Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

 

ΤΑ ΝΕΑ  ΠΑΚΕΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ  ΑΥΞΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

Τέσσερα συν ένα πακέτα αυξήσεων και αναδρομικών περιμένουν για το επόμενο διάστημα οι  συνταξιούχοι ενώ νωρίτερα  θα καταβληθούν  το  Δεκέμβριο οι κύριες και επικουρικές συντάξεις Ιανουαρίου 2021.Ειδικότερα:

1.Στις  15  Ιανουαρίου 2021   στην ολομέλεια του    ΣτΕ κρίνεται η ‘τυχη’ των κομμένων αναδρομικών σε  επικουρικές συντάξεις και δώρων  ολων των  συνταξιούχων. Μάλιστα με πρόσφατη απόφαση του το  Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών  επιβεβαίωσε την άποψη που πολλοί  δικηγόροι έχουν εκφράσει ότι δηλαδή οι περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από την Ολομέλεια του ΣτΕ για το 11μημο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016 δεν περιορίζονται μόνο στις κύριες συνάξεις, αλλά αφορούν και τα Δώρα και τις περικοπές επικουρικών συντάξεων της αντίστοιχης περιόδου.

Τα αναδρομικά επικουρικών συντάξεων από μειώσεις και δώρα τα οποία  θα κριθουν στη δίκη του ΣτΕ στις  15  Ιανουαριου 2021, κυμαίνονται:

-Από 1.107 ευρώ έως 2.921 ευρώ για συνταξιούχους του Δημοσίου.

-Από 687 ευρώ έως 1.883 ευρώ για συνταξιούχους του ΙΚΑ (σ.σ.: σημειωτέον ότι στις επικουρικές ΙΚΑ υπήρξε πρόσθετη μείωση 30% πάνω από τα 150 ευρώ που δεν επιστρέφεται και κατεβάζει τα αναδρομικά από τις μειώσεις που επιστρέφονται).

-Από 916 ευρώ έως 3.294 ευρώ για συνταξιούχους των ΔΕΚΟ και τραπεζών.

-Από 835 ευρώ έως 2.689 ευρώ για συνταξιούχους του ΤΕΑΥΕΚ (πρώην επικουρικό εμποροϋπαλλήλων).

-Από 589 ευρώ έως 2.352 ευρώ για συνταξιούχους του ΝΑΤ στους οποίους επιστέφεται μόνον η μείωση νόμου 4093 γιατί δεν τους επιβλήθηκε η μείωση του νόμου 4051.

2.   Με την  πληρωμή  των συντάξεων Ιανουαρίου(  από 21   Δεκεμβρίου),σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας να καταβάλλει σε  190.000  συνταξιούχους-που εχουν πάνω από  30 συντάξιμα  έτη-  τις αυξήσεις στις συντάξεις μαζι με τα αναδρομικά, που απορρέουν από την εφαρμογή του νόμου Βρούτση.Μαζι με τις  αυξήσεις-όπως εχει δηλώσει ο υπουργός  Εργασίαs  Γ.Βρούτσης- θα γίνει και η  καταβολή των    αναδρομικών   16   μηνων (από 1/9/2019) ,  ύψους εως 4.032  ευρω. Η μηνιαία αύξηση κινείται από 12  εως 252 ευρω. Η  αύξηση θα είναι μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερες είναι συντάξιμες αποδοχές, δηλαδή οι αποδοχές επί των οποίων υπολογίζονται οι συντάξεις. Τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης που ισχύουν από τον Οκτώβριο του 2019 οδηγούν σε αυξήσεις, είτε λογιστικές είτε πραγματικές. Σε μία δόση θα πληρωθούν, βάσει του σχεδιασμού, οι νέοι συνταξιούχοι, αυτοί δηλαδή που βγήκαν στη σύνταξη μετά τις 13 Μαΐου 2016, με πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Σε δόσεις, μέσα σε 5 χρόνια, θα λάβουν τις αυξήσεις τους και περίπου 200.000 παλαιοί συνταξιούχοι που είχαν αρνητική προσωπική διαφορά (η παλαιά σύνταξή τους ήταν χαμηλότερη από το ποσό που προέκυψε μετά τον επανυπολογισμό με βάση τις προβλέψεις του νόμου Κατρούγκαλου), ή μικρή θετική και μετά τον επανυπολογισμό θα περάσουν σε αρνητική.

3. Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα καταβληθούν τα αναδρομικά συντάξεων κληρονόμων. Ειδικότερα μέχρι τις  17  Δεκεμβρίου 2020  θα διαρκέσει η ηλεκτρονική  υποβολή αιτήσεων στο efka.gov.gr για 172.222 κληρονόμους που παίρνουν συντάξεις θανάτου.Οι κληρονόμοι των συνταξιούχων που απεβίωσαν και είχαν μειώσεις στην κύρια σύνταξη τους την περίοδο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016  υποβάλλουν μέσω της υπηρεσίας τα στοιχεία και τα πιστοποιητικά που απαιτούνται για την επιστροφή σε αυτούς των μειώσεων.Κάθε ενήλικος κληρονόμος θα πρέπει να υποβάλλει μια αίτηση. Για ανήλικους κληρονόμους την αίτηση θα υποβάλλει ο νόμιμος κηδεμόνας τους.

4. Αναδρομικά έως και 11 μηνών και αύξηση 75% στη μηνιαία σύνταξή τους θα πάρουν με τις συντάξεις Φεβρουαρίου 2021  όλοι οι συνταξιούχοι που εργάζονται. Και αυτό καθώς θα μειωθεί το «πέναλτι» στο 30% αναδρομικά από τη σύνταξη Μαρτίου 2020, όταν τέθηκε σε ισχύ με βάση τον νέο ασφαλιστικό νόμο.  Το συνταξιοδοτικό τους εισόδημα από κύριες και επικουρικές καταβάλλεται μειωμένο κατά 60%. Από τον Μάρτιο του 2020 θα έπρεπε να καταβάλλεται μειωμένο κατά 30%, ωστόσο το νέο «πέναλτι» δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί.

Εξάλλου σημερα  και αύριο, σε εμβόλιμη πληρωμή,  θα πάρουν  105.818  χαμηλοσυνταξιούχοι το υπο εκκρεμότητα  οφειλόμενη ενίσχυση  που ειχει δοθεί προεκλογικά  από τον ΣΥΡΙΖΑ.Όπως δηλωσε χτες ο υπουργός  Εργασίας  Γ. Βρούτσης,υπήρχε μια εκκρεμότητα, από το Μάιο το 2019, για σημερινούς συνταξιούχους, οι οποίοι δεν πήραν σύνταξη όταν πήραν το προεκλογικό επίδομα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Βρούτσης επεσήμανε ότι αυτοί οι 105.818 συνταξιούχοι θα πάρουν έκτακτη ενίσχυση τη Δευτέρα και την Τρίτη με εμβόλιμη πληρωμή. Όσοι είναι κάτω από τα 500 ευρώ θα πάρουν ακριβώς ισόποσο ποσό με τη σύνταξή τους.

Επίσης  νωρίτερα  θα γινει η  καταβολή των συντάξεων Ιανουαρίου 2021,, στο τέλος  Δεκεμβρίου.Ετσι για την πρόληψη και τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, τη μείωση του συνωστισμού και την εξυπηρέτηση των συνταξιούχων του οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις μηνός Ιανουαρίου 2021 των συνταξιούχων του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) θα καταβληθούν ως εξής:

-. Από τους τ.ΟΑΕΕ, τ.ΟΓΑ, τ.ΕΤΑΑ, τ.ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ θα καταβληθούν στις 21 Δεκεμβρίου 2020, ημέρα Δευτέρα.

- Από το τ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο και ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1,3,5,7,9 θα καταβληθούν στις 22 Δεκεμβρίου 2020, ημέρα Τρίτη.

- Από το τ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο και ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0,2,4,6,8 θα καταβληθούν στις 23 Δεκεμβρίου ημέρα Τετάρτη.

– Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου.

Μαζί με την καταβολή των κύριων συντάξεων θα καταβληθούν και οι επικουρικές, καθώς το υπουργείο Εργασίας έχει αποφασίσει η πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων να γίνεται στην ίδια ημερομηνία σε μόνιμη βάση.

Τέλος ο υπουργός  Εργασίας  Γ. βρούτσης σε   δηλωσεις στον ‘ΣΚΑΙ’ επεσήμανε οτι  ‘’δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και καμία μείωση στις συντάξεις.«Το σχέδιο Πισσαρίδη είναι ένα μεταρρυθμιστικό, πολύ σημαντικό και πολύ θετικό σχέδιο.»Ο κ. Βρούτσης διαβεβαίωσε ότι ό,τι περάστηκε στον ασφαλιστικό νόμο δεν επηρεάζονται από την έκθεση Πισσαρίδη.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω απόλυτα ότι, μετά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση 4670 του 2020, το Μάρτιο του 2020 ξεκίνησε να εφαρμόζεται, δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε να μεταβληθεί κανένα όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Θέλω να καθησυχάσω όλο τον κόσμο, ότι μπορεί με το νόμο αυτό να κινείται στο πλαίσιο του εργασιακού του βίου χωρίς καμία ανησυχία. Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει.», διευκρίνισε ο κ. Βρούτσης.

Καμία μεταβολή δεν θα έχουν ούτε αυτοί που είχαν κατοχυρώσει έως 31/12/2021 ηλικία και χρόνια εργασίας.Εφόσον κάποιος πληροί τις προϋποθέσεις να υποβάλει τα χαρτιά του, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΑΤΛΑ, για να πάρει τη σύνταξή του σε λίγα δευτερόλεπτα, είπε ο υπουργός.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις