Τετάρτη 27 Μαΐου 2020


ΠΡΟΣ  ΝΕΑ  ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ  ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ  ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΩΝ  ΕΙΣΦΟΡΩΝ

Γενναία μείωση 2% έως κατά 4,55% των εργοδοτικών εισφορών υγείας (ΕΟΠΥΥ) από το 2021- με μεγάλα  οφέλη  για τις   επιχειρήσεις-   σχεδιάζει η κυβέρνηση –συμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες των ‘ΝΕΩΝ’ -πέραν απο  τις  μειώσεις που προβλεπει ο νόμος  Βρούτση και  θα  αρχίσουν από  την ερχόμενη  Δευτέρα  1η Ιουνίου.Για το θέμα αυτό ο πρωθυπουργός  κ. Κ. Μητσοτάκης  εκανε αναφορά ,στην προχτεσινή,  τηλεοπτικη του συνέντευξη  του στο STAR.Eιπε  χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός:«Πρέπει να σας πω ότι πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Η μείωση ουσιαστικά δηλαδή στην έμμεση φορολόγηση της εργασίας. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα σχέδιο το οποίο θα μπορούμε να το ανακοινώσουμε σύντομα, με το που θα περάσει το καλοκαίρι», αποκάλυψε ο Κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο κεντρικό δελτίο του Star.
Ολα δείχνουν ότι το εύρος αυτής της μείωσης των εισφορών θα ανακοινωθεί από το βήμα της ΔΕΘ, όταν και θα ξεδιπλωθεί μεταξύ άλλων ο σχεδιασμός για το νέο ασφαλιστικό, με την ενίσχυση του 3ου πυλώνα και του κεφαλαιοποιητικού συστήματος για τις νέες επικουρικές συντάξεις.Πάντως ο πρωθυπουργός δεν προχώρησε σε περαιτέρω εξειδίκευση, προσθέτοντας πως το εύρος της παρέμβασης θα εξαρτηθεί από τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2021 και τα ποσά που θα πάρουμε από την Ευρώπη.
Κύκλοι του υπουργείου  Εργασιας  τονιζαν ότι το όφελος από μία τέτοια μείωση του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις τους θα ήταν έως και τετραπλάσιο σε σχέση με τη μείωση 0,9%, η οποία θα ισχύσει από την προσεχη  Δευτέρα (και δεκαπλάσιο από τη μείωση 0,45% των εργοδοτικών εισφορών τον ίδιο μήνα).Υπενθυμίζεται ότι  με βάση το υφιστάμενο "καθεστώς", οι εργοδότες καταβάλλουν εισφορές για την υγεία (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη - ΕΟΠΥΥ) του προσωπικού τους, οι οποίες αντιστοιχούν στο 4,55% των μικτών αποδοχών τους. Οι δε μισθωτοί καταβάλλουν το 2,55%.
Πάντως  εδώ θα πρέπει να τονιστει ότι  οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων ανέρχονται στο 12,8% του μισθού, ενώ το κόστος των εργοδοτών στο 20%, τη στιγμή που τα αντίστοιχα ποσοστά στις χώρες του ΟΟΣΑ διαμορφώνονται στο 8,2% και 14,4%, αντιστοίχως.
Στο  μεταξύ από 2,73 ευρώ έως 27,3 ευρώ μηνιαίως θα είναι η αύξηση στις καθαρές αποδοχές που θα έχουν περίπου 1,5 εκατομμύριο μισθωτοί πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα από 1ης Ιουνίου 2020, λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών (νόμος  Βρούτση). Μόνο για τις περιπτώσεις πλήρους απασχόλησης οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών μειώνονται κατά 0,90 μονάδες ως ακολούθως:
- Κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ κλάδου ανεργίας. Η μείωση επιμερίζεται κατά 0,48 ποσοστιαίες μονάδες στο ασφάλιστρο του εργοδότη και κατά 0,27 ποσοστιαίες μονάδες στο ασφάλιστρο του εργαζομένου. Το συνολικό ασφάλιστρο υπέρ ανεργίας διαμορφώνεται σε 4,25 ποσοστιαίες μονάδες και κατανέμεται 2,69 ποσοστιαίες μονάδες στον εργοδότη και 1,56 μονάδες στον εργαζόμενο.
- Κατά 0,15 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ).
Στην πράξη, αυτό σημαίνει αυξήσεις καθαρών αποδοχών που ξεκινούν από 2,73 ευρώ για τους αμειβομένους με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και φτάνουν έως και τα 27,3 ευρώ τον μήνα για τις ανώτατες ασφαλιστέες αποδοχές των 6.500 ευρώ τον μήνα.
Τις αυξήσεις θα καρπωθούν από τον Ιούνιο 1,5 εκατομμύριο μισθωτοί με πλήρη απασχόληση. Το μέτρο δεν αφορά μισθωτούς που εργάζονται με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.
Αντίστοιχα, η ελάφρυνση για τους εργοδότες ξεκινά από τα 3,12 ευρώ για τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και κλιμακώνεται έως και τα 31,2 ευρώ για τις ανώτατες ασφαλιστέες αποδοχές των 6.500 ευρώ τον μήνα. Οι 0,75 ποσοστιαίες μονάδες προέρχονται από τον κλάδο ανεργίας και 0,15 ποσοστιαίες μονάδες από τον Λογαριασμό για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ).
Τα κέρδη στα προ φόρου ποσά αυξάνονται προοδευτικά με την αύξηση του μεικτού μισθού, καθώς τα ασφάλιστρα είναι ποσοστιαία.
Για παράδειγμα:
- για μισθούς 1.000 ευρώ το κέρδος για τον μισθωτό είναι 4,2 ευρώ, ενώ για τον εργοδότη φτάνει στα 4,8 ευρώ
- για μισθούς 1.500 ευρώ η ελάφρυνση για τον μισθωτό φτάνει στα 6,5 ευρώ και για τον εργοδότη στα 7,5 ευρώ
- για μισθούς 2.000 ευρώ η ελάφρυνση για τον μισθωτό φτάνει στα 8,5 ευρώ και για τον εργοδότη στα 9,6 ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως κυβερνητική δέσμευση είναι η μείωση των εισφορών κατά 5 μονάδες την περίοδο 2020-2023.Μεγαλύτερη θα είναι η ελάφρυνση από 1/1/2021 και μετά καθώς ο προγραμματισμός προβλέπει προοδευτικά αυξανόμενη μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Από το 2021 και μέχρι το 2023 οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειώνονται με ρυθμό μεγαλύτερο της μιας ποσοστιαίας μονάδας το έτος (για παράδειγμα 1,5 ποσοστιαίες μονάδες το 2021, όπως επίσης 1,25 μονάδες το 2022 κ.ο.κ.Στις μειώσεις  αυτές  δεν περιλαμβάνονται οι σχεδιαζόμενες  νέεες  ελαφρύνσεις  στις  εργοδοτικές εισφορές  για  τις οποίες εκανε αναφορά  προχτές ο πρωθυπουργός.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις