Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

 




ΠΡΟΣ  ΤΑ 700  ΕΥΡΩ  Ο ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ  ΜΙΣΘΟΣ-

 

Με τα επίπεδα  των 700 ευρω (από 663  σήμερα)   ‘’φλερτάρει ‘’ο  κατώτατος  μισθός στον ιδιωτικό τομέα   το δεύτερο εξαμηνο του  ετους ,με την   σχεδιαζόμενη περαιτέρω αύξηση του  -πέραν του 2% που   ισχύει  από 1ης Ιανουαρίου 2022. Το ποσοστό αύξησης και ο χρόνος εφαρμογής του μέτρου θα εξαρτηθούν από την ανάπτυξη, την ακρίβεια, τον πληθωρισμό,την αύξηση του ενεργειακού κόστους και φυσικά τις πολιτικές  εξελίξεις.

Η νέα διαβούλευση για τον κατώτατο μισθό θα ξεκινήσει   στο επόμενο διάστημα  , εκτιμάται εντός του Ιανουαρίου.Σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος, αρχικά θα τοποθετηθούν οι κοινωνικοί εταίροι, τα επιστημονικά ινστιτούτα και η Τράπεζα της Ελλάδος και στη συνέχεια θα παραδοθεί το πόρισμα στον υπουργό Εργασίας, ο οποίος στα μέσα Ιουνίου  2022 θα εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο τον νέο κατώτατο μισθό. Η ημερομηνία εφαρμογής του νέου μισθού τοποθετείται στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 .

Τα σενάρια, προβλέπουν αύξηση ακόμα και 5%, αν ο ρυθμός ανάπτυξης ξεπεράσει αυτό το ποσοστό. Ανάλογα με την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών, θα εξεταστεί αν το 5% θα αποτελέσει σωρευτική αύξηση (δηλαδή 2%+3%) το πρώτο και το δεύτερο εξάμηνο του 2022 αντίστοιχα ή αν ο κατώτατος μισθός μετά το καλοκαίρι θα αυξηθεί συνολικά πάνω από 5%.

Επισημαίνεται ότι από 1-1-2022 αυξηθηκε κατά 2%  ο κατώτατος μισθος. Ετσι αύξηση στο εισόδημα τους θα δουν στο τέλος Ιανουαρίου χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, ο οποίος αναπροσαρμόστηκε στα 663 ευρώ από 650.

Υπενθυμίζεται ότι έχει καταγράφει θεματική αύξηση του ποσοστού των θέσεων εργασίας στις οποίες οι εργαζόμενοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό την περίοδο 2016-2020. Ένας στους τέσσερις εργαζόμενους αμοίβεται με τον κατώτατο μισθό με το ποσοστό από 19,7% το 2016 να φτάσει το 27,7% το 2020.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και το επίδομα που λαμβάνουν χιλιάδες άνεργοι στο τέλος του μήνα.

Ο νέος κατώτατος μισθός για τον εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα με 0 έως 3 χρόνια προϋπηρεσία διαμορφώνεται στα 663 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 729,30 .

– Για το μισθωτό με προϋπηρεσία από 3 έως 6 χρόνια διαμορφώνεται σε 729,3 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 795.60.
– Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία από 6 έως 9 χρόνια διαμορφώνεται σε 795,6 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 861,60.
– Για το μισθωτό με προϋπηρεσία άνω των 9 ετών διαμορφώνεται στα 861,9 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 928,20 .

Επίσης η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει τα επιδόματα του ΟΑΕΔ με το σημαντικότερο το επίδομα ανεργίας που θα αυξηθεί κατά 8 ευρώ.

Από 1η Ιανουαρίου το επίδομα ανεργίας φτάνει στα 407,25 ευρώ από 399,25 ευρώ που είναι σήμερα. Το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξαρτήτως από το αν ο άνεργος αμειβόταν με μηνιαίο μισθό ή ημερομίσθιο (προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος). Αντίθετα, το ειδικό επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας το οποίο ανέρχεται σε 200 ευρώ τον μήνα δεν πρόκειται να αυξηθεί, καθώς πρόκειται για σταθερό ποσό.

Την ίδια  ώρα  ανοιχτό παραμένει το "μέτωπο” των τριετιών, καθώς εκκρεμεί εδώ και πάνω από 2,5 χρόνια η απόφαση του Συμβούλιο της Επικρατείας σε σχέση με την προσφυγή του ΣΕΒ ενάντια στην εγκύκλιο της τέως Υπ. Εργασίας, κ. Έφης Αχτσιόγλου με την οποία προβλεπόταν αύξηση 11% στις κατώτατες αποδοχές των δικαιούχων επιδομάτων προϋπηρεσίας  ("τριετίες").Το τι μέλλει γενέσθαι  θα εξαρτηθεί από το ακριβές περιεχόμενο των αποφάσεων του ΣτΕ.Αν το ΣτΕ κρίνει νόμιμη την εγκύκλιο Αχτσιόγλου θα συνεχίσουν να ισχύουν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις