακτικά αυτοκινήτου, λιπαντικά-αντιψυκτικό, μίσθωση ταξί, καύσιμα οχήματος), 9 (εκτός από εισφορές ΕΡΤ και συνδρομητικής τηλεόρασης), 10 (μόνο δίδακτρα φροντιστηρίων και ξένων γλωσσών), 11 και 12 (εκτός κάθε είδους ασφάλισης), όπως ορίζονται στη σχετική ταξινόμηση για το Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνονται οι δαπάνες ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, η καταβαλλόμενη διατροφή, οι δωρεές και οι δαπάνες για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων.
Το ποσό των αποδείξεων δαπανών, που απαιτείται να προσκομισθούν, ορίζεται σε ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του δηλούμενου και φορολογούμενου με την κλίμακα της παραγράφου αυτής ατομικού εισοδήματος. Το ποσό των αποδείξεων που προσκομίζεται δεν απαιτείται να υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες πεντακόσια (10.500) ευρώ. Οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί γίνονται αποδεκτές μόνον εφόσον έχουν περιληφθεί στην εμπρόθεσμη δήλωση, λογίζονται συνολικά και για
τους δύο συζύγους και επιμερίζονται μεταξύ τους ανάλογα με το δηλούμενο και φορολογούμενο σύμφωνα με την κλίμακα της παραγράφου αυτής ατομικό εισόδημα.
Στην περίπτωση που δεν προσκομίζεται το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων αγορών, τότε ο φόρος προσαυξάνεται κατά τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων, με ανώτατο όριο τις δέκα χιλιάδες πεντακόσια (10.500) ευρώ και του προσκομισθέντος ποσού αποδείξεων, η οποία πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 22%. Εξαιρούνται της υποχρέωσης προσκόμισης αποδείξεων οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα λοιπά πρόσωπα που αναφέρονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 47 του ΚΦΕ, όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας, σε ψυχιατρικά καταστήματα και οι φυλακισμένοι.

Ομάδες αγαθών και υπηρεσιών Δ.Τ.Κ.

1. Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά

2. Αλκοολούχα ποτά και καπνός

3. Ένδυση και υπόδηση

4. Στέγαση (μόνο υπηρεσίες και είδη επισκευής και συντήρησης κατοικίας)

5. Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες

6. Υγεία

7. Μεταφορές (μόνο μεταφορές πραγμάτων, συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου-μοτοσικλέτας, ανταλλακτικά αυτοκινήτου, λιπαντικά-αντιψυκτικό, μίσθωση ταξί, καύσιμα οχήματος)

8. Επικοινωνίες

9. Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες (εκτός από εισφορές ΕΡΤ και συνδρομητικής τηλεόρασης)

10. Εκπαίδευση (μόνο δίδακτρα φροντιστηρίων και ξένων γλωσσών)

11. Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια

12. Άλλα αγαθά και υπηρεσίες (εκτός κάθε είδους ασφάλισης)

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ:Σταδιακά και σε τέσσερις δόσεις θα γίνει η περικοπή των συντάξεων για το ποσό άνω των 1000 ευρώ, από την 31η Ιανουαρίου, σύμφωνα με την εγκύκλιο που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.Σημειωνεται οτι με το νεο μνημόνιο επιβάλλονται μειώσεις από 5% έως 20% από 1ης Ιανουαρίου 2013 στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ το μήνα, Εξάλλου, από το 2013 καταργούνται τα επιδόματα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας που καταβάλλονται σε όλους τους συνταξιούχους.Οι μειώσεις αφορούν όλες τις συντάξεις που καταβάλλονται μεμονωμένες ή αθροιστικά (κύρια και επικουρική σύνταξη ή μέρισμα, ειδική προσαύξηση ΤΣΜΕΔΕ) για οποιαδήποτε αιτία συνταξιοδότησης (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου) και από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης, το Δημόσιο, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, καθώς και από κάθε άλλη πηγή.

Συγκεκριμένα, οι μηνιαίες συντάξεις μειώνονται από 01/01/2013, ως εξής:

• Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 1.000,01 ευρώ έως 1.500 ευρώ, γίνεται μείωση 5% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που απομένει μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.000,01 ευρώ.

• Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 1.500,01 ευρώ έως 2.000 ευρώ, γίνεται μείωση κατά 10% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της μείωσης που απομένει μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.425,01 ευρώ.

• Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 2.000,01 ευρώ έως 3.000 ευρώ γίνεται μείωση κατά 15% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που απομένει μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.800,01 ευρώ.

• Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 3.000,01 ευρώ και άνω, γίνεται μείωση 20% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που απομένει μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 2.550,01 ευρώ.

Για τις παραπάνω μειώσεις λαμβάνονται υπόψη τα ποσά των συντάξεων που καταβλήθηκαν έως τις 31/12/2012. Συνεπώς, για την κύρια σύνταξη λαμβάνεται υπόψη το ακαθάριστο ποσό που απομένει μετά την παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και της επιπλέον εισφοράς που αποφασίστηκε μετά το πρώτο μνημόνιο, όπως επίσης και των μειώσεων που αποφασίστηκαν μετά το δεύτερο μνημόνιο. Για την επικουρική σύνταξη λαμβάνεται υπόψη το ποσό που απομένει μετά την παρακράτηση της Ειδικής Εισφοράς Επικουρικής Ασφάλισης, καθώς και των μειώσεων που επίσης προέκυψαν από το δεύτερο μνημόνιο.Από τις μειώσεις, εξαιρούνται μόνο όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν οι ίδιοι το εξωιδρυματικό επίδομα (όπως οι ασθενείς που πάσχουν από παραπληγία, τετραπληγία, σκλήρυνση κατά πλάκας, με ποσοστό 67% και άνω, ατελή οστεογένεση με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, ακρωτηριασμό του ενός ή και των δύο άνω ή κάτω άκρων σε ποσοστό από 67% και άνω).

ΔΙΠΛΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ:Αναδρομική μείωση θα εχουν από τον ερχομενο Απρίλιο στις συντάξεις τους περίπου 100.000 διπλοσυνταξιούχοι.Η περικοπή κατά 12% στις διπλές συντάξεις που το άθροισμά τους είναι μεγαλύτερο από 1.300 ευρώ, θα γινει με σημαντικη καθυστέρηση . Πρόκειται για συνταξιούχους γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, αλλά και δικαστικούς που παίρνουν μια κύρια σύνταξη από το ταμείο στο οποίο ανήκουν (δηλαδή από το ΕΤΑΑ) και μια δεύτερη, επίσης κύρια σύνταξη, είτε από το ΙΚΑ, είτε από το Δημόσιο. Oi διπλοσυνταξιούχοι είχαν μείνει μέχρι τώρα εκτός περικοπών όσον αφορά στην Εισφορά Αλληλεγγύης (γνωστή ως ΛΑΦΚΑ) που επιβάλλεται με ποσοστά 3%-14% και από το πρώτο ευρώ σε συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ και από τη μείωση κατά 12% που επιβάλλεται στο τμήμα σύνταξης από τα 1.300 ευρώ και πάνω. Και στις δύο περιπτώσεις οι περικοπές αυτές, όπως προβλέπονται στους νόμους 3986/11 (ΛΑΦΚΑ) και 4051/12 (μείωση 12%), επιβάλλονται είτε σε μια κύρια σύνταξη είτε στο άθροισμα δύο κύριων συντάξεων.

Θα πρεπει να τονιστει ότι η περικοπή στους διπλοσυνταξιούχους δεν εγινε λογω της απουσιας ψηφιακης βασης συνταξιουχων-ασφαλισμένων.

Η βασική εκκρεμότητα σε αυτό το θέμα των περικοπών που ψηφίστηκαν πέρσι τον Φεβρουάριο -αμέσως μετά το 2ο μνημόνιο- είναι το πότε θα γίνει η αναδρομική παρακράτηση από τις μειώσεις των διπλών συντάξεων.

Επειδή ο νόμος έχει αναδρομική ισχύ οι περικοπές στις διπλές συντάξεις θα αφορούν στο διάστημα από 1-1-2012 έως και την 1-2-2013.Επομένως, θα πρέπει να υπολογιστεί η αναδρομική περικοπή για 14 μήνες, σε όλες τις διπλές συντάξεις που και οι δυο μαζί ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ, ενώ στη συνέχεια θα καθοριστεί με σχετική εγκύκλιο ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων που θα γίνουν οι περικοπές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις