Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

ΔΩΣΑΜΕ, ΔΩΣΑΜΕ....

ΔΩΣΑΜΕ, ΔΩΣΑΜΕ....

ΟΙ διαπιστώσεις έγιναν. Απομένουν οι πράξεις. Έχουμε το σοβαρό πρόβλημα της οικονομίας και της καλπάζουσας ανεργίας, τη μαύρη τρύπα του ασφαλιστικού συστήματος... Οι πολίτες περιμένουν από την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει άμεσα και αποτελεσματικά τα προβλήματα. Γιατί δεν είναι μόνο τα οικονομικά. Είναι και η άχαρη σκληρή πραγματικότητα της ανασφάλειας, της διαφθοράς, της εγκατάλειψης. Και πώς να νιώσει κανείς αισιόδοξος όταν οι ίδιοι οι κυβερνώντες τα βλέπουν μαύρα και άραχλα; Όταν στους χώρους εργασίας οι επιχειρήσεις παραβιάζουν βάναυσα τα στοιχειώδη δημοκρατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων; Όταν 18% των εργαζομένων αμείβεται με τον κατώτερο μισθό, δηλαδή με 628 ευρώ καθαρά τον μήνα, ενώ ο αντίστοιχος μέσος μισθός στη ζώνη του ευρώ είναι υπερδιπλάσιος;
Όταν πάνω από 20% των συμπολιτών μας αντιμετωπίζει το φάσμα της φτώχειας;- δυστυχώς η χώρα μας είναι από αυτές με τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας, δεύτερη μετά τη Ρουμανία στην εργασιακή φτώχεια, δηλαδή στους ανθρώπους που αμείβονται με λιγότερα από 500 ευρώ. Και αντί να δούμε μια... άσπρη μέρα, όλα γύρω μας πάνε από το κακό στο χειρότερο. Ήδη φάνηκαν οι πρώτες αρρυθμίες στην κυβέρνηση, που ξεφεύγει από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της και αντί για την ενίσχυση των μισθών, βλέπουμε πάγωμα (ακόμη και μείωση) μισθών και προσλήψεων, μαχαίρι στα επιδόματα και αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Και όχι μόνο. Οι αδικίες με το ισχύον φορολογικό σύστημα είναι εντυπωσιακές. Το μέσο δηλωθέν εισόδημα το 2008 ήταν 16.000 ευρώ για μισθωτούςσυνταξιούχους και 13.000 ευρώ για εμπόρους- βιομηχάνους. Είναι πάντως απορίας άξιον, αφού η κυβέρνηση γνωρίζει τους φοροφυγάδες όπως και όσους εισφοροδιαφεύγουν, γιατί δεν προβαίνει στη λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων, αλλά αναζητά έσοδα από τους οικονομικά εξαντλημένους μισθωτούς και συνταξιούχους. Ακόμη και τώρα, σε αυτό το κλίμα της γενικευμένης οικονομικής ανασφάλειας και απαισιοδοξίας, οι ίδιοι καλούνται να συνεισφέρουν. Χωρίς μάλιστα να έχουν συμμετοχή στην παραοικονομία, στην τεράστια φοροδιαφυγή και φοροκλοπή, στις προκλητικές και οικονομικά αναποτελεσματικές φοροαπαλλαγές, στη μεγάλη ανισότητα στην κατανομή του φορολογικού βάρους και στην άνιση σχέση άμεσων προς έμμεσους φόρους.
Αυτό ειναι ενα άρθρο μου που δημοσιεύθηκε στα 'ΝΕΑ''΄στις 11/2/2010.
Και εδώ θα πρέπει να τονίσω οτι για την δραματική κατάσταση της οικονομίας την απόλυτη ευθύνη την εχει η κυβέρνηση της ΝΔ με τα αναξιόπιστα στοιχεία, το κρυφό έλλειμμα και την πρωτοφανή διασπάθιση του δημόσιου χρήματος. Επί 6 έτη οι φωστήρες του Καραμανλή έφαγαν με ''χρυσά κουτάλια ''και διέλυσαν τη χωρα. Εφυγαν κακήν -κακως και άφησαν πίσω τους συντρίμμια και σκάνδαλα.
ΣΗΜ: Αλλωστε δεν είναι τυχαίαο οτι στο 16,5% διαμορφώνεται το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue, που δημοσιεύθηκε στον κυριακάτικο Τύπο-την περασμένη Κυριακή 14 Φεβρουαρίου.. Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 48% έναντι 31,5% της ΝΔ και ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,5%, ο ΛΑΟΣ με 6% και ο ΣΥΡΙΖΑ 4,5.
-Το νέο ασφαλιστικό επηρεάζει όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα ή θεμελιώνουν μέχρι το 2013. Yπάρχουν οι εξής δύο κατηγορίες ασφαλισμένων που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις ισχύουσες διατάξεις: Η πρώτη αφορά τους ασφαλισμένους στον ιδιωτικό τομέα που εντάχθηκαν στην ασφάλιση από την 1.1.83 μέχρι την 31.12.92. Επί παραδείγματι, στο ΙΚΑ όπου ισχύουν τα γενικά όρια (όπως είναι η 15ετής υπηρεσία με 65ο έτος ηλικίας για τους άνδρες και 60ό για τις γυναίκες) ο ασφαλισμένος μπορεί να αποχωρήσει από την εργασία του όποτε επιθυμεί, αρκεί να τα έχει συμπληρώσει πριν από το 2013. Εάν συμπληρώσει τα γενικά όρια μέσα στο 2013, πρέπει να περιμένει ένα ακόμη εξάμηνο, έως ότου, το 2015, να απαιτείται για το σύνολο των ασφαλισμένων που συνταξιοδοτούνται η συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας τους, αντί του 58ου που ισχύει σήμερα. Ομως, για τους ασφαλισμένους που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στην ασφάλιση πριν από την 31.12.82 ισχύει μόνο η πλήρωση της 35ετίας χωρίς όριο ηλικίας. Επίσης άνευ ορίου και οποτεδήποτε μπορούν να συνταξιοδοτηθούν όσοι συμπληρώνουν 37ετία χωρίς όριο ηλικίας. Καμία αλλαγή δεν υφίσταται μέχρι το 2013 και για τις διατάξεις εξόδου με το σύστημα βαρέων και ανθυγιεινών.
To ιδιο ισχύει και για τους ασφαλισμένους των Ειδικών Ταμείων που είναι εντός ή εκτός του ΙΚΑ. Εάν έχουν συμπληρώσει την απαιτούμενη προϋπηρεσία (π.χ. 20ετία), μπορούν να φύγουν όποτε το επιθυμούν, ανεξαρτήτως από το εάν συμπληρώνουν σήμερα ή μετά δύο χρόνια και το όριο ηλικίας. Aυτό που καθίσταται απαγορευτικό είναι η εξασφάλιση πλασματικού χρόνου ασφάλισης -τύπου ΟΤΕ ή Ολυμπιακής- με προγράμματα εθελουσίας εξόδου. Οσον αγορά το δημοσιο(δημόσιο, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ) εάν έχουν την απαιτούμενη υπηρεσία (20ετία ή 25ετία) μπορούν να αποχωρήσουν ακόμη και το 2020. Αλλο ζήτημα είναι αυτό των γυναικών που συνταξιοδοτούνται με ειδικές διατάξεις. Το πιθανότερο είναι να αρχίσει η εξίσωση των ορίων με αυτά των ανδρών από το 2013. Ομως και πάλι, όσες έχουν θεμελιώσει δικαίωμα μπορούν να αποχωρήσουν όποτε θέλουν.
-Μισθοί Ελλάδος με τιμές Βρυξελλών! Τα σενάρια για περαιτέρω μείωση αποδοχών και κατάργηση του 14ου μισθού φέρνουν στο προσκήνιο την δεινή οικονομική θέση που βρίσκονται οι ελληνες μισθωτοί και συνταξιούχοι στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μικρότερες αποδοχές, μεγαλύτερη φορολογία, χαμηλότερη αγοραστική δύναμη αλλά και υψηλές ασφαλιστικές εισφορές(με χαμηλές συντάξεις και χαμηλού επιπέδου παροχές υγειονομικής περίθαλψης), εχουν οδηγήσει εργαζόμενους και συνταξιούχους σε οικονομική εξαθλίωση και τους καθιστούν 'φτωχούς συγγενείς'' σε σύγκριση με τους άλλους Ευρωπαίους.
Ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ καθηγητής κ. Σάββας Ρομπόλης παρατηρεί οτι εχουν εξαντληθεί τα περιθώρια για περαιτέρω μείωση των αποδοχών, επισημαίνοντας οτι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα 'τρέχει'' με 2,6% όταν στην Ευρωζώνη κινείται στο 0.9%. Έτσι, παρατηρεί, σε μια τέτοια εξέλιξη θα εχει αρνητικές επιπτώσεις στις συνθήκες ανακαμψης της ελληνικής οικονομίας και εξόδου απο την κρίση αφου θα συντελεστεί μείωσης της ζήτησης και της κατανάλωσης΄΄.
Πράγματι τα επίσημα στοιχεία της Eurostat αλλά και του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ δείχνουν οτι:
- Οι κατώτατοι μισθοί στο 51% κινούνται του μέσου όρου της ευρωζώνης και οι μέσες αποδοχές στο 73%.
- Οι συντάξεις κινούνται στο 55% του μέσου όρου της ευρωζώνης.
-Η αγοραστική δύναμη των ελλήνων εργαζόμενων κινείται στο 83% του μέσου όρου της Ευρωζώνης.
-Η φορολόγηση κερδών από 19,9% μειώθηκε στο 15,9% (ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι στο 33%).
- Η φορολόγηση μισθωτών από 34,5% αυξήθηκε στο 35,5% (ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι στο 36,4%). -Το μέσο δηλωθέν εισόδημα το 2008 ήταν 16.000 ευρω για μισθωτούς-συνταξιούχους και 13.000 ευρω για εμπόρους-βιομηχάνους.
- Η παραγωγικότητα της εργασίας βρίσκεται στο 93,5% του μέσου όρου της ευρωζώνης.
- Οι τιμές προϊόντων (κόστος ζωής) στο 94% του μέσου όρου της ευρωζώνης.
- Η φορολόγηση μισθωτών στην Ελλάδα είναι ίδια με αυτή του μέσου όρου της ευρωζώνης.
- Η φορολόγηση κερδών βρίσκεται στο μισό του μέσου όρου της ευρωζώνης.
-Το επίπεδο των ασφαλιστικών εισφορών στη χωρα μας παραμένει απο τα υψηλότερα στις χώρες του ΟΟΣΑ(το σύνολο φόρων και εισφορών αντιστοιχεί στο 42,3% του μισθού ενω το αντίστοιχο ποσοστό στον ΟΟΣΑ ανέρχεται στο 37.7%
- Το ποσοστό φτώχειας είναι διπλάσιο από το μέσο της ευρωζώνης (22% του πληθυσμού). Επίσης διαπιστώνεται αύξηση του ποσοστού των φτωχών εργαζομένων (η Ελλάδα με διπλάσιο ποσοστό φτωχών εργαζομένων (14%) από το μέσο όρο (7%) κατέχει ήδη την πρωτιά στην ΕΕ)
Και ας μην ξεχνάμε οτι εκτός απο την εργασιακή ανασφάλεια -αλλά και την αγορά εργασίας που εχει μετατραπεί σε ζούγκλα- η ανεργία αυξάνεται καθημερινά (θα ξεπεράσουν τους 800.000 οι άνεργοι στο τέλος του έτους) και ειδικότερα στους νέους και τις γυναίκες ξεπερνά το 24,5%, με σημαντικές επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή, στα εισοδήματα και στην κοινωνική ασφάλιση.
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Κατω απο 600 ευρω το μήνα παίρνουν οι 6 στους 10 συνταξιούχους (πλην ΟΓΑ) περίπου 850.000 ατομα). Με βάση το χάρτη των συντάξεων τρεις στους δέκα συνταξιούχους έχουν κύρια σύνταξη κάτω από 450 ευρώ, εξι στους δέκα συνταξιούχους έχουν κύρια σύνταξη μικρότερη των 600 ευρώ και μόλις δεκαπέντε στους εκατό έχουν κύρια σύνταξη πάνω από 1050 ευρώ. Για τους 850.000 περίπου συνταξιούχους του Ο.Γ.Α., η μέση σύνταξη (περιλαμβάνονται βασική, πρόσθετη και κύρια) θα είναι στα 413 ευρώ περίπου. Σήμερα:
- Η μέση γενική κύρια σύνταξη διαμορφώνεται στα 655 ευρώ.
- Η μέση κύρια σύνταξη λόγω γήρατος διαμορφώνεται στα 752 ευρώ.
- Η μέση κύρια σύνταξη λόγω αναπηρίας διαμορφώνεται στα 535 ευρώ.
- Η μέση κύρια σύνταξη λόγω θανάτου διαμορφώνεται στα 498 ευρώ.
ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ: Το 50% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα κερδίζει λιγότερα απο 1090 ευρω μηνιαιως(στοιχεια ΙΚΑ). Περίπου 250.000 εργαζόμενοι επίσης στον ιδιωτικο τομέα αμοιβονται με τους κατώτατους μισθούς-ημερομισθια, δηλαδή 33 ευρω (κατώτατο ημερομισθιο) και 740 ευρω κατώτατο μισθό.
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ: Σημαντικές εισοδηματικές απώλειες από 211 έως και 3.305 ευρώ προκύπτουν για τους δημοσίους υπαλλήλους από την εισοδηματική πολιτική που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Σε αυτά δεν έχει προσμετρηθεί το «ψαλίδι» 30% στις υπερωρίες που ροκανίζει κι άλλο τις συνολικές αποδοχές τους κάνοντας... καπνό τον 14ο μισθό. Το δώρο των δημοσίων υπαλλήλων υπολογίζεται επί του βασικού και όχι επί των συνολικών αποδοχών. Έτσι υπάρχουν περιπτώσεις υπαλλήλων που μόνο από τη μείωση των υπερωριών χάνουν 90 ευρώ τον μήνα, ποσό που σε ετήσια βάση φθάνει τα 1.080 ευρώ ή ένα βασικό μισθό υπαλλήλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με πέντε χρόνια προϋπηρεσία. Αν τώρα συνυπολογιστεί και η φορολογία (νέα κλίμακα με κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης) η... χασούρα φθάνει ακόμη και τα 4.655 ευρώ τον χρόνο για υψηλόβαθμους δικαστικούς. Μόνο οι υπάλληλοι της κεντρικής διοίκησης που δεν έχουν υψηλά επιδόματα βγαίνουν κερδισμένοι καθώς μετά την φορολογία κερδίζουν από 258 έως και 602 ευρώ τον χρόνο. Και αυτη η μειωση των αποδοχών προωθειτε οταν το 2008 υπήρξε μείωση αποδοχών λόγω αύξησης των κρατήσεων ενω το 2009 υπήρξε πάγωμα των αποδοχών. Κατα την ανώτατη δημοσιουπάλληλική οργάνωση, ο μέσος μηνιαίος μισθός των δημοσίων υπαλληλων δεν ξεπερνά τα 1350 ευρω.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μετά το αναλυτικό σου άρθρο δεν υπάρχουν μυστικά για μία "καλή" απόλυση ...!!!

Απολυμένοι όλου του κόσμου ενωθείτε και διεκιδκείστε!!!

ΣΟΝΙΑ

Δημοφιλείς αναρτήσεις