Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Η ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ  ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

Νέα ρύθμιση για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία έχει προτείνει η κυβέρνηση στους θεσμούς την ίδια ώρα που ο ΕΦΚΑ ‘’ βουλιάζει’’ λόγω και  της χαμηλής εισπραξιμότητας του χαρατσιού στο εισόδημα των αυταπασχολούμενων.Παράλληλα εχει ξεκινήσει μπαραζ κατασχέσεων και για μικροποσά!

Σύμφωνα με πληροφορίες- και αν γίνει αποδεκτό από τους θεσμούς-εντός του Αυγούστου αναμένεται να τεθεί σε  εφαρμογή   η νέα "ρύθμιση των 120 δόσεων" για την εξόφληση των ληξιπροθέσμων οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι και το 2016.Ειδικότερα θα λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων διακανονισμού τμηματικής εξόφλησης οφειλών έως 20.000 ευρώ προς τα Ταμεία (τέως ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ).Η ρύθμιση αυτή αφορά μόνο ληξιπρόθεσμα ασφαλιστικά χρέη εργοδοτών, τα οποία δημιουργήθηκαν μόνο έως το 2016. Η εξόφλησή τους μπορεί να γίνει σε έως 120 δόσεις μέσω της διαδικασίας του "εξωδικαστικού συμβιβασμού", ανάλογα με το εισόδημα και την περιουσία του κάθε οφειλέτη. Τα χρέη τα οποία μπορούν να διακανονιστούν μπορούν να αφορούν είτε το Ταμείο του ίδιου εργοδότη (τέως ΟΑΕΕ, ΟΓΑ ή ΕΤΑΑ) είτε το Ταμείο (τέως ΙΚΑ) του προσωπικού του. Κεντρικό ρόλο στην όλη διαδικασία παίζει η Επιτροπή Διαχείριση Ιδιωτικού Χρέους.Εκτός διαδικασίας "εξωδικαστικού συμβιβασμού", οι αυτοαπασχολούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα ταμεία έως 20.000 ευρώ (τα οποία δημιούργησαν έως τέλος του 2016) μπορούν, επίσης από τον Αυγούστο και μετα , να ζητήσουν ένταξη στη "ρύθμιση των 120 δόσεων", ανάλογα με το εισόδημα και την περιουσία τους.Κατά τ' άλλα, ανά πάσα στιγμή, οποιοσδήποτε οφειλέτης (εργοδότης ή αυτοαπασχολούμενος) που έχει ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα Ταμεία, ανεξαρτήτως ύψους οφειλής, "παλαιότητάς" της (προ ή μετά την 1/1/2017), αλλά και μεγέθους εισοδήματος, μπορεί να ενταχθεί στην "πάγια ρύθμιση" των 12 δόσεων.

Τονίζεται ότι ο ΕΦΚΑ βουλιάζει στα χρέη τα οποία έχουν φτάσει στο ύψος ρεκόρ των 22,49 δισ. ευρώ!Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ανείσπρακτων Οφειλών - του γνωστού ΚΕΑΟ  το 80% των οφειλετών ή 493.577 οφειλέτες χρωστούν έως 30.000 ευρώ ο καθένας.Οπως αναφέρει η τελευταία έκθεση του ΚΕΑΟ  τα χρέη αυξήθηκαν κατά 3,9 δισ. ευρώ στα χρόνια της κρίσης.

Πάντως ο υφυπουργός Κοιν. Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος   προέτρεψε ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες να σπεύσουν να καταβάλουν τις εισφορές τους από τον Ιανουάριο έως και τώρα, προκειμένου να είναι δυνατή η υπαγωγή τους στις θετικές ρυθμίσεις για τις προηγούμενες οφειλές τους.«Έχουμε τον Ν. 4669 για τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλισμένων προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. Σε περίπου έναν μήνα θα εκδώσω την υπουργική απόφαση για τις ρυθμίσεις των οφειλών. Παρακαλώ πάρα πολύνα σπεύσουν να καταβάλουν τις εισφορές από τον Γενάρη μέχρι και τώρα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, και οι γιατροί και οι δικηγόροι και οι επιστήμονες γενικότερα, για να μπορούν να υπαχθούν στις θετικές ρυθμίσεις των οφειλών, για το προηγούμενο διάστημα μέχρι 31.12.2016 για να μην μένουν συνέχεια εκτός των δυνατοτήτων που παρέχονται από την πολιτεία» ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας.

Στο μεταξύ αντιμέτωποι με χιλιάδες κατασχέσεις βρίσκονται οφειλέτες ασφαλιστικών ταμείων, ακόμη και για μικρά χρέη μέχρι τις 5.000 ευρώ. Σϋμφωνα με τα στοιχεία, από την αρχή του έτους έχουν γίνει 18.000 κατασχέσεις, περίπου 200 την ημέρα.Πρώτοι είναι αυτοί που έχουν χρέη στα ασφαλιστικά Ταμεία άνω των 5.000 ευρώ. Το Κέντρο Είσπραξης (ΚΕΑΟ) προχωρά στα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των χρεών και στο στόχαστρο  δεν μπαίνουν μονάχα οι λεγόμενοι μεγαλοοφειλέτες, αλλά ουσιαστικά όλοι, ακόμη και όσοι έχουν μικρά χρέη μέχρι το ποσό των 5.000 ευρώ.Ήδη όλα τα στοιχεία των μικροοφειλετών, των ανθρώπων με χρέη κάτω από τις 5.000 ευρώ έχουν μεταβιβαστεί στο κέντρο είσπραξης και ουσιαστικά όλοι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είναι στο στόχαστρο εφόσον υπάρχει τραπεζικός λογαριασμός με διαθέσιμο ποσό.
‘’Προς το παρόν οι κατασχέσεις στοχεύουν σε όσους έχουν οφειλές άνω των 5.000 ευρώ όμως όπως καταγγέλλει στον ΣΚΑΙ η δικηγόρος Σουζάνα Κλημεντίδη, τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν προχωρήσει σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για περιπτώσεις 3.000 ευρώ και 5.000 ευρώ.Σε καμία από τις περιπτώσεις επισημαίνει, δεν υπολογίστηκε αν ο επιχειρηματίας τέλει σε πραγματική οικονομική αδυναμία ή αν το ύψος της οφειλής δεν μπορεί να καλυφθεί με τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας . Η ίδια επισημαίνει ότι με το νέο μέτρο που πέρασε η κυβέρνηση, με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, η κατάσχεση ακόμα και της πρώτης κατοικίας γίνεται αυτόματα.’’

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις