Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Ξεχειλίζει η αγανάκτηση

ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ ]
Ξεχειλίζει η αγανάκτηση

Του Ηλία Π. Γεωργάκη

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ κρίση εξελίσσεται σε όχηµα πλήρους ανατροπής, ξηλώµατος και κατεδάφισης όλων των µισθολογικών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωµάτων.
Η τρόικα (Ευρωπαϊκή Ενωση, Διεθνές Νοµισµατικό Ταµείο και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) λειτουργεί χωρίς κοινωνικά αντανακλαστικά, αλλά µε την ψυχρή λογική των αριθµών. Η φιλοσοφία τους είναι ότι οι αγορές βρίσκονται πάνω από τις ανάγκες των ανθρώπων. Απαιτούν λοιπόν µειώσεις των ήδη χαµηλών συντάξεων, δουλειά µέχρι τα 40, «µαχαίρι» στις αποζηµιώσεις λόγω απόλυσης – εκτός από τις περικοπές µισθών και συντάξεων. Η ύφεση και η έκρηξη της ανεργίας «σηµαδεύουν» τη χώρα. Το 13% αγγίζει το ποσοστό ανεργίας στην πρωτεύουσα, στο 20% εκτινάσσεται στα δυτικά προάστια, στο 24% στον Πειραιά, στο 20% στη Θεσσαλονίκη. Ενα νέο κύµα µετανάστευσης διογκώνεται, καθώς οι συνέπειες των µέτρων για την εργασία και η πολιτική της λιτότητας πλήττουν ολοένα και περισσότερες οικογένειες. Η τάση «διαρροής» εργαζοµένων και επαγγελµατιών προϋπήρχε, καθώς την τελευταία δεκαετία, σύµφωνα µε εκτιµήσεις, τουλάχιστον 850.000 Ελληνες αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη χώρα είτε για να εργαστούν είτε για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό.
Και µέσα σε αυτή τη γενική κατάθλιψη, την αβεβαιότητα και το άγχος, βρισκόµαστε αντιµέτωποι µε την έκρηξη ακρίβειας στην αγορά. Και όχι µόνο.
Πρέπει να δοθεί µάχη και για τα φουσκωµένα τιµολόγια των ΔΕΚΟ και ειδικά της ΔΕΗ. Αυτός δεν είναι λογαριασµός. Θυµίζει απόδειξη από σούπερ µάρκετ. Και ο λογαριασµός δεν είναι µόνο φουσκωµένος. Αλλά και δυσνόητος.
Ο νέος λογαριασµός της ΔΕΗ το µόνο που δεν αφορά είναι... το ηλεκτρικό ρεύµα. Αφού ούτε λίγο ούτε πολύ πληρώνουµε 6 διαφορετικά χαράτσια, εκτός από την κατανάλωση ρεύµατος Ητοι:
1. Τα δηµοτικά τέλη και τον δηµοτικό φόρο.
2. Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ).
3. Το ανταποδοτικό τέλος υπέρ ΕΡΤ.
4. Τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στην ηλεκτρική ενέργεια.
5. Τη Χρέωση Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών (ΔΕΤΕ).
6. Το Ειδικό Τέλος Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) µαζί µε 5 άλλες πηγές είσπραξης µε τον τίτλο «Εθνικό Ηλεκτρικό Σύστηµα».
Και φυσικά το... κερασάκι στην τούρτα είναι ο αυξηµένος ΦΠΑ. Ετσι είναι λογικό να ξεχειλίζει η αγανάκτηση. Οχι µόνο για τα µέτρα. Αλλά γιατί υποτιµούν (και) τη νοηµοσύνη µας.(TA NEA-16/06/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις