Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

 ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ :ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ  ΔΙΑΦΟΡΑΣ(ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ) 

 

 

Από τους 850.000 συνταξιούχους που εμπίπτουν στην προσωπική διαφορά του νόμου Κατρούγκαλου, οι 504.000 θα ωφεληθούν άμεσα λόγω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης.Αντιθετα περίπου 1,7 εκατ. συνταξιούχοι  θα λάβουν την αυξηση  7.75% στο τέλος Ιανουαρίου. 

Επισημαίνεται ότι οι αυξήσεις (7.75%)υπολογίζονται και στην εθνική και στην ανταποδοτική σύνταξη. Παράδειγμα σε  συνταξιούχο στον οποίο   η εθνική σύνταξη είναι 384 ευρώ για  20 χρόνια ασφάλισης και η ανταποδοτική 366 ευρώ. Η εθνική θα αυξηθεί κατά 7.75% ( +29.76) και θα ανέλθει στα 413.76 ευρώ και η ανταποδοτική επίσης κατά 7,75% ( +28.3)  και θα ανέλθει σε 394,3 , σύνολο 808 ευρώ. 

Διευκρινίζεται ότι λόγω της αύξησης εκτός από την εθνική σύνταξη θα αναπροσαρμοστούν η προσωρινή σύνταξη, η αναπηρική σύνταξη και οι συντάξεις χηρείας. 

Σχετικά με την προσωπική διαφορά τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο ΕΦΚΑ έδειξε ότι από τα 2.4 εκ των συνταξιούχων , οι 931.631 διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά. Από αυτούς μέσω των λογιστικών συμψηφισμών το 88% θα πάρουν αυξήσεις ενώ οι υπόλοιποι θα δουν μείωση της προσωπικής τους διαφοράς προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για αυξήσεις στην τσέπη τα επόμενα χρόνια.Ετσι: 

-Για κύριες συντάξεις 500 ευρώ η προσωπική διαφορά  δεν πρέπει να είναι άνω των 35 ευρώ για να δικαιούνται αυξήσεις.Όσοι έχουν μεγαλύτερη προσωπική διαφορά θα δουν μόνο λογιστική αύξηση. 

-Για κύριες συντάξεις 700 ευρώ η προσωπική διαφορά δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 49 ευρώ. 

Οσον αφορά  τον εντοπισμό της προσωπικής διαφοράς, με λίγα κλικ μπορούν οι συνταξιούχοι να δουν την προσωπικη διαφορά   στη   συνταξη τους  και εάν θα λάβουν αύξηση από 1/1/2023.   

Αναλυτικά, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ακολουθήσουν την παρακάτω διαδικασία για τη έκδοση του εκκαθαριστικού καταβολής της σύνταξης   

Αρχικά θα πρέπει να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ,  www.efka.gov.gr

 

  

 Μετά  θα πρέπει να κάνουν κλικ στον τίτλο ” Συνταξιούχοι”.   

Κάνουν κλικ στην επιλογή “εκτύπωση μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος”   

Επιλέγουν “Είσοδος στην υπηρεσία”   

Κάνουν κλικ  στο “Συνέχεια στο taxisnet”   

Βγαίνει πλαίσιο όπου πρέπει να συμπληρωθούν ο “χρήστης ” και ο “κωδικός”. Εδώ οι ενδιαφερόμενοι  θα πρέπει να  συμπληρώσουν τους κωδικούς που χρησιμοποιούν  για να υποβάλουν  τη φορολογική δήλωση.   

Πατούν “Σύνδεση”   

Bγαίνει πλαίσιο, επιλέγουν “Συνέχεια” και “Αποστολή”   

Εμφανίζεται ο ΑΦΜ, ωστόσο δεν εμφανίζεται ο ΑΜΚΑ. Οι πολίτες θα πρέπει να συμπληρώσουν τον ΑΜΚΑ.   

Κάνουν κλικ στην “Είσοδος”   

Βγαίνει η σελίδα που  έχει τα στοιχεία του συνταξιούχου, δηλαδή το ονοματεπώνυμο, ο ΑΦΜ και  ο ΑΜΚΑ.   

Βγαίνει το σύνολο Πληρωτέο ποσό, όπου  αναγράφεται το ποσό της σύνταξης   

Κάνουν κλικ στο “Ενημερωτικά σημειώματα Συντάξεων”   

Θα πρέπει να πατήσουν στα βελάκια δίπλα στο “Το έτος πληρωμής” και  στο  “μήνας πληρωμής”. Μετά θα πρέπει να βάλουν 2022 στο έτος πληρωμής και στο μήνας Πληρωμής Μάιος   

Κάνουν κλικ στο “αναζήτηση”   

Πατούν “Εκτύπωση” μετά “Εκτέλεση” μετά “ΟΚ” και μετά βλέπουν το εκκαθαριστικό. Σε αυτό το εκκαθαριστικό φαίνεται η σύνταξη πριν από τις περικοπές- η μία στήλη είναι ο νόμος Κατρούγκαλου και η άλλη η στήλη ο Νόμος Βρούτσης. Κάτω φαίνεται η “Συνολική Προσωπική Διαφορά”.   

   

Όσοι δουν στην έκδοση του εκκαθαριστικού καταβολής της σύνταξης:   

1.’Μεγάλη “Συνολική Προσωπική Διαφορά “.Αυτό  σημαίνει ότι δεν θα δουν οι συνταξιούχοι άμεσα τις αυξήσεις στο ΑΤΜ  .Οι αυξήσεις αυτές μειώνουν σιγά σιγά την προσωπική διαφορά ούτως ώστε  κάποια να μηδενιστεί -να γίνει αρνητική. Και μετά οι συνταξιούχοι θα δουν αύξηση στο  ΑΤΜ.   

-2 ‘’Αρνητική Συνολική Προσωπική Διαφορά “Αυτό σημαίνει ότι ο συνταξιούχος  θα δει  από 1/.1/2023 κανονική αύξηση στο ΑΤΜ του   

3-“Χωρίς προσωπική διαφορά”Αυτό σημαίνει ότι ο συνταξιούχος θα πάρει κανονικά αύξηση διότι έχει γίνει ο επανυπολογισμός  με τον Νομο Κατρούγκαλο και Βρούτση  και προέκυψε ότι δεν υπάρχει καθόλου προσωπική διαφορά.   

--------------------------------------------------------------------------------------------- 

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ  ΑΥΞΗΣΗΣ  7.75% ΜΕ  ΠΡΟΣΩΠΙΚΉ Ή ΜΗ  ΔΙΑΦΟΡΑ 

- Συνταξιούχος που παίρνει 1.100 ευρώ σήμερα, έχει 384 ευρώ από εθνική σύνταξη και 716 ευρώ από την ανταποδοτική. Με μια αύξηση στο 7,75% για το 2023, η εθνική (βασικό ποσό) θα είναι 413,76 ευρώ, η ανταποδοτική 771,49 και το νέο σύνολο 1.185,25 ευρώ. 

- Συνταξιούχος που λαμβάνει σύνταξη 1.008 ευρώ. Από αυτή τα 384 ευρώ είναι η εθνική και τα 624 ευρώ η ανταποδοτική σύνταξη. Με την αύξηση 7,75% του 2023 η εθνική θα είναι 413,76 ευρώ η ανταποδοτική 672,3 ευρώ και θα λαμβάνει 1.086 ευρώ. 

Παραδείγματα συνταξιούχων με προσωπική διαφορά που θα δουν μόνο λογιστική αύξηση 

-Συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος ΠΕ κατηγορίας έχει συνταξιοδοτηθεί με συνολικά 35 έτη ασφάλισης. Λαμβάνει σήμερα κύρια σύνταξη που ανέρχεται μετά την αφαίρεση της εισφοράς αλληλεγγύης και της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης σε 1.104 ευρώ. Μετά τον επανυπολογισμό το ποσό της σύνταξής του είναι 946 ευρώ + 158 ευρώ προσωπική διαφορά. Η σύνταξη θα αυξηθεί κατά 7,75% και η προσωπική διαφορά θα μειωθεί στα 72,44 ευρώ, χωρίς να μεταβληθεί το μηνιαίο εισόδημά του. 

-Μισθωτός του ΙΚΑ συνταξιοδοτήθηκε με 10.500 ένσημα και λαμβάνει σήμερα κύρια σύνταξη που ανέρχεται μετά την αφαίρεση της εισφοράς αλληλεγγύης και της εισφορά υγειονομικής περίθαλψης σε 1.417 ευρώ. Μετά τον επανυπολογισμό το ποσό της σύνταξής του είναι 1.232 ευρώ + 185 ευρώ προσωπική διαφορά. H σύνταξη θα αυξηθεί κατά 7,75% και η προσωπική διαφορά θα μειωθεί στα 75,19 ευρώ. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις