Πέμπτη, 13 Απριλίου 2017


ΠΩΣ ΘΑ ΚΟΠΟΥΝ 900.000 ΚΥΡΙΕΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ  ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Στη λαιμητόμο των περικοπών  μπαίνουν ,το 2019, περιπου  900.000 καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις που εμφανίζουν αρνητική προσωπική διαφορά.
Στις περικοπές των κυρίων  συντάξεων θα τεθεί κόφτης (πιθανόν 22%) τον οποίο έχουν αποδεχθεί οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.Ωστόσο το ΔΝΤ  δεν έχει δώσει ακόμα το πράσινο φως για την θέσπιση ανώτατου πλαφόν.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, στις μειώσεις δεν θα εμπλακούν οι επικουρικές συντάξεις και το 1% του  ΑΕΠ περικοπές (1,8 δισ. ευρώ) θα προκύψει από τις κύριες και συγκεκριμένα από τη μείωση ή και κατάργηση της προσωπικής διαφοράς σε 900.000 συνταξιούχους. Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει προτείνει στους θεσμούς να υπάρξει ένα "ταβάνι προστασίας" από τις περικοπές αυτές σε εκείνους που θα τις υποστούν.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, το πρώτο κύμα επαναϋπολογισμού (40% των συντάξεων) δείχνει ότι δεν υπάρχει προσωπική διαφορά στις μεσαίες συντάξεις του ΙΚΑ που ορίζονται σήμερα στα 720 ευρώ. Προς το παρόν, στο κάδρο των περικοπών δεν μπαίνουν οι επικουρικές καθώς σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου, «βγαίνει ο λογαριασμός» από την περικοπή των προσωπικών διαφορών στις κύριες συντάξεις

Στο μέτωπο των εργασιακών, καταργείται το υπουργικό βέτο και περνάει στην δικαιοδοσία του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας(ΑΣΕ), ενώ τα όρια των απολύσεων δεν αλλάζουν και παραμένουν στο 5% μηνιαίως. Τον Σεπτέμβριο του 2018 επανέρχεται η επεκτασιμότητα των ΣΣΕ και η αρχή της ευνοϊκής ρύθμισης.

Όσον αφορά στα «θετικά μέτρα» που θα θεσμοθετηθούν παράλληλα με τα αρνητικά και θα αρχίσουν να ισχύουν από το 2019, εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι, ο σχεδιασμός (που και αυτός θα τεθεί σε διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των θεσμών) περιλαμβάνει:

-- Μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα για συνταξιούχους με εισόδημα από συντάξεις έως 700 ευρώ και κλιμάκωση για τους υπόλοιπους ως εξής: από 700 ως 1.200 ευρώ εισόδημα από συντάξεις, μείωση συμμετοχής κατά 50% (σήμερα η συμμετοχή είναι 0, 10 και 25%, ανάλογα με τα φάρμακα και την ασθένεια). Από 1.200 ευρώ και πάνω, μείωση της συμμετοχής κατά 25%.

--Αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων για πρώτο και δεύτερο παιδί: 60 ευρώ για το πρώτο και 90 ευρώ για το δεύτερο (σήμερα 40 ευρώ).

-- Επιδότηση ενοικίου με έως 80 ευρώ, ανάλογα τα εισοδηματικά κριτήρια και την οικογενειακή κατάσταση, και στόχο να καλυφθεί το μισό του πληθυσμού που βρίσκεται σε ενοίκιο ή έχει δάνειο πρώτης κατοικίας.

-- Χρηματοδότηση βρεφονηπιακών σταθμών ώστε να καλυφθεί το 1/3 των βρεφών μεταξύ 0 και 4 ετών με 150 εκατομμύρια ευρώ για 1.800 νέες δομές και περισσότερους δικαιούχους.

--Δημιουργία περίπου 30.000 θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με περίπου 300 εκατ. ευρώ επιπλέον χρήματα για νέα προγράμματα 12μηνης διάρκειας.

-- Επέκταση των σχολικών γευμάτων στον μισό παιδικό πληθυσμό δημοτικού - γυμνασίου. Ο στόχος περιλαμβάνει την παροχή σχολικών γευμάτων σε 300.000 παιδιά του δημοτικού και 150.000 παιδιά του γυμνασίου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι το σχετικό  νομοσχέδιο να έχει εισαχθεί στην Ολομέλεια προς ψήφιση αρχές Μαϊου έτσι ώστε να έχει «επικυρωθεί» στο Eurogroup της 22ης Μαϊου ή αν χρειαστεί σε έκτακτο Eurogroup.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις