Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

 


ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ-ΜΙΣΘΟΙ  ΠΕΙΝΑΣ ΜΕ ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ 4,8 ΔΙΣ, ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΙΣ  ΤΡΑΠΕΖΕΣ!

Δεν χρειάζονται οι δημοσκοπήσεις για να καταλάβει κανείς  ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε  πτώση η οποία- μέχρι και τις γιορτές  -θα  έχει κορυφωθεί.Οι λόγοι είναι απλοί.Πρώτον η πρωτοφανής  και ανεξέλεγκτη ακρίβεια, δεύτερον η καθήλωση μισθών και  συντάξεων ,  με  δεδομένη την μείωση της  αγοραστικής τους δύναμης.
Και τρίτον και σημαντικότερο : η αδυναμία  της κυβέρνησης να ενισχύσει τα  χαμηλά εισοδήματα , όταν  ενισχύει  με κάθε  τρόπο  τα μεγάλα  συμφέροντα  εταιρειών, τραπεζών , παρόχων ηλεκτρικής  ενέργειας κλπ.

Την ιδια ώρα  που μισθωτοί και  συνταξιούχοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα οικονομικής  επιβίωσης,τεράστια υπερκέρδη στις πλάτες του ελληνικού λαού κατέγραψαν οι τράπεζες και το πρώτο τρίμηνο του 2024, με «όχημα» και τις υπέρογκες προμήθειες που χρεώνουν στους πολίτες ακόμα και για τις καθημερινές συναλλαγές. Οι Τράπεζες προβλέπουν 4,8 δις κέρδη για το 2024 !!!
Το ακόμα πιο… ενδιαφέρον είναι ότι σχεδόν τα μισά κέρδη των τραπεζών προέρχονται από τις προμήθειες, κάτι που προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση του τρόπου που επιβιώνουν στη χώρα μας τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Δηλαδή, από τα κέρδη ύψους 1 δισ. ευρώ μέσα στο πρώτο τρίμηνο, τα 477 εκατ. αφορούν έσοδα από προμήθειες! Μέχρι πρότινος όλοι γνώριζαν πως τα έσοδα των τραπεζών προέρχονταν από τους τόκους των δανείων που χορηγούσαν σε πολίτες και επιχειρήσεις, ωστόσο φαίνεται πως στην Ελλάδα η οικονομική επιβίωση των τραπεζών προέρχεται από το… γονάτισμα της αγοράς!
Το ακόμα πιο εξοργιστικό είναι ότι οι… μισές συναλλαγές των πολιτών με τις τράπεζες είναι υποχρεωτικές από το ίδιο το κράτος. Για να χτίσει κάποιος το αφορολόγητό του θα πρέπει να πληρώνει με κάρτα, η οποία, π.χ., για να ανανεωθεί από τις τράπεζες έχει χρέωση που φτάνει ακόμα και τα 20 ευρώ!
Οι επαγγελματίες υποχρεούνται να διαθέτουν POS με τις τράπεζες να επιβάλλουν υπέρογκες προμήθειες μέχρι πρότινος, οι οποίες έφταναν ή και ξεπερνούσαν το 1% και μόνο μετά τη νομοθετική ρύθμιση του οικονομικού επιτελείου μειώθηκαν στην περιοχή του 0,5%
Τα στοιχεία που   παρουσιάστηκαν στη Βουλή  για τα  υπερκέρδη των τραπεζών είναι εντυπωσιακά :
– Οι Έλληνες ενώ έχουμε το 2ο χαμηλότερο εισόδημα σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης, έχουμε τράπεζες με τις μεγαλύτερες κερδοφορίες στην Ευρωζώνη. Με καθαρά κέρδη πάνω από 3,5 δισ το 2022 και το 2023 και με αύξηση 33% το α΄ τρίμηνο του 2024!
– Επί των ημερών της  ΝΔ  η διαφορά μέσου επιτοκίου δανείων και καταθέσεων (το λεγόμενο περιθώριο επιτοκίου) έσπασε το ρεκόρ των τελευταίων τουλάχιστον 22 ετών! Σήμερα παραμένει κοντά στο 5,5%! Tο επιτόκιο των στεγαστικών στην Ελλάδα περνάει το 5% όταν το μέσο επιτόκιο της Ευρωζώνης είναι κάτω από 3,5%.Θυμίζω ότι κάτω από 3,5% οι Έλληνες πλήρωναν πριν από 2 έτη.
– Οι Έλληνες καταθέτες έχουν επί 2,5 χρόνια ονομαστικό επιτόκιο 0. O κ. Θεοχάρης πρότεινε ως εναλλακτική τα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου, όταν το 85% των καταθετών έχουν υπόλοιπο έως 5.000 ευρώ στους λογαριασμούς τους.
– Οι Έλληνες πληρώνουν τις υψηλότερες προμήθειες στην Ευρωζώνη.
--Οι Τράπεζες εξυγιάνθηκαν με κόστος 40 δις, που πλήρωσαν οι Έλληνες πολίτες με κρατικές εγγυήσεις, για να παραδώσουν τα κόκκινα δάνεια στα funds, που απειλούν τους πολίτες. Αλλά ούτε σκέψη για να επιστρέψουν στην οικονομία και στους πολίτες, ένα μέρος αυτών των ποσών, με ευνοϊκές πολιτικές και μέτρα.
Και ας μην ξεχνάμε  τι έχουν κάνει οι φορολογούμενοι για τις τράπεζες;Τις έχουν ανακεφαλαιοποιήσει τρεις φορές την περίοδο των μνημονίων. Τους έχουν χορηγήσει την ενίσχυση του αναβαλλόμενου φόρου που παραμένει το 65% των ιδίων κεφαλαίων των συστημικών τραπεζών όπως λέει η ΤτΕ. Τους έχουν προσφέρει εγγυήσεις 18,6 δισεκατομμύρια μέσω του προγράμματος Ηρακλής. Δανείζονται 12,7 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης (και με το σχέδιο αναθεώρησης επιπλέον 5 δισεκατομμύρια ευρώ στα τέλη Αυγούστου) για τις μεγάλες  επιχειρήσεις. Άρα οι φορολογούμενοι έχουν δώσει στις τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις