Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ:ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ   ΕΙΣΦΟΡΕΣ  ΧΩΡΙΣ  ΑΝΤΙΚΡΥΣΜΑ!

Ανεφάρμοστη  παραμένει εδώ  και δύο  χρόνια η  διάταξη  του νόμου  Βρούτση  Ν.4670/2020 (της σημερινής  κυβέρνησης)  όσον  αφορά την αξιοποίηση του  χρόνου  ασφάλισης   των  χιλιάδων συνταξιούχων που εργάζονται.Ηδη  καταγράφονται  έντονες  διαμαρτυρίες  αλλά  και δικαστικές  προσφυγές.Οσοι  συνταξιούχοι  εργάστηκαν δεν εχουν λάβει ,τη  νόμιμη  αξιοποίηση του  χρόνου  ασφάλισης  ενώ    καταβάλλουν τις αντίστοιχες   ασφαλιστικές εισφορές.Δηλαδή  δεν  εισπράτουν την ανταποδοτικότητα των εισφορών τους,όπως  προβλεπει ο  ισχύον νόμος.

Σύμφωνα με   την ισχύουσα  νομοθεσία,  Ν.4670/2020,οι καταβληθείσες εισφορές χρησιμοποιούνται για την προσαύξηση του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης και της επικουρικής σύνταξης των εργαζόμενων συνταξιούχων. Δηλαδή, ο χρόνος ασφάλισης που πραγματοποιείται από τους απασχολούμενους συνταξιούχους μπορεί να αξιοποιηθεί για καταβολή επιπλέον ποσού στην κύρια και την επικουρική σύνταξη, τόσο στις περιπτώσεις που γίνεται περικοπή όσο και στις περιπτώσεις που γίνεται αναστολή της σύνταξης.

Συγκεκριμένα, ο απασχολούμενος συνταξιούχος, μετά τη διακοπή της αναληφθείσας εργασίας ή αυτοαπασχόλησης, δύναται, κατόπιν αιτήσεώς του, να λαμβάνει επιπλέον ποσό στην κύρια και την επικουρική του σύνταξη ως εξής:

-Για την κύρια σύνταξη χορηγείται ποσό το οποίο προκύπτει με βάση τα ισχύοντα ποσοστά αναπλήρωσης και τις συντάξιμες αποδοχές, φυσικά μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης ως συνταξιούχου.

-Για την επικουρική σύνταξη χορηγείται ποσό, που προκύπτει με βάση τα ισχύοντα για τον υπολογισμό της επικουρικής σύνταξης και μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης μετά τη συνταξιοδότηση.

Χαρακτηριστικό  είναι το  παρακάτω   παράδειγμα  : συνταξιούχος εργάζεται για το διάστημα 1.1.2016 έως και 30.6.2022 και πραγματοποιεί χρόνο ασφάλισης μετά τη συνταξιοδότηση 6 έτη και 6 μήνες. Ο υπολογισμός της προσαύξησης της σύνταξής του θα γίνει ως εξής: Αφού αθροίσουμε τις αποδοχές των ετών 1.1.2016 έως και 30.6.2022 διαιρούμε με τους αντίστοιχους μήνες ασφάλισης και βρίσκουμε το μέσο όρο. Το ποσό της προσαύξησης ισούται με το γινόμενο:0,77 ( συντελεστής αναπλήρωσης για χρόνο ασφάλισης έως και 15 έτη) Χ 6,5 (έτη ασφάλισης μετά τη συνταξιοδότηση) Χ μέσο όρο μηνιαίων συντάξιμων αποδοχών. Το ποσό που προκύπτει από τον ανωτέρω υπολογισμό (που είναι ίδιος με τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης) προστίθεται στη σύνταξη που ήδη λαμβάνει ο δικαιούχος είτε αυτή η σύνταξη έχει απονεμηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4387/2016 είτε πρόκειται για σύνταξη που επανυπολογίστηκε σύμφωνα με τον Ν.4387/2016(νομος  Κατρούγκαλου).

 Να σημειωθεί ότι  σήμερα,βάσει του ιδιου  νόμου, ισχύουν τα εξής:

α. Για συνταξιούχους που έχουν αναλάβει ή αναλαμβάνουν εργασία στον ιδιωτικό τομέα, το ποσό της κύριας και επικουρικής σύνταξης καταβάλλεται μειωμένο κατά 30%.

β. Για  συνταξιούχους που έχουν αναλάβει ή αναλαμβάνουν εργασία σε φορείς της γενικής κυβέρνησης, οι συντάξεις καταβάλλονται μειωμένες κατά 30% μετά τη συμπλήρωση του 61ου έτους, εφόσον αυτή συμπληρώνεται μέχρι τις 28.2.2021, ή μετά τη συμπλήρωση του 62ου έτους ηλικίας, εφόσον αυτή συμπληρώνεται από την 1.3.2022 και εφεξής.

Το ποσό της σύνταξης επί του οποίου επιβάλλεται το «ψαλίδι» 30% είναι η ακαθάριστη σύνταξη ή συντάξεις (επί συρροής συντάξεων), χωρίς να  συμπεριλαμβάνονται το εξωιδρυματικό επίδομα και το επίδομα ανικανότητας.Επισημαίνεται ότι  οι συνταξιούχοι που εργάζονταν πριν από τον Μάιο του 2016 θα μετά.ενταχθούν στις νέες διατάξεις, εφόσον συνεχίζουν να εργάζονται, από την 1.3.2022 και μετά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις