Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΦΑΠΑΞ

Με σημερινή κυβερνητική απόφαση (Τρίτη 4/12) ,σχετικα με 70.000 ληξιπρόθεσμα εφάπαξ, θα καταβληθεί μέχρι τέλους του 2013, όλο το ποσό της ληξιπρόθεσμης οφειλής σε κάθε ενα δικαιούχο(και όχι σε δόσεις) και με σειρά προτεραιότητας.Το σχέδιο για την καταβολή των εφάπαξ αφορά όχι μόνο στους δημόσιους υπαλλήλους(Ταμειο Πρόνοιας Δημοσιων Υπαλληλών) αλλά και στους συνταξιούχους της ΔΕΗ, στους πολιτικούς υπαλλήλους του Μετοχικού Ταμείου(ΜΤΠΥ) καθως και στους υπαλλήλους του ΙΚΑ. Η εξόφληση των εφάπαξ θα γίνει μέχρι το τέλος του 2013. Ειδικότερα:


-Για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσιων Υπαλληλων(ΤΠΔΥ) θα διανεμηθούν 1,138 δισ. ευρώ από την καταβολή της δόσης, σε 40.228 δικαιούχους έως το τέλος του 2013. Πρόκειται για εφάπαξ που οφείλονται απο το 2010. Αυτή τη στιγμή ο χρόνος αναμονής φτάνει τους 24 μήνες, καθώς καταβάλλεται το βοήθημα σε όσους υπέβαλαν αίτηση τον Σεπτέμβριο του 2010. Πάντως εκτός απο τα ληξιπρόθεσμα οι νεες αιτήσεις εχουν κατατεθεί χωρίς έχουν εκδοθεί οι αντίστοιχες αποφάσεις, εκτιμάται οτι, εντος του 2013, θα ανεβάσουν τον αριθμό των δικαιούχων στις 60.000. Για την ενίσχυση του ΤΠΔΥ σε προσωπικό και την εξόφληση των εφαπαξ αποφασίστηκε να προστεθούν άλλοι 25 υπάλληλοι ενω θα υπάρξει υπερωριακή απασχόληση και εργασία τα Σαββατοκύριακα.

-Επιπλέον 150 εκατομ. ευρω θα δοθούν για την καταβολή των ληξιπρόθεσμων εφάπαξ στον κλάδο Πρόνοιας Προσωπικού ΔΕΗ (ΤΑΥΙΤΕΚΩ) οπου οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 4000 ενω 33 εκατομ. ευρω θα διατεθούν για την εξόφληση των εφάπαξ στο Λογαριασμό Πρόνοιας Προσωπικού ΙΚΑ. Ακόμη επιπλέον 62 εκατομ. ευρω θα καταβληθούν για την απορρόφηση ληξιπροθέσμων μερισμάτων σε δημόσιους υπαλληλους στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων(ΜΤΠΥ).

Σημειώνεται οτι όλες οι καταβολές που αποφασίστηκαν αφορούν αποκλειστικά και μόνο ληξιπρόθεσμες οφειλές. Παράλληλα προβλέπεται συμψηφισμός ενδεχόμενων οφειλών του δικαιούχου προς το δημόσιο, με αφαίρεση του ποσού από το εφάπαξ του.

Πάντως θα πρέπει να τονιστεί οτι το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων (ΤΠΔΥ)θα καταβληθεί μειωμένο κατά 38.13%, μετά τις δύο περικοπές που έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο. Οι απώλειες φτάνουν έως και τα 23.000 ευρώ, με μεγάλους χαμένους όσους έχουν πολλά έτη υπηρεσίας στις κατηγορίες ΤΕ(Τεχνολογικής εκπαιδευσης ) και ΠΕ(Πανεπιστημιακής Εκπαιδευσης).

Συγκεκριμένα ισχύουν τα εξής:

- Όσοι υπέβαλαν αίτηση από 1ης Αυγούστου μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 με διάταξη που πέρασε πέρυσι έχουν μείωση 15% στο εφάπαξ. Με τον τελευταίο νόμο έρχεται και νέα περικοπή 22.67%.

-Όσοι υπέβαλαν αίτηση από 1ης Ιανουαρίου 2011 και μετά έχουν μείωση -με τον περσινό νόμο- κατά 20%. Τώρα έρχεται νέα περικοπή 22.67%.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις