Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018


ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΡΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ

’Κόκκινη κάρτα’’  βγάζουν οι δανειστές στη σχεδιαζόμενη κυβερνητική πρωτοβουλία για αυξηση του  κατώτατου μισθου στον ιδιωτικο τομέα αμέσως μετά την έξοδο από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Συμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ,οι θεσμοί επισημαίνουν ότι καμία αλλαγή στα εργασιακά δεν μπορεί να γίνει χωρίς διαβούλευση αλλά και τη σύμφωνη γνώμη τους, ενώ ο ισχύων νόμος ορίζει ξεκάθαρα πως ο κατώτατος μισθός στην Eλλάδα ορίζεται από την κυβέρνηση, ύστερα από διαδικασία διαβούλευσης με κοινωνικούς εταίρους και τεκμηριωμένη συνεκτίμηση των πραγματικών δεδομένων της οικονομίας και της απασχόλησης.Tο νέο σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου θα πρέπει να βρίσκεται σε συνάφεια με τις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και τις στοχεύσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης.

Ηδη μέτωπο με την κυβέρνηση ανοιξε ο ΣΕΒ(βιομήχανοι)  για το θέμα του κατώτατου μισθού ύστερα από συνεχείς εξαγγελίες κυβερνητικών στελεχών για αύξησή του μετά το τέλος του τρίτου Μνημονίου.Μετά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι το 2018 η κυβέρνηση με τις πολιτικές της θα αναδείξει το ταξικό της πρόσημο αναλαμβάνοντας σχετικές πρωτοβουλίες και ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πήρε χθες τη σκυτάλη λέγοντας ότι στο τέλος του 2018 θα υπάρξει «αποκατάσταση των αδικιών της οκταετίας», ο ΣΕΒ ορθώνει φραγμούς. Και προειδοποιεί την κυβέρνηση να μην καλλιεργεί προσδοκίες για αύξηση του κατώτατου μισθού - κίνηση που αποτελεί μία απο τις βασικές επιδιώξεις του Μαξίμου.Με επιστολή του προς τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) ενόψει της έναρξης της συζήτησης για τη νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 2018, ο ΣΕΒ επιχειρεί να παγώσει κάθε συζήτηση για αύξηση του κατώτατου μισθού καθώς θεωρεί ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα και βιώσιμη επιλογή αλλά ζητά αποσύνδεσή του από τους μισθούς που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις.

Παντως στο υπουργείο Eργασίας μελετούν τον τρόπο που κινήθηκε η Πορτογαλία στο θέμα, καθώς η χωρα  αυτή από την έξοδό της από το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής έως σήμερα έχει ήδη προχωρήσει σε τρεις αυξήσεις, με αποτέλεσμα από 530 ευρώ ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί σε 557 το 2017 και να φθάσει τα 580 ευρώ το 2018, με στόχο να αγγίξει τα 600 ευρώ το 2019.

Να σημειωθεί ότι με την Πράξη Yπουργικού Συμβουλίου, σε μία νύχτα, το 2012, ο κατώτατος μισθός στη χώρα μας μειώθηκε από 751 ευρώ σε 586 ή ακόμη και 511 για τους νέους έως 25 ετών. Στη συνέχεια, ο τρόπος καθορισμού του πέρασε από τα χέρια των κοινωνικών εταίρων σε αυτά του εκάστοτε υπουργού Εργασίας

Πάντως την ανάγκη να αυξηθούν οι κατώτατοι μισθοί σε τουλάχιστον 10 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC) που διαπιστώνει πως είναι πολύ χαμηλότεροι από το αποδεκτό όριο με αποτέλεσμα πολλοί ευρωπαίοι εργαζόμενοι να μην μπορούν να επιβιώσουν.Ειδικότερα στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός βρίσκεται στο 48% του εθνικού ενδιάμεσου (median) μισθού και επομένως θα πρέπει να αυξηθεί κατά 25% προκειμένου να φθάσει στο 60% αυτού. Αντίστοιχα, στην Ισπανία ο κατώτατος μισθός πρέπει να αυξηθεί κατά 62% και στη Γερμανία κατά 28%, ενώ συνολικά σε δέκα είναι οι χώρες στην ΕΕ που ο κατώτατος μισθός είναι κάτω από 50% του εθνικού ενδιάμεσου μισθού.

Υπενθυμίζεται ότι προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευθεί για επαναφορά  του κατώτατου μισθου στα 751 ευρω.Φυσικά  και αυτή η προεκλογική υποσχεση (μαζί με πολλές άλλες) οδηγήθηκε στις καλένδες και σημερα η αγορά εργασία  εχει μετατραπεί σε  ζούγκλα . Ετσι σήμερα: 

1.Καθιερώθηκε  στην αγορά εργασίας η γενιά των "φτωχών” εργαζομένων, με μισθό 327 ευρώ, δηλαδή χαμηλότερο ακόμη και από το επίδομα ανεργίας.

2.Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης -στις νέες προσλήψεις- το μήνα Ιανουάριο του 2018, έφτασαν το 53,25%, ενώ η πλήρης απασχόληση συρρικνώθηκε στο 46,75%.  Έχουμε δηλαδή  πλήρη αντιστροφή της αναλογίας σε σχέση με πριν τρία χρόνια (Ιανουάριος 2014), όταν η πλήρης απασχόληση ήταν στο 54,47% και η μερική στο 45,53%.

4.Μειώθηκε κατά 2,2% ο μέσος μισθός των εργαζομένων στο ιδιωτικό τομέα μεταξύ 2016 -2017(στοιχεια ΕΦΚΑ) .

3. Ανασφάλιστοι ή μερικώς απασχολούμενοι με πενιχρές αμοιβές είναι οι μισοί εργαζόμενοι που προσελήφθησαν τα τελευταία χρόνια. Παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για την κάμψη της στατιστικής ανεργίας, η πραγματική βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα αν ληφθούν υπόψη δύο σημαντικοί παράγοντες: η μείωση του πληθυσμού και η φυγή των μορφωμένων Ελλήνων στο εξωτερικό (brain drain). 


-------------------------------------


ΟΙ ΚΑΤΩΤΑΤΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

Βουλγαρία –  235 ευρώ
Ρουμανία – 275 ευρώ
Λετονία – 380 ευρώ
Λιθουανία – 380 ευρώ
Τσεχία – 407 ευρώ
Ουγγαρία – 412 ευρώ
Κροατία – 433 ευρώ
Σλοβακία – 435 ευρώ
Πολωνία – 453 ευρώ.
Εσθονία – 470 ευρώ
Πορτογαλία – 650 ευρώ
Ελλάδα – 684 ευρώ
Μάλτα – 736 ευρώ
Σλοβενία –  805 ευρώ
Ισπανία – 826 ευρώ
Ηνωμένο Βασίλειο – 1397 ευρώ
Γαλλία – 1480 ευρώ
Γερμανία – 1498 ευρώ
Βέλγιο – 1532 ευρώ
Ολλανδία – 1552 ευρώ
Ιρλανδία – 1563 ευρώ
Λουξεμβούργο –  1999 ευρώ

ΠΗΓΗ: ΕUROSTAT 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις