Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2010

ΜΑΥΡΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ

ΤΟ ΚΛΙΜΑ φυγής στη σύνταξη – ενόψει των ανατροπών που επέρχονται από 1-1-2011 τόσο στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης όσο και στον τρόπο υπολογισµού των συντάξεων – είναι πρωτοφανές. Δεκάδες χιλιάδες υπάλληλοι σπεύδουν στη σύνταξη δηµιουργώντας πρόσθετα προβλήµατα στην ήδη προβληµατική δηµόσια διοίκηση.
Εκτός από τις επιβαρύνσεις στα ασφαλιστικά ταµεία (π.χ. το Ταµείο Πρόνοιας Δηµοσίων Υπαλλήλων δεν έχει να πληρώσει εφάπαξ), η αναστάτωση λόγω νέου ασφαλιστικού έδωσε λαβή στους γνωστούς επιτηδείους έναντι αµοιβής να «εκπροσωπούν» τους υπό συνταξιοδότηση ασφαλισµένους για να τους πληροφορήσουν τα σχετικά µε τη σύνταξη και να τους διευκολύνουν στη συνταξιοδότηση. Δεν είναι τυχαίο το φαινόµενο.
Γεννήθηκε και ανδρώθηκε από την παντελή απουσία της Πολιτείας όσον αφορά την απαραίτητη πληροφόρηση των ασφαλισµένων για τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους, µετά µάλιστα και τις αλλεπάλληλες αλλαγές στην ασφαλιστική νοµοθεσία. Ετσι σε κατάσταση πανικού χιλιάδες ασφαλισµένοι... τρέχουν και δεν φτάνουν για να πληροφορηθούν τις αλλαγές στη συνταξιοδότησή τους. Κυρίως ελλείψει προσωπικού τα τηλέφωνα των ασφαλιστικών ταµείων είναι «νεκρά». Ετσι µαζί µε τις δραµατικές ανατροπές στα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώµατα καθώς και στις ονοµαστικές µειώσεις εισοδήµατος 20% - 25% κατά µέσο όρο, οι ασφαλισµένοι βρίσκονται σε «µαύρα σκοτάδια» όσον αφορά το πότε πρέπει να συνταξιοδοτηθούν! Το φαινόµενο παίρνει και άλλες διαστάσεις αν ληφθεί υπόψη ότι οι πανικόβλητοι ασφαλισµένοι – εκτός από τα γραφεία διευκολύνσεων – προστρέχουν και στα µέσα µαζικής ενηµέρωσης για να πληροφορηθούν πότε πρέπει να πάρουν σύνταξη. Και δυστυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις παίρνουν λανθασµένες απαντήσεις. Λίγοι ενδεχοµένως γνωρίζουν ότι τα τελευταία χρόνια χιλιάδες είναι οι ασφαλισµένοι που συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα ακολουθώντας τις... οδηγίες της τηλεόρασης και τώρα έχουν µετανιώσει οικτρά αφού η σύνταξή τους είναι αισθητά µειωµένη.
Το υπουργείο Εργασίας έχει τεράστιες ευθύνες. Γιατί το πρόβληµα της σωστής ενηµέρωσης των ασφαλισµένων για τα δικαιώµατά τους είναι αποκλειστικά δική του ευθύνη.
Μέσω ΚΕΠ ή των ασφαλιστικών ταµείων θα έπρεπε προ ετών να υπάρχουν εξειδικευµένοι υπάλληλοι για να ενηµερώνουν τους υπό συνταξιοδότηση ασφαλισµένους. Αλλά θα µου πείτε εδώ παίρνουν σύνταξη ακόµη και οι πεθαµένοι ενώ τα ασφαλιστικά ταµεία παρουσιάζουν εικόνα διάλυσης. Με την ενηµέρωση επί του Ασφαλιστικού θα ασχοληθούν;(TA NEA-26/10/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις