ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΓΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΑΣΦΆΛΙΣΗ
Ανεφάρμοστες εδώ και δυο χρόνια παραμένουν δυο σημαντικές διατάξεις του νόμου Βρούτση, για χιλιάδες συνταξιούχους, προκαλώντας αντιδράσεις και δικαστικές προσφυγές.Ειδικότερα ανεφάρμοστη παραμένει η διάταξη όσον αφορά την αξιοποίηση του χρόνου ασφάλισης ,σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4670/2020( νόμος Βρούτση), για τους απασχολούμενους συνταξιούχους(μετά από δύο χρόνια από την ισχύ του σχετικού νόμου της σημερινής κυβέρνησης)καθώς και η διάταξη για τις αυξήσεις στις συντάξεις για όσους έχουν παράλληλα ασφάλιση.
Σύμφωνα με τα ισχύοντα ,οι καταβληθείσες εισφορές χρησιμοποιούνται για την προσαύξηση του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης και της επικουρικής σύνταξης των εργαζόμενων συνταξιούχων. Δηλαδή, ο χρόνος ασφάλισης που πραγματοποιείται από τους απασχολούμενους συνταξιούχους μπορεί να αξιοποιηθεί για καταβολή επιπλέον ποσού στην κύρια και την επικουρική σύνταξη, τόσο στις περιπτώσεις που γίνεται περικοπή όσο και στις περιπτώσεις που γίνεται αναστολή της σύνταξης.
Συγκεκριμένα, ο απασχολούμενος συνταξιούχος, μετά τη διακοπή της αναληφθείσας εργασίας ή αυτοαπασχόλησης, δύναται, κατόπιν αιτήσεώς του, να λαμβάνει επιπλέον ποσό στην κύρια και την επικουρική του σύνταξη ως εξής:
-Για την κύρια σύνταξη χορηγείται ποσό το οποίο προκύπτει με βάση τα ισχύοντα ποσοστά αναπλήρωσης και τις συντάξιμες αποδοχές, φυσικά μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης ως συνταξιούχου.
-Για την επικουρική σύνταξη χορηγείται ποσό, που προκύπτει με βάση τα ισχύοντα για τον υπολογισμό της επικουρικής σύνταξης και μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης μετά τη συνταξιοδότηση.
Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του χρόνου ασφάλισης σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4670/2020, παραθέτουμε το ακόλουθο παράδειγμα:Έστω ότι συνταξιούχος εργάζεται για το διάστημα 1.1.2016 έως και 30.6.2022 και πραγματοποιεί χρόνο ασφάλισης μετά τη συνταξιοδότηση 6 έτη και 6 μήνες. Ο υπολογισμός της προσαύξησης της σύνταξής του θα γίνει ως εξής: Αφού αθροίσουμε τις αποδοχές των ετών 1.1.2016 έως και 30.6.2022 διαιρούμε με τους αντίστοιχους μήνες ασφάλισης και βρίσκουμε το μέσο όρο. Το ποσό της προσαύξησης ισούται με το γινόμενο:0,77 ( συντελεστής αναπλήρωσης για χρόνο ασφάλισης έως και 15 έτη) Χ 6,5 (έτη ασφάλισης μετά τη συνταξιοδότηση) Χ μέσο όρο μηνιαίων συντάξιμων αποδοχών. Το ποσό που προκύπτει από τον ανωτέρω υπολογισμό (που είναι ίδιος με τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης) προστίθεται στη σύνταξη που ήδη λαμβάνει ο δικαιούχος είτε αυτή η σύνταξη έχει απονεμηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4387/2016 είτε πρόκειται για σύνταξη που επανυπολογίστηκε σύμφωνα με τον Ν.4387/2016(νομος Κατρούγκαλου).
Να σημειωθεί ότι σήμερα,βάσει του νόμου, ισχύουν τα εξής:
α. Για συνταξιούχους που έχουν αναλάβει ή αναλαμβάνουν εργασία στον ιδιωτικό τομέα, το ποσό της κύριας και επικουρικής σύνταξης καταβάλλεται μειωμένο κατά 30%.
β. Για συνταξιούχους που έχουν αναλάβει ή αναλαμβάνουν εργασία σε φορείς της γενικής κυβέρνησης, οι συντάξεις καταβάλλονται μειωμένες κατά 30% μετά τη συμπλήρωση του 61ου έτους, εφόσον αυτή συμπληρώνεται μέχρι τις 28.2.2021, ή μετά τη συμπλήρωση του 62ου έτους ηλικίας, εφόσον αυτή συμπληρώνεται από την 1.3.2022 και εφεξής.
Το ποσό της σύνταξης επί του οποίου επιβάλλεται το «ψαλίδι» 30% είναι η ακαθάριστη σύνταξη ή συντάξεις (επί συρροής συντάξεων), χωρίς να συμπεριλαμβάνονται το εξωιδρυματικό επίδομα και το επίδομα ανικανότητας.Επισημαίνεται ότι οι συνταξιούχοι που εργάζονταν πριν από τον Μάιο του 2016 θα ενταχθούν στις νέες διατάξεις, εφόσον συνεχίζουν να εργάζονται, από την 1.3.2022 και μετά
Την ίδια ώρα - με μεγάλη καθυστέρηση- δρομολογείται το "ξεπάγωμα” περίπου 50.000 εκκρεμών συντάξεων παράλληλης ασφάλισης .Ετσι τον Φεβρουάριο αναμένεται(εκτός απρόοπτου) να έχουν εκπληρωθεί εκείνες οι τεχνικές προϋποθέσεις στον e-ΕΦΚΑ (δηλαδή θα έχει τοποθετηθεί το κατάλληλο λογισμικό), έτσι ώστε να δοθεί η προσαύξηση της σύνταξης - σε όσους συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση έχουν λάβει μόνο την πρώτη έως τώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η νεα πλατφόρμα θα αφορά τις νέες αιτήσεις για παράλληλη ασφάλιση και όχι εκκρεμείς συντάξεις οι οποίες θα ‘ξεκαθαρίσουν’ εντός του έτους με αναδρομικά 6 ετών!
Οι συνταξιούχοι αυτοί ανήκουν σε δύο βασικές κατηγορίες:
- Στην πρώτη ανήκουν ασφαλισμένοι του τέως ΙΚΑ με παράλληλη ασφάλιση στον τέως ΟΑΕΕ.
- Στη δεύτερη ιδίως αυταπασχολούμενοι ιατροί και μηχανικοί (ασφάλιση στο τέως ΕΤΑΑ) με παράλληλη ασφάλιση στο Δημόσιο.
Οι συνταξιούχοι αυτοί έχουν λάβει την πρώτη σύνταξή τους από το τέως ΙΚΑ ή το τέως ΕΤΑΑ αντίστοιχα, αλλά δεν έχουν λάβει την προσαύξηση της σύνταξης από τον τέως ΟΑΕΕ και το Δημόσιο.
Οι εκκρεμείς αυτές προσαυξήσεις στις συντάξεις ασφαλισμένων, που στο μεταξυ οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν λάβει την πρώτη σύνταξη τους, "τρέχουν” από τον Μάιο του 2016 και έπειτα, ανάλογα με τον χρόνο υποβολής της σχετικής συνταξιοδότησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου