Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023ΤΑ 4 ΜΠΟΝΟΥΣ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΝΤΑΞΗ -ΟΛΟ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

-ΤΕΛΟΣ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΓΙΑ 150.000  ΠΑΛΙΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟ 2024.
-ΜΟΝΙΜΟ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΥΞΗΣΕΙΣ.
-ΕΩΣ 172 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΄ΚΟΥΡΕΜΑ’ ΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ(ΕΑΣ).
-ΕΩΣ 5 % Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟ 2024.
---ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΓΙΑ ΕΦΕΤΟΣ Η ΣΥΝΤΑΞΗ.

Σε 4 σημεία επικεντρώνονται οι αυξήσεις στις συντάξεις εφέτος και το 2024 με χαρακτηριστικό την εξάλειψη της προσωπικής διαφοράς για επιπλέον 150.000 περίπου συνταξιούχους το νέο ετος λόγω των θεσμοθετημένων αυξήσεων.Μεταξύ αλλων σχεδιάζεται η αναμόρφωση της εισφοράς αλληλεγγύης ΕΑΣ  τις συντάξεις ανω τω 1.400 (η οποία στερει το 1/3 των αυξησεων που καταβάλλονται στους απόμαχους της δουλειάς) με μηνιαιο κερδος εως 172 ευρώ.Παράλληλα θα υπάρξει μονιμοποίηση του επιδόματος στους συνταξιούχους που συνεχίζουν να έχουν προσωπική διαφορά και εξαιτίας αυτής δεν λαμβάνουν τις ετήσιες αυξήσεις στις συντάξεις τους.
Ειδικότερα :
1.ΑΥΞΗΣΗ 2023 :Σημαντική αύξηση, ακόμη και πάνω από το 7,75% που αντιστοιχεί σε αυτή των παλαιών συντάξεων που καταβλήθηκε από 1ης Ιανουαρίου 2023, θα έχουν χιλιάδες ασφαλισμένοι εφόσον υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης εντός του έτους. Η μεγάλη άνοδος του πληθωρισμού κατά το προηγούμενο έτος έχει ως αποτέλεσμα οι συντάξιμες αποδοχές των υποψήφιων συνταξιούχων να υπολογιστούν για τα έτη από το 2002 έως το 2022 με βάση το 9,6%, γεγονός που οδηγεί σε σημαντική αύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης. Παράλληλα, και η εθνική σύνταξη αυξάνεται κατά 7,75%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι νέες συντάξεις να είναι υψηλότερες από τις παλαιές, ακόμη κι αν έλαβαν το σύνολο της αύξησης 7,75% (δεν είχαν δηλαδή προσωπική διαφορά) και έχουν τα ίδια έτη
2.. ΑΥΞΗΣΗ 2024 :Από 1/1/2024 θα ισχύσει η θεσμοθετημένη ετήσια αύξηση στο σύνολο των συνταξιούχων που δεν έχουν προσωπική διαφορά και θα ανέλθει σε ποσοστό που θα ξεπερνά το 4%.Δεδομένου ότι κάθε χρόνο οι υφιστάμενες συντάξεις θα παίρνουν το 50% της αύξησης από το άθροισμα του ετήσιου πληθωρισμού και της ανάπτυξης, με ετήσια ανάπτυξη 4% και πληθωρισμό στο 5% (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου), η αύξηση των συντάξεων για το 2024 υπολογίζεται στο 4,5%.Ωστόσο, τον Οκτώβριο που θα βγουν τα τελικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας το 2022 (και θα επικυρωθούν από τη Eurostat) αναμένεται να προκύψει μια συμπληρωματική αύξηση της τάξης του 0,5% (από την υψηλότερη ανάπτυξη του 2022). Με αυτό το ενδεχόμενο, η συνολική αύξηση του 2024 θα είναι 4,5%+0,5%=5%. Αν όμως αναθεωρηθεί προς τα πάνω και ο πληθωρισμός, τότε η αύξηση θα είναι πιο ψηλά και από το 5%.Το 2023, η αύξηση ήταν 7,75%, καθώς ο πληθωρισμός του 2022 ήταν 9,9%, ενώ η εκτίμηση για την ανάπτυξη ήταν 5,6%. Από την αύξηση επωφελήθηκαν φέτος 1,7 εκατ. συνταξιούχοι, ενώ του χρόνου ο αριθμός τους θα είναι μεγαλύτερος κατά 100.000 με 150.000 δικαιούχους που θα μηδενίσουν την προσωπική τους διαφορά με την επόμενη αύξηση.
3.΄΄ΚΟΥΡΕΜΑ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ(ΕΑΣ) Αύξηση συντάξεων από 20 ως 172 ευρώ τον μήνα θα επιφέρει το ‘’κούρεμα’’ το οποίο σχεδιάζεται να γινει μετά τις εκλογές στην ΕΑΣ η οποία ροκανίζει τις αυξησεις των συντάξεις.Τα υπέρ της μείωσης είναι ότι κερδίζουν οι συνταξιούχοι με έμμεσες αυξήσεις που ανάλογα με το σενάριο φτάνουν στα 172 ευρώ το μήνα για τις πολύ υψηλές συντάξεις (άνω των 3.000 ευρώ) ενώ στις χαμηλότερες (1.480 ευρώ) η αύξηση είναι από 20 ευρώ και άνω μηνιαίως ανάλογα με το ποσό σύνταξης.Στα κατά του κουρέματος της ΕΑΣ είναι ότι χάνονται έσοδα από τον ασφαλιστικό κουμπαρά, το ΑΚΑΓΕ, και για το λόγο αυτόν οι υπουργοί δεν βρήκαν τη μέση λύση πριν τις εκλογές και άφησαν τη μείωση της κράτησης για αργότερα. Ο βασικός λόγος που «επιβάλλει» το κούρεμά της είναι ότι τρώει από τις αυξήσεις των συντάξεων.Τα σχέδιο για την ΕΑΣ είναι να επιβάλλεται η ίδια κράτηση (3%, 6%, 7% κ.λπ.) όχι επί του συνολικού ποσού της σύνταξης όπως γίνεται τώρα, αλλά επί της διαφοράς της κάθε κλίμακας, και με καθορισμό πολλών πλαφόν ώστε να υπάρχει δίχτυ προστασίας στις συντάξεις, ή να μειωθεί στο μισό και να παραμείνει όπως σήμερα σε όλο το ποσό δηλαδή.Το πρώτο σενάριο (ίδια κράτηση αλλά επί της διαφοράς σύνταξης) δίνει μεγαλύτερες αυξήσεις στις συντάξεις, ενώ το δεύτερο (μείωση κρατήσεων στο μισό σε όλη τη σύνταξη) δίνει μεν αυξήσεις αλλά μικρότερες σε σύγκριση με το πρώτο σενάριο.
4.. ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ(ΕΑΣ) :Οι συνταξιούχοι των οποίων οι συντάξεις δεν θα αυξηθούν το 2024, λόγω προσωπικής διαφοράς, θα λάβουν νέο επίδομα στα τέλη του έτους, ενδεχομένως προσαυξημένο κατά 50 ευρώ σε όλες τις κλίμακες.Πιο συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι θα δώσει το επίδομα προσωπικής διαφοράς σε όσους το δικαιούνται τον προσεχή Δεκέμβριο (λίγο πριν τα Χριστούγεννα) προσαυξημένο κατά 50 ευρώ, λόγω του μικρότερου αριθμού συνταξιούχων που δεν θα ξεπεράσουν την προσωπική διαφορά με τις αυξήσεις του 2024. Έτσι το νέο επίδομα θα είναι στα 250 ευρώ, 300 ευρώ και 350 ευρώ, αντί των 200 ευρώ, 250 ευρώ και 300 ευρώ που πληρώθηκε τον περασμένο Μάρτιο.Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε μάλιστα στην μονιμοποίηση του επιδόματος στους συνταξιούχους που συνεχίζουν να έχουν προσωπική διαφορά και εξαιτίας αυτής δεν λαμβάνουν τις ετήσιες αυξήσεις στις συντάξεις τους.Το νέο επίδομα, αν δοθεί με τα ίδια κριτήρια που πληρώθηκε φέτος, θα το λάβουν όσοι έχουν σύνταξη προ φόρου (μαζί με προσωπική διαφορά) έως 1.600 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις