Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

ΚΑΛΑ ΕΣΥ…ΤΙΣ ΕΚΟΨΕΣ ΝΩΡΙΣ!


Ήταν τέτοιες μέρες , πριν δυο χρόνια, ο Γιώργος Κατρούγκαλος με τις φανταχτερές γραβάτες και τα εναλλασσόμενα μαντηλάκια πέρναγε την είσοδο του υπουργείου Εργασίας στη Σταδίου.Μέσα μου ένοιωσα μια βαθιά ανακούφιση που επιτέλους αυτή η έρμη η χώρα θα έχει ένα σοβαρό  υπουργό Εργασιας.Και αριστερό.Ανεσυρα από  τις μνήμες μου -από  την παιδική μου ηλικία στη Λευκάδα-όπου μεσουρανούσε ο γιατρός Ξενοφών Γρηγόρης, βουλευτής της ΕΔΑ για τον οποίο όλοι ‘’έπιναν νερό στο όνομα του’’γιατί ήταν ο γιατρός του λαού.Κι έδινε χωρίς να παίρνει, εκφράζοντας την κουλτούρα της αριστερας.Δυστυχώς οι ελπίδες μου  διαψευστηκαν συντομα.Πίσω από τα φανταζι κουστούμια κρυβόνταν ένας αλλαζονικός και αυταρχικός ανθρωπος που ηταν γνωστης των πάντων .Δεν ρωτουσε αλλα αποφάσιζε.Δεν ηξερε αλλα δεν ρωτουσε.Μιλούσε με επαρση νομίζοντας ότι ηταν σε ωρα μαθήματος  στο αμφιθέατρο.Και το χειρότερο δεν ηταν αριστερός .Αλλα πιστευε, αλλα ελεγε και αλλα ψήφιζε.Οπως η σημερινή, μεταλλαγμένη, κυβέρνηση που εχει μετατρέψει τα ιδανικά σε  δανεικά.Τη χωρα στη φτωχεια και στην απόγνωση.Και την  αλληλεγγύη σε χρέη.

Οι μήνες πέρασαν ώσπου  στις  αρχές του 2016 –όντως αντιμνημονιακός και πιστός στις προεκλογικές εξαγγελίες- παρουσίασε  το περίφημο νόμο  για το ασφαλιστικό. Ο νόμος-έκτρωμα που οδήγησε στο σφαγείο όλες τις συντάξεις και το ΕΚΑΣ και επέβαλε τα χαράτσια στους ελεύθερους επαγγελματίες.Ο νόμος Κατρούγκαλου -παρόλο που υπέστη αλλεπάλληλες τροποποιήσεις  γιατι είχε καταρτιστεί… στο πόδι-εξακολουθεί να αποτελεί τη βαρβαρότερη αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση όλων των εποχών.Και φυσικά δεν εδωσε  καμία  ανάσα στο υπό κατάρρευση ασφαλιστικό σύστημα,  ένα έρμαιο  της υψηλής ανεργίας, του δημογραφικού και της έκρηξης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Οι επιπτώσεις του νόμου είναι δυσβάσχαχτες  σε όλους τους συνταξιούχους(χωρίς να εξαιρεθούν οι συντάξεις  χηρείας και οι αναπηρικές).Και φυσικά παρα τις αγριες περικοπές ο νόμος αυτός  ανοιξε μια …τρύπα στο νερό αφου αποφασίστηκαν να εφαρμοστουν νέα  μέτρα για το ασφαλιστικό από το 2019.Εΐδικότερα:

-Καταργείται στους ήδη  συνταξιούχους από 1.1.2019 η προσωπική διαφορά στις συντάξεις. Παλαιοί συνταξιούχοι ευθυγραμμίζονται με τους νέους. Χάνουν άμεσα έτσι έως 18% κύριας και επικουρικής σύνταξης. Ωστόσο οι μειώσεις δεν θα είναι 18%, αλλά φτάνουν και στο 25%, γιατί δεν κόβεται μόνο σύνταξη, λόγω προσωπικής διαφοράς, αλλά καταργούνται και τα επιδόματα συζύγου και τέκνων. Τα επιδόματα συζύγου και παιδιών καταργούνται ξεχωριστά και δεν μπαίνουν στο πλαφόν του 18%.
--- Αυξάνονται(πάλι) στους αυτοαπασχολούμενους από 1.1.2018 οι ασφαλιστικές κρατήσεις ΕΦΚΑ .Μεγαλύτερο απ’ ό,τι το 2017 θα είναι το 2018 και το 2019 το χαράτσι εισφορών στον ΕΦΚΑ για 1 και πλέον εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες γιατί οι εισφορές που πλήρωσαν το προηγούμενο έτος θα θεωρούνται εισόδημα, και επί αυτού του εισοδήματος θα υπολογίζονται οι νέες εισφορές.

Πάντως οι μειώσεις στις συνταξεις με το νομο Κατρουγκαλου  κυμαίνονται έως και 30%. Κι όχι μονο .Η περιφημη προσωπική  διαφορά στις συνταξεις -  την οποία εφευρε περυσι ο Γ. Κατρουγκαλος-θα καταργηθεί  μετά το 2018.Μαλιστα όπως προβλέπει ο  νόμος Κατρούγκαλου πλέον, οι κατώτατες συντάξεις 15ετίας που  απονέμει  ο ΕΦΚΑ σε χαμηλόμισθους ξεκινούν από 195,90 ευρώ για σύνταξη χηρείας, από 288 ευρώ για μειωμένη σύνταξη γήρατος και δεν ξεπερνούν τα 414,90 ευρώ (μεικτά), έναντι των 486 ευρώ πριν από τον ν. 4387/2016.Οι νέες χαμηλές κατώτατες συντάξεις οφείλονται στο νέο τρόπο υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης, καθώς η εθνική σύνταξη είναι παγιωμένη και ανέρχεται σε 384 ευρώ με 20ετία και σε 345 ευρώ με 15ετία. Ειδικά για τους χαμηλόμισθους, το ποσοστό αναπλήρωσης είναι μόνο 11,55% επί των αποδοχών για τα 15 έτη ασφάλισης, δηλαδή για μέσες αποδοχές 400 ευρώ η ανταποδοτική σύνταξη είναι 46,20 ευρώ, για 500 εύρο είναι 57,75 ευρώ και για 600 ευρώ είναι 69,30 ευρώ. Στον αντίποδα, η εθνική σύνταξη ανέρχεται σε 384 ευρώ μηνιαίως μόνον εφόσον έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης, ενώ μειώνεται κατά 2% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20 ετών.Για τα 15 έτη ασφάλισης, το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης είναι 345,60 ευρώ, στο οποίο προστίθενται τα 46,20 ευρώ (για τις αποδοχές των 400 ευρώ) και μας δίνουν τελικό ποσό σύνταξης της τάξης των 391,80 ευρώ.Αντίστοιχα, με μισθό 500 ευρώ η σύνταξη που θα πάρει ο δικαιούχος ανέρχεται σε 403,35 ευρώ, ενώ φτάνει στα 414,90 ευρώ όταν ο μισθός είναι της τάξης των 600 ευρώ. Σε περίπτωση πρόωρης συνταξιοδότησης (πριν από τα 67), τα παραπάνω ποσά περιορίζονται στα 288,12 ευρώ για μισθό 400 ευρώ, στα 299,67 ευρώ για μισθό 500 ευρώ και στα 311,22 ευρώ για αποδοχές 600 ευρώ.

Και φυσικά ας μην ξεχνάμε ότι  οι δηλώσεις Κατρουγκαλου   στα κανάλια    προκαλούσαν, πάντα, θυμηδία αλλα και αγανάκτηση:.’’ Mε τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση οι συνταξιούχοι μόνο αυξήσεις μπορούν να περιμένουν στις συντάξεις(10-10-2016) ή «Όσο είμαστε εμείς κυβέρνηση, δεν πρόκειται να καταργηθεί η προσωπική διαφορά στις συντάξεις(31-10-2016).

Ευτυχώς, για  τους περισσότερους, ο Κατρουγκαλος έφυγε από τη Σταδίου και χάσαμε τα  φανταζι κουστούμια.Μας  έμεινε όμως μια  δήθεν αριστερή κυβέρνηση που   εξακολουθεί  να πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις