Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024



ΕΩΣ ΚΑΙ 3  ΧΡΟΝΙΑ Η ΕΚΔΟΣΗ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΠΑΞ!!!

ΚΙΤΡΙΝΗ ΚΑΡΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ.

 ‘’Κίτρινη κάρτα’’ για τη μεγάλη καθυστέρηση, που φθάνει   και τα τρία χρόνια, στην εκδοση επικουρικών συντάξεων βγαζει(πάλι)  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 5η εξαμηνιαία "μεταμνημονιακή" αξιολόγηση, για την  Ελληνική οικονομία.Ειδικότερα, στη σχετικη της έκθεση της Κομισιόν   τονίζεται το γεγονός ότι ενώ το υπόλοιπο των καθυστερούμενων κύριων συντάξεων έχει σχεδόν μηδενιστεί, το υπόλοιπο για επικουρικές και εφάπαξ αυξήθηκε από τον Ιανουάριο στον Ιούλιο κατά 50 εκατ. ευρώ (φτάνοντας το Ιούλιο τα 200 εκατ. ευρώ από 150 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο), ενώ οι καθυστερούμενες συντάξεις στο δημόσιο αυξάνονται από τα τέλη του 2023. Όλα αυτά ενώ είχε συμφωνηθεί ότι οι ληξιπρόθεσμες συντάξεις θα είχαν απονεμηθεί μέχρι και το τέλος του χρόνου. Ως προοπτική, η έκθεση δίνει μια δέσμευση του υπουργείου εργασίας που θα επιταχύνει τις διαδικασίες ώστε να μειωθούν σημαντικά και ληξιπρόθεσμες επικουρικές συντάξεις.

Η τεράστια καθυστέρηση στην έκδοση επικουρικων και εφάπαξ προκαλεί  την   εύλογη αγανάκτηση   των ασφαλισμένων δεδομένου ότι οσα μέτρα  εχουν ληφθεί  δεν υπάρχει επισπευση των  διαδικασιών.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι σήμερα  εκκρεμεί η έκδοση  67.800 επικουρικών και 19.000 εφάπαξ, με κόστος πληρωμών περίπου 400 εκατ. ευρώ. Από τις 67.800 επικουρικές σε αναμονή, δυνατότητα να εκδοθούν υπάρχει για περίπου 48.500 καθώς για αυτές έχει εκδοθεί η απόφαση κύριας σύνταξης. Οι υπόλοιπες σχεδόν 20.000 επικουρικές δεν έχουν προς το παρόν προοπτική έκδοσης καθώς δεν έχουν εκδοθεί οι αντίστοιχες κύριες συντάξεις. ( το  κύριο βάρος έχει πέσει στις απονομές των κύριων συντάξεων).
Τα μέτρα που προωθούνται είναι τα εξής: Οι ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων δικαιούνται επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος εφόσον έχουν συμπληρώσει 4.500 ημέρες ή 15 έτη εργασίας και έχουν δικαιωθεί σύνταξης για την ίδια αιτία από τον κύριο φορέα. Εάν ο χρόνος επικουρικής ασφάλισης έχει πραγματοποιηθεί αποκλειστικά σε επικουρικά ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ, η επικουρική σύνταξη εκδίδεται από τον φορέα στον οποίο υποβλήθηκε η αίτηση, αρκεί ο ασφαλισμένος να έχει 15 έτη ασφάλισης. Ο χρόνος ασφάλισης σε επαγγελματικά ταμεία συνυπολογίζεται για τη συμπλήρωση της 15ετίας και η σύνταξη εκδίδεται με διατάξεις διαδοχικής ασφάλισης.Παράλληλα προβλεπεται η  δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών ετών για τη συμπλήρωση του ελάχιστου ορίου των 15 ετών, όπως ισχύει και για την κύρια σύνταξη. Η διάταξη αυτή εκτιμάται ότι αφορά περίπου 25.000 αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες. Η επικουρική ασφάλιση αφορά κυρίως μισθωτούς, και πολλοί συνταξιούχοι που είχαν παλαιότερα μισθωτή εργασία δεν μπορούν να λάβουν επικουρική σύνταξη αν δεν έχουν συμπληρώσει 4.500 ημέρες ασφάλισης ή αν δεν έχουν καταβληθεί σωστά οι εισφορές.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε η υπουργός Εργασίας  κ. Ν. Κεραμέως ,κατά την προσφατη (6/11/2024) επικσεψη της στο κέντρο απονομής συντάξεων  τα στοιχεία για την πρόοδο που συντελείται στον ΕΦΚΑ για το θέμα αυτό δείχνουν τα εξής:
Από τον Ιανουάριο του 2021 έως τον Οκτώβριο του 2024 έχουν εκδοθεί 920.000 κύριες συνταξιοδοτικές αποφάσεις, με τον μέσο ρυθμό έκδοσης αποφάσεων κύριων συντάξεων να υπερβαίνει σήμερα τις 1.000 αποφάσεις ημερησίως σε σχέση με τις 500 που εκδίδονταν πριν το 2021.
Ο μέσος χρόνος απονομής σύνταξης έχει μειωθεί στις 58 ημέρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν το 2021 ο μέσος χρόνος απονομής σύνταξης ξεπερνούσε τις 500 ημέρες, ενώ σήμερα έχει μειωθεί κατά 90% περίπου.
Ειδικά για τις απονομές επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ βοηθημάτων, από τον Δεκέμβριο του 2022 έως τον Αύγουστο του 2024 οι ληξιπρόθεσμες επικουρικές συντάξεις μειώθηκαν συνολικά κατά 34.000 και συγκεκριμένα, από 83.000 σε λιγότερες από 33.000, αριθμός που μεταφράζεται σε ποσοστό μείωσης 60%. Μάλιστα, τον περασμένο Αύγουστο επετεύχθη μείωση 12% στις ληξιπρόθεσμες επικουρικές συντάξεις σε σχέση με τον περασμένο Ιούλιο. Παράλληλα, από τον Μάρτιο του 2023 έως τον Σεπτέμβριο του 2024 έχει επιτευχθεί μείωση 12.300 ληξιπρόθεσμων εκκρεμοτήτων καταβολής εφάπαξ και συγκεκριμένα από 22.500 σε 10.200 εκκρεμότητες, δηλαδή μείωση σε ποσοστό 55% περίπου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των επικουρικών συντάξεων που εκδόθηκαν από τον Δεκέμβριο του 2022 έως τον Αύγουστο του 2024 ανήλθαν στις 168.000, εκ των οποίων οι 72.500 απονεμήθηκαν αυτοματοποιημένα, (43,1% των περιπτώσεων). Αντίστοιχα, οι αποφάσεις εφάπαξ που εκδόθηκαν μέσω της αυτοματοποιημένης διαδικασίας από τον Μάρτιο του 2023 έως τον Σεπτέμβριο του 2024, ανέρχονται στις 26.000.

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2024

 

ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΤΗ ΠΡΟΩΡΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΟΥΝ !!!!

Την πρόωρη συνταξιοδότηση επιλέγουν ολοένα και
 περισσότεροι  ασφαλισμένοι(εχουν ξεπεράσει τις 200.000) με σκοπό να εργαστουν ως συνταξιουχοι με το νέο σύστημα.Μάλιστα πληθαίνουν οι συνταξιούχοι που συνεχίζουν να εργάζονται και μετά την συνταξιοδότηση, κυρίως για οικονομικούς λόγους, όπως προκύπτει από έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για τη συμμετοχή των συνταξιούχων στην αγορά εργασίας.Πλέον οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι μπορούν να πετύχουν προσαύξηση της σύνταξής τους, καθώς προσμετρώνται τα επιπλέον ένσημα από την εργασία τους και συνυπολογίζονται για την αύξηση του τελικού ποσού.Μετά την ενεργοποίηση του λογισμικού για τον υπολογισμό των επιπλέον ημερών εργασίας, οι ενδιαφερόμενοι συνταξιούχοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ που ανήκουν και να ζητήσουν να προσμετρηθούν τα ένσημά τους.
Ο κύριος λόγος επιστροφής ή παραμονής στην αγορά εργασίας, είναι οικονομικός, δηλώνει το 47% των εργαζόμενων συνταξιούχων, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που αποχωρούν μεν λόγω ορίου ηλικίας, αλλά θέλουν να μείνουν ταυτόχρονα στην εργασία γιατί νιώθουν δραστήριοι και περισσότερο δημιουργικοί.
Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται σε ειδική έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τις συντάξεις και τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας που διενεργήθηκε σε άτομα ηλικίας 50 έως 74 ετών.
Τεχνικοί και υπάλληλοι γραφείου είναι στην πλειοψηφία τους οι νεότεροι ηλικιακά συνταξιούχοι, που συνταξιοδοτήθηκαν στο 59ο και στο 60,4ο έτος αντίστοιχα. Ακολουθούν οι επαγγελματίες (61,3ο έτος), οι ανειδίκευτοι εργάτες -χειρωνάκτες (61,4ο έτος), οι χειριστές βιομηχανικών εγκαταστάσεων (61,5ο έτος) και οι τεχνίτες (61,9ο έτος).
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η μέση ηλικία κατά την οποία ξεκίνησε η λήψη σύνταξης γήρατος για τα άτομα ηλικίας 50-74 ετών ήταν τα 58,6 έτη.
Την ίδια ωρα
 διαπιστωνεται ότι οι  εργαζόμενοι συνταξιούχοι έφεραν έξτρα  έσοδα στον ΕΦΚΑ. Οι δηλώσεις απασχόλησης από συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται λαμβάνοντας παράλληλα σύνταξη χωρίς περικοπές αγγίζουν τις 200.000. Αν εξαιρέσει κανείς  περίπου 90.000 συνταξιούχους αγρότες, που βάσει νόμου απαλλάσσονται των εισφορών όταν συνεχίζουν την ίδια δραστηριότητα και μετά τη συνταξιοδότησή τους,  ο αριθμός των εργαζόμενων συνταξιούχων που καταβάλλουν εισφορές είναι σταθερά γύρω στους 110.000. Με αυτόν τον αριθμό εργαζόμενων συνταξιούχων η εκτίμηση είναι πως τα έσοδα του ΕΦΚΑ από αυτή την κατηγορία θα φτάσουν στα 200 εκατ. ευρώ το 2024.
Τονίζεται ότι με το
 νέο ασφαλιστικό νόμο 5078/2023, από 1ης Ιανουαρίου 2024, οι συνταξιούχοι που δηλώνουν ότι συνεχίζουν ή θα συνεχίσουν να εργάζονται λαμβάνουν ολόκληρη τη σύνταξή τους.
Εφόσον εργαστούν ως μισθωτοί, καταβάλλουν πόρο υπέρ
e-ΕΦΚΑ, ύψους 10% από τον μισθό τους και, εφόσον επιλέξουν να δηλωθούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες, καταβάλλουν επιπλέον 50% της ασφαλιστικής κατηγορίας που έχουν επιλέξει.
Η συγκεκριμένη διάταξη αποτελεί πολιτική ενεργούς γήρανσης και είναι εξαιρετικά ευνοϊκή για τους συνταξιούχους, καθώς πλέον έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν το εισόδημά τους και τη μελλοντική σύνταξή τους. Ο επιπλέον χρόνος ασφάλισης, μετά τη λήξη της απασχόλησης, με νέα αίτηση του συνταξιούχου, θα προσμετράται στον συντάξιμο χρόνο και θα οδηγεί σε αύξηση της σύνταξης.
Επιπλέον, η ευνοϊκή διάταξη λειτουργεί καταλυτικά στην εξάλειψη της "μαύρης" εργασίας που υπήρχε γύρω από την απασχόληση των συνταξιούχων. Με αυτό το μέτρο, όχι μόνο καταπολεμάται η ανασφάλιστη και η αδήλωτη εργασία, αλλά πλέον γίνεται νόμιμη εργασία, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα έσοδα του δημόσιου ταμείου και του
e-ΕΦΚΑ.
Η δήλωση απασχόλησης είναι υποχρεωτική για τέσσερις κατηγορίες συνταξιούχων:
1. Συνταξιούχοι του
e-ΕΦΚΑ οι οποίοι ξεκίνησαν να εργάζονται οποτεδήποτε, πριν από την έναρξη ισχύος της απόφασης και συνεχίζουν να απασχολούνται, μέχρι σήμερα.
2. Συνταξιούχοι του
e-ΕΦΚΑ οι οποίοι ξεκίνησαν να εργάζονται από 1/1/2024, ακόμα και εάν έχουν διακόψει την απασχόλησή τους.
3. Όσοι έχουν υποβάλει ή υποβάλλουν εφεξής αίτηση συνταξιοδότησης και συνεχίζουν χωρίς διακοπή την απασχόλησή τους.
4. Όσοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης και αναλαμβάνουν εργασία, μετά την υποβολή της.
Η διαδικασία δήλωσης είναι εξαιρετικά γρήγορη και απλή. Οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι πρέπει να υποβάλουν σχετική δήλωση στην ιστοσελίδα του
e-ΕΦΚΑ https://www.efka.gov.gr/dilosi-erg-synt.php στην οποία δηλώνεται τόσο η ανάληψη της απασχόλησης, όσο και η συνδρομή προϋποθέσεων για την εξαίρεση από την καταβολή πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ ή και από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.
Στις περιπτώσεις που ο
e-ΕΦΚΑ διαπιστώσει ότι ο συνταξιούχος δεν υπέβαλε δήλωση, ενώ εργάζεται, θα υποστεί χρηματική ποινή ίση με 12 μηνιαίες κύριες και επικουρικές συντάξεις. Κάθε μήνα θα παρακρατείται το 25% της σύνταξής του έως ότου εξοφληθεί το συνολικό ποσό.

 

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024

 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΑ 62    ΤΟ 2025

ΟΙ ‘ΤΥΧΕΡΟΙ’’  ΣΕ  ΙΚΑ-ΔΗΜΟΣΙΟ-ΔΕΚΟ-ΤΡΑΠΕΖΕΣ


Αυξημένη σύνταξη με όρια ηλικίας κάτω από τα 62 έτη μπορούν να πάρουν to 2025 πολλές κατηγορίες παλαιών πριν από το 1993 ασφαλισμένων σε ΙΚΑ, Δημόσιο και ταμεία ΔΕΚΟ-Τραπεζών. Η συνταξιοδοτηση το 2025  είναι συμφέρουσα.Κι αυτό  γιατί από την επόμενη χρονιά, οι συντάξιμες αποδοχές που αποτελούν τη βάση υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης παύουν να αυξάνονται με τον πληθωρισμό και θα αυξάνονται με το ποσοστό αύξησης του δείκτη μισθών.Το νέο σύστημα μπορεί να είναι καλύτερο εφόσον οι μισθοί αυξάνονται πιο πάνω από τον πληθωρισμό, όπως έγινε με τον κατώτατο μισθό, που τα τρία τελευταία χρόνια έχει πάρει αθροιστικά αύξηση 23%, ενώ ο πληθωρισμός αυξήθηκε σωρευτικά 16,1%.
Από το 2025 η αύξηση των συντάξιμων αποδοχών θα γίνεται με έναν νέο δείκτη, το Δείκτη Μεταβολής Μισθών, που τώρα δημιουργείται από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. και το υπουργείο Εργασίας. Ο δείκτης θα βγαίνει από τον μέσο όρο των αυξήσεων μισθών για το σύνολο των εργαζομένων. Οσο υψηλότερες είναι οι αυξήσεις μισθών τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το ποσοστό αύξησης που θα έχουν οι ασφαλισμένοι στις συντάξιμες αποδοχές τους και ένα μέρος της αύξησης θα περάσει στην ανταποδοτική σύνταξη.
Οσο πιο πάνω κινηθούν οι μισθοί το 2024 τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η αύξηση η οποία θα «μεταφερθεί» στην ανταποδοτική σύνταξη των ασφαλισμένων που θα συνταξιοδοτηθούν το 2025 και τα επόμενα έτη. Αν το 2024 ο δείκτης μισθών καταγράψει αύξηση 4,5%, αυτό το ποσοστό θα αυξήσει και το μισθό που θα ληφθεί υπόψη για την ανταποδοτική σύνταξη όσων αποχωρήσουν το 2025.
Με το δείκτη μισθών η αύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης μπορεί να είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με την αύξηση που θα προέκυπτε αν η μεταβολή των συντάξιμων αποδοχών εξακολουθούσε να γίνεται με βάση τον πληθωρισμό. Αν πάρει κανείς το παράδειγμα του κατώτατου μισθού, θα διαπιστώσει ότι τα τρία τελευταία χρόνια έχει πάρει αθροιστικά αύξηση 23%, ενώ ο πληθωρισμός αυξήθηκε σωρευτικά 16,1%. Το 2022 ο μισθός αυξήθηκε κατά 7,2% με πληθωρισμό 9,6%. Το 2023 ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε 9,4% με πληθωρισμό 3,5% και το 2024 ο μισθός αυξήθηκε κατά 6,4% με εκτίμηση για πληθωρισμό 3%.

Τονίζεται ότι οι κατηγορίες ασφαλισμένων που εχουν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθουν πριν από τα 62  είναι οι παρακάτω:

-ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ: Οι ασφαλισμένοι που προέρχονται από το ΙΚΑ και κλειδώνουν την έξοδο για σύνταξη (πλήρη ή μειωμένη) για το 2025 είναι οι εξής:
1. Γυναίκες  που είχαν συμπληρώσει ως το 2010 συνολικά 5500 ημέρες ασφάλισης με ανήλικο τέκνο και έκλεισαν το 55ο έτος της ηλικίας τους έως το 2018. Με αυτές τις προϋποθέσεις μπορούν να αποχωρήσουν για πλήρη σύνταξη με το νέο όριο ηλικίας των 61 ετών εάν δεν έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί με μειωμένη.
2. Γυναικες  που είχαν συμπληρώσει 5.500 ημέρες ασφάλισης με ανήλικο τέκνο είτε το 2010, είτε το 2011 και έκλεισαν τα 50 το 2017 ή τα 52. Με αυτές τις προϋποθέσεις αποχωρούν με μειωμένη σύνταξη με το όριο ηλικίας των 58,5 ετών, που το συμπληρώνουν το 2025 και το 2024 αντίστοιχα.
3. Γυναίκες που είχαν στο ΙΚΑ 5.500 ημέρες ασφάλισης με ανήλικο τέκνο το 2012 και συμπλήρωσαν το 55ο έτος της ηλικίας τους έως το 2018. Οι μητέρες αυτής της κατηγορίας συνταξιοδοτούνται για μειωμένη σύνταξη εντός του 2024 με το νέο όριο ηλικίας που είναι ο 61ο έτος ενώ όσες έκλεισαν τα 55 από το 2019, και μετά βγαίνουν στα 62 με μειωμένη σύνταξη.
4. Ανδρες και γυναίκες που συμπληρώνουν 10.500 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ  ως το 2012. Με αυτά τα ένσημα κλειδώνουν την έξοδο για σύνταξη σε ηλικίες κάτω ων 62 ετών.
5. Άνδρες και γυναίκες με 10.500 ημέρες ασφάλισης συνολικά εκ των οποίων 7500 ημέρες ασφάλισης στα "βαρέα". Συνταξιοδοτούνται με όριο ηλικίας 60 ετών για μειωμένη σύνταξη και 62 για πλήρη..
7. Γυναίκες που συμπλήρωσαν το 2010, 2011 και 2012 τις 3.600 ημέρες ασφάλισης στα βαρέα και 4.500 ημέρες στο σύνολο. Οι ασφαλισμένες αυτής της κατηγορίας  συνταξιοδοτούνται στα 55, 56 και 57 ετών αντίστοιχα με πλήρη σύνταξη, εφόσον οι 1.000 από τις 3.600 ημέρες στα βαρέα συμπληρώνονται μέσα στα τελευταία 17 χρόνια πριν από την αίτηση για σύνταξη. Αυτό σημαίνει ότι μια ασφαλισμένη 57 ετών το 2025, θα πρέπει να συμπληρώνει 1.000 ημέρες με βαρέα ένσημα από το 2008 ως το 2025.

-ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΠΟ  ΤΑΜΕΙΑ  ΔΕΚΟ-ΤΡΑΠΕΖΩΝ: Τα όρια ηλικίας για σύνταξη το 2025 από τα ταμεία ΔΕΚΟ-Τραπεζών διαμορφώνονται ως εξής:
1. Ανδρες και γυναίκες ασφαλισμένοι πριν το 1982 σε όλα τα Ειδικά Ταμεία (ΔΕΚΟ, Τραπεζών και Τύπου) που συμπλήρωσαν 35ετία ως και το 2021 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με όριο ηλικίας 61,6 ετών. Αν η 35ετία συμπληρωθεί μετά τα 2022 το όριο ηλικίας ανεβαίνει στα 62 και απαιτούνται 40 αντί 35 έτη για τη συνταξιοδότηση.
2. Μητέρες, που είχαν συμπληρώσει 25ετία το 2010 με ανήλικο τέκνο και έκλεισαν  το 50ο έτος της ηλικίας τους έως το 2017, αποχωρούν για πλήρη σύνταξη με όριο ηλικίας ως 58,5 ετών. Μετά το 2017 τα όρια ηλικίας για όσες συμπληρώνουν τα 50 ανεβαίνουν στα 60,2, στα 61,3, κ.ο.κ, Τα ίδια όρια ηλικίας ισχύουν και για τις μητέρες που είχαν συμπληρώσει την 25ετία με ανήλικο τέκνο το 2011  και έκλεισαν το 52ο έτος της ηλικίας τους έως το 2018.
3. Μητέρες που είχαν την 25ετία με ανήλικο τέκνο  το 2012 και έκλεισαν το 55ο έτος της ηλικίας τους έως το 2018, αποχωρούν με πλήρη σύνταξη με όριο ηλικίας ως 61 ετών.

-ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΠΟ   ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ :Πλήρη, ή μειωμένη σύνταξη με όρια ηλικίας από 56 ως 62 ετών μπορούν να πάρουν 7 κατηγορίες ασφαλισμένων στο Δημόσιο με αίτηση το 2025.
Οι κατηγορίες αυτές είναι οι εξής:
1.Ασφαλισµένοι (άνδρες και γυναίκες) γεννηµένοι έως και τον 12/1963 με 25ετία έως και 31-12-2010, που συμπληρώνουν 35 έτη συνολικά µέχρι και την 31-12-2018 με όριο ηλικίας συνταξιοδότησης 61 ετών και 6 μηνών.
2. Ασφαλισµένοι (άνδρες και γυναίκες) γεννηµένοι έως και τον 12/1963 με 25ετία έως και 31-12-2011, που συμπληρώνουν 36 έτη συνολικά µέχρι και την 31-12-2019 με όριο ηλικίας συνταξιοδότησης 61 ετών και 6 μηνών).
3. Ασφαλισµένοι (άνδρες και γυναίκες) γεννηµένοι έως και τον 12/1963 με 25ετία έως και 31-12-2010, που συμπληρώνουν 35 έτη συνολικά µέχρι και την 31-12-2019 (απαιτούμενη ηλικία συνταξιοδότησης  61 ετών και 6 μηνών).
4. Ασφαλισµένοι γονείς με ανήλικο τέκνο το 2011 και 25ετία  γεννημένοι έως και τον 12/1965 με όριο ηλικίας συνταξιοδότησης  58 ετών και 5 μηνών.
5.  Ασφαλισµένοι γονείς με ανήλικο τέκνο το 2012 και 25ετία,  γεννημένοι έως και τον 12/1963 με όριο ηλικίας συνταξιοδότησης  59 ετών και 6 µηνών.
6. Τρίτεκνοι δημόσιοι υπάλληλοι γεννηµένοι από τον 01/1965 έως και τον 07/1965 με 21 έτη το 2011 με απαιτούμενη ηλικία συνταξιοδότησης  58 ετών και 5 μηνών.
7. Τρίτεκνοι δημόσιοι υπάλληλοι γεννηµένοι από τον 01/1962 έως και τον 07/1962 με 23 έτη το 2012 με απαιτούμενη ηλικία συνταξιοδότησης  58 ετών και 5 μηνών) καθώς και οι γεννημένοι το 1963 με απαιτούμενη ηλικία συνταξιοδότησης το 61ο έτος
--ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΠΟ ΤΟ  ΔΗΜΟΣΙΟ :Η μειωμένη σύνταξη από το Δημόσιο πριν τα 62 ισχύει για όσους διορίστηκαν πριν το 1993 και συμπλήρωσαν τις ηλικίες των 55, 56, 58 και 60 ετών ως το 2022, με 25ετία στα έτη 2010,. 2011 και 2012.
Με μειωμένη σύνταξη στα 56 και 58 από το Δημόσιο μπορούν να αποχωρήσουν οποτεδήποτε, άνδρες και γυναίκες με  25ετία το 2011 και ηλικία 56 ετών ως το 2022 και με 25ετία το 2012 και ηλικία 58 ετών ως το 2022.Αν οι ηλικίες των 56 και 58 ετών συμπληρώνονται από 1/1/2023 και μετά, τότε βγαίνουν με μειωμένη στα 62.
Επίσης οι γυναίκες που συμπλήρωσαν 25ετία ως το 2010 θεμελιώνουν δικαίωμα για μειωμένη σύνταξη από το 55ο έτος, και οι άνδρες με 25ετία ως το 2010 βγαίνουν μειωμένη από το 60ο έτος, εφόσον οι ηλικίες αυτές συμπληρώθηκαν ως το 2022. Αν συμπληρώνονται από το 2023 και μετά το όριο ηλικίας για μειωμένη σύνταξη είναι το 62ο έτος.
-----------------------

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

 Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΡΟΙΔΙΑ  ΜΕ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΗΣ  ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ(ΕΑΣ).


Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση υπόσχεται μειώσεις φόρων, η πλέον άδικη διπλή φορολόγηση παραμένει (και θα συνεχιστεί) για τους 400.00 συνταξιούχους με μικτές κύριες  συντάξεις ανω των 1400 ευρω, οι οποίοι καταβάλλουν το μνημονιακό χαράτσι της ΕΑΣ (Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων).Είναι η μοναδική πλέον κατηγορία πολιτών οι οποίοι επιβαρύνονται με διπλή (άδικη) φορολόγηση. Μάλιστα στην ίδια κατηγορία συνταξιούχων δεν τηρείται το αφορολόγητο όριο των 8.636 ευρώ ετήσιου εισοδήματος (προβλέπεται για αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους), καθώς οι «απόμαχοι» επιβαρύνονται από τον πρώτο ευρώ με ΕΑΣ!
Η  ΕΑΣ επιβλήθηκε με τα μνημόνια σε αποδοχές άνω των 1.400 ευρώ και με συντελεστές από 3% - 14%, ανάλογα με το ύψος τους.Επιπλέον εισφορά σε ποσοστό από 3% - 10% καταβάλλουν όσοι συνταξιούχοι έχουν επικουρική από 300 ευρώ και άνω.
Σήμερα εισφέρουν στον «κουμπαρά» αλληλεγγύης των γενεών (ΑΚΑΓΕ) περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ, τα μισά είναι απευθείας από τις «τσέπες» των συνταξιούχων και τα υπόλοιπα τα εισφέρει ο ΕΦΚΑ. Σήμερα τα έσοδα του ΑΚΑΓΕ υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 14.5 δις ευρώ, κεφάλαιο που στόχο έχει να προστατεύσει σε δύσκολες περιόδους τις συνταξιοδοτικές παροχές.
Όπως τονίζει η ΕΝΥΠΕΚΚ η ΕΑΣ «αποτελεί τον πιο άδικο και πιο αντικοινωνικό φόρο επί των συντάξεων, χωρίς προηγούμενο τόσο στην Ευρώπη όσο και στα παγκόσμια χρονικά των συντάξεων».
Οι συνταξιούχοι παρατηρούν ότι η ΕΑΣ είναι μια άδικη και παράνομη παρακράτηση, η οποία όχι μόνο απομειώνει τις όποιες προβλεπόμενες νόμιμες αυξήσεις στις συντάξεις μας, αλλά σε πολλούς συνταξιούχους, με την αύξηση των συντάξεων το 2025, κατά 2,5% και ταυτόχρονα αλλαγής και κλίμακας ΕΑΣ, σε μεγαλύτερο ποσοστό, θα παρατηρήσουμε μείωση του πληρωτέου ποσού, γεγονός που αντίκειται στις διατάξεις του Συντάγματος, οι οποίες ορίζουν ότι κανένα πληρωτέο ποσό δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το προηγούμενο πληρωτέο ποσό.
Οι συνταξιούχοι εκφράζουν δυσαρέσκεια, καθώς παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις για φοροελαφρύνσεις, η ΕΑΣ παραμένει ενεργή. Ενδεικτικά, η κυβέρνηση επέλεξε αντί της κατάργησης να προχωρήσει σε μία αναπροσαρμογή των ανώτατων κλιμακίων της εισφοράς, βάσει του ποσοστού αύξησης των συντάξεων. Όπως αναφέρει το σχέδιο νόμου που τέθηκε σε διαβούλευση όταν δίνονται ετήσιες αυξήσεις στις συντάξεις, τα κατώφλια της ΕΑΣ θα προσαρμόζονται αντίστοιχα, ώστε να μειώνεται το ποσοστό που καταβάλλεται από τους συνταξιούχους που βρίσκονται κοντά στο όριο της κάθε κλίμακας.Για παράδειγμα, αν ένας συνταξιούχος που λαμβάνει 1.420 ευρώ μηνιαία σύνταξη (συνολικό ετήσιο εισόδημα 17.040 ευρώ) λαμβάνει μια ετήσια αύξηση 3%, η σύνταξή του θα ανέλθει σε περίπου 1.462,6 ευρώ τον μήνα, ανεβάζοντας το ετήσιο εισόδημά του στα 17.551,2 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση, ο νέος συνταξιούχος θα μπορούσε να περάσει σε υψηλότερη κλίμακα της ΕΑΣ, πληρώνοντας περισσότερη εισφορά λόγω της αύξησης στη σύνταξή του, γεγονός που ουσιαστικά μειώνει την ωφέλεια της αύξησης. Αυτό το σενάριο θα αποφευχθεί καθώς η κλίμακα θα αναπροσαρμοστεί, μετακινώντας τα όρια της ΕΑΣ για να παραμείνουν στην αρχική κλίμακα όσοι λαμβάνουν μικρές αυξήσεις.
Τονίζεται ότι για την υπόθεση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχου (ΕΑΣ) , προσέφυγαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο οι δικαστικοί και οι οποίοι έχουν δικαιωθεί. Μετά την θετική, υπέρ ΕΑΣ, όμως απόφαση του ΣτΕ (διχογνωμία δύο ανώτατων δικαστηρίων), η υπόθεση κρίνεται ξανά στο ΑΕΔ(Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο).
Σε περίπτωση δικαίωσης των δικαστικών, η απόφαση αυτή αναλώνεται να επεκταθεί στο σύνολο του δημόσιου τομέα και, μετά, θα επιβληθεί υπέρ κάθε συνταξιούχου του (ενιαίου) ΕΦΚΑ. Έτσι η κυβέρνηση θα χάσει μια κρυφή πηγή υπερεσόδων, που αποτελεί ταυτόχρονα και αιτία φοροεξάντλησης των συνταξιούχων. Ενώ τώρα περιπαίζει τους συνταξιούχους και αρνείται ένα ουσιαστικό διάλογο για μια εύλογη ρύθμιση.
Χιλιάδες δικαστικοί λειτουργοί έχουν ήδη δρομολογήσει τις διαδικασίες για την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης αναδρομικά από την 1η-1-2021, αξιοποιώντας όλα τα διοικητικά και δικαστικά βοηθήματα που προβλέπει η ισχύουσα φορολογική νομοθεσία. Το ποσό που σκοπεύουν να διεκδικήσουν οι δικαστικοί δεν υπερβαίνει τα 20 εκατ. ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, από έγγραφο ενημερωτικό σημείωμα που απέστειλε το 2022 η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος σε όλα τα μέλη της και το οποίο υιοθετήθηκε ως προς το περιεχόμενό του και από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων προκύπτει ότι:
α) Η άσκηση από την πλευρά των δικαστικών λειτουργών των προβλεπόμενων διοικητικών και δικαστικών βοηθημάτων αποβλέπει στην κατάργηση της επιβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματά τους και για τα έτη 2021-2022, όπως υπαγορεύεται από την συνταγματική αρχή της ισότητας έναντι των λοιπών φορολογουμένων.
β) Βασικό επιχείρημα το οποίο χρησιμοποιούν οι δικαστικοί λειτουργοί στις διεκδικήσεις τους είναι ότι η διάταξη με την οποία απαλλάχθηκαν από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης όλα τα εισοδήματα πλην των μισθών του δημοσίου τομέα και των συντάξεων είναι αντισυνταγματική.

Tην ιδια ωρα παρέμβαση για γίνουν αλλαγές στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), πραγματοποιεί με πόρισμά του ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ), ώστε να παρθούν μέτρα αποτροπής και να πάψουν οι αυξήσεις στις συντάξεις να μετατρέπονται σε μειώσεις.Μετά από καταγγελία πολίτη, η Ανεξάρτητη Αρχή διαπίστωσε το οξύμωρο της διαδικασίας και διατύπωσε άποψη επί του θέματος. Ζητάει, λοιπόν, από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας, να εφαρμόσουν έναν διαφορετικό τρόπο «προοδευτικής παρακράτησης» της ΕΑΣ, ανάλογο με εκείνον που ισχύει για τη φορολόγηση του εισοδήματος των φυσικών προσώπων. Ουσιαστικά ο Συνήγορος προτείνει «να οριστεί ένα ποσό που να απαλλάσσεται από την παρακράτηση και ταυτόχρονα να καθιερώνονται συνταξιοδοτικά κλιμάκια με ανάλογους συντελεστές παρακράτησης, με την προϋπόθεση ότι ο κάθε συντελεστής να ισχύει για το τμήμα εκείνο της σύνταξης της συγκεκριμένης κατηγορίας».Εναλλακτικά, προτείνεται να τεθεί στις υφιστάμενες διατάξεις ένας περιορισμός αντίστοιχοςμε αυτόν που ήδη προβλέπεται με νόμο από το 2010 (ν.3863/10 παρ. 3 εδ. α’), ώστε το τελικό ποσό της σύνταξης μετά την παρακράτηση να μην υπολείπεται του αμέσως προηγούμενου συνταξιοδοτικού κλιμακίου.
Επισημαίνεται ότι οι συνταξιουχικες  οργανωσεις  ζητουν την κατάργηση της ΕΑΣ και παρατηρουν ότι είναι η μοναδική  πλέον κατηγορία πολιτών οι οποίοι επιβαρύνονται με διπλή(αδικη) φορολόγηση.Μάλιστα  στην ιδια κατηγορία  συνταξιούχων  δεν τηρείται το αφορολόγητο όριο των 8.636 ευρώ ετήσιου εισοδήματος (προβλέπεται για αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους), καθώς οι «απόμαχοι» επιβαρύνονται από τον πρώτο ευρώ με ΕΑΣ!
Τονίζεται ότι   το υπουργειο Εργασιας  κατέθεσε  διαταξη στο φορολογικο νομοσχεδιο με στόχο να πάψει η ΕΑΣ να προκαλεί μειώσεις, για συντάξεις που θα έπρεπε να αυξάνονται. Ωστόσο  δεν αλλάζει τη βασική φιλοσοφία της Εισφοράς, όπως θα προτιμούσε να είχε συμβεί, ο Συνήγορος του Πολίτη. Ούτε απαλλάσσει ένα ποσό σύνταξης, από την Εισφορά, όπως ζητάει η Ανεξάρτητη Αρχή.

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

 ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ-ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ-ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ  2025

--ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

Τον χάρτη των αυξήσεων σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα για το νέο  ετος , μαζι με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, παρουσιάζουν ‘ΤΑ ΝΕΑ’.Τονίζεται ότι πριν τις γιορτές , στις  20  Δεκεμβριου, θα καταβληθει η επιταγή  ακρίβειας σε 1.900.000  ευάλλωτους    ενώ θα προηγηθεί η καταβολή των αυξημένων για το 2025 συντάξεων  κατά 2,4%.

1.ΜΕΙΩΣΗ  ΕΙΣΦΟΡΩΝ Μείωση από 01.01.2025, κατά μία ποσοστιαία μονάδα, των ασφαλιστικών εισφορών. Ειδικότερα, η μείωση αυτή αναλύεται σε μείωση 0,5% στις εισφορές των εργαζόμενων και 0,5% στις εργοδοτικές εισφορές κλάδου υγείας, με το ετήσιο καθαρό κόστος για το 2025 να ανέρχεται σε 440 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι με την εν λόγω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών η σωρευτική μείωσή τους από το 2019 ανέρχεται σε 5,4 ποσοστιαίες μονάδες (από 40,56% σε 35,16%),

2.ΑΥΞΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ Αύξηση των συντάξεων με βάση τον ρυθμό μεταβολής του πληθωρισμού και του ΑΕΠ, με κόστος 424 εκατ. ευρώ για το 2024 και επιπλέον 398 εκατ. ευρώ για το 2025, Ετσι στο 2,4%(μικτά) κλείδωσε η αύξηση του 2025 για  τους συνταξιουχους καθώς η ανάπτυξη του 2024 έκλεισε στο 2,2% και ο πληθωρισμός   στο 2,7%, όπως αποτυπώνεται στον προυπολογισμο του 2025 .Οι αυξήσεις θα πληρωθούν με τις συντάξεις Ιανουαρίου οι οποίες  θα δοθούν πριν τα Χριστούγεννα

3.ΜΙΣΘΟΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ : Από τον Απρίλιο 2025 θα πραγματοποιηθεί νέα αύξηση στους βασικούς μισθούς όλων των δημοσίων υπαλλήλων, έτσι ώστε ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο να μην υπολείπεται του επιπέδου του κατώτατου μισθού του ιδιωτικού τομέα. Το μικτό κόστος της νέας παρέμβασης για το 2025 εκτιμάται κατ’ αρχήν σε 143 εκατ. ευρώ περίπου. Ωστόσο, σημειώνεται ότι το τελικό κόστος εξαρτάται από την τελική αύξηση του κατώτατου μισθού,

4.ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ : Περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού(ιδιωτικός τομεας) από τον Απρίλιο 2025, πλέον της αύξησής του κατά 6,4% (από 780 ευρώ σε 830 ευρώ) τον Απρίλιο 2024. Επισημαίνεται ότι η συνολική αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2021 έως το 2024 ανήλθε σε 27,7% (από 650 ευρώ σε 830 ευρώ).
5.ΕΠΙΤΑΓΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ :Η καταβολή της επιταγης ακρίβειας στους ευαλλωτους θα γίνει στις 20 Δεκεμβρίου 2024 μαζί με τα τακτικά επιδόματα και αφορά:
-Εκτακτο επίδομα 200 ευρώ θα δοθεί στους δικαιούχους επιδόματος ΑΜΕΑ ΟΠΕΚΑ.
-Εκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ η οποία θα καταβληθεί στους ανασφάλιστους υπερήλικες δικαιούχους
-Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού θα λάβουν μία έξτρα μηναία δόση
-Επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος θα καταβληθεί και στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
Τονίζεται ότι σε  άλλη ημερομηνία (18 ή 19 Δεκεμβριου)  θα καταβληθεί  το επιδομα  προσωπικής  διαφοράς  στους   παλιούς συνταξιουχους που δεν θα λάβουν αυξηση συνταξης το 2025.
 Οι 700.000 συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 100-200 ευρώ ως εξής:
Σε όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ θα δοθεί ενίσχυση 200 ευρώ.
Σε όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 700,1 έως 1.100 ευρώ θα δοθεί ενίσχυση 150 ευρώ.
Σε όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.100,1 έως 1.600 ευρώ θα δοθεί ενίσχυση 100 ευρώ.
6.ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΠΕΚΑ:
-- Αυξάνεται από  1-1-2025  το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα  από 216 ευρώ και 54 ευρώ, σε 250 ευρώ και 75 ευρώ για κάθε παιδί. Αναλόγως αυξάνονται και τα εισοδηματικά όρια, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης, κινητής περιουσίας και καταθέσεων.
-Αυξάνεται το επίδομα στέγασης από τα 70 ευρώ σε 125 ευρώ και 75 ευρώ, αναλόγως της εισοδηματικής κλίμακας, πλέον αύξησης 30% για κάθε τέκνο, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης περιουσίας και καταθέσεων, ενώ εισάγεται και κριτήριο κινητής περιουσίας.
Ενοποιούνται η δεύτερη και η τρίτη εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού σε μία και έτσι αυξάνεται το επίδομα παιδιού της τρίτης εισοδηματικής κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά τέκνο σε 45 ανά τέκνο και 90 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα.
-Αυξάνεται και η πρώτη κλίμακα όσο είναι και η νέα κλίμακα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ήτοι σε 75 ευρώ, και περαιτέρω σε 150 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα.
7.ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ :Για τρίτη χρονιά περισσότεροι από 700.000 συνταξιούχοι δεν θα λάβουν καμία αύξηση με την απαράδεκτη “νομοθετική ρύθμιση” της προσωπικής διαφοράς (900.000 το 2023 και 750.000 το 2024).Παράλληλα  για μία ακόμη χρονιά δεν προβλέπεται καμία αναπροσαρμογή στις επικουρικές συντάξεις οι οποίες προβλέφθηκαν (και καταβλήθηκαν οι αναλογούσες εισφορές).
Είναι  χαρακτηριστικό ότι σήμερα σχεδόν ένας στους τρεις συνταξιούχους του ΕΦΚΑ εξακολουθεί να έχει προσωπική διαφορά, καθώς οι αυξήσεις που δόθηκαν μετά από πολλά χρόνια, τόσο το 2023, όσο και το 2024 κατάφεραν να μειώσουν, όχι όμως και να μηδενίσουν τον αριθμό των κύριων συντάξεων που παραμένουν «παγωμένες».
8.ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ(ΕΑΣ) Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση υπόσχεται μειώσεις φόρων, η πλέον άδικη διπλή φορολόγηση παραμένει (και θα συνεχιστεί) για τους 400.00 συνταξιούχους οι οποίοι καταβάλλουν το μνημονιακό χαράτσι της ΕΑΣ (Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων).Είναι η μοναδική πλέον κατηγορία πολιτών οι οποίοι επιβαρύνονται με διπλή (άδικη) φορολόγηση. Μάλιστα στην ίδια κατηγορία συνταξιούχων δεν τηρείται το αφορολόγητο όριο των 8.636 ευρώ ετήσιου εισοδήματος (προβλέπεται για αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους), καθώς οι «απόμαχοι» επιβαρύνονται από τον πρώτο ευρώ με ΕΑΣ! Την ιδια ωρα  διαπιστωνεται ότι με τη νέα «αρχιτεκτονική» που προωθεί η κυβέρνηση, οι συνταξιούχοι θα πληρώσουν μεγαλύτερο ποσό για την Εισφορά υπέρ Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) απ’όση τα προηγούμενα χρόνια!
9.ΑΥΞΗΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΛΜΑΤΙΩΝ :Σε «γκρίζα» ζώνη βρίσκεται ο τρόπος υπολογισμού των αυξήσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες από 1/1/2025 οι οποίες αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο σύμφωνα με το ποσοστό του πληθωρισμού. Ωστόσο δεν αποκλείεται το 2025 να χρησιμοποιηθεί ο νέος δείκτης μεταβολής μισθών ο οποίος αναμένεται να παραδοθεί από την ΕΛΣΤΑΤ στον υφυπουργό εργασίας Πάνο Τσακλόγλου στα μέσα Δεκεμβρίου. Αν ο δείκτης μισθών είναι υψηλός, θα επιβαρύνει τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών οι οποίες μέχρι σήμερα αυξάνονταν κάθε έτος ανάλογα με τον πληθωρισμό. Έτσι, με το τρέχον σύστημα  η χαμηλότερη κατηγορία εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες που ανέρχεται σήμερα σε 238.22 ευρώ μηνιαίως, με τον ετήσιο πληθωρισμό να εκτιμάται στο 2.8%, θα αυξηθεί από τον Ιανουάριο του 2025 στα 244.8 ευρώ. Με το νέο σύστημα, αν υποθέσουμε ότι ο δείκτης μισθών θα προσδιοριστεί στο 4% -5%, η χαμηλότερη εισφορά θα κυμανθεί από 247.7 ευρώ έως 250 ευρώ. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες εγείρουν εύλογες ενστάσεις καθώς στη διετία 2023 – 2024 οι εισφορές ανήλθαν πάνω από 13% και, αν προστεθεί άλλο ένα 5%, τότε θα προκύψει αύξηση μεγαλύτερη του 18% κατά την τελευταία τριετία ενώ έχουν ήδη επιβαρυνθεί φορολογικά  με το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα.
---------------------------------------------------------
Ο ΝΕΟΣ  ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ(2025)
Μέση σύνταξη 835,5 ευρώ από 816 ευρώ
η σύνταξη των 1.000 ευρώ θα ανέλθει στα 1.024  ευρώ
η εθνική σύνταξη από 426,17 ευρώ θα ανέλθει στα 436,3 ευρώ
η βασική σύνταξη του π. ΟΓΑ από 399,54 ευρώ θα ανέλθει σε έως 409,12 ευρώ.
το ανώτατο όριο για τις κύριες συντάξεις από 5.114 ευρώ θα ανέλθει σε 5,252 ευρώ.
Κατά μέσο όρο:
Χαμηλές συντάξεις (500 - 600 ευρώ): ως +15 ευρώ το μήνα.
Μεσαίες συντάξεις (1.000 - 1.500 ευρώ): ως +30 ευρώ το μήνα.
Υψηλές συντάξεις (2.000 - 3.000 ευρώ): ως +75 ευρώ το μήνα.
---------------------------------
ΤΑ  ΚΕΡΔΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΑΠΟ  ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ(1-1-  2025).
Η μείωση εισφορών σημαίνει καθαρή αύξηση στην τσέπη για τον εργαζόμενο (μετά τους φόρους):
Βασικός μισθός (830 ευρώ): +3,5 ευρώ (καθαρό 709,2 ευρώ από 705,96 ευρώ)
Μισθός 950 ευρώ: +3,7 ευρώ (καθαρό 790,30 ευρώ από 787ευρώ)
Μισθός 1.500 ευρώ: +6 ευρώ (καθαρό 1.153 ευρώ από 1.147 ευρώ)
Μισθός 2.000 ευρώ: +7 ευρώ (καθαρό 1.464 ευρώ από 1.457 ευρώ)
-------------------------------------------------
Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ

-Στις 17-19 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η πληρωμή των αυξημένων συντάξεων Ιανουαρίου 2025 για τους μη μισθωτούς
---Το διάστημα μεταξύ 18-19 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί και το επίδομα προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους από τον ΕΦΚΑ
--Στις 20 Δεκεμβρίου θα γίνει η πληρωμή των τακτικών επιδομάτων και έκτακτων ενισχύσεων (Επιταγή ακριβείας) του ΟΠΕΚΑ.
---Στις 21 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων σε όλους τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα αλλά και το επίδομα προσωπικής διαφοράς για όσους συνταξιούχους δεν λάβουν αύξηση συντάξεων.

----------------------------
πλαισιο
ΠΩΣ  ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ  ΔΙΑΦΟΡΑΣ
Περίπου 670.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι λαμβάνουν κύριες συντάξεις έως 1.600 ευρώ και έχουν προσωπική διαφορά, θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση εντός του Δεκεμβρίου.
Το ποσό της ενίσχυσης θα καθοριστεί με βάση το ύψος της σύνταξης, ως εξής:
-Συνταξιούχοι με άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ θα λάβουν 200 ευρώ.
-Για συντάξεις μεταξύ 700,1 και 1.100 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 150 ευρώ.
-Για όσους λαμβάνουν από 1.100,1 έως 1.600 ευρώ, η ενίσχυση θα είναι 100 ευρώ.

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024

 

 

 

ΠΟΤΕ-ΠΩΣ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΕΠΙΤΑΓΗ  ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ, ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ  ΔΙΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ  ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

 

Στις 20 Δεκεμβριου θα πληρωθεί η επιταγή ακρίβειας σε 1,9 εκατ. πολίτες - συνταξιούχους που δεν θα λάβουν την ετήσια αύξηση 2,4% λόγω προσωπικής διαφοράς  καθως και ευάλωτες ομάδες πολιτών.Εξάλλου πριν τα  Χριστούγεννα  θα καταβληθεί η αύξηση των συντάξεων ύψους 2,4%(μικτά)  για το 2025.

Ειδικότερα οι πέντε κατηγορίες δικαιούχων, που θα λάβουν το βοήθημα λίγο πριν τα Χριστούγεννα, είναι οι εξής:

1.Συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά (κόστος 100 εκατ.)

Οι περίπου 670.000 συνταξιούχοι, που δεν θα λάβουν αύξηση επειδή η προσωπική διαφορά τους είναι μεγαλύτερη των 10 ευρώ, θα ενισχυθούν με το επίδομα προσωπικής διαφοράς 100-200 ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα εισοδήματά τους από συντάξεις να μην υπερβαίνουν τα 1.600 ευρώ μικτά το μήνα. Το επίδομα θα ανέρχεται:

-Σε 200 ευρώ για συνταξιούχους του e-ΕΦΚΑ, στους οποίους καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Νοεμβρίου 2024, αθροιστικά, συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού έως και 700 ευρώ.

-Σε 150 ευρώ για συνταξιούχους του e-ΕΦΚΑ, στους οποίους καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Νοεμβρίου 2024, αθροιστικά, συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού από 700,01 ευρώ έως και 1.100 ευρώ.

-Σε 100 ευρώ για συνταξιούχους του e-ΕΦΚΑ, στους οποίους καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Νοεμβρίου 2024, αθροιστικά, συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού από 1.100,01 ευρώ έως και 1.600 ευρώ. Συντάξεις άνω των 1.600 ευρώ δεν θα λάβουν επίδομα.

2.Δικαιούχοι οικογενειακού επιδόματος.:Πρόκειται για 767.000 οικογένειες με παιδιά που είναι δικαιούχοι οικογενειακού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ. Το έκτακτο επίδομα θα έχει τη μορφή μιας επιπλέον μηνιαίας δόσης. Για παράδειγμα, οικογένειες με 4 παιδιά που ανήκουν στην 1η κατηγορία δικαιούχων θα λάβουν 420 ευρώ.

3.ΑΜΕΑ :Αφορά 255.000 ΑμεΑ που είναι δικαιούχοι επιδομάτων αναπηρίας από τον e-ΕΦΚΑ:
      - Επιδόματος απολύτου αναπηρίας για συνταξιούχους πρώην ΟΓΑ που λαμβάνουν μόνο τη βασική σύνταξη.
      - Επιδόματος νόσου και ανικανότητας των συνταξιούχων του Δημοσίου.
      - Εξωιδρυματικού επιδόματος, τα οποία χορηγούνται από τον e-ΕΦΚΑ.
      - Επιδόματος ΑμεΑ του ΟΠΕΚΑ.

Οι εν λόγω δικαιούχοι θα λάβουν επίδομα ύψους 200 ευρώ.

4.Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα :Προσαυξημένο κατά το ήμισυ της μηνιαίας εισοδηματικής ενίσχυσης αναμένεται να δοθεί τα Χριστούγεννα σε περίπου 205.000 δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. 

Σήμερα, το ΕΕΕ, μετά την αύξηση 8% που δόθηκε το Δεκέμβριο του 2023, κυμαίνεται από 216 έως 432 ευρώ. Έτσι, κάποιος που λαμβάνει 200 ευρώ θα λάβει επιπλέον άλλα 100 ευρώ, ενώ ο δικαιούχος που λαμβάνει σήμερα 250 ευρώ, λόγω επιπλέον ανήλικου παιδιού, θα λάβει τον Δεκέμβριο 375 ευρώ.

5.Ανασφάλιστοι υπερήλικες:Οικονομική ενίσχυση ύψους εκατόν πενήντα (150) ευρώ αναμένεται να λάβουν 35.000 δικαιούχοι σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων και επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων.

Εξάλλου μικτή αύξηση 2,4% θα δοθεί το 2025 στις   συντάξεις  και σε όσους δεν έχουν προσωπική διαφορά. Οι αυξήσεις θα πληρωθούν με τις συντάξεις Ιανουαρίου οι οποίες θα δοθούν λίγο πριν τα Χριστούγεννα( 17-19 Δεκεμβρίου).

 Η εν λόγω αύξηση που θα δοθεί είναι μικτή.Έτσι μια αύξηση 40 ευρώ το νέο χρόνο θα περιοριστεί κάτω των 20 ευρώ καθώς το 22% θα δοθεί στην εφορία, το 6% στις εισφορές υγείας και το 3% έως 14% στην ΕΑΣ (Εισφορά Αλληλεγγύης) επί όλου του ποσού. Άρα, αντί για αύξηση 2,4%, η οποία και αυτή είναι κάτω του επίσημου πληθωρισμού ο οποίος διαμορφώνεται στο 3%, τελικά οι απόμαχοι της δουλειάς θα πάρουν στην τσέπη τους λιγότερα από 1,7%-1,9%.
Τονίζεται ότι οι έξι στους δέκα συνταξιούχους λαμβάνουν σύνταξη γήρατος κάτω από 1.000 ευρώ το μήνα,συμφωνα με τα νεα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την έκθεση «Ήλιος».

-----------------------------------------------

Ο ΝΕΟΣ  ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ(2025)
Μέση σύνταξη 835,5 ευρώ από 816 ευρώ
η σύνταξη των 1.000 ευρώ θα ανέλθει στα 1.024
 ευρώ
η εθνική σύνταξη από 426,17 ευρώ θα ανέλθει στα 436,3 ευρώ
η βασική σύνταξη του π. ΟΓΑ από 399,54 ευρώ θα ανέλθει σε έως 409,12 ευρώ.
το ανώτατο όριο για τις κύριες συντάξεις από 5.114 ευρώ θα ανέλθει σε 5,252 ευρώ.
Κατά μέσο όρο:
Χαμηλές συντάξεις (500 - 600 ευρώ): ως +15 ευρώ το μήνα.
Μεσαίες συντάξεις (1.000 - 1.500 ευρώ): ως +30 ευρώ το μήνα.
Υψηλές συντάξεις (2.000 - 3.000 ευρώ): ως +75 ευρώ το μήνα.


Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024


 Η ΛΕΥΚΑΔΑ ΠΑΕΙ…ΣΥΝΤΑΓΜΑ(ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2024).

Η ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ ΣΤΗΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ .
ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ , 6.30-7 ΜΜ , ΕΣΗΕΑ(ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ 20):
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ ‘ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ’ ΜΕ ΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 40ΧΡΟΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ
-ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ(ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ‘ΠΟΝΤΕΣ’’) .
-ΠΛΟΥΣΙΑ ΚΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.
-ΣΤΑΣΗ ΜΕΤΡΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
(Η ΕΣΗΕΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΕΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ).
---------------------------------------------------------------------
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Οι εκδόσεις ‘ΚΑΜΠΥΛΗ’ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του δημοσιογράφου ΗΛΙΑ Π. ΓΕΩΡΓΑΚΗ με τίτλο ‘ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ’’
την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024 στις 6.30μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ (Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών)-Ακαδημίας 20-πλ.Συντάγματος
ΜΕΤΡΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ .
Για το βιβλίο, καθώς και για τη 40χρονη πορεία του συγγραφέα στην δημοσιογραφία, θα μιλήσουν οι:
--ΛΟΥΚΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ,πρ.αντιπρόεδρος της Βουλής, δικηγόρος.
----ΠΑΝΟΣ ΣΟΜΠΟΛΟΣ, δημοσιογράφος-συγγραφέας,πρ. πρόεδρος ΕΣΗΕΑ.
---ΡΟΥΛΑ ΚΤΕΝΑ, ποιήτρια.
---ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ, φιλόλογος.
Θα συντονίσει η δημοσιογράφος-συγγραφέας ΜΑΙΡΗ ΛΑΜΠΑΔΙΤΗ.
Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η ηθοποιός ΕΛΕΝΗ ΦΙΛΙΠΠΑ.
Θα ακολουθήσει συναυλία με το συγκρότημα ‘ΠΟΝΤΕΣ’’ με τραγούδια για τη Λευκάδα.
Θα προσφερθούν Λευκαδίτικα εδέσματα.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
--------------------------------------------------
ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ‘ΠΟΝΤΕΣ’ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ :
ΙΩΑΝΝΑ ΒΡΑΚΑΤΣΕΛΗ: ΦΩΝΗ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ: ΚΙΘΑΡΑ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΓΟΝΤΖΑΣ: ΜΑΝΤΟΛΙΝΟ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ :ΑΚΚΟΡΝΤΕΟΝ
ΟΡΦΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ :ΚΟΝΤΡΑΜΠΑΣΟ
------------------------------------------
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ(ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΜΠΥΛΗ).
Πρόκειται για ενα συλλεκτικό, έγχρωμο, βιβλίο-έκπληξη(145 σελίδες), υψηλής αισθητικής, με 68 φωτογραφίες και πίνακες ζωγραφικής για τη Λευκάδα, μαζί με πεζά και ποιήματα του συγγραφέα.
Πίνακες ζωγραφικής και επιλεγμένες φωτογραφίες με θέματα Λευκάδας έχουν προσφέρει στο βιβλίο οι :
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΖΑΒΕΡΔΙΝΟΣ,ΘΕΟΔΩΡΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ,ΦΡΟΣΩ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΥ,ΤΙΑ ΠΑΝΤΑΖΗ ,ΤΙΤΙΝΑ ΡΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ,ΜΑΡΙΑ ΧΙΩΤΑΚΗ, ΞΕΝΟΦΩΝ ΜΙΚΡΩΝΗΣ,ΜΑΥΡΕΤΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ,ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΑΧΟΣ, ΖΩΗΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ,ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ,ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΠΟΛΥΜΕΡΗΣ,ΣΩΤΗΡΗΣ ΘΕΡΙΑΝΟΣ,ΕΛΕΝΗ ΚΑΤΩΠΟΔΗ,ΚΑΙΤΗ ΚΑΚΑΒΟΥΛΗ,ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΣ,ΤΕΤΑ ΚΟΥΡΤΗ- ΠΕΛΕΚΟΥΔΑ, FRITZ BERGER, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΕΛΛΟΣ,
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΑΦΥΛΙΔΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΑΖΗΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ.
Το εξώφυλλο του βιβλίου είναι πίνακας ζωγραφικής της ΤΙΤΙΝΑΣ ΡΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ.
-------------------------------------
ΣΗΜΕΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ:
-ΑΘΗΝΑ :Το βιβλίο είναι διαθέσιμο στα βιβλιοπωλεία IANOS, Βιβλιοπωλείο Πατάκη, ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ~ POLITEIA BOOKSTORE, Βιβλιοπωλείο Τζανακάκης και από την
-ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ:ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΜΠΥΛΗ:
κεντρική διεύθυνση των εκδόσεων στο email: secretary@kambili.gr και στον τηλέφωνο 210-5156810.

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

 

 

ΠΩΣ – ΠΟΤΕ  ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΕΣ  ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ( ΑΥΞΗΣΗ 2,4%) ΚΑΙ Η ΕΠΙΤΑΓΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ.

Αύξηση(μικτή) μόλις  2,4%  θα δοθεί στις  συντάξεις το νέο  έτος(1-1-2025) ενώ στις  20  Δεκεμβριου  2024 θα καταβληθεί η επιταγή ακρίβειας  στους ευάλλωτους.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 2025:Στο 2,4%(μικτά) κλείδωσε η αύξηση του 2025 για  τους συνταξιουχους καθώς η ανάπτυξη του 2024 έκλεισε στο 2,2% και ο πληθωρισμός   στο 2,7%, όπως αποτυπώνεται στον προυπολογισμό του 2025 .Οι αυξήσεις θα πληρωθούν με τις συντάξεις Ιανουαρίου οι οποίες  θα δοθούν πριν τα Χριστούγεννα .Οι μόνοι που δεν θα δουν αύξηση στον τραπεζικό λογαριασμό τους είναι οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά μεγαλύτερη των 10 ευρώ, οι οποίοι θα λάβουν το επίδομα προσωπικής διαφοράς 100 - 200 ευρώ πριν τα Χριστούγεννα.Πραγματικές αυξήσεις στις τσέπες τους θα δουν περίπου 1,73 εκατ. συνταξιούχοι. Περίπου 700.000 συνταξιούχοι έχουν προσωπική διαφορά. Από αυτούς, με μια πιθανή αύξηση κοντά στο 2,5%, εκτιμάται ότι θα μηδενίσουν την προσωπική τους διαφορά και θα δουν αυξήσεις από την επόμενη του 2025 χρονιά, περίπου 100.000 συνταξιούχοι.

Αυτό μεταφράζεται σε:
-μέση σύνταξη 835,5 ευρώ από 816 ευρώ
-η σύνταξη των 1.000 ευρώ θα ανέλθει στα 1.024  ευρώ
-η εθνική σύνταξη από 426,17 ευρώ θα ανέλθει στα 436,3 ευρώ
η
- βασική σύνταξη του π. ΟΓΑ από 399,54 ευρώ θα ανέλθει σε έως 409,12 ευρώ.
-το ανώτατο όριο για τις κύριες συντάξεις από 5.114 ευρώ θα ανέλθει σε 5,252 ευρώ.
Κατά μέσο όρο:
-Χαμηλές συντάξεις (500 - 600 ευρώ): ως +15 ευρώ το μήνα.
-Μεσαίες συντάξεις (1.000 - 1.500 ευρώ): ως +30 ευρώ το μήνα.
-Υψηλές συντάξεις (2.000 - 3.000 ευρώ): ως +75 ευρώ το μήνα.

Τονίζεται ότι η αυξηση που θα δοθεί είναι μικτή.Ετσι μια αύξηση 40  ευρώ το νέο χρόνο θα περιοριστεί κάτω των 20  ευρώ  λόγω: 22% εφορίας, 6% εισφορές υγείας και 3% έως 14% ΕΑΣ(Εισφορα Αλληλεγγύης) επί όλου  του ποσού .Άρα, αντί για αύξηση 2,4%, η οποία και αυτή είναι κάτω του επίσημου πληθωρισμού ο οποίος διαμορφώνεται στο 3%, τελικά οι απόμαχοι της δουλειάς  θα  θα πάρουν στην τσέπη  λιγότερα από 1,7%-1,9%.Επιπλέον, 700.000 συνταξιουχοι  με την λεγόμενη «προσωπική διαφορά» δεν θα πάρουν αύξηση για   Τρίτη  συνεχή χρονιά.Έτσι, μετά τις ονομαστικές περικοπές της περιόδου 2010-19 που έφτασαν το 45%, τα εισοδήματα των συνταξιούχων μειώνονται τώρα σαν πραγματικό-διαθέσιμο εισόδημα.

ΕΠΙΤΑΓΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ :Παράλληλα στις 20 Δεκεμβρίου αναμένεται να πληρωθεί η επιταγή ακρίβειας μαζί με τα τακτικά επιδόματα και αφορά:
-Εκτακτο επίδομα 200 ευρώ θα δοθεί στους δικαιούχους επιδόματος ΑΜΕΑ ΟΠΕΚΑ.
-Εκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ η οποία θα καταβληθεί στους ανασφάλιστους υπερήλικες δικαιούχους
-Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού θα λάβουν μία έξτρα μηναία δόση
-Επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος θα καταβληθεί και στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
Τονίζεται ότι σε
 άλλη ημερομηνία (18 ή 19 Δεκεμβριου)  θα καταβληθεί  το επίδομα  προσωπικής  διαφοράς  στους   παλιούς συνταξιουχους που δεν θα λάβουν την  αύξηση σύνταξης το 2025 υψους 2,4%.
 Οι 700.000 συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 100-200 ευρώ ως εξής:
Σε όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ θα δοθεί ενίσχυση 200 ευρώ.
Σε όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 700,1 έως 1.100 ευρώ θα δοθεί ενίσχυση 150 ευρώ.
Σε όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.100,1 έως 1.600 ευρώ θα δοθεί ενίσχυση 100 ευρώ.

------------------------------------------------

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ
 ΣΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΠΕΚΑ ΤΟ 2025
--Αυξάνεται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
 από 216 ευρώ και 54 ευρώ, σε 250 ευρώ και 75 ευρώ για κάθε παιδί. Αναλόγως αυξάνονται και τα εισοδηματικά όρια, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης, κινητής περιουσίας και καταθέσεων.
-Αυξάνεται το επίδομα στέγασης από τα 70 ευρώ σε 125 ευρώ και 75 ευρώ, αναλόγως της εισοδηματικής κλίμακας, πλέον αύξησης 30% για κάθε τέκνο, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης περιουσίας και καταθέσεων, ενώ εισάγεται και κριτήριο κινητής περιουσίας.
Ενοποιούνται η δεύτερη και η τρίτη εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού σε μία και έτσι αυξάνεται το επίδομα παιδιού της τρίτης εισοδηματικής κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά τέκνο σε 45 ανά τέκνο και 90 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα.
-Αυξάνεται και η πρώτη κλίμακα όσο είναι και η νέα κλίμακα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ήτοι σε 75 ευρώ, και περαιτέρω σε 150 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα.

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024

 

 ΚΑΘΙΖΗΣΗ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ:

-Οι 6 ΣΤΟΥΣ 10 ΜΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 1.000 ΕΥΡΩ ΜΕΙΚΤΑ.

-ΣΤΑ  892  ΕΥΡΩ ΚΑΘΑΡΑ Ο ΜΕΣΟΣ ΜΙΣΘΟΣ.


Μισθοί και  συντάξεις δεν  αρκούν  ούτε γα  ένα  15νθημερο  αφού καταγράφεται μία  πρωτοφανής ΄έκρηξη της ακρίβειας(και στα φάρμακα )  και μείωση της  αγοραστικής δυναμης μισθωτών και  συνταξιούχων .

Τα επίσημα στοιχεία, για το επίπεδο μισθών και συντάξεων  του  υπουργείου Εργασίας, είναι αποκαλυπτικά και αποδεικνύουν  μισθωτοί και συνταξιουχοι ανεβαίνουν το δικό  τους γολγοθά.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ :Οι έξι στους δέκα συνταξιούχους λαμβάνουν σύνταξη γήρατος κάτω από 1.000 ευρώ το μήνα,συμφωνα με τα νεα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την έκθεση «Ήλιος» .Παράλληλα μεγάλο είναι το χάσμα στις νέες συντάξεις του ιδιωτικού και του Δημοσίου τομέα με τους ασφαλισμένους που προέρχονται από τα ταμεία του ιδιωτικού τομέα, κυρίως από το ΙΚΑ, και τον ΟΑΕΕ, να παίρνουν ως και 30% χαμηλότερη σύνταξη έναντι των συνταξιοδοτούμενων από το Δημόσιο.
Η εικόνα μέσα από το σύστημα "Ήλιος" είναι αποκαλυπτική:
*Η μέση σύνταξη γήρατος για τις νέες απονομές του ΕΦΚΑ (με ταμεία πλην Δημοσίου) διαμορφώνεται στα 858 ευρώ.
*Η μέση σύνταξη γήρατος για τις νέες απονομές του Δημοσίου διαμορφώνεται στα 1.247 ευρώ.
ς που απονεμήθηκαν τον Αύγουστο, ένα μήνα που οι συνταξιούχοι «έσπασαν το φράγμα» των 2,5 εκατ.
Πιο αναλυτικά, τα στοιχεία της Έκθεσης δείχνουν ότι:
-Στην Ελλάδα τον Αύγουστο ανήλθαν
σε  2.500.025 οι συνταξιούχοι.
-Οι συντάξεις γήρατος, τον ίδιο μήνα ήταν 1.915.042, από τις οποίες οι 1.019.528 (ποσοστό 53,23%) καταβλήθηκαν σε άνδρες και οι υπόλοιπες 895.514 (ποσοστό 46,76%) χορηγήθηκαν σε γυναίκες.
-Οι συντάξεις χηρείας υπολογίστηκαν τον ίδιο μήνα σε 385.456, από τις οποίες η συντριπτική πλειονότητα (351.713 ή ποσοστό 91,24%) καταβάλλεται σε γυναίκες και μόλις 33.743 (ποσοστό 8,75%) χορηγείται σε άνδρες.
-Για να καταβληθούν οι συντάξεις γήρατος, απαιτήθηκε ποσό άνω των 2,07 δισ. ευρώ για τον Αύγουστο. Άλλα 267.883.464 ευρώ δαπανήθηκαν για τις συντάξεις χηρείας.
-Ένας στους τέσσερις συνταξιούχους (ποσοστό 26,1% ή 652.234 άτομα) είναι άνω των 81 ετών. Επίσης, ένας στους τρεις συνταξιούχους (35,8% ή 893.800 άτομα) είναι ηλικίας 71 – 80 ετών. Αντίστοιχο ποσοστό (35,2% ή 879.699 άτομα) είναι ηλικίας 51 – 70 ετών.
-Συνταξιούχοι ηλικίας 66 – 70 ετών (451.076 άτομα ή ποσοστό 18%), λαμβάνουν το υψηλότερο εισόδημα από συντάξεις (1.084,31 ευρώ μικτά). Υπενθυμίζεται ότι για τον υπολογισμό του μέσου εισοδήματος αθροίζονται όλες οι συντάξεις (γήρατος, θανάτου, αναπηρίας), που μπορεί να λαμβάνει ένας δικαιούχος.
-Τον Αύγουστο πληρώθηκαν συνολικά 642.616 συντάξεις. Από αυτές, οι 2.850.981 ήταν κύριες, οι 1.358.077 ήταν επικουρικές, ενώ καταβλήθηκαν και 433.558 μερίσματα. Η μηνιαία δαπάνη για την καταβολή του συνόλου των συντάξεων ξεπέρασε τα 2,66 δισ. ευρώ, μαζί με τις κρατήσεις φόρου, τις κρατήσεις υπέρ υγείας και ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών).
-Η μέση σύνταξη γήρατος τον Αύγουστο περιορίστηκε στα 926,64 ευρώ μικτά, ενώ η επικουρική στα 196,83 ευρώ.
-Το 60,24% των συντάξεων γήρατος (1.161.258) είναι κάτω από 1.000 ευρώ μικτά. Άρα, καθαρά οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας λαμβάνουν έως 940 ευρώ, στην καλύτερη περίπτωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν 318.175 κύριες συντάξεις γήρατος (ποσοστό 16,5%) που αποφέρουν μηνιαίο εισόδημα μικρότερο των 500 ευρώ, ανά περίπτωση.
 

 ΜΙΣΘΟΙ :Η   Ελλάδα κατά την τελευταία 15ετία υπέστη σημαντική καθίζηση ως προς την αγοραστική δύναμη των μισθών στον ιδιωτικό τομέα οταν -σύμφωνα με τη Eurostat, οι Έλληνες έχουν τους χαμηλότερους μισθούς στην Ευρώπη των 27 μαζί με τους Βούλγαρους! Κατά τον ΟΟΣΑ η Ελλάδα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις σε μισθολογικά ζητήματα, με τον τρίτο χαμηλότερο μισθό ανάμεσα στις 35 χώρες του ΟΟΣΑ, ξεπερνώντας μόνο το Μεξικό και την Κολομβία. Παράλληλα σύμφωνα με έρευνα της ΕΝΥΠΕΚΚ, την περίοδο 2020-2024, οι αυξήσεις των μισθών ήταν 14,25% ενώ οι αυξήσεις των φόρων 49%!
Επίσης τα επίσημα στοιχεία δείχνουν
 ότι η αγοραστική δύναμη των  μισθών  στην Ελλάδα παραμένει σε πολύ χαμηλή θέση συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., που έχουν εφαρμόσει ανάλογο σύστημα καθορισμού των βασικών αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα.Παρά τις διαδοχικές αυξήσεις του  κατώτατου μισθού τα τελευταία έτη, η αγοραστική δύναμη υπολείπεται σημαντικά, ειδικά σε σύγκριση με τις χώρες της βορειοδυτικής Ευρώπης. Όμως, σε σχέση με τη θέση που κατείχε η χώρα το 2009, τα στοιχεία δείχνουν ότι το α’ εξάμηνο του 2024 η Ελλάδα έχει υποχωρήσει και συγκριτικά με τα κράτη-μέλη της Μεσογείου, αλλά ακόμα και με εκείνα της Ανατολικής Ευρώπης.Ουσιαστικά, φαίνεται ότι η Ελλάδα κατά την τελευταία 15ετία υπέστη σημαντική καθίζηση ως προς την αγοραστική δύναμη των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.Η ανάλυση, που έχει γίνει από τους ειδικούς του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ δείχνει ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, από το α’ εξάμηνο του 2009 έως το α’ εξάμηνο του 2024, δηλαδή μέσα σε μία 15ετία, κυμάνθηκε σε ένα πολύ μικρό εύρος από τα 701 έως τα 780 ευρώ (μικτά).
Παράλληλα -σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)- η Ελλάδα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις σε μισθολογικά ζητήματα, με τον τρίτο χαμηλότερο μισθό ανάμεσα στις 35 χώρες του ΟΟΣΑ, ξεπερνώντας μόνο το Μεξικό και την Κολομβία. Ο μισθός αυτός είναι σημαντικά χαμηλότερος σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και υποδηλώνει έντονες οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ αποτελεί μια εκτενή ανάλυση της ποιότητας ζωής στις χώρες-μέλη του οργανισμού, αξιολογώντας διάφορους τομείς που επηρεάζουν την ευημερία των πολιτών, όπως εισόδημα, εργασία, στέγαση, υγεία και κοινωνικές σχέσεις. Οι δείκτες αυτοί αποτυπώνουν τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία της Ελλάδας, παρουσιάζοντας μια σαφή εικόνα της καθημερινής ζωής και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες.Στον τομέα του εισοδήματος και της εργασίας, η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες. Εκτός από τους χαμηλούς μισθούς, οι πραγματικοί μισθοί (δηλαδή η αγοραστική δύναμη των μισθών) έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης, της πανδημίας και του αυξανόμενου πληθωρισμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι Έλληνες να δυσκολεύονται να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, με περισσότερους από το 65% των πολιτών να δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες. Συγκριτικά, το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από το 2010, γεγονός που δείχνει ότι τα οικονομικά προβλήματα έχουν γίνει εντονότερα με την πάροδο του χρόνου.
Την ίδια ώρα , τον
 ερχόμενο Ιανουάριο, θα ξεκινήσει η διαδικασία για τον προσδιορισμό του νέου κατώτατου μισθού  στον ιδιωτικο  τομέα ο οποίος θα εφαρμοστεί από την 1/4/2025. Οι προσεγγίσεις των οικονομολόγων «φωτογραφίζουν» μια αύξηση της τάξης των 40 ευρώ ώστε ο κατώτατος μισθός να διαμορφωθεί στα 870 ευρώ από 830 σήμερα.
Επίσης ισόποσα με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα θα αυξάνεται και ο μισθός για τον νεοεισερχόμενο στο δημόσιο τομέα από την 1/1/2026. Όμως ειδικά για το 2025, η προσαύξηση θα καταβάλλεται στους δικαιούχους, απομειωμένη κατά την υφιστάμενη στις 31.12.2024 διαφορά μεταξύ του βασικού μισθού του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Δηλαδή σήμερα ο βασικός μισθός στο δημόσιο είναι 20 ευρώ περισσότερο από τον ιδιωτικό, στα 850 ευρώ. Αν ο κατώτατος μισθός αυξηθεί το 2025 κατά 40 ευρώ και διαμορφωθεί από τα 830 στα 870, ο νεοεισερχόμενος θα λάβει τα 20 ευρώ ώστε ο μισθός να εξισωθεί και να ξεκινήσει από το 2026 η ισόποση αύξηση.
------------------------------------------------------------------


ΜΙΣΘΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ:ΠΟΣΟΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΣΑ(ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ
 ΤΟΜΕΑΣ).

Τα
 επίσημα στοιχεία (2024)του  υπουργείου Εργασίας  δείχνουν  τα εξής:

-1.313,78 € είναι  ο μέσος μεικτός μισθός πλήρους απασχόλησης (1.027 € καθαρά).

-492,97 € είναι
 ο μέσος μεικτός μισθός μερικής απασχόλησης (425 € καθαρά).

-1.108,70 € ο μέσος μεικτός μισθός ιδιωτικού τομέα (892 € καθαρά).

-1 στους 4 εργάζονται  με μερική απασχόληση και μηνιαίο μισθό 425 €.

-------------------------------------------------------------

Ο   ΕΠΙΣΗΜΟΣ  ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

-- Συντάξεις έως 1.000 ευρώ μεικτά λαμβάνουν 1.429.988 συνταξιούχοι (ποσοστό 57,2% επί του συνόλου 2.498.434).

.---Συντάξεις έως 700 ευρώ μεικτά λαμβάνουν 956.361 συνταξιούχοι (ποσοστό 38,2%).

- Συντάξεις έως 500 ευρώ μεικτά λαμβάνουν 494.328 συνταξιούχοι (ποσοστό 19,7%).

- Η  μέση κύρια σύνταξη ανέρχεται στα 821,99 ευρώ μεικτά (772,67 ευρώ καθαρά) .

- Η  μέση επικουρική σύνταξη ανέρχεται στα 196,89 ευρώ μεικτά (187,07 ευρώ καθαρά).

ΠΗΓΗ :  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 ΕΛΛΗΝΕΣ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ:ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ  ΣΕ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ


Η   Ελλάδα κατά την τελευταία 15ετία υπέστη σημαντική καθίζηση ως προς την αγοραστική δύναμη των μισθών στον ιδιωτικό τομέα οταν -σύμφωνα με τη Eurostat, οι Έλληνες έχουν τους χαμηλότερους μισθούς στην Ευρώπη των 27 μαζί με τους Βούλγαρους! Κατά τον ΟΟΣΑ η Ελλάδα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις σε μισθολογικά ζητήματα, με τον τρίτο χαμηλότερο μισθό ανάμεσα στις 35 χώρες του ΟΟΣΑ, ξεπερνώντας μόνο το Μεξικό και την Κολομβία. Παράλληλα σύμφωνα με έρευνα της ΕΝΥΠΕΚΚ, την περίοδο 2020-2024, οι αυξήσεις των μισθών ήταν 14,25% ενώ οι αυξήσεις των φόρων 49%!
Επίσης τα επίσημα στοιχεία δείχνουν  ότι η αγοραστική δύναμη των  μισθών  στην Ελλάδα παραμένει σε πολύ χαμηλή θέση συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., που έχουν εφαρμόσει ανάλογο σύστημα καθορισμού των βασικών αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα.Παρά τις διαδοχικές αυξήσεις του  κατώτατου μισθού τα τελευταία έτη, η αγοραστική δύναμη υπολείπεται σημαντικά, ειδικά σε σύγκριση με τις χώρες της βορειοδυτικής Ευρώπης. Όμως, σε σχέση με τη θέση που κατείχε η χώρα το 2009, τα στοιχεία δείχνουν ότι το α’ εξάμηνο του 2024 η Ελλάδα έχει υποχωρήσει και συγκριτικά με τα κράτη-μέλη της Μεσογείου, αλλά ακόμα και με εκείνα της Ανατολικής Ευρώπης.Ουσιαστικά, φαίνεται ότι η Ελλάδα κατά την τελευταία 15ετία υπέστη σημαντική καθίζηση ως προς την αγοραστική δύναμη των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.Η ανάλυση, που έχει γίνει από τους ειδικούς του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ δείχνει ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, από το α’ εξάμηνο του 2009 έως το α’ εξάμηνο του 2024, δηλαδή μέσα σε μία 15ετία, κυμάνθηκε σε ένα πολύ μικρό εύρος από τα 701 έως τα 780 ευρώ (μικτά).
Παράλληλα -σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)- η Ελλάδα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις σε μισθολογικά ζητήματα, με τον τρίτο χαμηλότερο μισθό ανάμεσα στις 35 χώρες του ΟΟΣΑ, ξεπερνώντας μόνο το Μεξικό και την Κολομβία. Ο μισθός αυτός είναι σημαντικά χαμηλότερος σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και υποδηλώνει έντονες οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα.
Η έκθεση του ΟΟΣΑ αποτελεί μια εκτενή ανάλυση της ποιότητας ζωής στις χώρες-μέλη του οργανισμού, αξιολογώντας διάφορους τομείς που επηρεάζουν την ευημερία των πολιτών, όπως εισόδημα, εργασία, στέγαση, υγεία και κοινωνικές σχέσεις. Οι δείκτες αυτοί αποτυπώνουν τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία της Ελλάδας, παρουσιάζοντας μια σαφή εικόνα της καθημερινής ζωής και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες.Στον τομέα του εισοδήματος και της εργασίας, η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες. Εκτός από τους χαμηλούς μισθούς, οι πραγματικοί μισθοί (δηλαδή η αγοραστική δύναμη των μισθών) έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης, της πανδημίας και του αυξανόμενου πληθωρισμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι Έλληνες να δυσκολεύονται να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, με περισσότερους από το 65% των πολιτών να δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες. Συγκριτικά, το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από το 2010, γεγονός που δείχνει ότι τα οικονομικά προβλήματα έχουν γίνει εντονότερα με την πάροδο του χρόνου.
Την ίδια ώρα , τον  ερχόμενο Ιανουάριο, θα ξεκινήσει η διαδικασία για τον προσδιορισμό του νέου κατώτατου μισθού  στον ιδιωτικο  τομέα ο οποίος θα εφαρμοστεί από την 1/4/2025. Οι προσεγγίσεις των οικονομολόγων «φωτογραφίζουν» μια αύξηση της τάξης των 40 ευρώ ώστε ο κατώτατος μισθός να διαμορφωθεί στα 870 ευρώ από 830 σήμερα.
Επίσης ισόποσα με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα θα αυξάνεται και ο μισθός για τον νεοεισερχόμενο στο δημόσιο τομέα από την 1/1/2026. Όμως ειδικά για το 2025, η προσαύξηση θα καταβάλλεται στους δικαιούχους, απομειωμένη κατά την υφιστάμενη στις 31.12.2024 διαφορά μεταξύ του βασικού μισθού του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Δηλαδή σήμερα ο βασικός μισθός στο δημόσιο είναι 20 ευρώ περισσότερο από τον ιδιωτικό, στα 850 ευρώ. Αν ο κατώτατος μισθός αυξηθεί το 2025 κατά 40 ευρώ και διαμορφωθεί από τα 830 στα 870, ο νεοεισερχόμενος θα λάβει τα 20 ευρώ ώστε ο μισθός να εξισωθεί και να ξεκινήσει από το 2026 η ισόποση αύξηση.
------------------------------------------------------------------

ΜΙΣΘΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ:ΠΟΣΟΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΣΑ(ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ  ΤΟΜΕΑΣ).

Τα  επίσημα στοιχεία (2024)του  υπουργείου Εργασίας  δείχνουν  τα εξής:
-1.313,78 € είναι  ο μέσος μεικτός μισθός πλήρους απασχόλησης (1.027 € καθαρά).

-492,97 € είναι  ο μέσος μεικτός μισθός μερικής απασχόλησης (425 € καθαρά).

-1.108,70 € ο μέσος μεικτός μισθός ιδιωτικού τομέα (892 € καθαρά).

-1 στους 4 εργάζονται  με μερική απασχόληση και μηνιαίο μισθό 425 €.

Δημοφιλείς αναρτήσεις