Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Φωτογραφία του Elias Georgakis.

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΜΑΡΑΣΛΕΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ “ΔΟΡΥΦΟΡΟ”
Η SPIN - Space Innovation σε συνεργασία με την Ευρωπαική Διαστημική Υπηρεσία, διοργανώνει τον διαγωνισμό διαστημικής “CANSAT IN GREECE” και η ομάδα μαθητών του 26ου Γενικού Λυκείου Αθηνών - Μαράσλειο έχει επιλεχθεί στις δέκα συνολικά ομάδες που θα λάβουν μέρος.
Ο διαγωνισμός αφορά την κατασκευή ενός “δορυφόρου” με διαστάσεις ενός κουτιού αναψυκτικού (ύψος 11,5 cm και διάμετρο 6,6 cm), που θα εκτοξευθεί με ειδικό πύραυλο σε ύψος 1 km, ενώ η κάθοδος του θα πραγματοποιηθεί με αλεξίπτωτο. Κατά τη διάρκεια της καθόδου το CANSAT θα πραγματοποιήσει σειρά μετρήσεων.
Συγκεκριμένα, στόχος όλων των ομάδων είναι, να υλοποιήσουν την πρωτεύουσα αποστολή κατά την οποία το CANSAT θα πραγματοποιήσει κατά την πτώση του μετρήσεις γεωγραφικών συντεταγμένων, ατμοσφαιρικής πίεσης και θερμοκρασίας. Επίσης, κάθε ομάδα πρέπει να προτείνει μια δευτερεύουσααποστολή, η οποία δίνει και το στοιχείο της ιδιαιτερότητας σε κάθε ομάδα.
Η δευτερεύουσα αποστολή της ομάδα μας είναι πρωτότυπη και περιλαμβάει την κατασκευή και εκτόξευση δύο CANSATανάμεσα στα οποία θα υπάρχει δίκτυο επικοινωνίας και την επεξεργασία των δεδομένων που θα συλλέξουν.
Το ένα CANSAT, το οποίο καλούμε θυγατρικό, περιλαμβάνει δύο κάμερες (ευαίσθητες στο ορατό και στο εγγύς υπέρυθρο φάσμα ακτινοβολίας), GPS, αισθητήρα πίεσης και θερμοκρασίας και ένα γυροσκόπιο. Το δεύτερο CANSAT (μητρικό) αναμεταδίδει στο σταθμό εδάφους τα δεδομένα που λαμβάνει από το θυγατρικόμαζί με τα δεδομένα από το δικό του GPS και τους αισθητήρες του. Το μητρικό CANSAT πέφτει πιο αργά από το αντίστοιχο θυγατρικό ώστε να έχει πάντα οπτική επαφή τόσο με εκείνο όσο κα με τον σταθμό εδάφους. Με τον τρόπο αυτόν καθίσταται πιθανότερος εντοπισμός του θυγατρικού CANSAT μετά την προσγείωσή του.
Αξίζει να σημειωθεί πως η συμμετοχή της ομάδας του σχολείου απέσπασε το πρώτο βραβείο στον ίδιο διαγωνισμό το σχολικό έτος 2016-2017.Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί τον Απρίλιο του 2018 σε χώρο κοντά στην Αθήνα, ο οποίος αναμένεται να ανακοινωθεί.
ΥΓ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΤΡΕΜΕΝΟ ΜΟΥ ΑΝΗΨΙΟ ΜΟΥ ΓΙΩΡΓΟ ΚΟΛΛΙΑ-ΠΑΝΩ ΑΚΡΗ ΔΕΞΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΚΟΥΦΑΚΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις