Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022

 ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΩΣ ΚΑΙ 7 ΕΤΗ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ  ΕΤΗ(ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΟΔΗΓΟΣ).

Πλασματικά έτη ασφάλισης μπορούν να αξιοποιήσουν οι ασφαλισμένοι όλων των ασφαλιστικών ταμείων  και  το τρέχον έτος, για να συμπληρώσουν το χρόνο ασφάλισης για να συνταξιοδοτηθούν  ως 7 χρόνια νωρίτερα από το κανονικό όριο ηλικίας.Διευκρινίζεται ότι και για εφέτος(2022) όσον αφορά τη χρήση των πλασματικών ετών, δεν υπάρχει κάποια θεσμοθετημένη αλλαγή.Μάλιστα  διευκρινίσεις σχετικά με το χρόνο και τον τρόπο αναγνώρισης πλασματικών ετών ασφάλισης δίνονται με  πρόσφατη  εγκύκλιο του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Πάνου Τσακλόγλου.Mε την εγκύκλιο διαπιστώνεται ότι από 18.07.2018 δεν υφίσταται πλέον διαφοροποίηση μεταξύ των ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ ως προς το χρόνο υποβολής αιτήσεως αναγνώρισης πλασματικών ετών ασφάλισης και των συνεπειών αυτής και, έκτοτε, είναι δυνατή η θεμελίωση ή κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος σε μικρότερο ηλικιακό όριο με την αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης, περιλαμβανομένου και του χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας.Εξάλλου:

-Η εγκύκλιος, παρά τη γενική διατύπωση που έχει σε κάποια σημεία της, προεχόντως αφορά τα Ειδικά Ταμεία και κυρίως τους ασφαλισμένους που άρχισαν τον ασφαλιστικό τους βίο πριν από την 1η-1-1983.Η βασική αλλαγή που εισάγει η εγκύκλιος σε σχέση με την ασφαλιστική πρακτική που ακολουθείτο είναι ότι αναγνωρίζει δικαίωμα αναγωγής του αναγνωριζόμενου χρόνου πλασματικών (ειδικά της στρατιωτικής υπηρεσίας) σε χρόνο προγενέστερο του έτους υποβολής της αίτησης αναγνώρισης.

-Με τη νέα εγκύκλιο και με την αναγνώριση του χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας, μπορεί να συμπληρώσει την 35ετία νωρίτερα κατά 2 ή και 3 έτη, αξιοποιώντας ακριβώς τη δυνατότητα αναγωγής σε προγενέστερο χρόνο. Ετσι, λοιπόν, περιπτώσεις ασφαλισμένων που δεν είχαν υποβάλει αίτηση αναγνώρισης πριν από το 2022 μπορούν τώρα να «φτιάξουν» 35ετία νωρίτερα από το 2022, άρα να συνταξιοδοτηθούν και νωρίτερα, ανάλογα με το διάστημα του χρόνου που αναγνωρίζεται.

.-Οσοι ασφαλισμένοι συμπληρώνουν με τη νέα εγκύκλιο την 35ετία αντί του 2022, είτε το 2021 είτε το 2020 ή και το 2019, συνταξιοδοτούνται έως ενάμιση χρόνο νωρίτερα απ’ ό,τι θα μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν, συμπληρώνοντας την 35ετία το 2022.

-Από καμία διάταξη δεν προβλεπόταν λήξη της δυνατότητος αναγνώρισης πλασματικών την 31-12-2021. Η σαφής διατύπωση της εγκυκλίου ξεκαθαρίζει μια σύγχυση που επικράτησε το τελευταίο χρονικό διάστημα σε σχέση με αυτό, που επαναλαμβάνω ουδέποτε από διάταξη δεν προβλέφθηκε. Ως εκ τούτου οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικού χρόνου υποβάλλοντας αίτηση το 2022 για να κατοχυρώσουν ή να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με βάση τις προϋποθέσεις του έτους στο οποίο ζητούν να προσμετρηθεί ο πλασματικός χρόνος.

Ωστόσο επισημαίνεται ότι  δεν αλλάζει το κόστος εξαγοράς καθώς:

-στο Δημόσιο, ανάλογα με το έτος υποβολής της σχετικής αίτησης, το κόστος μπορεί να είναι από 6,67% έως 20% των συντάξιμων αποδοχών

-στην ασφάλιση των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα είναι στο 20% επί των μεικτών αποδοχών του τελευταίου μήνα πριν από τον μήνα υποβολής της σχετικής αίτησης

-στην ασφάλιση των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών είναι στο επίπεδο της εισφοράς κύριας σύνταξης της ασφαλιστικής κατηγορίας που έχει επιλεχθεί το έτος υποβολής της αίτησης εξαγοράς.

Η εξόφληση μπορεί να γίνει είτε εφάπαξ είτε με δόσεις. Η επιλογή της εξόφλησης με παρακράτηση από τη σύνταξη γίνεται μόνο στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος επιλέξει να υποβάλει την αίτηση εξαγοράς μαζί με την αίτηση συνταξιοδότησης. Για τους δημόσιους υπαλλήλους και μόνο για αυτούς, η εξόφληση του κόστους των πλασματικών ετών γίνεται με παρακράτηση από τη σύνταξη καθώς δεν είναι εφικτή η έκδοση σχετικών αποφάσεων εξαγοράς νωρίτερα.

Για το  θέμα των πλασματικών ετών στη συνταξη  θα πρέπει να διευκρινιστουν και τα παρακάτω:

1-- Οι πλασματικοί χρόνοι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για προσαύξηση και μόνο της σύνταξης. Η λειτουργία τους είναι πρώτα για την κατοχύρωση και κατόπιν για την προσαύξηση της σύνταξης. Έτσι πλασματικοί χρόνοι που εξαγοράζονται με σκοπό μόνο την προσαύξηση δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ενώ το ποσό που δαπανάται για την εξαγορά δεν επιστρέφεται καθώς ο ασφαλισμένος υπογράφει σχετική υπεύθυνη δήλωση ότι αν δεν χρησιμοποιηθεί, δεν δικαιούται σχετικής επιστροφής. Για τον σκοπό αυτό, οι εξαγορές των πλασματικών ετών καλό είναι να γίνονται κοντά στη σύνταξη και μόνο εφόσον ο ασφαλισμένος είναι σίγουρος ότι θα επιτελέσουν τόσο λειτουργία κατοχύρωσης δικαιώματος όσο και προσαύξησης της σύνταξης

2-Οι δημόσιοι υπάλληλοι   δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν για κατοχύρωση συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων τους επιδοτούμενους χρόνους ανεργίας και ασθένειας.

3-Οι πλασματικοί χρόνοι που χρησιμοποιούνται με δωρεάν αναγνώριση   δεν  χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του ποσού της σύνταξης και την προσαύξηση αυτού, σε αντίθεση με τους χρόνους για τους οποίους γίνεται εξαγορά με καταβολή εισφορών.

Πάντως οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η αναγνώριση πλασματικών ετών έχει κόστος εξαγοράς. Αυτό είναι:

* Στο Δημόσιο, ανάλογα με το έτος υποβολής της σχετικής αίτησης το κόστος μπορεί να είναι από 6,67% έως 20% των συντάξιμων αποδοχών.

* Στην ασφάλιση των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, το κόστος εξαγοράς είναι στο 20% επί των μικτών αποδοχών του τελευταίου μήνα πριν από τον μήνα υποβολής της αίτησης.

* Στην ασφάλιση των αυτοαπασχολουμένων και των ελευθέρων επαγγελματιών το κόστος εξαγοράς είναι στο επίπεδο της εισφοράς κύριας σύνταξης της ασφαλιστικής κατηγορίας που έχει επιλεχθεί κατά το έτος υποβολής της αίτησης εξαγοράς.

Η εξόφληση μπορεί να γίνει είτε εφάπαξ είτε με μηνιαίες δόσεις. Υπάρχει και η επιλογή της εξόφλησης με παρακράτηση από τη σύνταξη που θα λάβει ο ενδιαφερόμενος. Κάτι τέτοιο όμως γίνεται μόνο στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος επιλέξει να υποβάλει την αίτηση εξαγοράς μαζί με την αίτηση συνταξιοδότησης.

Ειδικά για τους δημοσίους υπαλλήλους που συνταξιοδοτούνται και μόνο γι' αυτούς, η εξόφληση του κόστους εξαγοράς των πλασματικών ετών γίνεται με παρακράτηση από τη σύνταξη. Ο λόγος είναι ότι δεν είναι εφικτή η έκδοση σχετικών αποφάσεων εξαγοράς νωρίτερα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις