Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ


Όλοι έχουμε αντιληφθεί οτι οι πολιτικές του περίφημου μνημονίου, πόυ μας επεβαλλε η τρόικα, στερούνται αναπτυξιακών κινήτρων, συρρικνώνουν την αγοραστική δύναμη των πολιτών και περιορίζουν δραματικά τη ζήτηση. Παράλληλα μειώνουν το εισόδημα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, αυξάνουν τον κίνδυνο της φτώχιας, ενω απειλούν και την κοινωνική συνοχή. Αλλά και το θερινό παράρτημα του μνημονίου της τρόικας ειναι σαφέστατο: έρχονται και νέα μέτρα με θύματα πάλι μισθωτους και συνταξιούχους και χωρις μάλιστα να υπάρχει κανένας αναπτυξιακός σχεδιασμός. Ετσι:
-Την άγρια περικοπή μισθών και συντάξεων θα ακολουθήσουν οι ελάχιστοι μισθοί κάτω από την κατώτατη αμοιβή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας( ΕΓΣΣΕ).
-Εκτός απο τις ανατροπές στο ασφαλιστικό για ολους τους ασφαλισμένους (αυξηση οριων ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση συντάξεων)ερχεται περαιτέρω μείωση των συντάξεων το 2011, εάν η Αναλογιστική Μελέτη, που αναμένεται τον Δεκέμβριο, «δείξει» αναλογιστικό έλλειμμα σε βάθος χρόνου (2060) μεγαλύτερο από το 2,5 % του ΑΕΠ.
·-Μετα την ρύθμιση για φθηνότερες και γρηγορότερες απολύσεις προωθείται η κατάργηση του υποχρεωτικού χαρακτήρα των κλαδικών συμβάσεων, η μείωση των υπερωριακών αποδοχών των εργαζομένων μαζί με την ενίσχυση της ευελιξίας στη διαχείριση του χρόνου εργασίας.
Την ιδια ώρα οι κερδοσκόποι αυξάνουν τις τιμές, ο τιμάριθμος φλερτάρει με το 6%, η ασυδοσία της αγοράς προκαλεί όλο και μεγαλύτερη ακρίβεια, με την αισχροκέρδεια να παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Παράλληλα σε όλο το δημοσιο υπάρχει λευκη απεργία λόγω των άγριων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, σε πλήρη διάλυση βρίσκονται τα νοσοκομεία, άγχος, αβεβαιότητα και οργή για τις πρωτοφανείς αντεργατικές επιλογές. H ανεργία γιγαντωνεται. Οι επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο η μια μετά την άλλη ενω δεν υπάρχει ούτε μια χαραμάδα αισιοδοξίας. Εκτιμήσεις τραπεζιτών αναφέρουν οτι εντος του 2010 θα υπάρξει κύμα πλειστηριασμών αφου οι περισσότεροι δανειολήπτες αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Και το χειρότερο. Όλα δείχνουν οτι οι θυσίες δεν θα πιάσουν τόπο.
Οι ανατροπές στο ασφαλιστικό, οι δραματικές μειώσεις των αποδοχών ναζί με το νεο εργασιακό μεσαίωνα οδηγουν σε κοινωνίκα αδιέξοδα. Και αφου η ανάπτυξη δεν ερχεται ας περιμένουμε ενα βαρύ χειμώνα. (''ΤΑ ΝΕΑ-31/08/2010).

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα απ' όλες τις απόψεις. Έχουμε φτάσει στον πάτο. θέλω να έχω την ελπίδα ότι θα καταφέρουμε να σωθούμε.

Σοφία

Δημοφιλείς αναρτήσεις