Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ



Μια πιθανή επιστροφή στη δραχμή μπορεί να σημάνει μεγάλες απώλειες για όσους έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια, με τα επιτόκια να ξεπερνούν το 15% από 5-6% που βρίσκονται σήμερα στην χειρότερη περίπτωση.

Σύμφωνα με τα σενάρια που κυκλοφορούν από τραπεζικούς κύκλους, ζημιωμένοι θα είναι οι δανειολήπτες είτε τα δάνεια τους μετατραπούν σε δραχμές είτε παραμείνουν σε ευρώ είτε ακόμα κι αν έχουν λάβει δάνειο σε κάποιο σκληρό ξένο νόμισμα όπως το ελβετικό φράγκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πάντα πληροφορίες, στελέχη των τραπεζών τονίζουν ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα φύγει από το ευρώ και επιστρέψει στη δραχμή, θα υπάρξουν τρία σενάρια ανάλογα με το τι θα συμβεί την επόμενη μέρα με τα δάνεια αλλά και με την πιθανότατη υποτίμηση του νέου εθνικού νομίσματος. Το πρώτο σενάριο μιλά για μετατροπή των δανείων από ευρώ σε δραχμές, στην αντίστοιχη ισοτιμία. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν υπάρχει κίνδυνος από την αναπόφευκτη υποτίμηση της δραχμής αφού ο δανειολήπτης θα αποπληρώνει το δάνειο στο ίδιο νόμισμα με το οποίο πληρώνεται τον μισθό του. Ωστόσο, υποστηρίζουν τα ΝΕΑ, η αποπληρωμή του δανείου θα γίνει πολύ πιο δύσκολη, καθώς τα επιτόκια θα εκτιναχθούν από το επίπεδο του 3,5-6% που κινούνται σήμερα στο 15% ή και ακόμα παραπάνω, δηλαδή στα επίπεδα προ της εισόδου της χώρας στο ευρώ. Με ένα τόσο μεγάλο επιτόκιο, το χρέος του δανειολήπτη θα έχει διπλασιαστεί μέσα σε λίγα χρόνια, κάνοντας την αποπληρωμή ανέφικτη, εκτός κι αν ανέβουν σημαντικά οι μισθοί.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει επιστροφή στην δραχμή, αλλά μόνο για μισθούς και συντάξεις. Τα δάνεια μπορεί να παραμείνουν σε ευρώ, αλλά οι δανειολήπτες θα έχουν σημαντικό πρόβλημα λόγω της υποτίμησης της δραχμής. Το παράδειγμα που αναφέρουν τα'' ΝΕΑ'' είναι χαρακτηριστικό: Αν κάποιος έχει δάνειο 100.000 ευρώ και γίνει επιστροφή στη δραχμή με ισοτιμία 1 προς 1, τότε θα χρωστάει 100.000 δραχμές. Αν όμως η δραχμή υποτιμηθεί την επόμενη μέρα κατά 50%, τότε θα χρωστάει 200.000 δραχμές. Και αν, επιπλέον, η κυβέρνηση επιλέξει να αφήνει τη δραχμή να «διολισθαίνει» προκειμένου να τονώσει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών, τότε ο δανειολήπτης θα βλέπει το υπόλοιπο του δανείου του να αυξάνεται συνεχώς! Το τρίτο σενάριο είναι να έχει κανείς ένα δάνειο αλλά σε άλλο νόμισμα, όπως το ελβετικό φράγκο. Και εδώ θα υπάρξει επιβάρυνση αλλά το ύψος της εξαρτάται από την ισοτιμία της νέας δραχμής με το νόμισμα αυτό. Επομένως, και σε αυτήν την περίπτωση, ο δανειολήπτης κινδυνεύει από τις πιθανές υποτιμήσεις που θα ακολουθήσουν την επιστροφή στη δραχμή, διότι η δόση του θα υπολογίζεται σε φράγκο αλλά εκείνος θα πρέπει να πληρώνει σε δραχμές που θα χάνουν συνεχώς την αξία τους.... (αναδημοσίευση απο ΤΑ ΝΕΑ-21/5/2012) .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις