Κυριακή, 9 Μαρτίου 2014

ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

Βουλίάζουν τα ασφαλιστικά ταμεία.Συνολικό έλλειμμα 1,750 δισ. θα έχουν φέτος τα Ταμεία στους κλάδους των συντάξεων και των εφάπαξ σύμφωνα με τα τελικά κείμενα των προϋπολογισμών για το 2014.Ειδικότερα:

-Ο ΟΑΕΕ με έλλειμμα 462,7 εκατ. ευρώ στον κλάδο των συντάξεων καθώς προϋπολογίζει να εισπράξει έσοδα 3,855 δισ. ευρώ και να δαπανήσει 4,318 δισ. ευρώ. Επιπλέον ταμειακά ανοίγματα θα έχουν, ακόμη, οι τομείς ασφάλισης των ναυτικών πρακτόρων (-3,9 εκατ. ευρώ) και το επικουρικό των πρατηριούχων (-4 εκατ. ευρώ).

- Το ΙΚΑ με προϋπολογιζόμενο έλλειμμα 807,9 εκατ. ευρώ .Ελλειμμα 19,6 εκατ. ευρώ θα έχει και ο λογαριασμός των εφάπαξ των εργαζομένων στο ΙΚΑ.
-Ο ΟΓΑ προϋπολογίζει έλλειμμα 181,3 εκατ. ευρώ στην κύρια ασφάλιση (έσοδα 916,2 εκατ. ευρώ και πληρωμές 1,097 δισ. ευρώ) και επιπλέον 900.000 ευρώ στον Λογαριασμό των προγραμμάτων της Αγροτικής Εστίας.
-Το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων θα έχει έλλειμμα 66,2 εκατ. ευρώ (έσοδα 560,6 εκατ. ευρώ και έξοδα συμπεριλαμβανομένων των καταβολών εφάπαξ 626,9 εκατ. ευρώ)..
-Το Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφελείας (ΤΑΥΤΕΚΩ) αναμένει ελλείμματα στους κλάδους των εφάπαξ των πρώην εργαζομένων στην ΕΡΤ (-18 εκατ. ευρώ), του ΟΤΕ (-11,8 εκατ. ευρώ), της Εμπορικής Τράπεζας (-2,2 εκατ. ευρώ) καθώς και στον τομέα ασφάλισης των εργαζομένων της ΔΕΗ (-9,4 εκατ. ευρώ).
-Το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, που χορηγεί μηνιαίο μέρισμα στους συνταξιούχους του Δημοσίου, θα εμφανίσει ταμειακό άνοιγμα 91,3 εκατ. ευρώ.
-Το Ταμείο Συντάξεων Υγειονομικών (τομέας ΤΣΑΥ στο ΕΤΑΑ) προϋπολογίζει έλλειμμα 39,5 εκατ. ευρώ στον κλάδο της κύριας ασφάλισης (αναμενόμενα έσοδα 576,9 εκατ. ευρώ και πληρωμές 616,5 εκατ. ευρώ).
-Το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ θα έχει ελλείμματα 5,4 εκατ. ευρώ στον κλάδο ανεργίας των δημοσιογράφων και επιπλέον 2,7 εκατ. ευρώ των τεχνικών Τύπου, 5,146 εκατ. ευρώ στον κλάδο ασφάλισης των εφημεριδοπωλών και υπαλλήλων πρακτορείων Αθηνών, 3,8 εκατ. ευρώ στην επικουρική ασφάλιση των τεχνικών Τύπου, 568.000 στον κλάδο των ιδιοκτητών και 296.759 ευρώ στο εφάπαξ των υπαλλήλων πρακτορείων Τύπου Θεσσαλονίκης.


Στο μεταξύ τα οικονομικά στοιχεία για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού αμφισβητεί η τρόικα, προειδοποιώντας πως εάν η κυβέρνηση δεν πάρει μέτρα, πολλά ταμεία δεν θα είναι σε θέση να εγγυηθούν την καταβολή συντάξεων από το 2016, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής.(9/3/2014).

Η τρόικα ζήτησε στοιχεία για τη ροή των συνταξιοδοτήσεων και τον χρόνο απονομής οριστικών συντάξεων. «Η διαπίστωση σόκαρε», γράφει η εφημερίδα, λέγοντας πως στο ΙΚΑ εκκρεμούν περίπου 200.000 αποφάσεις συνταξιοδότησης για κύριες και επικουρικές, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται η οικονομική πραγματικότητα του ταμείου.

«Πώς θέλετε να μοιράσετε το πρωτογενές πλεόνασμα όταν δεν καταβάλλετε τις συντάξεις;» ρωτά η τρόικα.

Αμφισβητώντας τις προβλέψεις της κυβέρνησης, η τρόικα ζήτησε τη λήψη ισοδύναμων μέτρων για την κάλυψη της τρύπας 380 εκατ. ευρώ ετησίως που θα δημιουργηθεί από τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 από τον Ιούλιο. Επείγουσα κρίνεται επίσης η ανάγκη της αντιμετώπισης της οικονομικής κατάστασης του ΟΑΕΕ, στον οποίο επίσης εκκρεμεί αδιευκρίνιστος αριθμός αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η τρόικα «κάρφωσε» τους υπουργούς, λέγοντας ότι δεν επιβλήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης που θα στους αυτοαπασχολούμενους που θα απέδιδε 600 εκατ. ευρώ φέτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις