Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024

 ΠΩΣ-ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ :Αυτή την εβδομάδα   θα ξεκινήσει η καταβολή των συντάξεων Φεβρουαρίου από τον ΕΦΚΑ με την επισήμανση ότι  572.000 συνταξιουχοι θα διαπιστώσουν μείωση εως 50 ευρω.

Ειδικότερα:

1.Την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024 θα καταβληθούν:

οι κύριες συντάξεις από τα τέως ταμεία Μη Μισθωτών (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ),

οι κύριες συντάξεις που απονεμήθηκαν από τη σύσταση του ΕΦΚΑ και μετά, με τον ν.4387/2016, μέσω του ΟΠΣ-ΕΦΚΑ (συνταξιούχοι Μισθωτοί & Μη Μισθωτοί από 1.1.2017 και έπειτα) και

όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (Μη Μισθωτών και Μισθωτών).

2.Τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024 θα καταβληθούν:

οι κύριες συντάξεις των τέως Ταμείων Μισθωτών [ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ] καθώς και

οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου.

Όπως έγραψαν ‘ΤΑ ΝΕΑ’, μειωμένη σύνταξη  κατά 7,75% (  εως 50 ευρω)θα λάβουν στο τέλος του Ιανουαριου( με τις  συνταξεις  Φεβρουαριου)   572.000 συνταξιούχοι. Η μείωση οφείλεται σε λάθος που διέπραξε ο ΕΦΚΑ κατά τη χορήγηση των αυξήσεων 7,75% του 2023, οι οποίες καταβλήθηκαν στο τέλος Ιανουαρίου 2023 με τις συντάξεις του Φεβρουαρίου.

Το λάθος οδήγησε τόσο σε πιστωτικό όσο και σε χρεωστικό αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα, εκ παραδρομής δεν χορηγήθηκε τότε η αύξηση σε 15.000 συνταξιούχους. Σε αυτή την ομάδα η αύξηση του πρώτου εκείνου μήνα δόθηκε ήδη, πιστώθηκε δηλαδή τα Χριστούγεννα με τις συντάξεις του Ιανουαρίου.

Υπάρχει ωστόσο και μια κατηγορία 572.000 συνταξιούχων που πήρε διπλή αύξηση. Σε αυτούς θα γίνει η παρακράτηση του υπερβάλλοντος ποσού τέλος Φεβρουαρίου με τις συντάξεις του Μαρτίου, καθώς η διοίκηση του ΕΦΚΑ ήθελε να αποφύγει να δουν οι εν λόγω συνταξιούχοι μέσα στις γιορτές αντί για αύξηση 3% μείωση του ποσού της σύνταξης.

Έτσι, περίπου ένα χρόνο μετά, αποφάσισε να προχωρήσει στην παρακράτηση. Αυτό σημαίνει ότι ο συνταξιούχος των 700 ευρώ, για παράδειγμα, θα δει μειωμένη για ένα και μόνο μήνα τη σύνταξή του κατά 54,25 ευρώ.

 ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ-ΑΥΞΗΣΕΙΣ :Παράλληλα αυξήσεις αποδοχών και αναδρομικά 52 μηνων(Οκτωβριος 2019 -Ιανουάριος 2024)   αναλόγως των ετών ασφάλισης αλλά και του ύψους της σύνταξης-  θα λάβουν την ανοιξη περιπου 20.000  συνταξιουχοι λόγω επανυπολογισμού των συντάξεων τους.Αφορά τέσσερις μεγάλες κατηγορίες συνταξιούχων πριν και μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, αλλά και τον νόμο Βρούτση. .

Θα πρέπει να τονιστει ότι  η  πρώτη και μεγαλύτερη σε πληθυσμό κατηγορία συνταξιούχων που δεν είχαν επανυπολογισμό και αύξηση σύνταξης απαριθμεί συνταξιοδοτηθέντες από 13 Μαΐου 2016 και μετά, με παράλληλη ασφάλιση σε δύο Ταμεία.  Οι πληρωμές έχουν ξεκινήσει και θα επιταχυνθούν στο επόμενο διάστημα.

Μεγάλο μέρος του επανυπολογισμού συντάξεων αφορά ασφαλισμένους που βγήκαν σε σύνταξη πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου. Συγκεκριμένα:

-όσους συνταξιοδοτήθηκαν με λιγότερα από 30 έτη ασφάλισης

-συνταξιούχους πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, χωρίς εφαρμογή των ποσοστών αναπλήρωσης, τόσο του ν. Κατρούγκαλου όσο και του ν. Βρούτση γι’ αυτή την κατηγορία ασφαλισμένων

-συνταξιούχους μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, από 13/5/2016 μέχρι 30/9/2019, με 30 έτη ασφάλισης και άνω, των οποίων η σύνταξη δεν έχει επανυπολογιστεί με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση

-συντάξεις γήρατος, χηρείας, συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση πριν και μετά τον ν. Κατρούγκαλου.

Τα  λάθη που εχουν καταγραφεί από τις  υπηρεσίες του  ΕΦΚΑ  είναι τα παρακάτω :

1.Παράλληλη ασφάλιση. Δεν έχουν υπολογιστεί οι αποδοχές του παράλληλου χρόνου στον επανυπολογισμό του 2019. Αφορά όλους τους συνταξιούχους που κατέβαλλαν διπλές εισφορές κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.

2.Ανταποδοτικότητα. Δεν υπολογίσθηκε σωστά η ανταποδοτικότητα! Υπάρχουν περιπτώσεις «παλαιών» συνταξιούχων, οι οποίοι κατέβαλλαν ασφάλιστρο 32% στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Αυτοί είναι συνταξιούχοι που προέρχονται από την πρώην Ολυμπιακή, τον ΟΤΕ, τον ΟΣΕ και τα ΕΛΤΑ. Επίσης, είναι αρκετοί από τους πρώην τραπεζικούς υπαλλήλους της Εθνικής Τράπεζας, όπως επίσης και οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία (π.χ. υπάλληλοι του πρώην ΙΚΑ, του πρώην ΟΑΕΕ) και στον ΟΑΕΔ. Κι όμως, ο υπολογισμός έγινε με 20%.

3.Βαρέα. Σε πολλές περιπτώσεις, δεν έχουν υπολογιστεί τα βαρέα και υπερβαρέα ένσημα. Αφορά συνταξιούχους από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Να τονισθεί ότι το επάγγελμά τους προέβλεπε την καταβολή του πρόσθετου ασφάλιστρου. Επανυπολογίστηκαν συντάξεις στα επίπεδα των 7.500 ενσήμων, ενώ πολλοί εξ αυτών είχαν πάνω από 10.000 ένσημα, όλα βαρέα και υπερβαρέα!

4.Συντάξεις χηρείας. Δεν έχει επανυπολογιστεί, σε πολλές περιπτώσεις, το αυξημένο ασφάλιστρο στη μεταβίβαση χηρείας. Έχουν εντοπιστεί συντάξεις στις οποίες δεν επανυπολογίστηκαν όλες οι ειδικές περιπτώσεις με το πρόσθετο ασφάλιστρο.

Όπως τονίζουν κύκλοι του ΕΦΚΑ μέσω του επανυπολογισμού διορθώνονται αρκετά από τα λάθη που διαπιστώθηκαν, καθώς χιλιάδες συνταξιούχοι έχασαν ποσά της τάξης των 50-100 ευρώ τον μήνα.

 Την ίδια ώρα η Διοίκηση του ΕΦΚΑ θέτει σε εφαρμογή με τη νέα χρονιά τρία μέτρα με στόχο την περαιτέρω μείωση των εκκρεμών κύριων συντάξεων που σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ανέρχονται σε 25.000.

Το πρώτο μέτρο είναι η λειτουργία της νέας υπηρεσίας, η οποία επικοινωνεί μέσω του 1555 με όσους βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, από έξι μήνες έως ένα έτος ώστε να περιορίζονται τυχόν καθυστερήσεις στην απονομή της σύνταξης. Οι ασφαλισμένοι ενημερώνονται για τα απαραίτητα δικαιολογητικά και για τα όρια ηλικίας κατά περίπτωση ώστε να έρθουν όσο πιο έτοιμοι γίνεται στη συνταξιοδότηση. Η αρχή γίνεται δειγματοληπτικά με 1.000 ασφαλισμένους στο δημόσιο.

Το δεύτερο μέτρο είναι να σταματήσει η καταμέτρηση του ασφαλιστικού χρόνου δύο και τρεις φορές, μία για την κύρια, μία για την επικουρική και μία για το εφάπαξ μια πάγια τακτική του παρελθόντος που οδηγεί σε σοβαρές καθυστερήσεις.

Το τρίτο μέτρο αφορά την ανάπτυξη των έργων του νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος. Με το πρώτο έργο θα ενοποιηθούν όλες οι βάσεις δεδομένων ενώ με το δεύτερο έργο ξεκινάει αυτό το μήνα η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου των εργαζομένων πριν από το 2002. Έτσι το σύστημα θα «διαβάζει» άμεσα το χρόνο που έχει διανύσει ο εργαζόμενος στην ασφάλιση και θα απονέμεται με ταχείς ρυθμούς η σύνταξή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις