Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

 ΣΤΟ  25%  Η  ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ  ΑΝΙΣΌΤΗΤΑ  ΣΕ  ΒΑΡΟΣ  ΤΩΝ  ΓΥΝΑΙΚΩΝ !

Μεγάλη είναι η μισθολογική ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.Ειδικοτερα  καταγράφεται στη  χώρα μας, απόκλιση αμοιβών σχεδόν 25% και 14.000 ευρώ ετησίως εις βάρος των γυναικών ενώ  είναι  διπλάσιοι οι άνδρες σε θέσεις ευθύνης στην ελληνική αγορά εργασίας

‘Ερευνες   της ΕΛΣΤΑΤ   και του  ΙΝΕ  ΓΣΕΕ  οδηγήθηκαν στο  συμπέρασμα ότι:

-Τον Δεκέμβριο του 2020 μεγαλύτερος αριθμός γυναικών απασχολήθηκε σε χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας. Ενδεικτικά, στα χαμηλότερα από τον κατώτατο μισθό μισθολογικά κλιμάκια απασχολούνταν κατά μέσο όρο 11% περισσότερες γυναίκες από ό,τι άνδρες, ενώ στα υψηλότερα από τον κατώτατο μισθό μισθολογικά κλιμάκια απασχολούνταν κατά μέσο όρο 43% περισσότεροι άνδρες από ό,τι γυναίκες.

-. Τον Δεκέμβριο του 2020 υπήρχαν περισσότερες γυναίκες που λάμβαναν μισθούς χαμηλότερους από τον κατώτατο, οι οποίες εργάζονταν κυρίως σε θέσεις ημιαπασχόλησης. Με εξαίρεση τα μισθολογικά κλιμάκια των 1.000 έως 1.300 ευρώ, όπου καταγράφεται σχετικά ίσος αριθμός γυναικών και ανδρών, στα υπόλοιπα μισθολογικά κλιμάκια υπάρχουν πολλοί περισσότεροι άνδρες από ό,τι γυναίκες.

--  Πίσω από τα «ανδρικά» επαγγέλματα των εξειδικευμένων τεχνιτών και των χειριστών βαρέων μηχανημάτων και εξοπλισμού, ξεπροβάλλουν, πρώτα σε απόκλιση στις αμοιβές, τα ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη. Συγκεκριμένα, κατά μέσο όρο μία γυναίκα στέλεχος πληρώνεται 23,7% λιγότερο από έναν άνδρα συνάδελφό της, ενώ με βάση τις μέσες αποδοχές παίρνει 13.500 ευρώ λιγότερα ετησίως.

-Αντίθετα, σε επίπεδο χαμηλότερο από τα διοικητικά γραφεία η ανισότητα είναι μικρότερη από ό,τι ο ελληνικός μέσος όρος του 17,1%. Συγκεκριμένα η διαφορά περιορίζεται στο 10% μεταξύ των υπαλλήλων γραφείου και στο 6,6% για τους εργαζόμενους στην παροχή υπηρεσιών και τους πωλητές. 

-Ακόμη πιο σαφής είναι η δυνατότητα των ανδρών να αναρριχηθούν ταχύτερα στο οργανόγραμμα μίας επιχείρησης, αν κρίνει κανείς από το ότι από όσους κατέχουν ρόλο διευθυντή, επιβλέποντα ή υπεύθυνου, οι άνδρες αντιστοιχούν στο 62,6% ενώ οι γυναίκες μόλις στο 37,4%...

Μαλιστα παραβιάσεις των δικαιωμάτων στην ίση αμοιβή και στις ίσες ευκαιρίες ανδρών και γυναικών στον χώρο εργασίας διαπίστωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων, στις 14 από τις 15 χώρες που εφαρμόζουν τη διαδικασία συλλογικών καταγγελιών του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα.

Οι 15 χώρες βρέθηκε ότι έχουν ικανοποιητική νομοθεσία που αναγνωρίζει το δικαίωμα ίσης αμοιβής για ίδια εργασία.Ωστόσο, σύμφωνα με την Επιτροπή, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Κύπρος, Φινλανδία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία και Σλοβενία έχουν κάνει ανεπαρκή πρόοδο στη μείωση του χάσματος στις αμοιβές μεταξύ των φύλων.

Σε  ορισμένες περιπτώσεις εντοπίστηκαν έλλειψη στη διαφάνεια των αμοιβών στην αγορά εργασίας, αναποτελεσματικά ένδικα μέσα και ανεπαρκείς εξουσίες και πόροι των εθνικών φορέων για την ισότητα των φύλων.

Επίσης, παρά τις ρυθμίσεις για ποσοστώσεις και άλλα σχετικά μέτρα, οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται σε θέσεις λήψης αποφάσεων σε ιδιωτικές εταιρείες. Μόνο η Σουηδία βρέθηκε να συμμορφώνεται με τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.

Καταγγελίες προς την Επιτροπή, που παρακολουθεί την εφαρμογή του Χάρτη, υποβλήθηκαν από τη διεθνή ΜΚΟ «University Women Europe».

Οσον αφορά  τις  απώλειες    εισοδημάτων που  εχει επιφέρει  η ακρίβεια και η πανδημία , πρόσφατη(2022)  μελέτη του  ΙΝΕ-ΓΣΕΕ  επισημαίνει ότι :

-Η απώλεια αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων λόγω του κύματος ακρίβειας συνεχίστηκε και τον Δεκέμβριο του 2021. Συγκεκριμένα η απώλεια αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού έφτασε το 10,4%, ενώ του μέσου μισθού των εργαζομένων μερικής απασχόλησης άγγιξε το 13,7%. Τον ίδιο μήνα το μέσο μηνιαίο ατομικό διαθέσιμο εισόδημα απώλεσε περίπου το 7% της αγοραστικής του δύναμης σε ετήσια βάση.

-Το 2020 οι ετήσιες καθαρές αποδοχές ενός νοικοκυριού με δύο ενήλικες και δύο παιδιά μειώθηκαν σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (PPS) έναντι του 2019. Επίσης, στην Ελλάδα οι αποδοχές αυτές αντιστοιχούσαν το 2020 στο 74,3% του μέσου όρου της Ευρωζώνης.

-Εξίσου μεγάλη είναι η απόκλιση του ποσοστού απασχόλησης έναντι των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Το γ’ τρίμηνο του 2021 η Ελλάδα κατέγραψε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση, με την απόκλιση μεταξύ του μέσου όρου της Ευρωζώνης και της Ελλάδας να είναι ίση με 8,8 ποσοστιαίες μονάδες. Επιπλέον, στην Ελλάδα το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών το γ’ τρίμηνο του 2021 ήταν πολύ χαμηλότερο από αυτό των ανδρών.

-------------------------------------------------------




Ο ΧΑΡΤΗΣ  ΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ  ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ  ΤΟΜΕΑ

--------------------------------------------------------------------------------------

-1.203,66 EYPΩ MEIKTA ΗΤΑΝ O MEΣOΣ MIΣΘOΣ ΠΛHPOYΣ AΠAΣXOΛHΣHΣ,

-435,18 EYPΩ MEIKTA ΗΤΑΝ O MEΣOΣ MIΣΘOΣ MEPIKHΣ AΠAΣXOΛHΣHΣ.

-2.244.770 ΗΤΑΝ TO ΣYNOΛO TΩN AΣΦAΛIΣMENΩN ΣTON IΔIΩTIKO TOMEA,

-1.592.592 ΗΤΑΝ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ EPΓAZOMENΩN ME ΠΛHPH AΠAΣXOΛHΣH.

-658.079 ΗΤΑΝ TO ΣYNOΛO TΩN AΣΦAΛIΣMENΩN ME MEPIKH AΠAΣXOΛHΣH.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις