Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

ΣΤΗ ΜΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΟΡΕΙΝΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ






Η Λευκάδα δεν φημίζεται μόνο για τις βραβευμένες παγκοσμίως παραλίες της.Ειναι το ορεινότερο νησί των επτανήσων.Ανακαλύψτε (και) τη μαγεία της ορεινής Λευκάδας με πανέμορφα χωριά και φιλόξενους κατοίκους. Πυκνά δάση, απόκρημνες πλαγιές, στενά λιθόστρωτα σοκάκια, πλατείες στη σκιά των πλατανιών και πετρόκτιστα σπίτια, συνθέτουν ένα σκηνικό εντελώς διαφορετικό από την εικόνα που κυριαρχεί στα παραθαλάσσια θέρετρα.
Στην Καρυά, παραδοσιακό κεφαλοχώρι, χτισμένο σε κατάφυτη περιοχή (υψόμετρο 500), η γραφική πλατεία με τα πλατάνια και τα καφέ - εστιατόρια συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη κίνηση. Το χωριό φημίζεται για τις επιδόσειςτων κατοίκων του στην υφαντική και την κεντητική (ονομαστά είναι τα "καρσάνικα" κεντήματα). Ανατολικά της Καρυάς, σε απόσταση 4,5 χλμ, βρίσκεται η μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, με τοιχογραφίες 17ου-18ου αιώνα και περίβολο.
Ο Δρυμώνας ,η Εξάνθεια και το Καλαμίτσι ορεινά χωριά με γνήσιο παραδοσιακό χρώμα, χτισμένα αμφιθεατρικά, προσφέρουν συναρπαστική θέα στο πέλαγος.
Τα Χορτάτα , ένα όμορφο χωριό, όπου μπορείτε να επισκεφθείτε για φαγητό στην φημισμένη ταβέρνα ‘Το Αλώνι’’.
Ένα από τα ωραιότερα παραδοσιακά χωριά της λευκαδίτικης ενδοχώρας, χτισμένο σε υψόμετρο 730, είναι η Εγκλουβή, που περιβάλλεται από κατάφυτους λόφους. Στην περιοχή της Εγκλουβής βρίσκεται το οροπέδιο του Αγίου Δονάτου ("Βουνί"), όπου παλαιά πηγάδια, ερειπωμένοι ανεμόμυλοι και οι ξακουστοί "βόλτοι", περίτεχνα ξερολιθικά κτίσματα θολωτής μορφής (ανάγονται τουλάχιστον στην περίοδο της Ενετοκρατίας), δίνουν ένα ξεχωριστό χρώμα.Αρκετά αποκατεστημένα πετρόχτιστα σπίτια στολίζουν τη Βαυκερή, όμορφο ορεινό χωριό. Στην ευρύτερη περιοχή της Βαυκερής βρίσκονται δύο αξιόλογα θρησκευτικά μνημεία, η μονή Ασωμάτων και η μονή Ευαγγελιστρίας (Κόκκινη Εκκλησία).
Ο Σύβρος είναι ένα ομορφο χωριό σε κατάφυτη περιοχή με πηγές, τρεχούμενα νερά και θέα στον όρμο της Βασιλικής. Όσοι κατηφορίζουν το δρόμο που συνδέει τη Βαυκερή με το Νυδρί απολαμβάνουν την εξαίσια θέα στα Πριγκιποννήσια.
Τα Λαζαράτα, χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 440, και οι γειτονικοί οικισμοί (Σπανοχώρι, Πινακοχώρι, Κάβαλλος, Ασπρογερακάτα) συνθέτουν ένα ωραίο οικιστικό σύνολο, που αναπτύσσεται σε μια κατάφυτη περιοχή. Δείγματα αξιόλογης αρχιτεκτονικής και γραφικά σοκάκια στα χωριά, η εκκλησία του Προφήτη Ηλία με την πανέμορφη θέα, κοντά στα Λαζαράτα, η πλατεία του Φρυά με τα πλατάνια και την εκκλησία της Αναλήψεως, το φαράγγι της Μέλισσας, κοντά στον Κάβαλλο, τραβούν την προσοχή των επισκεπτών.
Το παραδοσιακό χωριό Τσουκαλάδες (6χλμ. από την πόλη), με το πλούσιο πράσινο και τα γραφικά αγροτόσπιτα προσφέρει ηρεμία και γαλήνη.
Ο Άγιος Πέτρος, χαρακτηριστικό Λευκαδίτικο ορεινό χωριό, με θαυμάσια θέα στη Βασιλική προς νότο.
Το Αθάνι, πανέμορφο καταπράσινο παραδοσιακό χωριό, σε θέση που ελέγχει τις μοναδικές και πεντακάθαρες παραλίες Πόρτο Κατσίκι, Γιαλός, Εγκρεμνοί, και καταλήγετε οδικώς στο νοτιότερο άκρο του νησιού στο ακρωτήριο Λευκάτας ή Κάβος της Νηράς για να επισκεφθείτε τα ερείπια ναού του Απόλλωνα και την εκκλησία του Αγίου Νκολάου.Ο Δράγανος, ορεινό χωριό με το θαυμάσιο μέλι.Και φυσικά μια επίσκεψη στους καταρράκτες του Νυδριού θα σας γοητεύσει.
Τέλος θα σάς εντυπωσιάσει η επίσκεψη στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Φανερωμένης.Βρίσκεται μόλις 3 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Λευκάδα, αποτελεί για αιώνες το θρησκευτικό κέντρο του νησιού ως το αρχαιότερο και μεγαλύτερο μοναστήρι. Η Παναγία Φανερωμένη είναι αφιερωμένη στη Κοίμηση της Θεοτόκου που είναι παράλληλα και η προστάτιδα και πολιούχος του νησιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις